Nutritie: La ce ajuta consumul de ciuperci de lemn
Ciupercile urechiuse cunoscute si sub denumirea urechilor de lemn reprezinta ingredientul secret folosit in bucataria asiatica. Acestea sunt folosite pentru foarte multe feluri de mancare chinezeasca, conferindu-le un plus de culoare. Urechile de lemn sunt numite de catre chinezi urechi negre. Acestea cresc si se dezvolta in regiunile cu clima umeda, in toata perioada anului. Urechile de lemn sunt originare din China iar conform cercetarilor se pare ca acestea au fost primele ciuperci cultivate din lume.
Caracteristici generale ale ciupercilor de lemn
Ciupercile urechiuse au forma de palnie translucida, cu o lungime de 3 pana la 12 cm. Acestea au nuante diferite de la brun-roscat si pana la negru. Au o compozitie elastica, gelatinoasa si sunt aproape fara gust, dar foarte sanatoase. Aceasta ciuperca se dezvolta pe lemn, cel mai des pe arbusti de soc in Europa. Este o specie care rezista foarte bine la umezeala si chiar si la temperaturi negative.
Denumirea de ciuperci cu urechiuse se datoreaza aspectului sau de ureche cu nervuri, catifelata la atingere. In China aceasta ciuperca este cultivata de secole pe rumegus. Chinezii, japonezii si coreenii sunt cei mai mari consumatori ai acestei specii de ciuperci. La noi in tara, se regaseste in special in Basarabia si Bucovina de Nord, dar uneori si in orase si parcuri, unde creste pe arbustii vechi si batrani. Culoarea sa variaza astfel ca ciupercile pot avea nuanta de brun galbui, brun masliniu cu nuante violacee dar si brun negricios.
Denumirea chinezeasca este Mu-Err, adica ciuperca neagra. Este foarte bogata in nutrienti, in substante bioactive, este bogata in proteine, polizaharide si fibre. Ciupercile urechi de lemn exceleaza prin proprietati imunostimulatoare datorita continutului de riboflavina. De asemenea, acestea sunt antioxidante, anticancerigene si sunt ideale pentru cei care tin dieta dar vor sa se bucure din plin de beneficii pentru sanatate.
Beneficii pentru sanatate ale ciupercilor de lemn
Desi nu sunt deloc atragatoare din punct de vedere estetic si au un aspect ciudat, aceste ciuperci sunt foarte importante pentru sanatate. In compozitia lor se afla cantitati considerabile de vitamine B, C si D. Au o valoare energetica de 296 calorii/100 grame. In plus, se remarca prin proprietatile lor antitumorale si anticoagulante, scad colesterolul rau din organism si previn formarea cheagurilor de sange. De asemenea, sunt foarte utile in cazul constipatiei, hipertensiunii si tusei. Aduc reale beneficii celor care sufera de cancer sau bronsita cronica. Joaca un rol decisiv in stimularea sistemului imunitar si ajuta corpul sa lupte eficient impotriva infectiilor, in special cele cronice. Dat fiind faptul ca au un continut redus de calorii, sunt recomandate in curele de slabire. Reprezinta un adjuvant de nadejde in reducerea placilor arterosclerotice.
Ajuta la scaderea colesterolului astfel ca reduce riscul de infarct. In plus, contribuie la vindecarea racelilor si elimina cu succes durerile de gat. Sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri in medicina populara, pentru capacitatea lor de vindecare. In trecut, se fierbeau ciupercile in lapte sau bere si se lasau la macerat in otet. Urechile negre te ajuta sa regasesti acea doza de energie de care ai nevoie zilnic, deoarece este dovedit faptul ca stimuleaza emotiile pozitive si reduc sentimentul de nesiguranta, conferind o stare generala de bine. In acest fel, ciupercile reusesc sa imbine in mod armonios intelepciunea chineza cu creativitatea culinara. Este indicat sa consumati diverse preparate cu ciuperci urechi de lemn, pentru ca au proprietati anticoagulante excelente, imbunatatesc fluxul sanguin si previn aparitia ateriosclerozei, a trombozelor si a infarctului miocardic.
De regula, sunt cumparate in stare uscata, de aceea trebuie hidratate in apa calda pentru cel putin jumatate de ora. Urechile de lemn pot fi combinate cu carne, mai ales cu pui sau vita, dar si cu legume. Acestea se consuma deseori pe langa sosul chinezesc, cartofi si legume. Unele retete combina taieteii chinezesti cu ciuperci urechi de lemn si muguri de bambus. Acestea reprezinta ingredientul principal pentru specialitatea chinezeasca ‘’Pachetele de primavara’’. In plus, atunci cand se folosesc in salate, ofera o senzatie de crocant.
In bucatarie ciupercile urechi de lemn se consuma in Asia de est aproape zilnic. Datorita proprietatilor lor benefice sunt tot mai des integrate in meniurile existente in restaurantele cu specific asiatic. Acestea sunt comercializate in stare uscata in toate tarile lumii si sunt deseori folosite si de alte nationalitati intr-o larga diversitate de retete.
Se prepara foarte usor, astfel ca nu trebuie sa fii un maestru bucatar sa faci o mancare cu ciuperci ce are reale beneficii pentru organism. Dupa ce sunt hidratate in apa calda, acestea pot fi consumate chiar si in stare cruda. Nu au un gust specific, dar au un rol important pentru absorb gustul si mirosul celorlalte ingrediente asociate.
Ciupercile „urechi de lemn” sunt ideale pentru sanatate si reprezinta ingredientul surpriza din preparatele cu care vrei sa-ti surprinzi musafirii. In combinatie cu alte alimente, sos si legume din abundenta vei obtine un preparat delicios si foarte hranitor. Ciupercile pot fi pregatite in foarte multe feluri: in supe, prajite in wok, crude in salate si in alte preparate gatite dar si foarte bine condimentate. Ciupercile urechiuse (auricularia auricula-judae) sunt o alegere populara in bucataria asiatica si pot fi folosite intr-o varietate de preparate. Iata cateva sugestii:
Supa de ciuperci urechiuse: Se taie ciupercile in bucati mici si se fierb impreuna cu legume si condimente pentru a crea o supa delicioasa si sanatoasa.
Salata de ciuperci urechiuse: Se taie ciupercile in bucati mici si se amesteca cu verdeata, legume proaspete, dressinguri si condimente pentru o salata gustoasa si hranitoare.
Ciuperci urechiuse cu legume stir-fry: Se prajesc ciupercile impreuna cu legumele preferate intr-un wok cu ulei de susan si sosuri asiatici pentru a obtine un fel de mancare cu gust puternic si intens.
Curry de ciuperci urechiuse: Se adauga ciupercile intr-un curry indian sau thailandez impreuna cu legume, lapte de cocos si condimente pentru a obtine un fel de mancare cremos si aromat.
Ciuperci urechiuse umplute: Se umplu ciupercile cu un amestec de branza si ierburi si se coace la cuptor pentru a obtine un aperitiv delicios si usor de preparat.
Ciuperci urechiuse prajite: Se prajesc ciupercile in ulei impreuna cu sare si piper pentru a obtine un aperitiv crocant si gustos.
Care este rolul Vitaminei H in organism? Cata vitamina H gasim in ciupercile de lemn?
Vitamina H joaca un rol important in transferul CO2 in cadrul metabolismului lipidic, glucidic si proteic, functionand ca un cofactor enzimatic. Vitamina B7 este de asemenea implicata in reactii biochimice multiple, cum ar fi metabolismul niacinei, degradarea aminoacizilor, formarea purinei (producerea acizilor nucleici) si interactioneaza direct in sintetizarea multor procese celulare.
Totodata, biotina are rol direct in protectia pielii si a parului si incetineste procesul de albire/incaruntire, avand actiune sinergica cu vitaminele A, B2 si B6. In plus, Vitamina H impiedica depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor acumulati in organism, facilitand astfel functiile ficatului si ale vezicii biliare. Biotina amelioreaza capacitatea de memorare, poate fi folosita in tratamentul alcoolismului, in hipercolesterolemie, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, angina pectorala, diabet zaharat, stres, ciroza hepatica sau ulcer gastric.
Biotina este responsabila cu bunastarea pielii, a unghiilor si a parului. Este cea care ne ajuta sa ne mentinem aspectul tanar si sanatos. Lipsa ei, duce la despicarea parului sau caderea acestuia, la uscaciunea pielii si a scalpului culminand cu dermatite de gravitate diferita. Inclusiv ruperea unghiilor are legatura cu dezechilibrele legate de biotina. In alta ordine de idei, biotina ajuta la buna functionare a sistemului circulator si la reglarea nivelului zaharurilor din sange. Vitamina H face ca nivelul colesterolului LDL (colesterolul rau) sa scada si in acelasi proces ajuta la cresterea colesterolului HDL (colesterolul bun). Ca sa fie mai usor de inteles importanta ei, in urmatoarele randuri vom prezenta o structura cu avantajele biotinei pentru organism.
Precautii de consum ciuperci de lemn
Desi prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate nu se recomanda sa fie consumate in exces. Asadar, ciupercile urechiuse trebuie consumate cu moderatie, maxim 3 portii pe saptamana iar la cei mici o singura portie este suficienta. Avand in vedere ca aceasta ciuperca este antitrombotica ar putea cauza hemoragii iar consumul excesiv poate duce la aparitia reactiilor adverse.