Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rhodiola: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism, contraindicatii de folosire

Rhodiola: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism, contraindicatii de folosire

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 iulie 2023 Ultima actualizare: 4 iulie 2023

Rhodiola, cunoscuta si sub denumirea de Rhodiola rosea, este o planta care creste in regiunile reci ale lumii, inclusiv in zona arctica, Asia Centrala si anumite zone muntoase. A fost folosita timp de secole in sistemele de medicina traditionala, in special in Rusia si Scandinavia, pentru presupusele sale beneficii pentru sanatate. Radacinile plantei Rhodiola contin mai multi compusi activi, inclusiv rozavina, salidrozida si tirozol. Se crede ca acesti compusi contribuie la proprietatile adaptogene ale plantei, ceea ce inseamna ca poate ajuta organismul sa se adapteze la stres si sa promoveze bunastarea generala. Rhodiola a fost studiat pentru efectele sale potentiale asupra oboselii fizice si mentale, imbunatatirea starii de spirit si functia cognitiva.

Rhodiola este considerata o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca poate ajuta organismul sa se adapteze la diferite stresori si poate sprijini functionarea sistemului nervos si hormonal. Una dintre caracteristicile sale principale este capacitatea de a stimula energia si rezistenta. Rhodiola a fost utilizata traditional in medicina populara pentru a combate oboseala si pentru a creste rezistenta fizica. Cercetarile preliminare sugereaza ca aceasta poate imbunatati performanta fizica si poate reduce oboseala musculara. Se crede ca actiunea adaptogena a plantei contribuie la echilibrarea nivelului de cortizol din organism, hormonul stresului, si la imbunatatirea functionarii sistemului nervos.

De asemenea, Rhodiola poate ajuta la stimularea capacitatilor cognitive si de concentrare. Unele studii au aratat ca aceasta poate spori atentia, memoria si functionarea mentala in general. De asemenea, se crede ca plantele adaptogene, precum Rhodiola, pot avea un efect neuroprotector, protejand celulele cerebrale impotriva stresului oxidativ si alti factori nocivi.

Beneficii oferite de Rhodiola

Beneficiile potentiale ale acestei plante pot fi atribuite fitochimicelor sale. Acestea includ flavonoide, acid fenolic, fenilpropanoizi, printre alte elemente. La nivel celular, functioneaza prin modularea nivelurilor de hormoni si neurotransmitatori asociati cu stresul, cum ar fi cortizolul, serotonina si dopamina. In timp ce cercetarea clinica autoritara este limitata, iata cateva dintre beneficiile teoretice pentru sanatate ale acestei planteꓽ

Reducerea stresului: se crede ca Rhodiola moduleaza sistemul de raspuns la stres in organism, reducand potential efectele stresului si promovand un sentiment de calm. Pentru stres ocazional si oboseala, rodiola poate ajuta. Rhodiola este un adaptogen, care este un tip de planta care ajuta organismul sa mentina homeostazia in fata stresului. De fapt, poate imbunatati rezistenta organismului la stres, poate creste performanta fizica si rezistenta si poate stimula claritatea mentala.

Gestionarea energiei si a oboselii: Rhodiola a fost utilizat in mod traditional pentru a combate oboseala si a creste nivelul de energie. Unele cercetari sugereaza ca poate imbunatati rezistenta fizica si poate reduce oboseala mentala.

Poate imbunatati simptomele anxietatiiꓽ suplimentele de Rhodiola sunt probabil cele mai cunoscute pentru ameliorarea stresului si pentru sanatatea mintala. Cercetarile anterioare noteaza ca, spre deosebire de medicamentele pe baza de reteta, rodiola poate reduce efectele stresului cronic fara efecte secundare nedorite. O revizuire a studiilor clinice umane explica in plus ca, desi sunt necesare mai multe studii umane, rhodiola are potentialul de a ajuta la tratarea afectiunilor conexe, cum ar fi anxietatea si depresia.

Intr-un studiu mic, 10 participanti cu tulburare de anxietate generalizata au primit 340 mg de rhodiola in fiecare zi. Dupa 10 saptamani, toti participantii care au primit extract din aceasta planta au avut scoruri de anxietate mai mici decat la inceputul procesului.  Ca adaptogen, rhodiola ajuta sistemul nervos sa ramana in afara modului “ de lupta sau zbor ”. La modelele animale, s-a dovedit ca planta suprima eliberarea cortizolului hormonului de stres. Ajutand la mentinerea nivelului de cortizol sub control, aceasta specie poate ajuta pe oricine cu stres usor la anxietate severa sa faca fata simptomelor lor.

Imbunatatirea starii de spirit: Rhodiola a fost studiata pentru potentialele sale efecte antidepresive si stabilizatoare a dispozitiei. Poate ajuta la reglarea neurotransmitatorilor precum serotonina si dopamina, care joaca un rol in reglarea dispozitiei.

Imbunatateste functia creieruluiꓽ studiile de cercetare au analizat efectul rhodiolei asupra creierului afectat de stres. Cand corpul este in modul “ lupta sau zbor ”, simturile fizice sunt ascutite, dar functiile cognitive pot fi compromise de niveluri ridicate de cortizol, provocand ceata cerebrala si pierderi de memorie pe termen scurt. Intr-un studiu de 28 de zile, s-a constatat extractul de rhodiola creste concentratia si durata de atentie, precum si performanta cognitiva.

Beneficii pentru functia cognitiva: Cercetarile preliminare sugereaza ca Rhodiola poate avea efecte pozitive asupra functiei cognitive, inclusiv atentia, memoria si performanta mentala. Poate avea si proprietati neuroprotectoare. Performanta exercitiului: Unele studii au indicat ca suplimentarea cu Rhodiola ar putea spori performanta exercitiului si poate imbunatati recuperarea prin reducerea leziunilor musculare si a oboselii.

Scade tensiunea arteriala ridicata si protejeaza sanatatea inimiiꓽ pe langa scaderea stresului, se pare ca rhodiola poate ajuta si prin scaderea tensiunii arteriale. Cand tensiunea arteriala devine prea mare din cauza placii arteriale, acest lucru va fi un factor de risc pentru boli de inima. Desi nu s-au efectuat cercetari asupra pacientilor umani, sobolanii cu hipertensiune arteriala au aratat reduceri ale tensiunii arteriale dupa suplimentarea cu extract de rhodiola.

In timp ce este nevoie de mai multe cercetari, cele efectuate animale sugereaza ca rhodiola are mai multe beneficii de protectie a inimii. Aceste beneficii ar putea beneficia de performanta atletica, precum si de a juca un rol in prevenirea bolilor cardiovasculare. Promoveaza sanatatea metabolicaꓽ Cercetarile arata ca rhodiola are efecte antidiabetice care promoveaza sanatatea metabolica.

Imbunatateste rezistenta la exercitiiꓽ Conform unui studiu in care voluntarii sanatosi au urmat timp de 4 saptamani o suplimentare cu rhodiola, acestia au beneficiat de o capacitate fizica mai mare pana la sfarsitul tratamentului. Rezultatele pozitive au aratat rezistenta la exercitii mai lungi, miscari mai rapide si timpi mai rapizi de reactie.
Se crede ca rhodiola are efecte stimulante asupra sistemului nervos central. La randul sau, acest lucru poate ajuta la stimularea neurotransmitatorilor, cum ar fi dopamina si serotonina, crescand totodata concentratia.

Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca rhodiola poate stimula rezistenta fizica, iar desi exista unele dovezi stiintifice care sustin beneficiile potentiale ale acestei plante, sunt necesare mai multe studii. Ca orice supliment, este recomandat sa va consultati cu un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a incepe o cura cu rhodiola sau cu orice alt supliment pe baza de plante, mai ales daca aveti conditii de sanatate subiacente sau luati medicamente. 

Cum sa folosesti corect planta de Ashwagandha. Poti combina aceasta planta cu rhodiola?

Ashwagandha este alcatuita din lactone steroidiene sau withanolide, inclusiv withanolide A, withaferin A si withanone. Aceste structuri sunt unice pentru aceasta planta. Au efecte medicinale diferite si sunt responsabile pentru multe beneficii date de ashwagandha.

Unele parti ale plantei contin mai multi dintre acesti compusi decat altii, asa ca atunci cand alegeti un extract de ashwagandha, ar trebui sa acordati atentie locului din care provine. Extractele de frunze contin, de obicei, niveluri mai mari de withaferina A decat extractele de radacina. Altfel spusm daca se face abuz de aceasta planta, fie consumata in diferite tipuri de ceaiuri sau forme, poate duce la dereglari ale sistemului digestiv si poate cauza varsaturi si diaree.

Nutritionistii avertizeaza ca planta sau extractele din aceasta planta nu trebuie folosita niciodata de femeile insarcinate sau care alapteaza. Exista unele dovezi ca planta poate provoca avorturi spontane si nu exista informatii disponibile privind siguranta cu privire la alaptare in timpul administrarii plantei.

Persoanele care utilizeaza medicamente pentru diabet, medicamente pentru tensiune arteriala, medicamente care suprima sistemul imunitar, sedative sau medicamente pentru problemele tiroidiene nu trebuie sa utilizeze ashwagandha decat daca s-au consultat in prealabil cu medicul lor. De asemenea, cei cu hipertiroidism pot observa o crestere suplimentara a functiei tiroidiene atunci cand iau planta si ar trebui sa faca acest lucru numai sub supravegherea controlata a unui medic.

Cum recunosti ashwaganda

BIBLIOGRAFIE:

Abbas SS, Bhalla M, Singh N. Proc workshop on essential medicines, adverse drug reactions and therapeutic drug monitoring. Lucknow: Scientific Convention Centre; 2005. A clinical study of Organic Ashwagandha in some cases of uterine tumors (fibroids) and dermatofibrosarcoma;

Abdel-Magied EM, Abdel-Rahman HA, Harraz FM. The effect of aqueous extracts of Cynomorium coccineum and Withania somnifera on testicular development in immature Wistar rats. 2001;

Atta-ur-Rahman, Samina-Abbas, Dur-e-Shahwar, Jamal SA, Choudhary MI, Abbas S. New withanolides from Withania spp. Journal of Natural Products. 1991;

Begum VH, Sadique J. Effect Of Withania-Somnifera On Glycosaminoglycan Synthesis in Carrageenin-Induced Air Pouch Granuloma. Biochemical Medicine and Metabolic Biology. 1987;

Bhandari CR. Ashwagandha (Withania somnifera) “Vanaushadhi Chandroday” (An Encyclopedia of Indian Herbs) Vol. 1. Varanasi, India: CS Series of Varanasi Vidyavilas Press;

Bhattacharya SK, Goel RK, Kaur R, Ghosal S. Anti - stress activity of Sitoindosides VII and VIII. New Acylsterylglucosides from Withania somnifera. Phytother Res. 1987;

Articole similare
Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament Citomegalovirus: Cum apare, simptome, diagnostic si tratament

Citomegalovirusul este un virus comun, insa odata ce dobanditi infectia, citomegalovirusul ramane in corp pe viata. Majoritatea oamenilor nu stiu ca au citomegalovirus, deoarece rareori provoaca probleme la persoanele sanatoase. Daca sunteti gravida sau aveti sistemul imunitar slabit, citomegalovirusul poate crea probleme.  Femeile care dezvolta o infectie activa cu citomegalovirus in timpul sarcinii pot transmite virusul copiilor lor.

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Malformatiile congenitale: De ce apar, cum se pot preveni, tipuri de tratament Malformatiile congenitale: De ce apar, cum se pot preveni, tipuri de tratament

Cauzele mersului cu picioarele spre exterior sau interior, pot varia, dar adesea, la baza sta o torsiune a tibiei sau o anteversie femurala, cand tibia sau femurul se pot roti spre exterior sau interior, afectand mersul copilului. Iar in spatele acestei tulburari se ascunde o anomalie congenitala.

4 iunie 2024
Edited 5 iunie 2024
citește articolul
Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate Chisturile Tarlov: ce sunt, care sunt cauzele si cum pot fi tratate

Persoanele care sufera de chisturile Tarlov manifesta modificari ale unghiilor precum hipercheratoza si leuconichia. Din punct de vedere clinic, nu este posibila diferentierea leziunilor de acanthosis nigricans benigne de cele maligne.

1 februarie 2023
Edited 2 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.