Sanatatea sistemului cardiovascular: De ce avem nevoie sa facem sport zilnic
Sportul s-a practicat inca din cele mai vechi timpuri, a mentinut oamenii in forma si a construit comunitati puternice. Exercitiul fizic competitiv nu numai ca ii motiveaza pe copii si pe adulti sa se mentina in forma, dar le va insufla si valori importante. De la sanatate pana la fericire, este doar un pas iar sportul joaca un rol extrem de important in acest sens. Acesta are efecte benefice asupra omului, dar si a societatii si educatiei in general. Sportul poate fi practicat ca distractie de weekend si inspira generatii intregi sa se dezvolte cat mai frumos atat fizic, cat si psihic.
Copiii trebuie supusi acestor practici inca de cand sunt mici. Daca in timpul scolii este perceput ca o joaca, pana la maturitate se va transforma intr-o componenta serioasa a vietii unui tanar. Sporturile sunt foarte importante si se fac remarcate prin rolul lor de a aduce oamenii impreuna. Pe langa faptul ca sunt in centrul comunitatilor, echipele sportive ofera reale momente de distractie pentru zeci de mii de spectatori.
Cele mai apreciate sporturi si beneficiile acestora
Beneficiile generale ale practicarii sportului includ imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, dezvoltarea puterii si a rezistentei musculare, imbunatatirea coordonarii si a agilitatii, reducerea stresului si a riscului de boli cronice. Sportul poate fi o modalitate excelenta de socializare si de petrecere a timpului liber. Practicarea sporturilor aduce numeroase beneficii atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala.
Pe langa faptul ca ajuta la imbunatatirea starii de sanatate si a formei fizice, sportul poate fi o modalitate excelenta de reducere a stresului si de crestere a increderii in sine. Alegerea unui sport potrivit si integrarea sa in rutina zilnica poate avea un impact pozitiv asupra calitatii vietii si poate fi o modalitate excelenta de a-ti imbunatati sanatatea si starea generala de bine.
Fotbal
Jocul de fotbal ofera beneficii majore pentru sanatatea cardiovasculara. Oamenii de varste diferite si cu conditii fizice de toate nivelurile pot juca forbal. Este un sport excelent pentru copiii care nu dau dovada de abilitati atletice deosebite, dar care doresc sa practice un sport de echipa. Este indicat atat pentru baieti si fete, cat si pentru barbati si femei.
Tenis
Tenisul imbunatateste gandirea critica, creste vigilenta mentala si a gandirii tactice prin stabilirea de noi conexiuni in creier, ceea ce determina reglarea nivelului de serotonina, o substanta chimica secretata de creier, ce imbunatateste somnul, apetitul sau starea emotionala.
Volei
Voleiul ajuta la arderea caloriilor si la scaderea greutatii corporale, dezvolta muschii si creste coordonarea ochi-mana. Cel mai spectaculos este voleiul pe plaja.
Tenis de masa
Acest sport dezvolta acuitatea mentala, imbunatateste claritatea gandirii si ajuta la utilizarea unor strategii mai bune impotriva adversarului. Imbunatateste reflexele si creste concentrarea pe perioade lungi de timp, dezvoltand totodata muschii intregului corp.
Cricket
Cricketul este un sport de echipa, ceea ce are o influenta majora asupra dezvoltarii relatiilor si a muncii cu coechipierii. Acest sport intareste muschii si este fparte apreciat pentru beneficiile referitoare la dezvoltarea atentiei. Focusarea si concentrarea reprezinta esenta in acest sport, precum si coordonarea mana-ochi.
Hochei
Hocheiul este un sport benefic pentru cresterea fortei musculare, a coordonarii ochi-mana-picior, dar si pentru dezvoltarea echilibrului. Energia sustinuta si forta musculara puternica ajuta la cresterea rezistentei si dezvoltarea sistemului vascular. Sesiunile rapide de alergare sunt intrerupte de pauze, ceea ce este similar cu un antrenament cardio care arde foarte multe calorii.
Baschet
Baschetul este un sport de viteza, ce implica toate partile corpului. Driblatul mingii cu mana sporeste atentia, la fel ca si urmarirea adversarilor. Baschetul este o activitate benefica pentru adolescentii care vor sa creasca in inaltime.
Baseball
Baseball-ul creste rezistenta si abilitatile fizice ale celor care il practica, si sporeste increderea de sine. In plus, reduce depresia si stresul, mareste puterea de concentrare si ajuta la dezvoltarea unui spirit de lider. Este un joc practicat in aer liber, care ajuta la cresterea imunitatii naturale a organismului si producerea de vitamina D.
Rugby
Rugby-ul este un sport de viteza ce implica puterea fizica, dezvoltand musculatura si rezistenta. Este unul dintre sporturile care ajuta specific la reducerea grasimii de pe solduri. Acesta ajuta la eliberarea de stres, la atingerea unui echilibru emotional deosebit si a unei stari fizice si psihice foarte bune. Este un sport recomandat copiilor pentru a le asigura o dezvoltare armonioasa.
Alte sporturi care ajuta la imbunatatirea starii de sanatate
Cataratul montan
Este un sport care dezvolta mobilitatea articulara in trecerea dintr-o priza intr-alta. Practicand cataratul montan, datorita permanentei incordari si a efortului depus in ascensiune, se pot pierde in jur de 370 de calorii intr-o jumatate de ora. Echipeaza-te corespunzator si respecta cu precizie regulile specifice ale acestui sport.
Inotul
Inotul este un sport foarte complex, care aduce beneficii intregului corp si favorizeaza o dezvoltare armonioasa oaselor si musculaturii. Daca inoti o jumatate de ora, consumi pana la 360 de calorii.
Ciclismul
La o viteza de 30 km/k, organismul arde 350 de calorii in 30 de minute. Deci o plimbare energica pe bicicleta te ajuta sa obtii rezultatele dorite. Ciclismul favorizeaza dezvoltarea musculaturii picioarelor avand un efect benefic asupra aparatului circulator, inclusiv a inimii. Acest sport ofera si o delectare intensa in timpul plimbarilor cu bicicleta si ajuta la pierderea kilogramelor nedorite.
Boxul
Boxul feminin nu mai este o noutate. O sesiune de box de doar 30 de minute ajuta la scaderea a 325 de calorii. Acest sport ajuta la fortificarea sistemului cardiorespirator si intareste muschii pectorali, ai picioarelor si bratelor. Nu trebuie sa intri in activitatea competitionala pentru a te bucura de rezultate ci este suficient sa boxezi cu sacul special creeat pentru asemenea antrenamente.
Prin urmare, exista o multime de beneficii ale sportului, atat la nivel individual, cat si la nivel social. Acestea se refera la sanatatea si bunastarea individului, dar si la o populație mai educata, unita prin pasiunea pentru sport. Sportul influenteaza in mod pozitiv membrii societatii, incepand cu calitatea educatiei copiilor si a tinerilor si pana la capacitatea varstnicilor de a-si mentine sanatatea prin exercitiile fizice.
Cum influenteaza sanatatea articulatiilor nevoia de sport
Articulatiile reprezinta acele zone unde oasele se imbina si sunt responsabile de flexibilitatea si mobilitatea corpului. In momentul in care acestea sunt afectate apar durerile articulare, numite in termeni medicali, artralgie. Durerile articulare pot fi de scurta durata sau se pot croniciza, afectand calitatea vietii pana la impiedicarea desfasurarii normale a activitatilor zilnice. Cu toate ca se manifesta cu precadere la persoanele in varsta, artralgia poate afecta pe oricine, cauzele fiind multiple.
Cauzele durerilor articulare
Cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare sunt infectiile, categorie din care fac parte gripa, pojarul, oreionul, varicela si hepatita, dar si afectiunile inflamatorii acute sau cronice. De asemenea, reumatismul degenerativ, dar si utilizarea excesiva a articulatiilor, de exemplu in cazul sportivilor sau a persoanelor supraponderale pot cauza artralgie. Pe de alta parte, exista o serie de afectiuni care sunt asociate durerilor articulare, si anume osteoporoza, osteomielita, artrita, osteoartrita, poliartrita reumatoida, guta, lupusul eritematos sistemic, bursita si tendinita. Alti factori de risc care pot provoca dureri la nivelul articulatiilor sunt traumatismele, entorsele sau afectiunile ligamentelor si tendoanelor.