Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Klinefelter: cauze, simptome, tipuri de tratament

Sindromul Klinefelter: cauze, simptome, tipuri de tratament

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 decembrie 2024 Ultima actualizare: 3 decembrie 2024

Sindromul Klinefelter reprezinta o conditie genetica specifica barbatilor, caracterizata prin prezenta unui numar suplimentar de cromozomi X. In mod obisnuit, barbatii au o configuratie cromozomiala XY, dar cei afectati de acest sindrom prezinta un profil XXY, avand astfel un cromozom X in plus. Aceasta anomalie poate varia, deoarece exista cazuri in care barbatii pot avea doi sau chiar trei cromozomi X suplimentari, si, desi mai rar, un numar mai mare de cromozomi Y. Interesant este ca majoritatea barbatilor cu un cromozom X suplimentar pot trai fara sa stie de existenta acestei conditii, avand o viata obisnuita. Sindromul Klinefelter este destul de comun, aparand la aproximativ 1 din 500 pana la 1 din 1000 de barbati.

Sindromul Klinefelter reprezinta o anomalie genetica intalnita exclusiv la barbati, caracterizata printr-o copie extra a cromozomului X. Aceasta particularitate genetica poate ramane nedetectata pana in perioada adulta si influenteaza semnificativ functionalitatea gonadelor masculine, determinand o dimensiune redusa a testiculelor. Aceasta reducere a dimensiunii testiculare afecteaza direct sinteza testosteronului, hormonul responsabil pentru caracteristicile sexuale masculine, precum dezvoltarea masei musculare, distributia parului corporal si facial, si densitatea osoasa. Variatia simptomelor sindromului Klinefelter este larga, iar efectele asupra fiecarui individ pot diferi considerabil. In ciuda provocarilor asociate cu producerea redusa sau absenta a spermei, avansurile in medicina reproductiva ofera sperante indivizilor afectati, facilitand posibilitatea paternitatii prin tehnici de reproducere asistata.

Cauzele si factori de risc

In mod obisnuit, arhitectura genetica a unui individ este definita printr-o pereche de cromozomi sexuali: XX pentru femei si XY pentru barbati. Aceasta configuratie este determinata in momentul conceptiei, cand materialul genetic din ovul mamei si sperma tatalui se combina. Specific, ovulul contribuie intotdeauna cu un cromozom X, in timp ce sperma poate oferi fie un cromozom X, rezultand intr-o fata (XX), fie un Y, ceea ce va duce la nasterea unui baiat (XY). Sindromul Klinefelter survine in urma unei anomalii genetice in care un individ masculin are un cromozom X in plus (XXY), o situatie ce se formeaza inainte de nastere. Aceasta poate rezulta din mai multe scenarii, cum ar fi: un spermatozoid care transporta un cromozom X aditional, un ovul care contine un X suplimentar sau o diviziune celulara atipica in stadiile timpurii ale dezvoltarii embrionare, cunoscuta sub numele de sindrom Klinefelter mozaic.

Interesant este faptul ca riscul de a avea un copil cu sindromul Klinefelter creste odata cu varsta mamei, in special dupa varsta de 35 de ani. Aceasta inseamna ca factorii legati de varsta materna joaca un rol in probabilitatea aparitiei acestei conditii, subliniind importanta constientizarii si intelegerii posibilelor implicatii ale varstei asupra sanatatii genetice a copiilor.

Simptomele sindromului Klinefelter

Manifestarile sale variaza considerabil, de la simptome subtile, care pot ramane nedetectate, pana la semne fizice si de dezvoltare mai evidente. Aceasta variatie face ca sindromul sa fie adesea diagnosticat tarziu sau chiar sa treaca nedepistat. La sugari, semnele timpurii pot include intarzieri in a incepe sa mearga sau sa vorbeasca, precum si o tendinta spre o comportare mai retrasa. In adolescenta si la inceputul varstei adulte, pe masura ce pubertatea incepe, simptomele devin mai pronuntate. 

Acestea pot cuprinde dificultati in invatare, cum ar fi dislexia, probleme de concentrare, scaderea energiei, dificultati de socializare si integrare, precum si caracteristici fizice distinctive: pubertate intarziata, lipsa parului facial sau corporal, voce mai subtire, depuneri de grasime specifice si dezvoltare musculara insuficienta. La adulti, principala preocupare este legata de fertilitate, multi barbati cu sindromul Klinefelter confruntandu-se cu dificultati in acest domeniu. Persoanele cu un singur cromozom X suplimentar pot avea simptome mai blande, in timp ce cei cu mai mult de un cromozom X suplimentar se confrunta adesea cu dificultati accentuate de invatare, vorbire, coordonare si probleme osoase.

Diagnostic

Diagnosticarea timpurie este insa posibila prin doua metode invazive, efectuate in timpul sarcinii: amniocenteza si biopsia de vilozitati corionice. Amniocenteza presupune extragerea unei probe de lichid amniotic pentru a detecta anomalii cromozomiale, in timp ce biopsia de vilozitati corionice vizeaza analiza celulelor din placenta, cu acelasi scop. Ambele proceduri prezinta un risc mic de a provoca avort spontan, motiv pentru care sunt recomandate doar in cazurile cu risc crescut de anomalii cromozomiale. Daca un copil manifesta semne de dezvoltare intarziata, este importanta consultarea unui medic pediatru. Diagnosticarea sindromului Klinefelter se face prin cariotipare, o analiza detaliata a cromozomilor, ce poate identifica cu precizie prezenta conditiei.

Tratamentul sindromului Klinefelter

Tratamentele variaza in functie de severitatea simptomelor individuale. Majoritatea barbatilor cu simptome usoare pot trai confortabil fara interventii medicale specifice. Totusi, pentru cei care experimenteaza simptome mai pronuntate, este esential sa se actioneze rapid, ideal in timpul pubertatii, pentru a atenua efectele afectiunii. Terapia cu testosteron reprezinta o piatra de temelie in tratamentul sindromului Klinefelter, avand rolul de a stimula dezvoltarea caracteristicilor masculine tipice adolescentei, inclusiv adancirea vocii, cresterea parului facial si corporal, dezvoltarea masei musculare, maturizarea organelor genitale si consolidarea sistemului osos. Pe langa terapia hormonala, exista o serie de tratamente complementare menite sa imbunatateasca calitatea vietii pacientilor: 

●          terapia logopedica si lingvistica, pentru a optimiza abilitatile de comunicare; 

●          terapia fizica, pentru intarirea musculaturii; 

●          terapia ocupationala, care faciliteaza adaptarea la viata cotidiana si profesionala; 

●          terapia comportamentala si suportul educational, esentiale pentru dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale. 

Mai mult decat atat, consilierea psihologica joaca un rol esential in gestionarea impactului emotional, cum ar fi lupta cu depresia si imbunatatirea stimei de sine. Pentru simptomele fizice specifice, precum dezvoltarea excesiva a tesutului mamar, interventiile chirurgicale, cum ar fi mastectomia, ofera solutii eficiente. Progresele in domeniul reproducerii asistate deschid posibilitati noi pentru barbatii afectati de infertilitate, inclusiv tratamente si suplimente specifice care sprijina conceptia.

Bibliografie:

Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

Articole similare
Sindromul Wiskott-Aldrich: Cum afecteaza aceasta afectiune imunitatea si cum poate fi gestionata Sindromul Wiskott-Aldrich: Cum afecteaza aceasta afectiune imunitatea si cum poate fi gestionata

Sindromul Wiskott-Aldrich este o tulburare de imunodeficienta primara. O persoana cu aceasta afectiune are un sistem imunitar care nu functioneaza corect pentru a proteja organismul de infectii. Boala se caracterizeaza prin producerea de anticorpi anormali (imunoglobuline), functionarea inadecvata a limfocitelor T (celule T), un numar scazut de trombocite si prezenta eczemelor. Persoanele cu sindrom Wiskott-Aldrich tind sa sangereze usor, iar primul simptom este, de obicei, diaree cu sange.

4 septembrie 2024
Edited 4 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Pfeiffer: Cauze, simptome si optiuni de tratament Sindromul Pfeiffer: Cauze, simptome si optiuni de tratament

Boala Pfeiffer se caraterizeaza prin fuziunea prematura a anumitor oase ale craniului (craniosinostoza) si degetele mari si deviate medial si anormal de largi. Cele mai multe persoane afectate au, de asemenea, ochi proeminenti si pierderea auzului conductiv. Sunt recunoscute trei forme de sindrom Pfeiffer, dintre care tipurile II si III sunt cele mai grave. Sindromul Pfeiffer este o afectiune autozomala dominanta asociata cu mutatii in genele receptorului 2 (FGFR2) si receptorului 1 (FGFR1) al factorului de crestere fibroblastic.

18 mai 2023
citește articolul
Sindromul Parry-Romberg: O afectiune rara a pielii, optiuni de tratament Sindromul Parry-Romberg: O afectiune rara a pielii, optiuni de tratament

Sindromul Parry-Romberg, cunoscut si sub numele de hemiatrofie faciala progresiva, este o boala rara (care afecteaza 1 din 700.000 persoane) cauzata de atrofia oaselor sau a tesuturilor moi ale fetei, de obicei dintr-o parte a fetei sau a capului, dar fara slabirea fetei. Este o tulburare autoimuna in care organismul insusi ataca pielea, vasele de sange, muschii si organele interne.

18 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.