Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Roscova sau floarea-lumanare: Cum o recunosti, la ce o poti folosi, beneficii pentru organism

Roscova sau floarea-lumanare: Cum o recunosti, la ce o poti folosi, beneficii pentru organism

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 august 2024 Ultima actualizare: 12 august 2024

Lychnis coronaria, cunoscuta si sub numele de ”roscova” , ”floarea de foc” sau ”floarea de lumanare”, reprezinta o planta perena ornamentala care face parte din familia Caryophyllaceae. Aceasta planta isi are originea in sudul Europei, iar astazi este cultivata in mai multe regiuni de pe glob pentru frumoasele sale flori si pentru aspectul sau atractiv. Caracteristicile distinctive ale acestei plante sunt urmatoarele:

  • Frunzele argintii - Roscova prezinta frunze lanceolate, acoperite cu un strat fin de peri argintii, lucru ce ii confera o atractivitate deosebita. Caracteristica aceasta face ca aceasta planta sa fie atractiva chiar si atunci cand nu are flori.
  • Flori roz sau rosii - Floarea de foc produce flori frumoase, de cele mai multe ori de culoare roz sau rosie, iar acestea sunt grupate in umbrele de deasupra tufei. Florile acestea prezinta un aspect distinct, asemanandu-se cu lumanarile, fapt ce explica o alta denumire a acesteia, ”floarea de lumanare”.
  • Rezistenta - Roscova este o planta rezistenta, aceasta putand sa supravietuiasca in diferite conditii de sol si de clima. De cele mai multe ori roscova este cultivata in gradini pe post de planta ornamentala, fiind utilizata cu scopul de a adauga culoare si frumusete.
  • Atrage polenizatorii - Floarea de foc reprezinta o sursa de hrana pentru albine si alte insecte polenizatoare, lucru ce o face utila in gradinile care sustin biodiversitatea.

De cele mai multe ori, roscova reprezinta o planta ornamentala populara in gradini multumita aspectului sau atragator si datorita rezistentei sale. Aceasta poate fi cultivata atat ca planta perena, cat si ca planta anuala, acest lucru depinzand de zona climatica si preferintele cultivatorului.

Cum te pot ajuta florile de roscove?

Antioxidant natural – exista studii care afirma ca boabele de cacao sunt cea mai buna sursa de antioxidanti, intrecand de departe ceaiul verde, vinul rosu sau coacazele. Astfel, cacaua protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, scade riscul aparitiei unor forme de cancer si ajuta la reglarea nivelului de colesterol.

Protectie cardiovasculara – gratie continutului de polifenoli, cacaua are actiune cardioprotectoare si favorizeaza scaderea tensiunii arteriale. In plus, este si o sursa de magneziu, care sustine rezistenta inimii si scare riscul formarii cheagurilor de sange.

Imbunatateste performantele cognitive – epicatechina din cacao este o substanta studiata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Printre proprietatile cele mai surprinzatoare se numara aceea de a imbunatati performantele cognitive la persoanele in varsta. De asemenea, se pare ca poate reduce riscul aparitiei diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, cancerului si accidentelor vasculare cerebrale. Dar pentru a beneficia de actiunea epicatechinei, se recomanda cumpararea boabelor intregi, deoarece aceasta este indepartata din cacao din cauza gustului amar.

Creste nivelul de energie – boabele de cacao sunt recunoscute pentru capacitatea de a reduce anxietatea, in acelasi timp cu sporirea nivelului de atentie, astfel ca o ceasca de cacao asigura aceeasi energie ca o ceasca de cafea, dar fara efectele nedorite ale acesteia.

Eficienta pentru reducerea greutatii corporale – mai multe cercetari implica boabele de cacao in imbunatatirea sensibilitatii la insulina, asta in contextul in care se pare ca exista o legatura intre obezitate si sindromul dismetabolic. Mai mult, efectul antidepresiv pe care il are cacaua din ciocolata neagra poate ajuta persoana sa-si urmeze cu mai multa usurinta dieta.

Beneficii pentru sanatate ale pudrei de roscove

indeparteaza problemele intestinale - Roscovul este foarte renumit pentru capacitatea sa de reglare intestinala fiind recomandat pentru constipatie, diaree si crampe, neutralizand starea nociva de acidoza, ce cauzeaza diverse probleme si boli ale intestinului. Pulberea de roșcove ajuta la tratarea problemelor intestinale si poate fi dizolvata in apa, ceai sau chiar lapte.

  • Adjuvant in tulburarile digestive - Gratie continutului de fibre si pectine, roscovele asigura protectia mucoaselor, atenuand tulburarile tractului gastro-intestinal si refluxul gastroesofagian.
  • Reduce colesterolul - Polifenolii din roscov ajuta la reglarea nivelului de colesterol si trigliceride din sange.
  • Mentine sanatatea oaselor -Este foarte benefic si in prevenirea osteoporozei. Dat fiind faptul ca este bogat in calciu si fosfor se recomanda si pentru prevenirea acestei afectiuni.
  • Beneficii asupra ficatului - Proprietatile antioxidante ale roscovului imbunatateste sanatatea ficatului avand capacitatea de detoxifiere. Studiile arata ca puterea lor antioxidanta este mai mare decat cea a vinului rosu.
  • Regleaza nivelul zaharului din sange - Boabele de roscove  contin fibre care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, de aceea se dovedeste a fi foarte util pentru persoanele cu diabet.

De ce este indicat sa introduci in dieta pudra de roscove?

Sunt o multime de motive pentru care merita sa integrati roscovele in planul alimentar. Iata care sunt acestea:

  • imbunatatesc digestia, datorita continutului fibre alimentare 3,2 grame, ce reprezinta 13 % din valoarea zilnica de fibre;
  • sunt un aliment alcalin, care nu stimuleza aciditatea gastrica;
  • contin pectine care joaca un rol preventiv in aparitia bolii de reflux gastro-esofagiene;
  • impiedica dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene ( E. coli);
  • nu contin gluten si nici lactoza, astfel ca poate fi consumat si de catre cei care prezinta alergii la aceste ingrediente;
  • pudra de roscove este un indulcitor natural foarte sanatos, ce controleaza nivelul de glucoza din sange;
  • sunt bogate in fibre insolubile, de aceea reduc colesterolul;
  • nu contin acid oxalic, ci doar cantitati mici de AG omega 3 si omega 9;
  • actioneaza ca un antioxidant datorita continutului crescut de lignin si polifenoli;
  • taninii din roscove contin acid galic care are un rol antialergic, antibacterian si analgezic;
  • prezinta si efect de fito-estrogen, datorita cantitatii mari de lignani;
  • reprezinta o sursa importanta de calciu (348 mg%) si are putin fosfor (79 mg%);
  • pot fi utilizate pentru a trata diareea la copii si adulti;
  • este un bun expectorant;

Similitudini intre liliac si florile de roscove

Florile de liliac au multiple proprietati terapeutice, avem glucide, amidon, rezine sau glucozizi, substante amare, au efecte puternic astringente, tonice sau calmante, dilateaza vasele de sange, sunt bune si in caz de reumatism sau de viermi intestinali. Si frunzele de liliac sunt foarte utile in medicina, sunt antipiretice, astringente, la copii se pot folosi pentru gura dureroasa. In trecut liliacul era utilizat si pentru tratarea malariei, difteriei, pentru tratarea febrei sau pentru arsuri si eczeme.

Chinezii foloseau liliacul pentru tratarea degeraturilor. Petalele de liliac ar putea reduce riscul de dezvoltare al cataractei, se previne denegerescenta maculara. Ceaiul de liliac este un excelent tonic pentru par. Radacinile de liliac au proprietati abortive, anticoagulante, purgative. Revenind la florile de liliac, ele sunt bune si pentru femei, pentru tratarea crampelor menstruale, pentru sangerari nazale, pentru hemoroizii sangeranzi, pentru ulceratii, rupturi de capilare mai ales cand apar varsaturi si tuse puternice.

Tincturile cu flori de liliac vor trata guta, reumatismul si artrita, scapi de durere si se reduc si inflamatiile locale. Durerile lombare se amelioreaza de asemenea cu florile de liliac oparite-se bea lichidul de patru ori pe zi, doar o lingura in fiecare repriza. Uleiul din flori de liliac vor fi eficiente in prevenirea si tratarea locurilor dureroase de la artrite, arsurilor. Florile uscate de liliac sunt la fel de bune, amelioreaza durerile de dinti si de masele, previn balonarile, curata foarte bine pielea, ajuta la cicatrizarea mai usoara a pielii. Diabeticii pot folosi ceaiuri si decoctul, alte preparate medicinale pe baza de flori de liliac pentru a tine in frau glicemia si a mentine un nivel optim mereu.

 

Bibliografie:

Di Lorenzo, A., et al. (2017). Effects of tea and coffee consumption on cardiovascular diseases and relative risk factors;

Filippini, T., et al. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer;

Guasch-Ferré, M., et al. (2017). Dietary polyphenols, Mediterranean diet, prediabetes, and type 2 diabetes: A narrative review of the evidence;

Jurgens, T. M., et al. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults;

Koch, W., et al. (2019). Applications of tea (Camellia sinensis) and its active constituents in cosmetics;

Kokubo, Y., et al. (2013). The impact of green tea and coffee consumption on the reduced risk of stroke incidence in Japanese population;

Kuriyama, S., et al. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan;

Liu, K., et al. (2013). Effect of green tea on glucose control and insulin sensitivity: A meta-analysis of 17 randomized controlled trials;

 

Articole similare
Sagittaria: Planta medicinala pentru ameliorarea inflamatiilor si durerilor articulare Sagittaria: Planta medicinala pentru ameliorarea inflamatiilor si durerilor articulare

Sagittaria sagittifolia are in alcatuirea sa compusi chimici activi, printre care se enumara taninuri, flavonoide si mucilagii. Multumita acestor compusi, planta prezinta proprietati antiinflamatorii, diuretice si astringente. In egala masura, este considerat faptul ca are efecte benefice asupra sistemului digestiv si poate fi folosita in tratarea diareei, a colitelor si a altor afectiuni digestive.

19 iulie 2023
citește articolul
Gheara diavolului: o planta medicinala care lupta cu durerile articulare si inflamatiile musculare Gheara diavolului: o planta medicinala care lupta cu durerile articulare si inflamatiile musculare

Gheara diavolului (Harpagophytum procumbens) este o planta medicinala cu origini in regiunea desertica a Africii de Sud. Numele sau provine de la forma sa distinctiva, care prezinta proeminente si spini ascutiti asemanatori cu ghearele unui diavol. Gheara diavolului a fost folosita de secole in medicina traditionala africana pentru tratarea diferitelor afectiuni. Radacinile si rizomii plantei sunt utilizate in principal in scopuri medicinale. Acestia contin substante active, cum ar fi harpagosidele, care confera plantei proprietati antiinflamatorii si analgezice.

23 iunie 2023
Edited 27 decembrie 2023
citește articolul
Florile de napraznic: Cum le recunosti, ce beneficii ofera organismului Florile de napraznic: Cum le recunosti, ce beneficii ofera organismului

Napraznic este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate. Desi, pe componente sunt disponibile foarte putine informatii, actiunea acestei plante este una dintre cele mai remarcabile plante pe care le putem folosi in mod regulat, ca imbunatatitor al sistemului imunitar. Cercetarile au dezvaluit ca napraznicul este o sursa de germaniu, un element valoros pentru organism, deoarece are capacitatea de a pune oxigenul la dispozitia celulelor. Mai mult oxigen, la nivel celular, inseamna ca organismul are posibilitatea de a lupta impotriva bolii prin propriile puteri, iar vindecarea poate avea loc rapid.

16 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina