Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Radacina Kava: o planta cu efecte anxiolitice, sedative si relaxante

Radacina Kava: o planta cu efecte anxiolitice, sedative si relaxante

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 octombrie 2024 Ultima actualizare: 1 octombrie 2024

Kava-kava, cunoscuta si sub numele de „kava root” , reprezinta planta care isi are originea in regiunile din Pacificul de Sud, de exemplu Insulele Fiji, Samoa si Tonga. Radacina acesteia este utilizata pentru prepararea bauturilor traditionale, prezentand proprietati calmante si relaxante. Bautura de kava este consumata in cadrul unor ceremonii sociale, religioase si pentru relaxare in numeroase culturi din acea zona. Principalul compus activ din kava-kava este kavalactona, care se spune ca prezinta efecte anxiolitice si sedative. Bautura de kava are un efect relaxant asupra sistemului nervos si poate contribui la diminuarea stresului, anxietatii si a insomniei. Cu toate acestea, folosirea si siguranta acestei plante au fost supuse dezbaterilor si reglementarilor in mai multe tari, din cauza aparitiei unor posibile efecte secundare si riscuri pentru sanatate.

Pe parcursul anilor, au aparut ingrijorari legate de posibilele efecte adverse ale kava-kava asupra ficatului. Au fost raportate cazuri rare de leziuni hepatice grave care au fost asociate cu consumul de kava. Din cauza acestui motiv, unele tari au interzis sau reglementat vanzarea si consumul de kava-kava. Este necesar sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a pune in uz suplimente sau plante medicinale cum ar fi kava-kava, in special in cazul in care aveti probleme de sanatate preexistente sau consumati alte medicamente. In aceeasi masura, ar trebui sa va informati cu privire la reglementarile si avertismentele din tara dumneavoastra in legatura cu consumul de kava-kava.

Ce proprietati medicinale are aceasta planta?

Kava-kava a fost utilizata in mod traditional pentru proprietatile sale medicinale, mai ales in zona sa de provenienta. Principalele proprietati medicinale atribuite acestei plante sunt urmatoarele:

  • Efecte anxiolitice si sedative – Kava-kava se face remarcata pentru efectele sale calmante si relaxante asupra sistemului nervos. Consumul de kava poate contribui la diminuarea anxietatii, stresului si a tensiunii mentale.
  • Inducerea somnului - Exista persoane care utilizeaza aceasta planta pentru a ajuta la combaterea insomniei si pentru a imbunatati calitatea somnului, multumita proprietatilor sale relaxante.
  • Efecte musculare - Aceasta planta poate prezenta efecte relaxante asupra muschilor, fapt ce poate ajuta la ameliorarea tensiunii musculare si a durerilor.
  • Antispastic – Kava-kava a fost utilizata cu scopul de a contribui la ameliorarea spasmelor musculare si a disconfortului care este cauzat de acestea.
  • Efecte diuretice - In anumite situatii, aceasta planta a fost folosita pe post de diuretic, pentru a ajuta la eliminarea excesului de lichide care se gasesc in organism.

Este necesar sa tineti minte faptul ca, studiile stiintifice cu privire la beneficiile si riscurile acestei plante sunt in continuare in desfasurare, iar din acest motiv eficacitatea si siguranta sa pot sa fie diferite in functie de doza, durata si modul de consum. Asemeni oricarei plante medicinale sau oricarui supliment, este indicat sa discutati cu un profesionist medical inainte de a consuma kava-kava, in special in cazul in care aveti afectiuni medicale existente sau luati alte medicamente.

 

Cum reuseste radacina Kava sa aiba efecte anxiolitice, sedative si relaxante musculare?

Efectele anxiolitice, sedative si relaxante musculare ale acestei plante sunt atribuite, de cele mai multe ori, compusilor activi care se gasesc in planta, numiti kavalactone. Compusi acestia interactioneaza cu sistemul nervos central si pot influenta neurotransmitatorii si retelele neuronale care sunt responsabile de raspunsul la stres, tensiunea musculara. Acesti compusi actioneaza in urmatorul fel:

  • Interactiunii cu receptorii GABA – GABA, adica acid gamma-aminobutiric, reprezinta un neurotransmitator inhibitor in sistemul nervos central, acest lucru insemnand ca diminueaza activitatea neuronala si contribuie la inducerea calmului si relaxarii. Kavalactonele care se gasesc in aceasta planta par sa influenteze receptorii GABA, crescand in acest mod efectele inhibitoare ale acestui neurotransmitator, fapt ce poate ajuta la efectele sale anxiolitice si sedative.
  • Modularea cailor neuronale – Kava-kava pare sa modifice modul in care neuronii comunica intre ei in anumite parti ale creierului care sunt implicate in reglarea stresului si anxietatii. Lucrurile acestea poate contribui la diminuarea transmiterii semnalelor de stres si poate promova starea de relaxare.
  • Interactiune cu alti neurotransmitatori - In afara de actiunea sa asupra receptorilor GABA aceasta planta poate sa influenteze si altii neurotransmitatori, de exemplu dopaminele si serotonina, neurotransmitatori care sunt implicati in reglarea dispozitiei si a starii mentale. Interactiunile acestea pot sa ajute, in aceeasi masura, la efectele sale anxiolitice si sedative.
  • Efecte pe cale ionica – Kava-kava poate sa afecteze canalele ionice din celulele nervoase, fapt ce ar putea influenta potentialul de actiune si excitabilitatea al neuronilor. Modificarile acestea poate ajuta la efectele sale relaxante asupra muschilor.

Este important de retinut faptul ca, mecanismele prin care kava-kava ar exercita aceste efecte nu sunt inca pe deplin intelese si sunt subiectul cercetarilor in curs de desfasurare. In egala masura, trebuie sa aveti grija cu privire la dozaj si utilizarea regulata a acestei plante, pentru ca exista ingrijorari legate de potentialele efecte adverse, mai ales in ceea ce este privita sanatatea ficatului. Consultati mereu un profesionist medical inainte de a incepe folosirea suplimentelor sau plantelor medicinale.

Cand este indicata radacina kava?

Kava-kava poate fi recomandat in anumite situatii pentru persoanele ce isi doresc sa beneficieze de efectele sale anxiolitice, sedative si relaxante. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

Anxietate si stres 

Aceasta planta poate fi folosita cu scopul de a contribui la diminuarea anxietatii si a stresului. In cazul in care va confruntati cu anxietate moderata sau simptome de stres, kava-kava ar putea sa va ofere o optiune naturala pentru gestionarea acestui tip de probleme.

Insomnie si probleme de somn 

Multumita efectelor sale relaxante, kava-kava poate sa fie considerata drept o alternativa pentru ameliorarea insomniei sau pentru a imbunatati calitatea somnului. Este necesar sa discutati cu un profesionist medical inainte de a folosi aceasta planta pentru insomnie, deoarece cauzele insomniei pot sa fie diferite si este important sa se stabileasca o abordare corespunzatoare.

Tensiune musculara

Kava-kava poate fi utilizata cu scopul de a relaxa muschii si pentru a diminua tensiunea musculara. In cazul in care aveti frecvent dureri sau disconfort muscular care este asociat cu efortul fizic, aceasta planta ar putea sa va ajute.

 

Ce este ashwagandha si ce proprietati similare are cu radacina Kava

Ashwagandha este un arbust vesnic verde, care creste in Asia centrala si de Est, si creste cu preponderenta in tari precum India, China, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Filipine, dar il intalnim si tari din Africa Centrala si de Vest. Acesta este utilizat in mod obisnuit pentru stres, deoarece contine substante chimice care pot ajuta la calmarea sinapselor neuronale, dar si la reducerea inflamatiilor, scaderea tensiunii arteriale si la sustinerea sistemului imunitar. Denumirea sanscrita a plantei, ashwa=cal si ganda=miros, face referire la eficienta sa ca energo-stimulent in Ayurveda sau medicina ayurvedica, radacina sa fiind unul dintre cele mai importante remedii de mii de ani recomandat pentru relaxare, tonifiere musculara, afrodisiac.

In India, planta este cunoscuta sub numele de “puterea armasarului”, deoarece, in mod traditional, a fost folosita pentru a consolida sistemul imunitar dupa boala. De asemenea, a fost denumita si “ginseng indian” datorita capacitatii sale de a imbunatati rezistenta si de a functiona ca si calmant natural. Deoarece ashwagandha este folosita in mod traditional ca adaptogen, este folosita pentru multe conditii legate de stres. Adaptogenii sunt ganditi pentru a ajuta organismul sa reziste stresului fizic si mental. Unele dintre conditiile pentru care planta este folosita includ insomnia, imbatranirea, anxietatea si multe altele.

Denumirea sa botanica este Withania somnifera, desi este cunoscuta si sub numele ginseng indian, datorita proprietatilor sale similare. Este folosit in mod traditional pentru a da energie si a combate imbatranirea prematura. Multe dintre beneficiile sale pentru sanatate sunt atribuite concentratiei sale ridicate de withanolide, substante care s-au dovedit ca lupta impotriva inflamatiilor si ajuta la micsorarea tumorilor. In cazul femeilor, aceasta planta reprezinta un sprijin pentru sanatatea organelor de reproducere. In ceea ce priveste barbatii, proprietatile oferite de Ashwagandha sprijina functia sistemului reproducator.

BIBLIOGRAFIE:
 

Abbas SS, Bhalla M, Singh N. Proc workshop on essential medicines, adverse drug reactions and therapeutic drug monitoring. Lucknow: Scientific Convention Centre; 2005. A clinical study of Organic Ashwagandha in some cases of uterine tumors (fibroids) and dermatofibrosarcoma;

Abdel-Magied EM, Abdel-Rahman HA, Harraz FM. The effect of aqueous extracts of Cynomorium coccineum and Withania somnifera on testicular development in immature Wistar rats. 2001;

Atta-ur-Rahman, Samina-Abbas, Dur-e-Shahwar, Jamal SA, Choudhary MI, Abbas S. New withanolides from Withania spp. Journal of Natural Products. 1991;

Begum VH, Sadique J. Effect Of Withania-Somnifera On Glycosaminoglycan Synthesis in Carrageenin-Induced Air Pouch Granuloma. Biochemical Medicine and Metabolic Biology. 1987;

Bhandari CR. Ashwagandha (Withania somnifera) “Vanaushadhi Chandroday” (An Encyclopedia of Indian Herbs) Vol. 1. Varanasi, India: CS Series of Varanasi Vidyavilas Press;

Bhattacharya SK, Goel RK, Kaur R, Ghosal S. Anti - stress activity of Sitoindosides VII and VIII. New Acylsterylglucosides from Withania somnifera. Phytother Res. 1987;

Bhattacharya SK, Kumar A, Ghosal S. Effects of glycowithanolides from Withania somnifera on animal model of Alzheimer's disease and perturbed central cholinergic markers of cognition in rats. Phytother Res. 1995;

Changhadi Govardhan Sharma, author. Ashwagandharishta - Rastantra Sar Evam Sidhyaprayog Sangrah - Krishna-Gopal Ayurveda Bhawan (Dharmarth Trust);

Articole similare
Nutritie: Kangkong, spanacul chinezesc. Beneficii pentru organism Nutritie: Kangkong, spanacul chinezesc. Beneficii pentru organism

Kangkong infloreste in regiunile tropicale si subtropicale si este mai frecvent intalnite in tarile sud-estul Asiei. Kangkong este o planta invaziva, USDA clasificate kangkong ca o "buruiana noxius" si este inclusa in lista interzisa plante acvatice.

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma Nutritie: Gobo sau radacina de brusture japonez, cum se poate consuma

Gobo este planta medicinala si leguma deopotriva, este bianuala, nu are inaltime prea mare, ajunge cam la 1 m, nu il depaseste, fiind originara din Europa de Nord sau din Siberia. In Japonia este cunoscuta ca gobo, de acolo vine si numele sau acceptat la nivel global, se cultiva la scara larga si face parte din familia Asteraceae.

3 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Feriga Fiddlehead: Cum o recunosti, cum se foloseste, contraindicatii Feriga Fiddlehead: Cum o recunosti, cum se foloseste, contraindicatii

Cautata prin paduri si savurata ca o delicatesa in trecut, feriga Fiddlehead este astazi un ingredient gasit in multe meniuri si retete moderne. Feriga Fiddlehead seamana cu usturoiul, se poate culege doar primavara an de an, intr-o perioada limitata de timp.

3 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate