Scleroterapia: cum functioneaza si cand este recomandata
Varicele apar din mai multe motive, dar viata sedentara sau statul in picioare, la fel ca toate acele obiceiuri care sunt daunatoare circulatiei sanguine, sunt factori care le favorizeaza aparitia. Acum, odata ce le avem, exista ceva ce putem face? Raspunsul este da, iar solutia se gaseste in scleroterapie, un tratament care reuseste sa le elimine in mod eficient.
Ce este scleroterapia?
Concret, procedura face diferite tipuri de vene varicoase sa dispara. Stim ca varicele pot provoca probleme estetice. Dar, in plus, ele pot provoca diverse disconforturi, cum ar fi durerea sau umflarea, interferand, de multe ori, cu activitatile noastre cotidiene. Cu toate acestea, exista in prezent diferite proceduri pentru a le trata, cum ar fi scleroterapia vasculara. Acest tratament reuseste sa reduca varicele fara a recurge la interventii chirurgicale. Scleroterapia consta in introducerea unui agent (o substanta) in venele problematice, prin injectare. Dupa cateva saptamani, vena varicoasa dispare atunci cand este absorbita de tesutul local. Scleroterapia poate trata diferite tipuri de vene varicoase, de calibre diferite si, de asemenea, vene tip paianjen.
Scleroterapia se efectueaza in mai multe sesiuni. Numarul exact va fi definit de catre specialist dupa evaluarea initiala si dupa determinarea tipului de vene varicoase si a modului cel mai bun de abordare a acestora. Dupa prima sesiune, rezultatele vor fi apreciate treptat, deci va fi necesar sa asteptati cateva saptamani pentru a vedea mai bine rezultatele.
De asemenea, este important sa retineti ca, chiar daca venele varicoase tratate sunt eliminate, daca persoana are o predispozitie de a le dezvolta sau isi mentine obiceiurile de viata care le favorizeaza, se vor forma din nou altele noi. Prin urmare, este important sa se identifice originea lor pentru a evita, pe cat posibil, factorii care ar putea duce la recurenta lor. Viata sedentara este unul dintre factori, dar la fel sunt si anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele hormonale sau imbracamintea foarte stransa. Astfel, dupa tratamentul initial, se pot efectua sesiuni de intretinere pentru a lucra acele vene varicoase noi care s-ar fi putut dezvolta.
In ce consta procedura?
Scleroterapia este o procedura ambulatorie efectuata fara anestezie. O sesiune dureaza de obicei intre 10 si 20 de minute, in functie de cat de multa solutie trebuie sa se injecteze. Odata finalizata procedura, medicul va poate recomanda sa utilizati ciorapi de compresie pentru cateva zile. Nu este obisnuit ca efectele secundare sa apara, dar ocazional pot aparea pete pigmentare care de obicei dispar relativ repede. Agentii sclerozanti, adica cei care sunt injectati in venele problematice, provoaca leziuni endoteliale care duc la fibroza bazala. Cu toate acestea, mecanismul de actiune al diferitilor agenti sclerozanti difera.
Substantele utilizate in mod obisnuit sunt polidocanolul si tetradecilsulfatul de sodiu, care produc leziuni prin modificarea tensiunii superficiale din jurul celulelor, provocand o denaturare a proteinelor care netezeste peretele celular, fara hemoliza. Agregarea plachetara este stimulata de toti agentii sclerozanti, care produc apoi o retea densa de trombocite si fibrina si, in cele din urma, fibroza vaselor. Daca acest proces de fibroza nu este realizat, tratamentul scleroterapiei nu a avut succes. Medicul va alege agentul sclerozant pe care il considera a fi indicat in functie de fiecare pacient, alegand, de asemenea, un dozaj corelat cu particularitatile pacientului.
Scleroterapia se face de obicei in cabinetul medicului si nu necesita anestezie. Este o procedura sigura si eficienta daca este efectuata cu o tehnica adecvata, de catre un profesionist. In situatiile in care venele care trebuie tratate sunt deosebit de mici, acest lucru impune o indemanare si o precizie sporita a medicului, astfel incat stabilitatea mainii dominante care efectueaza injectia este foarte importanta pentru a evita orice miscare nedorita care poate disloca acul venei pentru a se infiltra.
Pentru aplicarea corecta a terapiei in acest sens, este important ca profesionistul sa fie intr-o pozitie confortabila si ergonomica in raport cu vena tinta. Este o tehnica ce se efectueaza cu doua maini, in care mana dominanta stabilizeaza zona si efectueaza o intindere a pielii, in timp ce cealalta mana ramane stabila cu sprijinul cotului. Pacientul se va intinde pe spate, cu picioarele usor ridicate.
In practica se folosesc ace de calibru mic si seringi cu volum redus. Principala si cea mai izbitoare caracteristica a agentului sclerozant este disparitia venelor varicoase pe masura ce substanta intra in vene. Solutia folosita, de obicei sub forma lichida, irita mucoasa venei, provocand umflarea pana cand se inchide si blocheaza fluxul sanguin. Astfel, vena va deveni tesut cicatricial si va disparea.
Odata ce acul este indepartat, medicul trebuie sa aplice masajul zonei pentru a mentine sangele afara din vasul injectat si astfel sa disperseze solutia injectata, putand sa se reduca durerea, hematomul care pot aparea dupa procedura si, in plus, scade posibilitatea de a dezvolta tromboza venoasa profunda.
Dupa ce scleroterapia este finalizata, pacientul se poate ridica si merge. De fapt, acest lucru este important, deoarece se previne astfel formarea cheagurilor de sange. Cu toate acestea, in urmatoarele zile ar trebui sa se evite expunerea zonei tratate la lumina soarelui, precum si statul pe perioade lungi de timp si evitarea caldurii directe.
Beneficiile scleroterapiei
Atat pacientii, cat si medicii prefera scleroterapia pentru tratamentul varicelor si a venelor paianjen, deoarece procedura este prietenoasa cu pacientul si este una minim invaziva, cu putine efecte secundare. Beneficiile scleroterapiei includ:
Fara anestezie
Fara incizii sau suturi
Risc scazut de complicatii sau efecte secundare
Procedura rapida
Pacientul se ridica si merge imediat
Rezultate cosmetice frumoase
Elimina durerea, senzatie de ardere si umflarea picioarelor
Tratament eficient atat pentru barbati, cat si pentru femei. Natura minim invaziva a scleroterapiei o face un tratament eficient pentru majoritatea pacientilor cu vene paianjen sau vene varicoase. Cu toate acestea, pacientii care nu se pot deplasa, sunt alergici la agentul sclerozant, au un istoric de tromboza venoasa profunda, au o tulburare de coagulare a sangelui sau, in cazul femeilor, sunt insarcinate sau alapteaza, trebuie sa evite aceasta procedura. Pentru pacientii care nu se incadreaza in aceste categorii, scleroterapia este o metoda eficienta de tratare a venelor inestetice, care pe langa aspectul neplacut, pot genera si disconfort.
Tratamente eficiente in caz de probleme medicale ale picioarelor
Celulita este o infectie acuta, dureroasa si serioasa a pielii si a tesuturilor subcutanate, cauzata de bacterii, Staphylococcus aureus si Streptococcus. Desi poate sa afecteze orice parti ale corpului, celulita se manifesta mai ales la nivelul picioarelor. Prezenta limfedemului la pacienti aduce cu sine si celulita in cele mai multe cazuri. Sistemul limfatic este distrus treptat, apare inflamatia locala si creste riscul de celulita in viitor. Daca apare si o bacterie in zona inflamata este foarte greu sa scapi de ea. Alaturi de inflamatie si roseata locala, celulita vine si cu febra, simptome asemanatoare gripei, durere si o extindere a culorii deosebite a pielii din zonele afectate. Tratarea limfedemului ar putea fi primul pas spre reducerea incidentei celulitei.
Multi pacienti cu limfedem dezvolta afectiunea picioare rosii, care nu se datoreaza celulitei. Picioarele rosii se manifesta in special in zona de sub genunchi in jos, apare si aici caldura locala, sensibilitatea ceva mai mare, dar indivizii nu se simt rau deloc, alte simptome nu sunt prezente.
Simptomatologia picioarelor rosii care nu sunt cauzate de celulite poate fi atribuita eczemelor gravitationale, dermatitelor infectate, tinea pedis sau altor afectiuni cronicizate, care nu raspund la tratamentele cu antibiotice si au legatura mai degraba cu pielea. Ingrijirea picioarelor rosii este simpla si incepe cu igiena locala, cu spalarea cu apa si sapun a pielii, dupa care se vor folosi creme hidratante locale care au si efecte asupra circulatiei periferice.
Care sunt cele mai comune probleme ale picioarelor
BIBLIOGRAFIE:
Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html. Accessed Oct. 2, 2020;
Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cornification-disorders/keratosis;