Imunitatea la copii: solutii si metode de intarire a imunitatii
Imunitatea la copii reprezinta, ca si in cazul adultilor, sistemul propriu de aparare al organismului impotriva factorilor externi care pot periclita echilibrul interior al corpului. Practic, imunitatea la copii are rolul de a neutraliza virusii, bacteriile si microbii cu care acestia intra in contact si, implicit, de a proteja sanatatea acestora. Pentru a intelege si mai bine complexitatea acestui proces, mai spunem ca imunitatea, ca sa functioneze in parametrii, are nevoie de urmatoarele organe vitale si coordonate precum: timus, splina, sistem limfatic, maduva osoasa, celule albe, anticorpi si hormoni. Cum putem sa imbunatatim imunitatea la copii si care sunt suplimentele si siropurile care ajuta la intarirea sistemului imunitar, descoperim impreuna in acest material.
Ce este imunitatea la copii. Cum functioneaza
Imunitatea este capacitatea organismului de a anihila agentii patogeni cu care intra in contact. Imunitatea se dezvolta inca de la nastere, insa pe parcursul vietii poate fi afectata de mai multi factori. Persoanele cu imunitate puternica se imbolnavesc rar si au capacitatea de a se vindeca mai repede, dar și de a face fata stresului mai usor. Pe de alta parte, s-a demonstrat ca intre procesul de imbatranire si imunitate exista o stransa legatura, chiar mai puternica decat trecerea timpului.
Sistemul imunitar la copii, dar si la adulti, detecteaza virusurile, bacteriile, parazitii, ciupercile, substantele nocive si alte corpuri straine care nu sunt compatibile cu organismal uman si le anihileaza. Un sistem imunitar sanatos va sti sa diferentieze agentii patogeni de tesuturile sanatoase si astfel sa-i elimine din corp. Un rol deosebit de important al sistemului imunitar este in prevenirea si tratarea cancerului, acesta avand capacitatea de a lupta contra propriilor celule care si-au modificat forma si structura.
Sistemul imunitar la copii, dar si la adulti, este format din mai multe structuri, insa cele mai importante sunt globulele albe. Acestea au capacitatea de a se misca independent prin sange si de a depista agentul patogen, totodata fiind capabile sa treaca prin peretii celulari pana la locul infectiei si sa o anihileze. Globulele albe sunt de trei feluri:
Granulocitele – distrug bacteriile cu care intra in contact organismul
Limfocitele – distrug virusurile care cauzeaza infectii, numite si soldatei
Monocitele – asimileaza si digera particulele straine, numite si gunoier
Celelalte organe care ajuta fortificarea imunitatii la copii sunt:
Timusul. Timusul este o glanda mixta care este localizata in spatele sternului, se dezvolta in copilarie si este activa pana la maturitate, cand incepe sa se micsoreze treptat. Timusul este responsabil de productia celulelor T, acele celule care lupta cu virusurile si infectiile si care, totodata, protejeaza organismul de afectiunile autoimune, acele afectiuni in care organismul isi ataca propriile tesuturi. Maduva. Maduva osoasa este responsabila de producerea globulelor albe, acele globule care anihileaza agentii patogeni cu care intra in contact organismul. Acestea sunt, de fapt, produse din celule stem.
Ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici au rolul de a filtra limfa, de a produce si depozita celulele care lupta cu agentii patogeni, motiv pentru care, atunci cand in organism exista o infectie, acestia isi maresc considerabil volumul. Sunt localizati in zona gatului, in zona inghinala, la axila, in zona cervicala, toracica si abdominala.
Splina. Splina filtreaza sangele si elimina celulele rosii care trebuie inlocuite, dar produce si celule albe si este cel mai mare organ al sistemului limfatic. Avand in vedere rolul sau extrem de important in imunitatea organismului este lesne de inteles ca persoanele care-si scot splina sunt mai expuse riscului de imbolnavire.
Amigdalele si apendicele. Amigdalele si apendicele au rolul de a sustine sistemul imunitar, din nou, puncam ca persoanele care sunt nevoite sa-si scoata aceste mici organe deosebit de importante in imunitate, se pot confrunta mai usor cu bolile. Amigdalele au rolul de a detecta virusurile care patrund in organism pe cale aeriana si de a activa sistemul imunitar, in timp ce apendicele, un organ considerat inutil pana in 2007, a fost repus in zona organelor importante, cand cercetatorii i-au evidentiat rolul cheie in sustinerea imunitatii la copii, pentru ca apendicele are rolul de a proteja flora bacteriana benefica din tubul digestiv care este necesara pastrarii in parametrii a imunitatii la copii.
Imunitatea la copii - cauze care provoaca perturbari ale sistemului imunitar
Asa cum am spus anterior, sistemul imunitar la copii este un mecanism complex de a carui buna functionare depinde in mod direct sanatatea noastra. Acesta are in componenta timusul, splina, sistemul limfatic, maduva osoasa, celulele albe, anticorpii si hormonii. Imunitatea la copii este mai fragila decat la adulti, datorita faptului ca nu este pe deplin dezvoltata, si astfel sunt mult mai expusi imbolnavirii.
Un sistem imunitar fortificat este o bariera eficienta care tine la distanta virusii, microbii si bacteriile responsabile de aparitia si dezvoltarea bolilor. In momentul in care imunitatea scade apar racelile, gripa, starile de oboseala nejustificata, alergiile si chiar problemele de tranzit intestinal, fiind binecunoscut faptul ca in stomac se gasesc celule imunitare intr-o proportie mare. Cei mici, care au o imunitate scazuta racesc des, chiar si de mai multe ori pe sezon, dezvolta frecvent infectii urinare, herpes si prezinta stari de somnolenta si moleseala. De asemenea, perioada de vindecare creste considerabil.
Tranzitia de la un sezon la altul este o prima si importanta cauza a imunitatii scazute, vulnerabilizand sistemul de autoaparare al organismului. Aceasta este si explicatia pentru care racelile si gripele isi fac simtita cel mai mult prezenta in primavara si toamna. De asemenea, o cauza majora si specifica vremurilor actuale este stresul, care, in cazul copiilor, poate proveni dintr-un dezechilibru psiho-emotional.
Alimentatia echilibrata a celor mici joaca un rol extrem de important in procesul de crestere a imunitatii copilului. Lipsa vitaminelor si a mineralelor in cantitatile suficiente sensibilizeaza imunitatea, practic organismul nu are de unde sa-si ia nutrientii necesari pentru buna functionare. Pe de alta parte, poluarea din aer, apa si sol este un factor determinant in dezechilibrele imunitare. Alti factori incriminati sunt fumatul, alcoolul, insomniile, si sedentarismul. Persoanele care se confrunta cu boli autoimune au, de asemenea, o imunitate compromisa.
Din acest motiv alaptarea este esentiala deoarece, pe langa imunitatea primara, astfel se dezvolta imunitatea secundara, imunoglobulinele de tip A care se regasesc in laptele matern. Ulterior, imunitatea se dobandeste pe cale naturala, prin interactiunea cu diversi agenti daunatori, virusi, bacterii, microbi, moment in care se formeaza imunoglobuline proprii si limfocite de tip B si T. Acest proces dureaza pana la varsta scolara, moment in care este nevoie de protectie suplimentara contra imbolnavirilor. Conform studiilor, copiii care nu sunt hraniti cu lapte matern au o imunitate mai mica decat ceilalti. Pe de alta parte, alimentatia saraca in nutrienti, in vitamine si minerale, lipsa activitatii fizice, igiena precara si somnul insuficient influenteaza in mod negativ sistemul imunitar al copiilor.
Cum putem creste imunitatea la copii. Suplimente si produse recomandate
Cresterea imunitatii la copii este obligatorie in perioada de tranzitie de la un sezon la altul, atunci cand sistemul de autoaparare lupta excesiv cu factorii de mediu si devine slabit, dar si de fiecare data cand semnele de raceala, gripa si extenuare isi fac aparitia. Primul pas este introducerea in meniul zilnic a fructelor si legumelor crude. De asemenea, ceaiul de lamaie si ghimbir, ceaiul de musetel, de echinaceea, uleiul de peste sau alimentele bogate in omega-3 si zinc sunt recomandate pentru intarirea imunitatii copiilor, fara a avea efecte adverse. Daca tolereaza, cel mic poate consuma produse apicole, usturoi si ceapa. Pe de alta parte, activitatea fizica in aer liber si minim 8-10 ore de somn pe noapte consolideaza puternic sistemul imunitar.
Pentru a intari imunitatea la copii se recomanda administrarea siropurilor special create sa stimuleze functia de autoaparare. Cu toate ca exista o multitudine de suplimente alimentare cu rol imunostimulator, siropul ramane cea mai buna varianta, cel putin in cazul copiilor, deoarece este usor de administrat si este absorbit rapid de catre sistemul digestiv.
Atunci cand cautati un sirop pentru a intari imunitatea la copii este esential ca acesta sa contina printre alte ingrediente si argint coloidal, un ingredient care poate fi considerat un al doilea sistem imunitar, gratie capacitatii sale de a activa imunitatea innascuta, dar si pe cea dobandita, prin puternica stimulare a celulele specifice (imunoglobulinele, limfocitele T si fagocitele).
Cauzele care determina perturbarea imunitatii la copii sunt strans legate de perioada intrauterina, dar si de primul an de viata si de alimentatia ulterioara. Copiii se nasc cu un sistem imunitar imatur care se dezvolta in mod natural pe parcurs. Acestia prezinta o imunitate genetica inca din timpul vietii intrauterine, insa acesti anticorpi captati din sangele mamei nu persista mai mult de 9 luni.
Tratament pentru intarire imunitate la copii. Top vitamine imunitate copii
In cazul in care copilul raceste des si este slabit se recomanda administrarea suplimentelor alimentare pentru intarirea si protejarea sistemului imunitar, insa este indicat ca la varste fragede sa se obtina si aprobarea medicului pediatru. In general, tratamentele sub forma de sirop pentru cresterea imunitatii sunt recomandate incepand cu primele 3 luni, atata timp cat au la baza ingrediente naturale. In plus, siropurile sunt mult mai bine tolerate si asimilate de sistemul digestiv, avand o eficienta mult mai mare.
In cazul copiiilor mici, alaptarea naturala este esentiala in dezvoltarea imunitatii. Bebelusii beneficiaza de expunerea la sistemul imunitar al mamei prin laptele matern. Cercetarile sugereaza ca bebelusii care sunt alaptati au mai putine sanse sa dezvolte infectii (in special infectii pulmonare, infectii ale urechilor si diaree) in primul an de viata. Laptele matern contine anticorpi importanti, enzime, grasimi si proteine ce ajuta la cresterea sistemului imunitar al bebelusului.
Odata ce copilul trece la alimentatia diversificata, trebuie sa avem grija sa primeasca o nutritie echilibrata. Pin consumul de legume si fructe proaspete, organismul copiilor va sustine mai usor o batalie cu microbii si virusurile prin intermediul sistemului imunitar, ceea ce-l va ajuta sa ramana sanatos si sa aiba un metabolism bun. Ce poti face tu, ca parinte, este sa-ti hranesti copilul cat mai echilibrat, incluzand in meniu alimente care contin fier, vitamine si prebiotice. O nutritie corecta are la baza calitatea si nu cantitatea. Mesele copilului tau trebuie sa contina alimente neprocesate, cu proprietati care sa ii intareasca sistemul imunitar.
Imunitate bebelusi 1 an
Asa cum am spus anterior, sistemul imunitar la copii si bebelusi are legatura directa cu stilul de viata si sanatatea parintilor, cu odihna si alimentatia. In primele 365 de zile de la nastere, bebelusul depinde de laptele matern si de anticorpii pe care ii primeste de la mama in procesul de alaptare. Odata cu aparitia alimentatiei diversificate, organismul copilului si sistemul sau imunitar aflat in dezvoltare intalnesc in mod constant microbi noi, fie prin contactul cu fratii/surorile, fie cu alti copii la locul de joaca, cresa/gradinita sau, mai tarziu, la scoala.
Aceasta expunere constanta poate sa conduca la situatii in care imunitatea unui copil este pusa la incercare, declansand un raspuns imun mai puternic decat de obicei. Totusi, aceste interactiuni continue ii ajuta pe copii sa isi dezvolte memoria imunologica, iar celulele imune din organismul lor „invata” din fiecare caz de infectie. Desi acest proces dureaza toata viata, organismul devine capabil rapid sa recunoasca cel mai frecvent intalniti microbi. Aceasta adaptare treptata inseamna ca sistemele imunitare ale copiilor devin, de regula, mai puternice pe masura ce acestia avanseaza spre varsta adulta.
Primul contact cu ,,germenii,, straini il are cel mic in momentul in care in alimentatia sa apar si alte produse, fructe, legume si nu numai. In acel moment flora sa intestinala, care include bacterii precum lactobacilii si bifidobacteriile – incepe sa se dezvolte. Daca copilul s-a nascut prin cezariana sau n-a beneficiat de alaptare naturala de la mama sa sau n-a primit suficient lapte matern are nevoie de anumite suplimente pentru a-l ajuta sa isi fortifice sistemul imunitar.
Imunitatea pentru bebelusii de 3 ani
La nastere, sistemul imunitar este slab dezvoltat, fiindca organismul bebelusului nu a fost expus microbilor, iar sistemul imunitar nu are suficiente celulele specializate pentru contactul cu factorii infectiosi. Astfel, vorbim de o fragilitate a sistemului imunitar care ar trebui sa fie motiv principal de preocupare pentru parinti, ei fiind responsabili sa previna imbolnavirile, dar si sa asigure cresterea copilului in mod sanatos, astfel incat sistemul sau imunitar sa fie pregatit sa lupte cu microbii si sa vindece intreg corpul.
Cea mai buna perioada in care parintii pot face asta este in perioada 1-3 ani, pentru ca atunci se produc o serie de modificari in sistemul imunitar al copiilor, cum ar fi chiar faptul ca anumiti anticorpi sunt preluati din exterior. Apoi, daca se pun bazele unui sistem imuntiar puternic in primii 3 ani de viata, acest lucru asigura si protejarea celor mici de boli care pot avea efecte agresive asupra organismului, ii protejeaza in fata unor complicatii care pot provoca sechele pentru restul vietii si are o influenta benefica pentru dezvoltarea copilului si starea lui emotionala.
Se stie deja ca atunci cand vorbim de bebelusi sau copii, acestia sunt inevitabil expusi la mediu (pamant, nisip, noroi, factori poluanti), fiindca nevoia lor de explorare creste dupa ce invata sa mearga si incep si jocurile in colectivitate. Microbii din aceste medii pot sa afecteze sanatatea celor mici, dar nici protectia exagerata nu este raspunsul corect. Cheia este echilibrul pentru ca daca ii ferim prea mult pe cei mici, asta inseamna ca sistemul imunitar nu va avea parte de antrenament si va deveni mai vulnerabil pe masura ce copilul creste. O protectie exagerata, prin excluderea din colectivitate, poate duce la un sistem imunitar sensibil care sa raspunda anormal in privinta unor factori din mediu (alergiile).
Care este cel mai bun sirop de imunitate pentru copii
Pentru intarirea imunitatii copiilor, dar si a adultilor, se recomanda administrarea siropurilor special create sa stimuleze functia de autoaparare. Cu toate ca exista o multitidine de suplimente alimentare cu rol imunostimulator, siropul ramane cea mai buna varianta, cel putin in cazul copiilor, deoarece este usor de administrat si este absorbit rapid de catre sistemul digestiv. Siropul Secom First Defense este unul dintre cele mai eficiente siropuri pentru imunitatea copiilor, acesta avand la baza argint coloidal, un ingredient care poate fi considerat un al doilea sistem imunitar, gratie capacitatii sale de a activa imunitatea innascuta, dar si pe cea dobandita, prin puternica stimulare a celulele specifice (imunoglobulinele, limfocitele T si fagocitele). In plus, acesta contine zinc, mineral aliat al imunitatii, extract de frunze de maslin si sunatoare, cu proprietati antioxidante. Calitatile surprinzatoare provin si din Larch Arabinogalactan, o polizaharida ce se regaseste in scoarta copacilor Larch si care are actiune imunostimulatoare la nivelul tractului digestiv.
Rolul igienei in protejarea sistemului imunitar la copii
De multe ori, din dorinta de a-si proteja copilul, parintii exagereaza si folosesc tot felul de substante corozive pentru a curata si igieniza spatiul in care copilul traieste. Este important sa aveti grija de igiena copilului si a spatiilor, insa nu este nevoie sa dezinfectati absolut toate obiectele din jur. Mai ales daca copilul creste in primii ani de viata intr-un mediu aseptic, atunci cand va lua contact cu mediul inconjurator, cu alti copii, corpul sau nu e antrenat si nu stie sa inteleaga diferitele tipuri de microbi si bacterii si va reactiona violent. Copiii trebuie lasati sa exploreze spatiile exterioare si trebuie protejati printr-o igiena corecta de spalare a mainilor dar in niciun caz izolati si tinuti intr-un mediu lipsit de bacterii pentru ca asta il va slabi si il va face susceptibil de diferite boli.
Sportul si iesirile in aer liber - cum sustin sistemul imunitar al celui mic
Asa cum am precizat, somnul si respiratia corecta intaresc sistemul imunitar. Dar somnul trebuie facut in spatii aerisite si in plus copilul are nevoie de oxigen, de aer curat, sa schimbe aerul din casa, sa primeasca vitamina D de la Soare chiar si cand afara e o vreme mai rece sau e iarna. Activitatea fizica stimuleaza circulatia si, implicit, celulele sistemului imunitar. Practicarea unui sport, fie si iesirea in parc cand e mic sau lasat copilul sa alerge in curte ajuta. Iar efectele se vor vedea imediat: copilul va avea o pofta de mancare mai mare si va dormi mai bine, odihna fiind un alt element esential in intarirea sistemului imunitar.
Alimente care cresc imunitatea la copii. Schema imunitate copii. Vitamine pentru imunitate
Atunci cand vorbim de alimente care ajuta la intarirea imunitatii la copii, cele mai multe alimente cu proprietati antioxidante si vitamine necesare dezvoltarii sistemului imunitar sunt fructele si legumele, iar acestea nu trebuie sa lipseasca mai ales in sezonul rece. Pentru ca un sistem imunitar dezvoltat corect are nevoie de vitaminele C, B, D si minerale precum, Magneziu, Calciu, Zinc, iata ce fructe si legume recomanda specialistii si nutritionistii in lunile reci de toamna si iarna:
Citricele;
Kiwi, mai bogat in vitamina C decat o lamaie;
Coacazele negre, afinele si murele, contin cei mai multi antioxidanti;
Strugurii negri, bogati in resveratrol, cel mai puternic antioxidant din natura;
Macesele si catina;
Usturoiul si ceapa;
Echinaceea;
Ghimbirul si turmericul;
Mierea, propolisul si polenul crud;
Iaurtul natural;
Cereale integrale;
Varza, brocolli, spanacul, sfecla rosie si morcovii;
aloe vera;
Atunci cand vorbim de vitamine imunitate copii trebuie sa avem in vedere anumite grupe de vitamine esentiale sistemului imunitar. Dacă cel mic nu suporta anumite fructe sau legume, sau are alergii la anumite alimente, in sezonul rece trebuie sa ai grija sa nu ii lipseasca suplimentele si siropurile care contin vitaminele C, A, B, D, E si K. Vitamina A se gaseste in carnea de vitel, organe precum rinichi, ficat. Se recomanda ca aceste elemente sa fie gatite bine alaturi de rosii, ceapa, dar si lte legume si servite cu felii de paine integrala. Totodata, vitamina A o mai gasim in patrunjelul uscat, sau in morcovi.
Vitamina B, sau mai corect grupul de vitamine B, se gaseste in stare naturala in diferite seminte si tipuri de cereale. Copilul le poate asimila corect daca ii adaugati la micul dejun germeni uscati de grau in combinatie cu un iaurt natural, dar si alune de copac sau de pamant crude, nesarate. Vitamina C este un puternic antioxidant alaturi de vitaminele A si E, apara organismul de radicalii liberi. Si aici nu vorbim doar de citrice precum lamai, portocale, mandarine, avem si alte fructe precum kiwi, acrise, afine sau visine care contin doze importante de vitamina C. Mai mult decat atat, gasim vitamina C si in brocolli dar si in alte legume.
Vitamina E asociata cu vitaminele C, A, B5, B6 intareste sistemul imunitar. Toate uleiurile contin aceasta vitamina. Pentru copil, e necesara o lingurita de ulei presat la rece (floarea-soarelui, de masline, de susan) in orice salata. La fel de sanatos este uleiul de peste precum cel de cod sau uleiul de krill ideal si datorita complecsilor de acizi grasi si Omega 3.
Vitamina K este indispensabila pentru sange, mai ales cand vorbim de copii. Cu cat vegetalele au o culoare mai verde cu atat sunt mai bogate in vitamina K. De asemenea, probioticele contin cantati mari din aceasta vitamina, asa ca nu ezitati sa le dati copiilor iaurturi naturale, dar si muraturile preparate acasa fara adaosuri de zahar sau conservanti.
Atunci cand vorbim de exemplu de o schema imunitate copii , trebuie sa avem in vedere cel putin 3 piloni care asigura stabilitate si performanta in pastrarea unui sistem imunitar la copii fortificat si pregatit pentru sezonul rece. Asa cum am spus anterior, un element esential in intarirea imunitatii este asigurarea unei doze optime zilnice de anumite vitamine si minerale. Pe scurt, primul pas in pastrarea unei scheme optime de crestere a imunitatii la copii este alimentatia.
O dieta variata ofera copilului tau toate substantele nutritive (proteine, carbohidrati, vitamine, minerale etc.) esentiale pentru robustetea organismului sau, inclusiv apararea acestuia impotriva agresiunilor externe. Vitaminele A, B6, B9, B12, C, D si anumite minerale (cupru, fier, seleniu, zinc) sunt recunoscute in mod special pentru a contribui impreuna la cresterea imunitatii organismului.
De asemenea, se recomanda limitarea produselor dulci si ultraprocesate, in special evitarea de produse fast food. Consumat regulat, zaharul are o actiune demineralizanta si un impact asupra nivelului de zahar din sange, ceea ce duce la oboseala si iritabilitate si, de asemenea, scade vigilenta sistemului imunitar. In plus, consumul de alimente procesate genereaza deficiente nutritive care sunt absolut esentiale in cresterea imunitatii organismului. Procesarea alimentelor distruge, de asemenea, nutrientii si vitaminele.
Somnul si odihna corecta ajuta extrem de mult in pastrarea unui sistem imunitar puternic pentru copii. Copiii au nevoie de somn pentru a se dezvolta sanatos. La copii si adulti, un somn bun ajuta la stimularea hormonilor suprarenali (glucocorticoizi) cu rol in dezvoltarea sistemul imunitar. In functie de varsta lor, copii ar trebui sa doarma un numar suficient de ore. Mai mult de 12 ore de somn pe noapte cu posibilitatea unui pui de somn in timpul zilei (1h30 pana la 2 ore) se recomanda inainte de varsta de 6 ani si de la 9 la 10 ore de somn pe noapte de la 6 ani.
Oxigenul ajuta la cresterea imunitatii. Un alt element esential pentru un sistem imunitar optim este oxigenarea organismului. Copiii trebuie sa respire aer proaspat, sa vada lumina zilei, sa fie in contact cu natura, sa alerge, sa se urce in copaci, sa se plimbe cu bicicleta, sa faca miscare in mod regulat. Si asta, cel putin o ora pe zi, indiferent de vremea de afara. A fi inchisi timp de 6 pana la 8 ore in sala de clasa sau la gradinita nu numai ca ii face pe copii sa fie nervosi si nelinistiti, dar are si un efect devitalizant, deoarece acestia nu recupereaza energia vitala in natura.
BIBLIOGRAFIE:
1. Abbas AR, et al. 2005. Immune response in silico (IRIS): immune-specific genes identified from a compendium of microarray expression data. Genes Immun. 6;
2. Morens DM, Fauci AS. 2007. The 1918 influenza pandemic: insights for the 21st century. J. Infect. Dis. 195, 1018–1028;
3. Nussbaum C, Gloning A, Pruenster M, Frommhold D, Bierschenk S, Genzel-Boroviczeny O, von Andrian UH, Quackenbush E, Sperandio M. 2013. Neutrophil and endothelial adhesive function during human fetal ontogeny. J. Leukoc. Biol. 93, 175–184;
4. Filias A, Theodorou GL, Mouzopoulou S, Varvarigou AA, Mantagos S, Karakantza M. 2011. Phagocytic ability of neutrophils and monocytes in neonates. BMC Pediatr. 11;
5. Forster-Waldl E, et al. 2005. Monocyte toll-like receptor 4 expression and LPS-induced cytokine production increase during gestational aging. Pediatr. Res. 58;
6. Yan SR, Qing G, Byers DM, Stadnyk AW, Al-Hertani W, Bortolussi R. 2004. Role of MyD88 in diminished tumor necrosis factor alpha production by newborn mononuclear cells in response to lipopolysaccharide;
7. Sadeghi K, Berger A, Langgartner M, Prusa AR, Hayde M, Herkner K, Pollak A, Spittler A, Forster-Waldl E. 2007. Immaturity of infection control in preterm and term newborns is associated with impaired toll-like receptor signaling. J. Infect. Dis. 195, 296–302;
8. Al-Hertani W, Yan SR, Byers DM, Bortolussi R. 2007. Human newborn polymorphonuclear neutrophils exhibit decreased levels of MyD88 and attenuated p38 phosphorylation in response to lipopolysaccharide;
9. Blahnik MJ, Ramanathan R, Riley CR, Minoo P. 2001. Lipopolysaccharide-induced tumor necrosis factor-alpha and IL-10 production by lung macrophages from preterm and term neonates. Pediatr. Res. 50, 726–731;
10. Willems F, Vollstedt S, Suter M. 2009. Phenotype and function of neonatal DC. Eur. J. Immunol. 39, 26–35;
11. De Wit D, Tonon S, Olislagers V, Goriely S, Boutriaux M, Goldman M, Willems F. 2003. Impaired responses to toll-like receptor 4 and toll-like receptor 3 ligands in human cord blood. J. Autoimmun. 21, 277–281;