Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Radacina de lotus: beneficii pentru organism, contraindicatii

Radacina de lotus: beneficii pentru organism, contraindicatii

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 aprilie 2023 Ultima actualizare: 3 aprilie 2023

Lotusul este una dintre plantele pe care ai putea sa o recunosti dintr-o mie de alte plante. Are flori si frunze deosebite, foarte frumoase, se poate confunda de multe ori cu nufarul, dar nu are nicio legatura cu el. Nativ din India, lotusul creste de regula in lacuri sau mlastini si in regiuni unde adesea intalnim si inundatii. Il mai gasim in Asia, Australia, Noua Guinee, in unele zone din Orientul Mijlociu. Florile albe sau colorate, mari, care miros puternic sunt caracteristicile acestei specii.

Radacina de lotus, versatila si cu beneficii multiple pentru sanatate se poate folosi foarte usor in medicina traditionala si in cea moderna. Ea se poate procura de la inceput de august pana la final de septembrie. La fel ca alte parti din planta lotus, si radacina se poate consuma-se mai consuma frunze, seminte, flori, fructe. Florile uscate sunt utilizate pentru sangerari si boli asociate cu sangerari, sunt bune in tratarea menstruatiilor puternice, trateaza si diareea, scade frecventa scaunelor, pielea este „inmuiata” si sunt observate efecte puternic revigorante la nivelul sau.

Revenind la radacina de lotus, aceasta este lunga, este lemnoasa, destul de puternica, este adanc infipta in pamant si se scoate usor. Se spala rapid, se taie in felii, dupa care se poate prepara. In bucataria asiatica este privita ca o leguma, se pune si in supe diverse, se prajeste, se gateste la abur, cuptor, se fierbe. Gustul sau este dulce, se poate folosi chiar si la un topping pentru salate delicioase. Textura sa este exact ca a cartofului si gustul aduce a nuca de cocos, daca nu se adauga si alte condimente, arome. Se consuma si crud, taiat foarte fin sau in bucatele mici, pus in tot felul de preparate, deserturi etc.

Ce contine radacina de lotus si cum te ajuta nutrientii, vitaminele, mineralele din ea?

Radacinile de lotus sunt cilindrice si maro, daca sunt taiate apare un fel de gaura ca un bob de mazare, iar daca o mananci este crocanta, are aroma placuta, este extrem de buna. Nu au grasimi saturate, colesterol aproape zero, dar au multi nutrienti, carbohidrati buni, minerale, vitamine, fibre ce ajuta sistemul digestiv, cardiovascular.

Poti pierde in greutate usor daca vei consuma radacini de lotus, nu mai ai probleme cu indigestia si cu refluxul de acid dupa mese, sistemul imunitar va fi mai eficient, inflamatiile se vor vindeca mai repede, circulatia va fi foarte buna, inima si creierul vor functiona normal, sangele care poarta oxigenul spre organele vitale va circula mult mai usor-oxigenarea sangelui va fi mai buna.

Orice radacina de lotus contine o cantitate suficient de mare de vitamina C. Vitamina C va actiona ca un puternic antioxidant care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva radicalilor liberi, se reduce stresul oxidativ, imbatranirea celulara. O portie de radacina de lotus contine peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina C pentru organismul adult. Pielea va avea de castigat si ea de pe urma vitaminei C, va arata mai bine si isi va pastra elasticitatea, efectul anti-imbatranire va fi vizibil-e redusa si hiperpigmentarea cutanata si dispar si punctele negre inestitice de la nivelul pielii.

Folatii sunt nutrienti esentiali ce fac parte din radacinile de lotus, sunt solubili in apa, contribuind la formarea si la dezvoltarea celulelor din sange. Ei vor ajuta in fazele de dinainte de conceperea unui copil si vor preveni defectele congenitale la fat. Antioxidantii care vin la pachet cu acesti folati vor asigura lipsa unor boli inflamatorii cu efecte complexe asupra organismului nostru.

Continutul mare de potasiu din radacina de lotus este o veste buna pentru intretinerea sistemului cardiovascular, tensiunea arteriala este mentinuta in limite normale, vasele de sange sunt sanatoase si pot asigura o circulatie corecta a vaselor de sange. Potasiul actioneaza ca un vasodilatator, este eliminat si colesteroul rau din sange foarte usor. Plus ca acelasi potasiu contribuie la mentinerea echilibrului lichidelor corporale, combate efectele sodiului in exces.

Beneficiile importante ale consumului de radacina de lotus

Proteinele in cantitate destul de mare din radacinile de lotus te vor ajuta sa nu mai simti nevoie de mese prea dese si prea bogate, nu ai nici grasimi saturate periculoase, nici colesterol, deci poti consuma radacinile si in cantitati mai mari, inlocuind parte din proteinele nesanatoase pe care le includeai de obicei in dieta ta.

Cam toate caloriile din radacina de lotus se datoreaza carbohidratilor, sunt 9.6 g carbohidrati in jumatate de cana de radacina gatita. Idexul glicemic al radacinii de lotus este 33, deci poti sa il consumi si daca ai probleme cu diabetul sau daca vrei sa previi diabetul. Indexul este mai scazut si decat cel al cartofilor.

Ca sa iti dai seama de complexitatea substantelor din radacinile de lotus trebuie doar sa te gandesti ca in fiecare portie de radacina vei avea calciu, magneziu, fier, fosfor, colina, pe langa toate cele amintite anterior. Fibrele insolubile sunt ideale pentru cei care au mereu probleme cu mersul la baie si se constipa, au probleme cu eliminarea scaunelor cu o consistenta mult prea tare si ele se gasesc din belsug in aceleasi radacini de lotus. Sunt secretate mai bine sucurile gastrice, nutrientii se absorb mai eficient, digestia este mai usoara.

Poate fi un puternic aliat impotriva alergiilor

Alergiile care ne dau mari batai de cap pe tot parcursul anului pot fi ameliorate prin consumul regulat de radacina de lotus, scapi si de inflamatia care vine la pachet cu ele si te simti mult mai bine. Dispare stresul permanent, durerile de cap, iritabilitatea crescuta, vitamina B3 din radacina de lotus contribuie la mentinerea energiei si la sanatatea mintala excelenta, la functionarea optima a sistemului nervos central.

Cuprul din radacina ajuta sistemul osos, metabolismul, incurajeaza functionarea normala a retelei neuronale din creier. Vitamina A din radacina este excelenta pentru ochi, piele, par, previne degenerescenta maculara, alte afectiuni oculare, ranile se vor vindeca mai usor, inflamatia locala va fi redusa. Anumite studii au demonstrat ca este protejat si ficatul si celulele sale, contribuind astfel la o buna functionare hepatica si la prevenirea bolilor hepatice comune. Per total avem o radacina de lotus cu multiple utilizari, cu un gust placut, usor de integrat in cele mai simple sau mai sofisticate preparate, foarte usor de digerat si cu efecte multiple asupra sanatatii noastre.

Ce nu stiai despre somn

Potrivit cercetatorilor, oamenii ar muri mai repede din cauza lipsei de somn decât de foame. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn şi aproximativ 14 zile fără mâncare. Legat de acest aspect, un barbat a incercat sa intre in Cartea Recordurilor si a rezistat 18 zile, 21 de ore şi 40 de minute fără somn. Dupa aceasta provocare extrema barbatul a avut mult timp halucinaţii, crize de paranoia, vedere incetosata şi a suferit pierderi de memorie.

Cercetatorii britanici au descoperit ca insomnia cronica si episoadele dese in care nu ne odihnim suficient micsoreaza in timp creierul. Acestia au descoperit ca pacienţii care sufereau de insomnie cronică aveau mai puţină materie cenuşie în cortexul orbitofrontal stâng decât cei care dormeau bine. De obicei, această afecţiune este caracteristică oamenilor care suferă de depresie sau de sindrom posttraumatic.

12% din populaţia planetei visează alb-negru, însă înainte de apariţia televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%. Specialiştii susţin că un om reţine doar 10% din ceea ce a visat într-o noapte. De aceea, de nulte ori nu mai putem povesti ceea ce am visat, Practic, la 5 minute după ce ne trezim ne amintim doar 50% din vis, iar după 10 minute, il uităm în proporţie de 90%. Somnul REM (faza în care avem vise) apare în rafale, la aproximativ 90 de minute după adormire, însumând, de regulă, aproximativ 2 ore pe noapte.

Unii oameni de ştiinţă cred visele ne ajută să fixăm anumite amintiri în memoria pe termen lung. Alţii, dimpotrivă, sunt de părere că visele ne ajută să eliminăm unele amintiri care suprapun, care altfel ne-ar bloca activitatea creierului. 

Bibliografie:

Amela Garcia MT, Pascuzzo D, Caporalini D, Hoc PS, 2001. Efectos de la transferencia polínica a los antecesores y del pretratamiento de las semillas de Pasiflora foetida en la germinación. In: ASAE, eds. I Reunion Binacional de Ecología, libro de resúmenes, Bariloche, Argentina;

Andersen L, Andersen A, Jaroszewski, 1998. Cyanogenesis of Passiflora foetida. Phytochemistry;

Bean AR, 1994. An analysis of the vascular flora of Mt Abbot near Bowen, Queensland. Proceedings of the Royal Society of Queensland;

Bigot L, Vuattoux R, 1979. Some biological and ecological data on Lepidoptera Pterophoridae of the Lamto region (Ivory Coast). Bulletin de l'Institut Fondamental d'Afrique Noire;

Castañeda RR, ed, 1991. Frutas silvestres de Colombia. 2nd edn. Bogotá, Colombia: Instituto Colombiano de Cultura Hispánica;

Articole similare
Echinaceea: proprietati, beneficii si contraindicatii Echinaceea: proprietati, beneficii si contraindicatii

Echinaceea este folosita inca de pe vremea indienilor americani, de acum mai bine de 300 de ani. In acele vremuri, planta era folosita mai ales pentru a calma simptomele racelii. Odata cu venirea exploratorilor europeni, echinaceea a ajuns sa fie folosita mai intai in Europa apoi in intreaga lume.

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii Serotonina: tot ce trebuie sa stii despre hormonul fericirii

In sange, serotonina este transportata de trombocite si eliberata in ser in urma agregarii acestora. Degradarea serotoninei se face prin deaminare oxidativa catalizata de monoaminoxidaza cu producere de acid 5-hidroxi-indolacetic (5 – HIAA) care se elimina renal .

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Valeriana - beneficii, proprietati si utilizare Valeriana - beneficii, proprietati si utilizare

Indiferent sub ce forma iti administrezi valeriana, nu trebuie sa o consumi cu o recurenta mai mare 2 luni si se recomanda pauze de cateva zile. Altfel spus, daca treci printr-o perioada stresanta si nu poți dormi este in regula sa consumi valeriana, dar nu se recomanda consumul pe perioade extinse de timp si in niciun caz mai mult de 1 luna consecutiv fara pauze.

6 octombrie 2023
Edited 12 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate