Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sceletium: Miracolul Africii, o planta care te ajuta sa scapi de anxietate

Sceletium: Miracolul Africii, o planta care te ajuta sa scapi de anxietate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 mai 2024 Ultima actualizare: 10 mai 2024

Sceletium, o planta suculenta care isi are originea in Africa de Sud, este cunoscuta si sub denumirea de Kanna, iar numele sau stiintific este „Sceletium tortuosum”. Pe parcursul timpului, aceasta a fost utilizata de catre populatiile indigene din regiune, pentru proprietatile sale medicinale si pentru efectele sale psihotrope.

Aceasta planta are in alcatuire o diversitate de substante active, spre exemplu alcaloizii si compusii mesembrinati, care sunt responsabili de efectele sale. Sceletium a fost folosit in mod traditional pe post de afrodisiac,  cu scopul de a stimula apetitul si energia, dar si pentru a diminua anxietatea, stresul si depresia. In egala masura, planta a mai fost utilizata si in practicile tribale pentru a creste rezistenta si pentru a contribui la adaptarea la conditiile de mediu dificile.

In prezent, sceletium este comercializat pe post de supliment alimentar sau in forma de extract, capsule sau pulbere. Acesta este promovat pe post de remediu natural pentru diminuarea anxietatii, imbunatatirea dispozitiei si cresterea energiei mentale. Cu toate acestea, este necesar de stiut faptul ca cercetarile stiintifice cu vedere la folosirea sa sunt inca limitate si nu exista suficiente dovezi pentru a sustine in mod concludent eficacitatea sau siguranta utilizarii acestuia.

Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar sau planta medicinala, inclusiv sceletium, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical. Acest lucru se practica deoarece planta poate intra in contact cu alte medicamente pe care le  puteti consuma sau cu alte afectiuni medicale pe care le prezentati, iar in urma acestora aparand efecte adverse.

 

Care sunt proprietatile medicinale ale acestei plante?

Sceletium se face cunoscuta la nivel mondial pentru proprietatile sale potentiale din punct de vedere medical, insa este esential  de mentionat faptul ca cercetarile cu privire la eficacitatea acestora sunt in stadiu incipient si inca este nevoie de studii suplimentare cu scopul de a confirma si a intelege pe deplin beneficiile acestuia. Insa cateva dintre cele descoperite de pana acum,  sunt urmatoarele:

Antidepresiv – Sceletium poate prezenta efecte antidepresive prin reglarea nivelului de serotonina, adica a unui neurotransmitator asociat cu starea de spirit si bunastarea emotionala. Se spune despre substantele active care se gasesc in planta ca actioneaza asupra sistemului serotonergic, astfel contribuind la cresterea nivelului de serotonina si diminuand simptomele depresiei.

Anxiolitic si calmant - O alta proprietate a acestei plante este redata de faptul ca poate prezenta efecte calmante si anxiolitice, astfel reducand nivelul de anxietate si de stres. Se crede despre compusii din sceletium ca actioneaza asupra receptorilor GABA, adica acid gamma-aminotubiric, care sunt implicati in reglarea stresului si anxietatii. Stimulent cognitiv - Exista studii preliminare care spun despre aceasta planta ca poate prezenta efecte stimulante asupra functiei cognitive si a atentiei. De asemenea, se crede despre aceste efecte ca ar putea fi rezultatul influentei asupra neurotransmitatorilor, spre exemplu serotonina, dopamina si noradrenalina.

Supresor al foamei - In mod traditional in Africa de Sud, sceletium a fost folosit pe post de supresor al foamei si pentru a controla pofta de mancare. Insa, cu toate acestea, mai este nevoie de cercetari suplimentare cu scopul de a intelege in intregime mecanismele prin care actioneaza in acest mod. Antioxidant - In alcatuirea acestei plante se regasesc o multitudine de substante cu proprietati antioxidante, astfel avand rol in protejarea celulelor de stresul oxidativ si la diminuarea inflamatiei din organism.

Este important de retinut faptul ca studiile stiintifice sunt inca limitate, iar multe dintre proprietatile medicinale atribuite acestei plante sunt bazate pe folosirea acesteia in mod traditional si pe dovezi anecdotice. Inainte de a pune in consum orice supliment alimentar pe baza de sceletium, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical pentru o evaluare corespunzatoare a beneficiilor si riscurilor potentiale.

 

De ce este considerata aceasta planta uimitoare de stres si anxietate?

Sceletium este considerata o planta uimitoare pentru stres si anxietate multumita modului in care interactioneaza cu sistemul nervos si cu neurotransmitatorii care sunt implicati in reglarea starii de spirit si a nivelului de anxietate. Cateva dintre motivele pentru care aceasta este apreciata in sensul mentionat anterior sunt urmatoarele:

Efecte asupra nivelului de serotonina - In alcatuirea acestei plante se regasesc compusi care au rolul de a modula nivelul de serotonina. Acest neurotransmitator are un rol important in reglarea anxietatii si depresiei, astfel nivelul de serotonina crescut poate ajuta la diminuarea simptomelor de anxietate.

Interactiunii cu receptorii GABA - Sceletium actioneaza asupra receptorilor GABA, care sunt implicati in reglarea anxietatii si a stresului. Prin activarea acestor receptori se poate induce o stare de calm si relaxare, rezultand o reducere semnificativa a nivelului de anxietate.

Reducerea stresului oxidativ -  In componenta acestei plante se regasesc numerosi antioxidanti care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism. Stresul oxidativ poate contribui la dezvoltarea si exacerbarea simptomelor de anxietate, iar efectele antioxidante ale plantei putand ajuta la protejarea celulelor de acest efect negativ.

Efecte adaptogene - Aceasta planta este considerata a fi un adaptogen, adica substanta care poate ajuta organismul sa faca fata mai bine stresului fizic, mental si emotional. Datorita sustinerii adaptarii la stres, dar si la diminuarea reactiilor excesive ale organismului la acesta, sceletium poate contribui la gestionarea anxietatii si a stresului.2

Este bine de stiut faptul ca fiecare om poate reactiona in mod diferit la consumul acestei plante, dar si ca efectele pot fi diferite in functie de doza, sensibilitatea individuala si interactiunea cu alte medicamente sau suplimente. Consumul acestei plante poate fi recomandat in anumite situatii si conditii, insa intotdeauna este important sa se consulte un profesionist medical inainte de a incepe utilizarea acestei plante. Doua dintre principalele utilizari ale acesteia sunt urmatoarele:

Gestionarea anxietatii si stresului - Multumita potentialului sau de a reduce anxietatea si de a promova relaxarea, planta poate fi folosita in cazuri de anxietate excesiva, stres cronic sau tulburari de anxietate. Imbunatatirea starii de spirit - In mod traditional, sceletium, a fost folosit pe post de tonic pentru starea de spirit si poate fi luat in considerare cu scopul de a sprijini starea generala de bine si dispozitie pozitiva.

Trifoiul rosu: Cum recunosti planta, cum se poate folosi, contraindicatii

Trifoiul Rosu face parte din flora spontana din Europa, Asia si unele regiuni din Africa. In Romania este foarte des intalnit in flora spontana prin fanete, pasuni, raristi de padure, livezi, buruienisuri de coasta, mai frecvent in regiuni de deal si munte, dar este si cultivat pe arii extinse. Trifoiul rosu are radacina puternica, pivotanta, bine dezvoltata, lunga de pana la 100 cm, cu numeroase ramificatii. Radacina principala formeaza un rizom multicapitat, situat practic la suprafata solului, care se adinceste in sol pe masura inaintarii in virsta a plantelor.

Tulpina sa este dreapta, inalta de 30-70 cm si creste in grupuri de cate 2-5 bucati la un loc. Frunzele sunt trifoliate, cu codite lungi, cele de la baza plantei sunt usor paroase, celelalte au pe suprafata o pata mai deschisa la culoare. Planta contine: saponozide triterpenice, flavonoizi, ulei volatil, proteine, albumina, grasimi, caroten, celuloza, substante minerale, vitaminele: A, C, D. Planta are efect: antiinfectios, antitusiv, antimicotic, antiasmatic, antireumatic, antianemic, emolient, antiinflamator, diuretic, detoxifiant.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar

Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.

9 mai 2024
Edited 9 mai 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

3 aprilie 2024
Edited 5 aprilie 2024
citește articolul
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina