Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament

Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 mai 2023 Ultima actualizare: 4 decembrie 2024

Rujeola este cunoscuta si sub denumirea de pojar si se incadreaza in categoria infectiilor virale extrem de contagioase, putand afecta si adultii, nu doar copii. Patologia este o boala exantematoasa (eruptie cutanata), febrila, acuta si se transmite de la un copil bolnav prin picaturi ale cailor respiratorii, pe care le elimina atunci cand vorbeste, stranuta, tuseste.

La ce varste poate aparea rujeola la copii?

In special in copilarie (intre 2-6 ani), dar, de la vaccinarea in masa a populatiei de copii inainte de varsta scolara, incidenta sa a scazut cu mai mult de 95% si afecteaza mai multi copii sub 15 luni (nevaccinati inca) si copii mai mari care nu au fost vaccinati sau care nu au avut contact cu virusul. Este foarte rar la copiii mai mici de 6-8 luni, deoarece acestia sunt protejati de anticorpii care trec prin placenta de catre mama lor imuna. In cursul rujeolei, se disting patru perioade:

  • Perioada de incubatie dureaza 10-14 zile si este de obicei asimptomatica.
  • Al doilea stadiu dureaza aproximativ 4 zile si se caracterizeaza prin: febra mare, care scade apoi pentru a creste din nou, inainte de eruptie, dar apare si un disconfort general. Poate aparea rinita, tuse uscata iritanta, fotofobie, congestie oculara. Extern, apar mici pete roz care sunt vazute mai ales in voalul palatului, desi exista in alte membrane mucoase. De asemenea, apar asa-numitele puncte Koplik, care sunt pete mici cu centru alb pe mucusul interior al obrajilor si buzelor. Acestea apar la sfarsitul acestei perioade si inainte de aparitia eruptiei cutanate si sunt exclusive pentru aceasta boala.
  • Al treila stadiu dureaza aproximativ 5 zile cu febra care creste, iritabilitate, somnolenta, agravarea simptomelor existente, disconfort general, apetit scazut. Apare o eruptie maculo-papuloasa, confluenta, rosiatica, care incepe in fata si se raspandeste in restul corpului, inclusiv in palme si talpi.
  • Al patrulea stadiu este reprezentat de perioada de scalare, care are o durata variabila si se manifesta prin scaderea febrei, imbunatatirea dispozitiei, disparitia eruptiei cutanate si aparitia unei descuamari a pielii.

Primele simptome ale unei infectii cu rujeola includ, de obicei, tuse, febra mare si ochi rosii. Copiii pot avea, de asemenea, pete Koplik (mici pete rosii cu centre alb-albastru) in interiorul gurii inainte de a incepe eruptia cutanata. Eruptia izbucneste la 3 pana la 5 zile dupa aparitia simptomelor, uneori impreuna cu o febra mare de pana la 40°C. Eruptia rosie sau rosiatica-maronie incepe, de obicei, ca pete rosii plate pe frunte. Se extinde la restul fetei, apoi in jos pe gat si trunchi la brate, picioare si picioare. Febra si eruptia cutanata dispar incet dupa cateva zile.

Cauze ale rujeolei la copii

Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava. Rujeola se raspandeste atunci cand copiii respira sau au contact direct cu fluidul infectat cu virus. Virisul se raspandeste prin picaturi pulverizate in aer atunci cand cineva cu rujeola stranuta, vorbeste sau tuseste. O persoana expusa la virus prezinta, de obicei, simptome 7 – 14 zile mai tarziu. Persoanele cu rujeola pot raspandi boala de la 4 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate pana la aproximativ 4 zile dupa aceea.

Ele sunt cele mai contagioase in timp ce au febra si tuse. Cei cu sisteme imunitare slabe din cauza altor afectiuni (cum ar fi HIV si SIDA) pot raspandi virusul rujeolic pana cand se recupereaza. Copiii cu tulburari ale sistemului imunitar raman adesea contagiosi pentru o lunga perioada de timp. Virusul rujeolic traieste in mucoasa nasului si gatului persoanelor infectate. Aceste picaturi sunt depozitate pe suprafetele din apropiere, unde virusul se poate raspandi timp de 2 de ore. Diagnosticul este unul clinic, iar petele Koplik sunt caracteristice si ajuta la diagnosticare. In plus, un test de sange poate detecta anticorpi la virusul rujeolic, care, daca este necesar, ar ajuta la confirmarea diagnosticului.

Tratament pentru rujeola la copii

Nu exista tratament specific pentru rujeola, ci se are in vedere gestionarea simptomlor. Este important sa se ofere copilului o hidratare adecvata si sa se controleze febra. Pot fi prescrise antipiretice, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a ajuta la reducerea febrei si a disconfortului general. In cazurile severe, pot fi necesare tratamente spitalicesti. Formele acute la copii nu au nevoie de tratament si sunt vindecate pe cont propriu.

De obicei, se administreaza numai medicamente pentru scaderea febrei. Copiii foarte mici, adolescentii si adultii, precum si imunocompromisi (bolnavi cu aparare scazuta), pot prezenta unele dintre complicatiile descrise si pot necesita internarea in spital. Mortalitatea prin rujeola in tarile din lumea a treia este ridicata. Pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, ofera-i copilului multe lichide si Incurajeaza odihna suplimentara. Copiii cu rujeola ar trebui sa fie urmariti indeaproape de un medic. In unele cazuri, rujeola poate conduce la alte probleme, cum ar fi:

  • Infectii ale urechii
  • Diaree
  • Pneumonie
  • Encefalita

Copiii cu rujeola trebuie tinuti departe de colectiv timp de 4 zile dupa aparitia eruptiei cutanate. Pentru cei cu un sistem imunitar slab, acest lucru ar trebui sa continue pana cand se recupereaza complet si toate simptomele dispar. Ingrijirea copiilor cu rujeola include urmatoarele aspecte:

  • Asigura-te ca exista o hidratare corespunzatoare
  • Odihna adecvata este importanta pentru ajutarea copilului sa se vindece si sa-si refaca fortele
  • Asigurarea unui mediu confortabil si linistit pentru a reduce disconfortul
  • Evitarea expunerii la lumina puternica si sunete puternice, deoarece acestea pot intensifica fotofobia si disconfortul
  • Evitarea contactului copilului cu alte persoane pentru a preveni raspandirea infectiei.

Este important sa luati legatura cu medicul copilului daca acesta prezinta simptome de rujeola. Un medic va putea oferi sfaturi si indicatii suplimentare privind ingrijirea copilului. La copiii mici se recomanda o hidratare adecvata, iar fluidele trebuie oferite frecvent. Izolarea la domiciliu este recomandata pana la 5 zile dupa aparitia eruptiei cutanate, pentru a evita raspandirea acesteia la altii. Rujeola poate fi o boala grava, mai ales la copiii mici si la cei care sufera de boli cronice sau de sistemul imunitar slabit. Complicatiile rujeolei pot include otita medie, pneumonie, encefalita, pierderea auzului si chiar moartea. Vaccinul ROR (care protejeaza impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului) este recomandat ca fiind sigur si eficient in prevenirea rujeolei. Cu toate acestea, un vaccin nu garanteaza imunitatea, ci se asigura ca, in eventualitatea in care persoana va avea rujeola, simptomele vor fi minime, iar riscul complicatiilor poate scadea.

Ce este infectia cu rotavirus si cand apare asociata cu rujeola

Rotavirus este un virus care se poate transmite cu multa usurinta de la o persoana la alta. Virusul este prezent in scaunul copilului infectat cu cateva zile inainte de aparitia simptomelor si pana la 10 zile dupa ce acestea au disparut. Virusul se transmite pe cale fecal-orala, chiar daca persoana infectata nu are simptome. Rotavirusul se poate transmite prin maini, jucarii, suprafete, alimente sau apa contaminate. Daca esti infectat cu rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce ai folosit toaleta - sau daca copilul tau are rotavirus si nu te-ai spalat pe maini dupa ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat sa mearga la toaleta - virusul poate contamina orice atingi, incluzand mancarea, jucariile sau alte obiecte. Daca o alta persoana iti atinge mainile nespalate sau vine in contact cu un obiect contaminat si apoi isi duce mana la gura, se poate infecta la randul sau. Deoarece exista mai multe tipuri de rotavirus, poti sa te infectezi mai mult de o data, chiar daca ai fost vaccinat. Totusi, infectiile ulterioare sunt de obicei mai putin severe.

Bibliografie:

1. Parashar UD, Hummelman EG, Bresee JS, Miller MA, Glass RI. Global illness and deaths caused by rotavirus disease in children. Emerg Infect Dis. 2003;

2. Tate JE, Burton AH, Boschi-Pinto C, Steele AD, Duque J, Parashar UD, et al. 2008 estimate of worldwide rotavirus-associated mortality in children younger than 5 years before the introduction of universal rotavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. 

3. Lanata CF, Fischer-Walker CL, Olascoaga AC, Torres CX, Aryee MJ, Black RE, et al. Global causes of diarrheal disease mortality in children <5 years of age: a systematic review. PLoS One. 2013;

4. Dickey M, Jamison L, Michaud L, Care M, Bernstein DI, Staat MA. Rotavirus meningoencephalitis in a previously healthy child and a review of the literature. Pediatr Infect Dis J. 2009;

5. Le Saux N, Bettinger JA, Halperin SA, Vaudry W, Scheifele DW. Substantial morbidity for hospitalized children with community-acquired rotavirus infections: 2005–2007 IMPACT surveillance in Canadian hospitals. Pediatr Infect Dis J. 2010;

Articole similare
Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile

Catalizatorii metabolici sunt practic acele suplimente alimentare sau substante inrudite care contribuie la arderea excesul de grasimI din organism. Unele dintre aceste SUPLIMENTE le gasim in forma genuina in natura. Acestea includ cafeina si yohimbina. Utilizarea suplimentelor suplimentare poate interfera cu metabolismul sau sanatatea generala. Atunci cand sunt combinate cu un stil de viata activ si o dieta inteligenta, catalizatorii metabolici pot fi eficienti. Exista diferite tipuri de catalizatori metabolici.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii Hemograma: ce este, ce boli se pot depista cu ajutorul acestei investigatii

Sangele este un tesut viu format atat din elemente lichide, cat si solide. Acesta circula prin venele, arterele si capilarele vertebratelor si joaca un rol principal pentru supravietuire: transportul oxigenului si nutrientilor in toate partile corpului. De asemenea, colecteaza dioxidul de carbon si substantele reziduale, astfel incat acestea sa poata fi excretate in strainatate. Oamenii au intre 4,5 si 6 litri de sange circulant in organism.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii Hepatita serica: vaccinare impotriva acestei boli, ce trebuie sa stii

Vaccinul impotriva hepatitei B este recomandat tuturor sugarilor, tuturor copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 19 ani care nu au fost vaccinati. De asemenea, tuturor adultilor cu varsta cuprinsa intre 19 si 59 de ani si adultilor cu varsta de 60 de ani. Chiar si celor care prezinta factori de risc pentru infectia cu hepatita B. Adultii care au 60 de ani sau mai mult fara factori de risc cunoscuti pentru hepatita B pot primi, de asemenea, vaccinul impotriva hepatitei B.

2 mai 2023
Edited 2 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.