Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Rosu in gat la copii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Rosu in gat la copii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 septembrie 2024 Ultima actualizare: 3 septembrie 2024

Una dintre cele mai frecvente probleme medicale pe care o intalnim la copii este fenomenul de rosu in gat. Chiar daca situatia medicala nu produce complicatii in sine, mai ales daca e depistata in faza incipienta, disconfortul poate fi destul de ridicat, mai ales la cei mici care de abia au implinit varsta de 2 ani. De obicei, aceasta inflamatie este cauzata de o infectie bacteriana sau virala care intra in contact cu traheea sau laringele. In anumite cazuri, daca sistemul imunitar al copiiilor este compromis, faringita poate duce la inflamarea amigdalelor sau a polipilor si sa determine ca acei ganglioni limfatici din zona gatului sa creasca in volum. Totodata, fenomenul de rosu in gat poate fi cauzat si de anumite alergii severe alimentare sau nealimentare precum alergia la ambrozie sau praf sau poate aparea din cauza unor boli ale tractului respirator superior. Ce inseamna rosu in gat, cand trebuie sa vizitam un medic si ce complicatii poate genera faringita, vom afla impreuna.

Cum apare la copii fenomenul de rosu in gat? Ce este faringita?

Cum poti preveni fenomenul de rosu in gat la copii? Cum arata rosu in gat?

Ce este faringita?Cum sa tratezi fenomenul de puroi in gat

Cum apare la copii fenomenul de rosu in gat? Ce este faringita?

Daca va intrebati cum apare la copii fenomenul de rosu in gat trebuie sa stiti ca aceasta problema medicala poarta numele de faringita. Ce este faringita? Faringita reprezinta inflamatia faringelui, cunoscuta si sub denumirea de „durere in gat”. Aceasta afectiune se manifesta prin disconfort la inghitire sau odinofagie (durere la inghitire). In majoritatea cazurilor, faringita este de cauza infectioasa si apare frecvent in anotimpul rece.

Asa cum am spus anterior, disfagia reprezinta dificultatea sau durerea la inghitire care apare de multe ori asociata cu faringita la copii. Este o afectiune in care persoana intampina dificultati in a inghiti alimente solide, lichide sau ambele. Disfagia poate fi cauzata de probleme in oricare dintre etapele procesului de inghitire, inclusiv in prehensiunea alimentului, formarea bolului alimentar in gura, deplasarea bolului alimentar in gat si trecerea acestuia prin esofag catre stomac.

Unele tipuri de faringita creeaza si fenomenul de disfonie pe langa cel de dinofagie. Disfonia sau raguseala este, de obicei, cauzata de inflamatia din gat, care ajunge sa afecteze corzile vocale si sa provoace tulburari de voce. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt gripa si racelile, precum si refluxul sau stresul in exces. Cu toate acestea, exista cateva modalitati la indemana oricui, pentru a usura raguseala si recuperarea rapida, cum ar fi ceaiul de lamaie si miere. In plus, se recomanda protejarea gatului folosind imbracaminte adecvata, cum ar fi bluze cu guler inalt, esarfe, mai ales daca raguseala apare in timpul iernii.

Gripa la copii este o infectie virala comuna care afecteaza tractul respirator superior si poate fi tratata cu ingrijire adecvata si medicamente antivirale. Gripa este cauzata de virusul gripal si este foarte contagioasa. Se raspandeste prin inhalarea picaturilor (particule mici care sunt expulzate prin tuse sau stranut), de catre o persoana infectata sau prin contact direct cu mucus sau saliva de la cineva care are gripa.

Care sunt simptomele care pot fi asociate cu fenomenul de rosu in gat?

Febra brusca (de obicei peste 38°C)
Frisoane
Durere de cap
Dureri musculare
Oboseala accentuata
Congestie nazala
Durere in gat
Tuse uscata

Copiii care par sa aiba cel mai mare risc de complicatii ale gripei sunt cei cu o afectiune cronica subiacenta, cum ar fi plamanii, inima sau boli de rinichi, o problema a sistemului imunitar, cancer, diabet zaharat, unele boli de sange sau boli ale sistemului nervos central sau muscular. Deoarece acesti copii pot avea boli sau complicatii mai grave, este important sa se vaccineze si, atunci cand este posibil, sa se evite contactul cu alti copii cu simptome de gripa sau raceala. Medicul pediatru va poate sugera masuri de precautie suplimentare. Daca copilul are oricare dintre aceste afectiuni cronice de sanatate si simptome asemanatoare gripei, impreuna cu orice dificultati de respiratie, solicitati imediat asistenta medicala. Pot aparea complicatii grave.

Gripa la copii este cauzata de virusul gripal, care se raspandeste prin picaturile de saliva sau mucus atunci cand o persoana infectata stranuta, tuseste sau vorbeste. Copiii pot fi infectati prin atingerea suprafetelor contaminate si apoi prin contactul cu ochii, nasul sau gura. Virusul se raspandeste in picaturi mici care ies din gura sau nasul unei persoane infectate atunci cand stranuta, tuseste, rade sau vorbeste. De asemenea, copiii pot obtine gripa daca acele picaturi ajung pe maini si apoi le duc la gura sau nas.

Cum poti preveni fenomenul de rosu in gat la copii? Cum arata rosu in gat?

Este important sa urmati recomandarile medicului si sa nu ii dati copilului medicamente fara a consulta mai intai un medic, deoarece unele pot fi nocive pentru copii. In plus, este important sa monitorizati starea de sanatate a copilului si sa contactati medicul daca simptomele se agraveaza sau daca apar complicatii. Sezonul de gripa care poate genera fenomenul de rosu in gat este raportat sa dureze din toamna pana in primavara, dar simptomele de tip rosu in gat sunt mai pregnante in sezonul rece in special in lunile ianuarie/februarie. Este o perioada lunga de timp in care probabilitatea de a se imbolnavi creste semnificativ.

Evitarea contactului cu persoane sau copii cu simptome de gripa este prima strategie, cu toate acestea, nu este cea mai eficienta. Potrivit specialistilor, toata lumea ar trebui sa fie vaccinata impotriva gripei in fiecare an, aceasta este cea mai buna modalitate de a reduce infectiile si de a preveni aparitia complicatiilor grave. Pentru ingrijire se recomanda urmatoarele in cazul in care copiii au rosu in gat:

Asigurarea unui mediu confortabil pentru copil, cu aer curat si temperatura potrivita
Alimente usoare si sanatoase, care sa asigure necesarul de nutrienti si sa nu suprasolicite sistemul digestiv
Tusea si stranutul intr-un servetel sau in cotul flexat, pentru a reduce raspandirea infectiei
Curatarea nasului cu solutii saline sau aspiratoare nazale pentru a ajuta la eliminarea secretiilor si a reduce congestia nazala

Copiii care au afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi boli pulmonare, cardiace sau renale, un sistem imunitar compromis, cancer, diabet si alte afectiuni ale sistemului nervos central sunt mai predispusi in a avea complicatii. In aceste cazuri, este important sa fiti foarte atenti.

Ce este faringita?Cum sa tratezi fenomenul de puroi in gat

Daca apare fenomenul de puri in gat la cei mici, urmatoarele simptome care pot aparea sunt urmatoarele:

Dificultati de respiratie: In mod normal, copiii respira usor si superficial, dar daca au probleme cu respiratia, veti vedea cum pieptul inferior si abdomenul superior se scufunda cu fiecare respiratie, respira mai repede, fac un zgomot ascutit (respiratie suieratoare) sau scot sunete pe masura ce expira.
Durere in piept
Scurte opriri ale respiratiei
Dureri musculare severe
La nou-nascuti si copii mici (<3 luni) avem nevoie de ingrijire medicala atunci cand temperatura este mai mare de 38,3°C si in urmatoarele cazuri:

Febra mai mare de 40 ° C
Semne de deshidratare (plang fara lacrimi sau nu urineaza suficient sau nu urineaza deloc timp de 8 ore sau mai mult, au gura uscata)
Scuipa tot ceea ce beau si mananca
Convulsii

Copiii mici se imbolnavesc mai usor deoarece atunci cand sunt la gradinita sau la scoala, impart lucruri precum creioane, jucarii, linguri sau alte obiecte si apoi isi duc mainile in nas sau in gura.  Este important sa retineti ca gripa se poate raspandi chiar inainte de inceperea simptomelor, cu aproximativ 1 pana la 3 zile inainte si pana la 5 pana la 7 zile dupa ce copiii se imbolnavesc. De aceea este dificil de controlat acest tip de infectie, deoarece, fara sa stie, copiii pot obtine infectia de la un prieten sau coleg care este deja infectat, dar care este asimptomatic.

Cum sa ai grija de copilul tau atunci cand are rosu in de gat

Atunci cand durerile de gat dureaza de mai bine de trei zile, sau sunt dureri insotite de senzatie de sufocare, probleme de respiratie si dureri la inghitire, e clar ca trebuie sa consultam un medic pediatru si sa lasam deoparte tratamentele homeopate. In plus, daca durerile se resimt accentuat pe o parte a gatului sau apar in urma suprasolicitarii vocii, iar la palpare ganglionii limfatici sunt foarte inflamati, este necesar atunci un consult mai complex. 

De asemenea, cand temperatura corpului se mentine ridicata (38 grade Celsius mai bine de 3 zile) sau 40 de grade Celsius (in randul copiilor pana in 12 ani), iar durerile in gat sunt insotite de aparitia unor pete rotii pe piele poate fi vorba de mai mult decat de o simpla raceala sau gripa si putem vorbi chiar de variola, varicela sau varsat de vant. Este important sa fim atenti la simptome si sa apelam la medicul pediatru pentru preventie ca cel mic sa nu piarda lectiile de scoala si nu numai.

Bibliografie:

1. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebiotics. J Nutr 1995;
2. Reid G, Sanders M, Gaskins H. New scientific paradigms for probiotics and prebiotics. J Clin 2003;
3. Gibson GR, Probert HM, Van Loo J, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev 2004;
4. Roberfroid M. Prebiotics: The Concept Revisited. J Nutr 2007;
5. Pineiro M, Asp N-G, Reid G, Macfarlane S, Morelli L, Brunser O, Tuohy K. FAO technical meeting on prebiotics. J Clin Gastroenterol 2008;
6. Gibson GR, Scott KP, Rastall RA, Tuohy KM, Hotchkiss A, Dubert-Ferrandon A, Gareau M, Murphy EF, Saulnier D, Loh G, et al.Dietary prebiotics: current status and new definition. Food Sci Technol Bull Funct Foods 2010;

Articole similare
Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Xantocromia este o afectiune in care persoana tinde sa aiba pielea, unghiile si ochii galbui. Se datoreaza excesului de bilirubina din organism. Unele boli asociate cu xantocromie sunt: icterul, anemia hemolitica, insuficienta hepatica acuta si boala Addison. Bilirubina este un produs rezidual creat in timpul defalcarii si reciclarii normale a celulelor.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor

Picioarele rosii sunt o urmare fireasca a unei afectiuni inflamatorii cronice confundata de multe ori cu banala celulita. Cauzele principale sunt bolile venoase cronice, edemele cronice sau boli dermatologice manifestate mai degraba la picioare. Dintre toti pacientii care au o astfel de problema pana la 33% ajung sa fie diagnosticati gresit si sa sufere in realitate de un anumit tip de celulita.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate Boli autoimune: Sclerodermia, cum apare boala, ce alimente trebuiesc evitate

Scleroza sistemica, cunoscuta si sub numele de sclerodermie, este o boala autoimuna cronica care afecteaza in principal pielea. In plus fata de afectarea pielii, poate afecta organele interne (plamani, intestine, rinichi sau inima). Scleroza sistemica provoaca o acumulare de tesut cicatricial in plamani si boli pulmonare interstitiale, producand dispnee in timpul exercitiilor fizice. Implicarea vaselor de sange care alimenteaza plamanii (peretii vaselor se ingroasa) reduce cantitatea de sange care circula prin ele. 

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.