Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Roseola infantum: cauze, simptome, recomandari

Roseola infantum: cauze, simptome, recomandari

Postat in: Mama si copilul
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 10 februarie 2025 Ultima actualizare: 10 februarie 2025

Roseola infantum, cunoscuta si sub numele de a sasea boala, este o infectie virala frecvent intalnita la copiii mici, in special intre 6 luni si 2 ani. Cauzata de virusurile herpetice umane tip 6 si 7, aceasta afectiune se transmite usor si se manifesta prin febra inalta, urmata de o eruptie cutanata caracteristica. Desi poate parea alarmanta, pentru parinti, roseola este, de obicei, o boala usoara, care se vindeca de la sine. In randurile urmatoare, vom explora cauzele, simptomele si recomandarile utile pentru ingrijirea copilului afectat, oferind informatii practice pentru a gestiona aceasta situatie cu incredere si calm. 

Ce este Roseola infantum (a sasea boala a copilariei)?

Roseola infantum, cunoscuta si sub denumirea de a sasea boala a copilariei, exantem viral la copii, exantem viral nespecific sau exantem subit (exanthema subitum), este o infectie virala comuna, care afecteaza in special copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani. Aceasta boala este cauzata de virusurile herpetice umane de tip 6 (HHV-6) si, mai rar, de tip 7 (HHV-7).

Roseola este o boala autolimitata, ceea ce inseamna ca se vindeca de la sine. Totusi, febra inalta poate cauza, uneori, convulsii febrile, un aspect care ingrijoreaza parintii. Boala este extrem de contagioasa si se transmite prin contact direct cu saliva sau cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate.

Desi roseola este, in general, o afectiune usoara, intelegerea simptomelor si a modului de transmitere este esentiala pentru gestionarea corespunzatoare si prevenirea raspandirii in colectivitati.

Din familia virusurilor herpetice fac parte mai multe specii si tulpini, fiecare cu specificitatea proprie in ceea ce priveste simptomele pe care le determina. Descopera impactul pe care il are virusul Herpes simplex asupra organismului si implicarea sa in declansarea herpesului oral.

Roseola infantum poze

Atunci cand pot vizualiza imagini cu aspectul eruptiei din roseola, parintilor le poate fi mai usor sa suspecteze diagnosticul si sa isi pastreze calmul. Intotdeauna este recomandat un consult medical pediatric, inclusiv in suspiciunea de Roseola infantum la copii, deoarece specialistul este singurul in masura sa formuleze un diagnostic de certitudine.

roseola_bebe_burticaroseola_bebe_burtica
roseola_picior_beberoseola_picior_bebe
roseola_infantum_burticaroseola_infantum_burtica
roseola_infantum_fataroseola_infantum_fata
roseola_fetitaroseola_fetita

Care sunt cauzele Roseola infantum si cum se transmite?

Roseola infantum este cauzata de doua tipuri de virusuri din familia herpetica. Aceste virusuri sunt responsabile de declansarea infectiei, fiind extrem de contagioase, in special in colectivitati unde se afla copii mici. Virusul se transmite prin contact direct cu secretiile respiratorii (picaturi de saliva, stranut, tuse) sau prin contact indirect, cum ar fi utilizarea in comun a unor obiecte contaminate: pahare, jucarii sau prosoape.

De obicei, persoanele care poarta virusul nu prezinta intotdeauna simptome evidente, ceea ce face ca infectia sa fie transmisa chiar si de cei aparent sanatosi. Roseola este cel mai frecvent intalnita la copiii mici, deoarece sistemul lor imunitar este inca in dezvoltare, ceea ce ii face mai vulnerabili la infectii. Roseola infantum la adulti este rara; exantemul viral la adulti are, de obicei, alte cauze.

Un sistem imunitar competent, activ si sanatos te poate proteja impotriva unui numar mare de agenti infectiosi. Descopera ce poti face pentru a sustine si a intari imunitatea copilului tau, pentru a-l proteja impotriva agentilor patogeni.

De cate ori poti face Roseola infantum?

Dupa ce o persoana a fost infectata cu Roseola, organismul dezvolta, de obicei, imunitate pe termen lung impotriva virusului care a cauzat boala. Din acest motiv, majoritatea oamenilor fac Roseola o singura data in viata. In cazul aparitiei unei viroze cu eruptie cutanata la un copil care a avut deja Roseola, cel mai adesea, este vorba despre o alta boala a copilariei.

Cu toate acestea, exista cateva exceptii. Deoarece Roseola poate fi cauzata de doua tipuri diferite de virusuri (HHV-6 si HHV-7), este posibil, desi foarte rar, ca un copil sa fie infectat separat cu fiecare tip de virus, ceea ce ar putea duce la doua episoade distincte de Roseola. De asemenea, virusurile herpetice raman latente in organism, dupa infectia initiala si, in cazuri exceptionale, se pot reactiva atunci cand sistemul imunitar este compromis (de exemplu, in cazul unor boli grave sau tratamente care slabesc imunitatea).

Totusi, aceste situatii sunt extrem de rare, iar majoritatea copiilor trec printr-un singur episod de Roseola in copilarie, dupa care raman imuni la infectiile ulterioare, cauzate de acelasi virus.

Simptomele Roseola infantum

Roseola infantum are un debut brusc si se desfasoara in doua etape principale, fiecare cu simptome caracteristice.

Faza febrila

  • In Roseola infantum, simptomele debuteaza cu febra inalta, care poate ajunge la 39-40°C si dureaza, de obicei, intre 3 si 5 zile.
  • Copilul poate fi agitat, obosit si poate prezenta o scadere a apetitului.
  • In ciuda febrei ridicate, majoritatea copiilor nu prezinta alte simptome evidente, ceea ce poate face diagnosticarea mai dificila.
  • In unele cazuri, febra poate cauza convulsii febrile, mai ales la copiii mici, ceea ce necesita atentie medicala imediata.
  • Roseola infantum fara febra este putin probabila; in acest caz, medicul va efectua investigatii, pentru a identifica o alta cauza pentru eruptia de pe corp.

Faza eruptiva

  • Odata ce febra scade brusc, apare eruptia cutanata specifica.
  • Eruptia consta in pete sau macule rozalii, mici, care nu provoaca mancarime. Acestea apar, initial, pe trunchi si se pot extinde pe gat, fata si membre. Parintele raporteaza adesea medicului prezenta de bubite pe burta la copii sau bubite pe spate la copii. Uneori, in exantem viral la bebelusi, apar mai intai bubite pe piept la copii, care apoi se extind.
  • Bubitele pe corp la copii dispar de la sine in 1-2 zile, fara a lasa urme.

Alte simptome frecvente

  • Ganglioni limfatici usor mariti, mai ales in zona gatului.
  • Oboseala, iritabilitate si, uneori, usoara diaree sau tuse.

Simptomele Roseolei sunt, in general, usoare, iar boala se vindeca fara complicatii, dar febra ridicata si riscul de convulsii pot genera ingrijorari pentru parinti.

Roseola infantum forma usoara

Roseola infantum are, in majoritatea cazurilor, o forma usoara, fiind considerata o afectiune autolimitata, care nu necesita tratament specific. Aceasta forma este frecvent intalnita la copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani si se manifesta printr-o febra moderata spre inalta, care dureaza 1-3 zile, fiind urmata de aparitia unei eruptii cutanate fine, rozalii. In forma usoara, febra nu ajunge la niveluri extrem de ridicate si nu cauzeaza complicatii precum convulsiile febrile.

Copilul poate fi usor iritabil sau obosit, dar, de obicei, starea generala ramane relativ buna. Eruptia cutanata, care apare dupa scaderea brusca a febrei, este nedureroasa si nu provoaca mancarime, disparand spontan in 1-2 zile.

In aceste situatii, ingrijirea copilului implica masuri simple, precum hidratarea adecvata, odihna si monitorizarea temperaturii. Rareori sunt necesare interventii medicale suplimentare, iar copilul isi revine complet, fara sechele. Forma usoara a Roseolei este usor de gestionat si nu necesita izolarea prelungita a copilului, deoarece perioada de contagiozitate trece inainte de aparitia eruptiei.

Cat dureaza Roseola infantum?

Roseola infantum are o durata totala de aproximativ 7-10 zile, impartita in doua faze principale. Prima faza, cea febrila, dureaza intre 3 si 5 zile si se caracterizeaza prin febra inalta, care poate ajunge la 39-40°C. Aceasta faza se incheie brusc, cand temperatura corpului scade la normal.

A doua faza, eruptiva, apare imediat dupa scaderea febrei si dureaza, de regula, 1-2 zile. In aceasta etapa, copilul dezvolta o eruptie cutanata specifica, formata din mici pete rozalii, care nu provoaca mancarime si dispar spontan.

In general, Roseola este o boala autolimitata si copilul isi revine complet in decurs de 10 zile.

Cum se diagnosticheaza Roseola infantum?

Diagnosticul Roseolei infantum se bazeaza, in principal, pe observarea simptomelor clinice si pe istoricul medical al copilului. Medicul identifica boala dupa combinatia specifica de febra inalta, care scade brusc, si eruptia cutanata rozalie, ce apare ulterior.

Nu sunt necesare teste de laborator in mod obisnuit, dar, in cazuri mai complicate sau pentru a exclude alte boli eruptive, medicul poate recomanda analize de sange, pentru a detecta anticorpii specifici virusurilor HHV-6 sau HHV-7.

Diagnosticarea corecta este importanta pentru a diferentia Roseola de alte afectiuni, cum ar fi rujeola, rubeola sau alergiile, si pentru a evita tratamentele inutile.

Diferenta intre Roseola infantum si rujeola

Roseola infantum si rujeola sunt boli eruptive intalnite la copii, dar difera semnificativ in ceea ce priveste cauza, simptomele si severitatea.

  • Roseola debuteaza cu febra inalta, timp de 3-5 zile, urmata de o eruptie cutanata rozalie, care apare dupa ce febra scade.
  • Rujeola incepe cu febra, simptome respiratorii (tuse, secretii nazale) si conjunctivita, urmate de aparitia eruptiei cutanate, care progreseaza de la fata spre restul corpului.
  • La Roseola, eruptia este formata din pete mici, rozalii, nedureroase si fara mancarime, care apar pe trunchi si se extind pe gat si membre.
  • La rujeola, eruptia este formata din pete rosii mai mari, care se pot uni, acoperind intregul corp.
  • Roseola este o boala usoara, autolimitata, ce rareori cauzeaza complicatii.
  • Rujeola poate provoca complicatii grave, cum ar fi pneumonia, encefalita sau otita medie, si necesita atentie medicala imediata. Descopera mai multe despre rujeola la copii.

Diferenta dintre Roseola infantum si alte boli ale copilariei

Roseola infantum se distinge de alte boli ale copilariei prin simptomele sale specifice si evolutia sa. De exemplu, fata de rujeola, care debuteaza cu simptome respiratorii (tuse, nas infundat) si cu o eruptie care incepe pe fata, Roseola incepe cu febra inalta, ce dureaza 3-5 zile, urmata de o eruptie rozalie pe trunchi. Rubeola are o eruptie similara cu rujeola, dar este mai putin intensa si se poate extinde mai lent, iar simptomele respiratorii sunt mai blande. In contrast, varicela provoaca vezicule care evolueaza rapid, iar febra apare inainte de eruptie. Spre deosebire de acestea, Roseola nu provoaca simptome respiratorii majore si are o eruptie fara mancarimi. De asemenea, Roseola este o boala mai usoara, cu riscuri mai mici de complicatii grave, comparativ cu rubeola sau rujeola.

Roseola este doar una dintre bolile infectioase frecvent diagnosticate la copii. Exploreaza mai multe informatii referitoare la bolile copilariei: cum apar, cum le poti recunoaste si diferentia, cum se trateaza si in ce masura pot fi prevenite.

Recomandari pentru ingrijirea copilului cu Roseola

Ingrijirea copilului cu Roseola se concentreaza pe gestionarea simptomelor si pe asigurarea confortului acestuia pe parcursul bolii. In Roseola infantum, tratamentul este simptomatic. Iata cateva recomandari utile:

  • Monitorizarea febrei
  • Roseola debuteaza cu febra inalta, care poate cauza disconfort. Este important sa monitorizezi temperatura copilului si sa folosesti medicamente antipiretice (cum ar fi paracetamol sau ibuprofen) pentru a reduce febra, conform indicatiilor medicului.
  • Evita administrarea de aspirina, deoarece aceasta poate duce la sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava.
  • Hidratarea adecvata
  • Copilul poate fi deshidratat, din cauza febrei. Asigura-te ca bea suficiente lichide (apa, sucuri diluate, ceaiuri), pentru a preveni deshidratarea.
  • Odihna si confort
  • Odihna este esentiala pentru recuperare, deoarece permite copilului sa se odihneasca si sa se relaxeze in timpul febrei si in perioada eruptiei cutanate.
  • Asigura-i un mediu calm si racoros, pentru a-l ajuta sa se simta mai bine.
  • Supravegherea eruptiei cutanate
  • Eruptia care apare dupa scaderea febrei nu necesita tratament specific. Este important sa monitorizezi eruptia si sa te asiguri ca nu se agraveaza sau ca nu se infecteaza.
  • Consultarea medicului
  • Daca febra persista mai mult de 5 zile, apar convulsii febrile ori copilul prezinta dificultati de respiratie sau alte semne de complicatii, este important sa consulti medicul, pentru o evaluare suplimentara.

In general, Roseola este o boala usoara si autolimitata, iar tratamentul consta in managementul simptomatic, pentru a asigura confortul copilului.

 

Roseola infantum stat in casa

In Roseola infantum, izolarea prelungita este considerata inutila. Boala este contagioasa inainte de debutul febrei si pe durata evolutiei acesteia, cand oricum copilul este tinut acasa si ingrijit. Odata febra remisa, si perioada de contagiozitate este incheiata.

In ceea ce priveste Roseola infantum si iesitul afara, se recomanda evitarea plimbarilor, in zilele cu febra; ulterior, copilul poate fi scos din casa, preferabil in aer liber si evitandu-se spatiile aglomerate, unde exista riscul sa contracteze o noua viroza, pe fondul unui sistem imunitar deja solicitat.

Roseola infantum se poate face baie

In Roseola infantum nu exista restrictii referitoare la baia bebelusului sau a copilului. Totusi, se recomanda atentie sporita in perioadele cu febra, deoarece baia poate declansa frisoane.

Este bine ca micutul sa fie spalat cu apa si sapun special pentru bebelusi, fara a freca excesiv pielea; acesta va fi bine clatit si, ulterior, sters prin tamponare cu un prosop curat. Descopera o gama variata de produse de igiena pentru copii si bebelusi, blande cu pielea lor.

In concluzie, Roseola infantum este o afectiune virala comuna, in special la copiii mici. De obicei, nu prezinta riscuri grave si se vindeca de la sine, in cateva zile. Cu toate acestea, este important sa acorzi atentie simptomelor si sa aplici masuri de ingrijire adecvate, cum ar fi monitorizarea febrei, asigurarea hidratarii corespunzatoare si a odihnei, pentru a sprijini confortul copilului. In cazul in care apar complicatii, cum ar fi convulsiile febrile sau alte semne de ingrijorare, consultarea unui medic este esentiala. Cu o ingrijire corecta, Roseola se vindeca fara a lasa urme, iar copilul se recupereaza complet.

 

Articole similare
Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate

Tu stiai ca stomacul face zgomot tot timpul? Zgomotele facute de stomac, sunt rezultatele peristaltismului din stomac si intestinul subtire — adica se datoreaza digestiei normale a hranei, a fluidelor si a gazelor care strabat tractul gastrointestinal. Cand trebuie sa mergem la un medic pentru un consult si care sunt bolile care au legatura directa cu procesele metabolice din organism descopera in acest material.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni Bolile copilariei: De ce apar, cum le recunoastem, cum se pot preveni

Rubeola este o infectie virala cu o frecventa mai mare in copilarie. Poate fi practic asimptomatica sau prezenta cu febra. Simptomele includ eruptii cutanate roz care incep pe fata si piept generalizandu-se pe tot corpul in aproximativ 24 ore.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul
Febra la copii: De ce apare, ce boli ascunde, preventie Febra la copii: De ce apare, ce boli ascunde, preventie

Febra este un mecanism de aparare al corpului nostru impotriva germenilor. Cand un germen ne ataca, hipotalamusul, care este responsabil pentru reglarea temperaturii corpului, creste caldura noastra peste nivelurile sale normale, care sunt in jur de 36ºC - 37ºC, in functie de persoana.

18 februarie 2023
Edited 5 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.