Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sensibilitatea dentara: de ce apare, cum o recunosti, preventie si tratament

Sensibilitatea dentara: de ce apare, cum o recunosti, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 aprilie 2024 Ultima actualizare: 8 aprilie 2024

Sensibilitatea dentara poate fi tratata prin diverse metode, iar solutiile difera in functie de cauza principala a sensibilitatii dentare. Este recomandat sa vizitati un specialist pentru a analiza starea exacta a fiecarui dinte afectat. Daca sensibilitatea este usoara, este posibil sa vi se recomande sa utilizati o periuta de dinti electrica sau moale si o anumita pasta. Specialistul va va oferi instructiunile necesare pentru a va ingriji corect dintii. Senzatia de a avea dinti sensibili la frig este, de obicei, primul avertisment. Cu toate acestea, aceasta conditie are urmatoarele cauze:

  • Recesiunea gingivala - Astfel, orice aliment sau lichid la temperatura scazuta ajunge direct la dentina, stratul cel mai sensibil al dintilor, ceea ce provoaca o senzatie de sensibilitate dentara;
  • Carii – Daca sunt lasate netratate, odata cu trecerea timpului, se macina diferitele straturi ale dintelui pana cand dentina este expusa;
  • Probleme cu alinierea dentara - unii dinti se ciocnesc cu altii, cauzand eroziunea straturilor exterioare ale fiecarui dinte;
  • O igiena dentara slaba - Nu va spalati dintii in mod necorespunzator sau o faceti rar, iar acest lucru favorizeaza aparitia cariilor care, dupa cum ati vazut, pot genera sensibilitate dentara;
  • Consumul de bauturi carbogazoase - Indiferent daca contin sau nu zahar, continutul lor ajunge sa afecteze smaltul.

Nu este recomandat sa va spalati dintii dupa ce le-ati baut, deoarece ati putea detasa o parte a smaltului si sa lasati dentina expusa. Dupa cum ati vazut, cu exceptia ultimului punct care are o solutie simpla, simpla utilizare a danturii, de exemplu, mestecand, poate provoca sensibilitate. Din fericire, dupa cum vom vedea mai jos, exista o serie de solutii eficiente care va vor permite sa va recuperati sanatatea dentara intr-un timp foarte scurt.

 

Metode pentru diminuarea sensibilitatii dentare

Iata cateva solutii care te-ar putea ajuta in reducerea sensibilitatii dentare:

Schimbarea periutei de dinti: O periuta de dinti cu peri moi poate fi de ajutor, pentru a preveni deteriorarea smaltului si pentru a reduce iritatia gingivala.
Pasta de dinti pentru sensibilitate: Unele paste de dinti sunt special formulate pentru a ajuta la reducerea sensibilitatii dentare. Acestea contin ingrediente precum fluorura, nitrati, sau potasiu care ajuta la reducerea disconfortului.

Evitarea alimentelor si bauturilor acide: Alimentele si bauturile acide pot eroda smaltul dentar, ceea ce poate duce la sensibilitate dentara. De aceea, este important sa evitam aceste produse sau sa le consumam cu moderatie. Aplicarea unui gel desensibilizant: Daca sensibilitatea dentara este persistenta, se poate aplica un gel desensibilizant, care contine substante active care ajuta la reducerea disconfortului.

Vizite regulate la dentist: Vizitele regulate la dentist sunt importante pentru a preveni aparitia problemelor dentare si pentru a trata orice problema existenta. In cazul sensibilitatii dentare, dentistul poate recomanda tratamente precum fluorizarea, sigilarea fisurilor, sau aplicarea unui lac de smalt pentru a proteja dintii.

Eliminarea sensibilitatii dentare

Clatiri cu solutie salina

Aceasta solutie consta in clatirea cu sare si apa. Apa sarata reechilibreaza nivelul pH-ului din gura. O modalitate simpla de a face aceasta clatire este de a pune doua lingurite de sare intr-un pahar cu apa calda. Aceasta clatire se poate face dimineata si seara, pana cand sensibilitatea scade.

Ulei de cocos

Daca sunteti sensibil la excesul de bacterii din gura, uleiul de nuca de cocos poate ajuta. In acest fel, aceasta substanta controleaza bacteriile, elimina placa si suprima germenii si toxinele de pe suprafata gingiilor. Toate aceste beneficii se traduc in mai putina sensibilitate. Se va folosi doar o lingura de ulei de nuca de cocos, care se va mentine in gura timp de aproximativ 20 de secunde, dupa care se clateste cu apa calda.

Ulei de cuisoare

Uleiul de cuisoare este antiinflamator si analgezic. Ca extract pentru clatire, are un efect anestezic care merge bine pentru sensibilitatea dentara.

Usturoi

Usturoiul este bun pentru sanatatea orala. Astfel, contribuie la reducerea bacteriilor si la ameliorarea durerii. Contraindicatia este mirosul puternic. Puteti taia catei de usturoi si sa ii pe dintii sensibili. Puteti face, de asemenea, o pasta cu un catel de usturoi, cateva picaturi de apa si o jumatate de lingurita de sare. Pasta rezultata poate fi aplicata direct pe zona sensibila. Atat usturoiul cat si pastele trebuie lasate pe dinti timp de aproximativ 10 minute.

 

Sensibilitatea dentara: Disconfort si durere

Cand aveti dinti sensibili, unele activitati pot provoca disconfort sau chiar durere. Poate fi spalatul pe dinti, mancatul sau bautul. Este posibil sa aveti sensibilitate dentara prin respiratia aerului rece. O buna igiena dentara ajuta la protejarea smaltului si a gingiilor. Dar ingrijirea dintilor ar trebui sa se faca prin respectarea anumitor linii directoare si prin moderarea consumului anumitor alimente si bauturi. Pentru a ameliora simptomele acestei afectiuni, o pasta de dinti pentru dinti sensibili poate fi foarte utila. Cele mai multe dintre aceste paste de dinti contin un ingredient care umple temporar micile gauri din smalt si dentina. Acest lucru reduce expunerea nervilor sensibili din dinte.

Periuta de dinti moale

Rutina de periaj dentar poate ajuta, de asemenea, la atenuarea sensibilitatii dentare. Ar trebui sa va spalati dintii de cel putin doua sau trei ori pe zi dupa mese. Periile cu peri tari pot agrava sensibilitatea dintilor. Motivul este ca acestea pot provoca mai multe gauri microscopice in smalt, ceea ce duce la mai multa durere dentara. In plus, periile dure pot agrava recesiunea gingivala o problema care expune dentina dentara si terminatiile nervoase.

Bauturile carbogazoase dauneaza smaltului si promoveaza sensibilitatea dintilor

Alimentele si bauturile cu un continut ridicat de acid deterioreaza treptat smaltul. Din acest motiv, este atat de important sa se reduca la minimum aportul celor mai acide optiuni. Ar trebui sa evitati bauturile carbogazoase - daca le beti, sa utilizati un pai - si sa moderati consumul de citrice si vinuri. Dupa ce mancati sau beti o substanta foarte acida, beti apa pentru a echilibra nivelul pH-ului salivei.

Daca ati mancat ceva acid, asteptati o jumatate de ora sau mai mult pentru a va peria dintii.  In cele din urma, pe langa evitarea alimentelor si bauturilor acide,este de asemenea recomandat sa se evite si cele care sunt prea calde sau reci. Este important sa discutati cu medicul stomatolog inainte de a incerca orice solutie pentru sensibilitatea dentara, pentru a determina cauza si pentru a primi recomandarile adecvate.

Cauze demineralizare dinti la copii. Demineralizarea dintilor la adulti. Ce trebuie sa stii

Atunci cand vrei sa afli cauze demineralizare dinti copii sau cum apare demineralizarea dintilot la adulti sa stii ca tot are legatura cu obiceiul precum spalatul dintilor zilnic. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi trebuie deprins de la varsta mica. Inainte de culcare si dimineata, cand se trezeste, piticul tau are nevoie sa fie obisnuit cu periajul danturii pentru o igiena orala desavarsita si pentru un zambet perfect. Fara acest obicei exista riscul sa apara fenomenul de demineralizare.

Demineralizarea smaltului dentar este primul semn care ne indica aparitia cariei dentare si poate fi usor identificata pe suprafata dintilor sub forma unor pete alb-cretoase, necavitare, vizibile cel mai bine pe suprafata uscata a dintilor. Demineralizarea dintilor poate aparea atat pe dintii permanenti, cat si pe cei temporari. Cu toate ca nu toate petele albe aparute pe dinti ne afecteaza sanatatea orala, ele trebuie tratate cu responsabilitate de catre parinti, iar o consultatie timpurie la medicul stomatolog pediatru poate salva zambetului copilului tau.

Cauza principala o reprezinta placa bacteriana care se depune pe dinti si care contribuie la mentinerea unei aciditati ridicate daca nu este indepartata cu regularitate, dar si acizii prezenti in sucurile de fructe, in citrice (indeosebi). Insa cauzele sunt plurifactoriale, reprezentate de o asociere de factori: factori genetici, alimentatia mamei din primele 4-6 luni de sarcina, igiena orala a noului nascut, refluxul gastroesofagian, deficitul de vitamina D, deficitul de fosfor, respiratia orala, temperatura. Treptat, petele albe se pot inchide la culoare pe masura ce dintii vor intra in contact cu bauturi si alimente colorate.

Bibliografie:

Anne-Margaux Collignon, Jean-Noël Vergnes, Alice Germa, Sylvie Azogui, Sophie Breinig, Clémence Hollande, Anne-Laure Bonnet, Cathy Nabet, Factors and Mechanisms Involved in Acquired Developmental Defects of Enamel;

M. Bhat, K.B. Nelson, Developmental Enamel Defects in Primary Teeth in Children with Cerebral Palsy, Mental Retardation, or Hearing Defects: A Review, Advances in Dental Research;

D. Johnsen, C. Krejci, M. Hack, A. Fanaroff, Distribution of Enamel Defects and the Association with Respiratory Distress in Very Low Birthweight Infants, Journal of Dental Research;

Pernille E. Jacobsen, Dorte Haubek, Tine B. Henriksen, John R. Østergaard, Sven Poulsen, Developmental enamel defects in children born preterm: a systematic review, European Journal of Oral Sciences;

DBL Gravina, VRN Cruvinel, TDPL Azevedo, OA Toledo, ACB Bezerra, Enamel Defects in the Primary Dentition of Preterm and Full Term Children, Journal of Clinical Pediatric Dentist;

E. Żądzińska, M. Kurek, B. Borowska-Strugińska, W. Lorkiewicz, I. Rosset, A. Sitek, The effect of the season of birth and of selected maternal factors on linear enamel thickness in modern human deciduous incisors, Archives of Oral Biology;

Michele Baffi Diniz, Cármen Regina Coldebella, Angela Cristina C Zuanon, Rita de Cássia L. Cordeiro, Alterações orais em crianças prematuras e de baixo peso ao nascer: a importância da relação entre pediatras e odontopediatras, Revista Paulista de Pediatria;

Articole similare
Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament Demineralizarea dintilor la copii: cauze si solutii de tratament

Un articol despre dentitia la copii, despre importanta igienei orale inca de la primele luni, despre fenomenul de eruptie dentara si cum poate fi el ameliorat cu produsele potrivite. Primele probleme la copii pot aparea inca din timpul perioadei de eruptie dentara cand primii dinti strapung gingia bebelusului. E primul semn cand copilul simte disconfort si durere si e timpul ca parintii sa foloseasca periuta de masaj dentar pentru gingiile celor mici. Sa nu uitam ca pentru un bebelus, patrunderea unui dinte tare, ascutit in gingiuta lui moale, umflata poate fi foarte suparatoare. 

29 august 2024
Edited 29 august 2024
citește articolul
Afectiuni ale gingiilor: cum sa le prevenim, metode de tratament Afectiuni ale gingiilor: cum sa le prevenim, metode de tratament

Boala parodontala sau boala gingiilor, este cauzata in principal de bacteriile prezente in placa bacteriana. Aceasta placa este o masa moale, lipicioasa, alb-galbui, care se lipeste de suprafata dintilor si gingiilor.

13 aprilie 2023
Edited 13 aprilie 2023
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.