Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rodia si beneficiile sale pentru sanatate

Rodia si beneficiile sale pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 iulie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Rodierul este un arbore mic sau arbust foios de inaltime pana la 5–8 m. In fapt, termenul de rodie reprezinta fructul, iar planta se numeste rodiu sau rodier. Acesta creste pe o arie care se intinde din Iran pana la Muntii Himalaya in India de nord si este cultivat si naturalizat in intreaga regiune mediteraneana inclusiv in Caucaz din vremuri antice.

Este cultivat pe scara larga in Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Malaya, Indiile Orientale, si Africa tropicala. Introdus in California de colonistii spanioli in 1769, rodierul este acum cultivat mai ales in zonele uscate din California si Arizona pentru fructele sale exploatate comercial ca sucuri cu o popularitate in crestere din 2001. Cum reuseste rodia sa ajute organismul uman si cum trebuie consumata pentru a maximiza efectele sale benefice descopera in materialul urmator.

Ce este rodia? Primele utilizari ale rodiei

Ce contine rodia? Ce boli trateaza sucul de rodie?

De ce sa folosesti seminte de rodie in dermatocosmetice?

Beneficii rodie corp si piele. Cat timp poti consuma sucul de rodii pentru stomac

Cura cu rodie. Ceai de rodie beneficii. Beneficii rodie dimineata

Contraindicatii consum rodii. Sucul de rodie contraindicatii

Ce este rodia? Primele utilizari ale rodiei

Daca vrei sa afli ce este rodia sau care sunt primele utilizari ale rodiei este suficient sa parcurgi aceste randuri. Rodia este fructul arbustului numit rodier. Rodierul este o planta rezistenta la seceta, si poate fi cultivata in regiuni uscate cu clima mediteraneana (cu ierni ploioase) sau in regiuni cu veri ploioase. In regiunile mai umede, rodierii risca putrezirea radacinilor din cauza unor boli datorate unor ciuperci. Sunt plante tolerante la inghet moderat, pana la −10 °C.

Rodierul este originar din Persia (Iran) si se cultiva in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaijan si regiunea Mediteranei de cateva milenii. In Georgia si Armenia, la est de Marea Neagra, exista cranguri de rodieri salbatici in preajma unor asezari antice abandonate. Cultivarea rodiei are o lunga istorie in Armenia. Ultimele descoperi au gasit resturi de rodie datand din anii 1000 i.e.n. au fost gasite in aceasta tara.

In plus, orasul antic Granada din Spania a primit numele de la acest fruct in perioada maura. Colonistii spanioli au introdus mai tarziu fructul in regiunea Caraibelor si America Latina, dar in coloniile engleze nu a avut prea mult succes. Rodia a fost introdusa ca fruct exotic in Anglia la inceput de secol XVIII de John Tradescant cel Batran, dar nu a facut fructe acolo, asa ca a fost introdusa repetat in coloniile americane, chiar si in New England. 

 

Rodia este considerata una dintre cele mai vechi plante, multi oameni de stiinta o pun la egalitate cu strugurii, maslinii si smochinele, adica cu acele culturi care au jucat un rol imens in istoria dezvoltarii popoarelor lumii. Mentiuni despre aceasta planta se gasesc in diferite surse de cel putin ultimii 4 mii de ani, exista informatii despre aceasta in documentele Greciei Antice si Romei Antice, unde se numeste mar cartaginian sau granular. Nu intamplator o localitate din Spania unde se gasesc acesti arbori din belsug poarta numele de Granada. 

Prin urmare, fiind o planta cu o istorie atat de bogata, rodia a fost considerata un fruct regal din cauza „coroanei” sale deosebite de multe culturi si popoare si avea numeroase intrebuintari in alimentatie, in dermatocosmetica, era considerata ca fiind un fruct cu puternice calitati afrodisiace.

citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere

Ce contine rodia? Ce boli trateaza sucul de rodie?

Daca vrei sa afli ce contine rodia este suficient sa citesti ultime tratate nutritionale care vorbesc de acest fruct atat de cunoscut in lumea intreaga. Pe scurt, rodia bifeaza o serie intreaga de nutrienti necesari. O cana de rodie contine 7 grame de fibre, 3 grame de proteine si 30 de grame de carbohidrati. Aceeasi cantitate iti asigura 30% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 36% din DZR de vitamina K, 16% din DZR de acid folic si 12% din DZR de potasiu. Pe langa acestea, rodia mai contine si:

 

  • Polifenoli - micronutrienti cu activitate antioxidanta;
  • Taninuri - compusi cu o structura chimica complexa, polifenolica;
  • Antociani - pigmenti cu rol antioxidant, care impiedica eficient actiunea distructiva a radicalilor liberi asupra celulelor si ADN-ului;
  • Vitamina E - actioneaza ca antioxidant in sprijinul sistemului imunitar si are, totodata, rol in sustinerea sanatatii pielii;
  • Vitamina A - cu rol in cresterea rezistentei la infectiile respiratorii si un sprijin important la functionarea sistemului imunitar, vitamina A ajuta si la sinteza anticorpilor si sustine sanatatea si integritatea mucoaselor si a membranelor;
  • Calciu - de la sanatatea si buna functionare a sistemelor muscular si osos, la rolul pe care il joaca in coagularea sangelui;
  • Magneziu - util in metabolizarea glucozei si a carbohiratilor, in cresterea densitatii osoase, in imbunatatirea functiei respiratorii, in transportarea altor minerale precum calciul, sodiul si potasiul catre membranele celulare, dar si in combaterea oboselii si a starilor de extenuare fizica si psihica, magneziul indeplineste o serie de roluri importante in organism;
  • Fier - esential pentru mentinerea multor functii vitale si prezent in proteinele care asigura functia respiratorie, dar si pe cea a metabolismului energetic.

Inainte sa va spunem ce este sucul de rodie sau ce boli trateaza sucul de rodie, va spunem doar atat. Rodia este cultivata in prezent din China pana in Mexic, din Spania pana in Noua Zeelanda. Doar o ceasca (250 mililitri) de suc de rodie contine aproximativ:

134 de calorii
32,7 grame carbohidrati
0,4 grame de proteine
0,7 grame de grasime
0,2 grame de fibre
25,9 micrograme vitamina K (32% DZR [doza zilnica recomandata])
59,8 micrograme folat (15% DZR)
533 miligrame de potasiu (15% DZR)
0,2 miligrame mangan (12% DZR)
0,9 miligrame vitamina E (5% DZR)
0,1 miligrame vitamina B6 (5% DZR)
17,4 miligrame magneziu (4% DZR)
0,6 miligrame niacina (3% DZR)
27,4 miligrame de calciu (3% DZR)
27,4 miligrame fosfor (3% DZR)
0,1 miligrame cupru (3% DZR)

Cum ajuta sucul de rodie organismul? Datorita multitudinii de vitamine si minerale, antioxidanti si alte substante benefice pentru organism, sucul de rodie are o multitudine de intrebuintari, dintre care mentionam:

  • Sucul de rodie are o capacitate antioxidanta ridicata si cercetarile stiintifice au demonstrat ca poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. O meta-analiza publicata in 2016 a analizat numeroase studii privind sucul de rodie si efectul acestuia asupra tensiunii arteriale;
  • Sucul din rodie este bun si pentru tensiunea arteriala sistolica deoarece contine antioxidanti la niveluri mai ridicate decat multe alte sucuri de fructe, motiv pentru care poate fi atat de util pentru inima. Cercetarile publicate in Clinical Nutrition au studiat consumul de suc de rodie la pacientii cu stenoza a arterei carotide, care este o ingustare a oricareia dintre cele doua artere cheie situate in partea din fata a gatului, prin care sangele din inima ajunge la creier. Participantii care au consumat acest suc benefic si-au redus tensiunea arteriala cu peste 12% si au avut o reducere cu 30% a placii aterosclerotice;
  • Osteoartrita se numara printre cele mai raspandite forme de tulburari musculo-scheletice care duc la degenerescenta articulatiilor.i Studiile au sugerat ca sucul din semintele de rodie poate juca un rol protector prin scaderea inflamatiei cartilajului. Aceasta capacitate de protectie a fost atribuita continutului ridicat de antioxidanti al sucului;

descopera proprietatile miraculoase ale lavandei

De ce sa folosesti seminte de rodie in dermatocosmetice? 

Daca vrei sa afli ce intrebuintari sau cum poti sa folosesti seminte de rodie in dermatocosmetice e suficient sa citesti capitolele anterioare care vorbesc pe larg de proprietatile curative ale rodiei. 

 

Pe scurt, semintele de Rodie sunt o sursa extrem de bogata in antioxidanti, cei mai importanti dintre acestia fiind polifenolii, dintre care taninurile, acidul elagic si antocianinele se regasesc in cantitatile cele mai mari. Aceste substante ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi la nivelul pielii, la nivelul tenului, iar resveratrolul din rodie impiedica sau amana procesul de imbatranire celulara. Totodata, antioxidantii ajuta si la estomparea inflamatiei cronice din organism.

afla tot ce ai nevoie sa stii despre aloe vera

Beneficii rodie pentru corp si ten. Cat timp poti consuma sucul de rodii pentru stomac

Atunci cand vorbim despre beneficii rodie pentru organism, trebuie sa stim urmatoarele lucruri. Rodia previne imbatranirea, protejeaza rinichii, inima, scade colesterolul rau si il creste pe cel bun, contribuie la regenerarea ficatului, la reglarea glicemiei si a tensiunii arteriale. Are un continut bogat in polifenoli ce te pot apara de alergii, iar studiile efectuate au demonstrat ca rodia poate reduce semnificativ deteriorarea celulelor creierului, muschilor si pielii. Alte beneficii ale rodiei pentru organism:

- reducerea multiplicarii anormale a celulelor cu receptori estrogenici;
- reducerea actiunii 17-beta-estradiol asupra receptorilor estrogenici din tesuturile hormonal sensibile;
- reducerea nivelului estrogenilor produsi prin conversia hormonilor androgeni in estrogeni;
- reducerea diviziunii anormale a celulelor virale (regleaza actiunea enzimelor care controleaza ciclul celular;
- sustinerea functiei sexuale, reducerea disconfortului indus de menopauza si a dereglarilor ciclului menstrual;
- echilibrul nivelului estrogenilor, progesteronului si al testosteronului;
- mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular;
- reducerea formarii depunerilor de aterom in peretii vaselor, imbunatatind fluxul sangvin cardiac si cerebral;
- reducerea oxidarii lipoproteinelor de joasa densitate (LDL-colesterol) si aderarea acestora la peretele vascular;
- imbunatatirea elasticitatii peretilor vasculari si reducerea agregarii plachetare - efect de reducere a formarii trombilor;
- reglarea tensiunii arteriale (reducerea actiunii enzimei de conversie a angiotensinei);
- cresterea capacitatii antioxidante a organismului;
- stimularea actiunii enzimelor antioxidante: superoxid dismutaza, catalaza, glutation peroxidaza;
- reducerea tulburarilor la nivelul organelor genitale feminine si masculine, articulatiilor, arterelor si gingiilor;
- reducerea actiunii factorilor proinflamatori (enzimele LOX-5, COX-2, TNFα, interleukina IL-1b);
- mentinerea tonusului pielii si al musculaturii, reducerea formarii fibrozei si a cheloidului la nivelul cicatricilor cutanate;
- mentinerea productiei de elastina si colagen;
- reducerea absorbtiei intestinale a glucozei si cresterea sensibilitatii receptorilor pentru insulina;
- protectia celulelor beta pancreatice;

 

Cat timp poti consuma sucul de rodii pentru stomac? Este o intrebare buna pentru orice persoana care vrea sa consume mai des suc de rodie. Nu exista contraindicatii daca este consumat sucul de rodie cu recurenta dar important este cantitatea in care se consuma si trebuie totul potentat cu o dieta echilibrata. 

descopera beneficiile plantei echinaceea in pandemie

Cura cu rodie. Ceai de rodie beneficii. Beneficii rodie dimineata 

Cand vrei sa treci la cura cu rodie trebuie sa stii cateva lucruri esentiale. Dieta cu rodii dureaza o saptamana si reprezinta o cura de detoxifiere care poate fi urmata de oricine dar numai dupa ce a consultat un medic specialist sau nutritionist. Si nu incerca aceasta dieta daca n-ai consumat rodii niciodata. Intai sa te asiguri ca nu ai niciun fel de alergie la niciun ingredient din rodie.  Daca totul este in ordine din punct de vedere medical iata ce trebuie sa stii:

  • Durata acestei diete este de 7 zile si poate fi repetata dupa un interval de o luna;
  • Pe tot parcursul dietei se va bea doar suc de rodii si apa plata;
  • Uleiul, untul si untura nu se mai consuma in aceasta perioada si nici alimentele care contin aceste grasimi (foietaje, mancare cu ceapa calita, preparate prajite, piept de pui fragezit cu ulei, salate care contin ulei si asa mai departe).
  • Meniul se va respecta pe zile;
  • Aveti nevoie de minim o jumatate de ora de miscare pe zi.

 

Atunci cand vrem sa descoperim ceai de rodie beneficii, exista cateva studii importante. Cercetatorii de la Universitatea Queen Margaret, din Marea Britanie, au ajuns la concluzia ca un consum regulat de ceai de rodii poate reduce stresul provocat de problemele de la locul de munca. Insa, dupa ce au cautat zeci de ani beneficiile consumului de fructe ale rodiei, specialistii s-au aplecat si asupra studierii cojii de rodie.

Nutritionistii turci spun ca exista numeroase beneficii ale ceaiului din coaja de rodie. Datorita componentelor nutritionale valoroase pe care le contine, coaja de rodie sub forma de ceai scade colesterolul rau, previne degradarea celulelor datorita antioxidantilor, ajuta la prevenirea cancerului de stomac, prostata sau pancreas si a diabetului.

Ceaiul din coaja de rodie se face prin infuzie. Se pun aproximativ 10 grame de coji de rodie uscate, peste care se toarna aproximativ 200 de mililitri de apa fierbinte. Se acopera cana si se lasa la infuzat in jur de 30 de minute. Pentru a inlatura urme de posibile pesticide, spalati bine fructul cu apa calda, inainte de a scoate coaja si a o pune la uscat.

Care sunt beneficiile ceaiului de rodie? Ei bine, ajuta la scaderea colesterolului, protejeaza sistemul imunitar, reduce stresul, previne bolile cronice, ajuta la prevenirea cancerului de stomac, previne diabetul, protejeaza sistemul circulator si poate fi de mare ajutor in tratarea ulcerului gastric sau colita.

de ce are nevoie organismul de crom

Contraindicatii consum rodii. Sucul de rodie contraindicatii

Medicii afirma ca exista o serie de contraindicatii pentru consum de rodii. Rodia scade tensiunea arteriala, asa ca nu este recomandat sa o folosesti pentru hipotensiune arteriala. Trebuie sa ai in vedere faptul ca acizii ce se contin in sucul de rodie pot distruge smaltul dintilor. Nutritionistii recomanda sa bei suc printr-un pai, apoi sa va clatiti gura. In plus, aciditatea crescuta a stomacului, gastrita, ulcerul, enterita sunt, de asemenea, contraindicatii pentru utilizarea rodiei. Odata cu exacerbarea hemoroizilor, precum si cu constipatia cronica, rodiile nu pot fi consumate.

Coaja de rodie contine o anumita cantitate de substante toxice, precum alcaloizii. Prin urmare, inainte de a utiliza produse pentru coaja, decocturi sau infuzii, trebuie sa consulti un medic. In plus, sucul de rodie poate sa nu functioneze bine cu anumite medicamente. Asa ca, daca iei medicamente, renunta la rodie pentru un timp sau consulta medicul. Cu toate beneficiile incontestabile ale rodiei, nutritionistii recomanda sa nu abuzezi si sa nu o mananci.

Sucul de rodie are contraindicatii dacă este consumat în exces. Consumul de prea mult suc de rodie poate provoca alergii și poate provoca acumulare de prea mult fier in organism, astfel că poate dăuna sanatatii.

 

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318385

REFERINTE:

Abu-Odeh, A. M., et al. (2021). Middle East medicinal plants in the treatment of diabetes: A review.

Agarwal, A., et al. (2014). Effect of oxidative stress on male reproduction.

Almuhayawi, M. S., et al. (2020). The potential role of pomegranate and its nano-formulations on cerebral neurons in aluminum chloride induced Alzheimer rat model.

Ammar, A., et al. (2018). Effects of pomegranate supplementation on exercise performance and post-exercise recovery in healthy adults: A systematic review.

Aviram, M., et al. (2012). Pomegranate protection against cardiovascular diseases.

Banihani, S., et al. (2013). Pomegranate and type 2 diabetes [Abstract].

Bookheimer, S. Y., et al. (2013). Pomegranate juice augments memory and fMRI activity in middle-aged and older adults with mild memory complaints.
Danesi, F., et al. (2017). Could pomegranate juice help in the control of inflammatory diseases?

Ghoochani, N., et al. (2016). The effect of pomegranate juice on clinical signs, matrix metalloproteinases and antioxidant status in patients with knee osteoarthritis [Abstract].

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate