Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Grupele de sange si importanta lor. Cum afli grupa de sange

Grupele de sange si importanta lor. Cum afli grupa de sange

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 15 aprilie 2024 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Analizele de sange sunt o metoda prin care poti sa verifici cum stai cu sanatatea, daca ai anumite afectiuni, poti sa intelegi aparitia unor simptome si vrei sa afli cauza lor. Problema cu analizele de sange este ca le facem doar cand ajungem deja sa avem simptome si nu le facem preventiv. In plus, in functie de grupa de sange pe care o avem si rh-ul acesteia putem sa fim susceptibili in a contracta anumite infectii, sau putem sa avem un alt metabolism cand vine vorba de sistemul imunitar. Mai mult decat atat, in cazul in care va doriti sa ramaneti insarcinata este vital sa stiti grupa de sange a dvs si grupa de sange a partenerului, dar mai ales rh-ul sangelui pentru ca in cazul in care rh-ul grupelor voastre de sange este antagonic riscati ca sarcina sa intre colaps. Cum se identifica grupele de sange, cand se formeaza ele si ce trebuie sa stim inainte de a dona sange descopera in urmatorul material.

Care sunt grupele de sange. Cum le identificam dupa antigene

Asa cum nu exista viata fara oxigen, fara apa, OMUL nu poate supravietui fara sange in corp. Un om cu o greutate de 69 de kg trebuie sa aiba cel putin 4,8 litri de sange in organism spre 5 litri. Putem dona maxim 470 ml de sange si asta nu mai devreme de 3 luni. Si nici atunci nu putem dona daca avem sub 14.1 indicele de hematii din organism care arata capacitatea noastra de a reface necesarul de globule rosii din sange.

Dar ce este sangele si de ce avem nevoie de el? Se stie ca organismul uman este compus de pana la 70% apa, in functie de varsta, sexul, starea de sanatate a omului procentul de apa din organismul unei persoane poate varia intre minim 43% si un maxim de 77%. Ca idee, un copil pana in 7 ani poate avea in organism pana la 78% apa iar o femeie trecuta de 80 de ani poate avea minim 42% apa in organism. Din acest procent de apa prezent in organism, sangele reprezinta aproape 25% din toata cantitatea de lichid din corpul uman. 

Ca idee, la randul sau,  sangele este format in proportie de 91% din apa, iar restul de componente solide si lichide, minerale si vitamine, dau nastere grupelor de sange si RH-ului. In sange mai gasim eritrocite sau globule rosii, iar indicele lor arata starea de sanatate a unui pacient, pentru ca un numar scazut de globule rosii poate crea anemii, leucocite sau globule albe care sunt vitale in sistemul imunitar pentru ca ele functioneaza ca un zid de aparare in cazul infectarii cu diferiti agenti patogeni si trombocitele care au grija sa transporte oxigenul spre diferite organe si sa elimine excesul de dioxid de carbon din organism.

Prin urmare, grupele de sange se delimiteaza prin depistarea unor markeri speciali si proteine specifice denumite antigeni care apar exclusiv pe suprafata celulelor rosii din sange. Cei mai cunoscuti markeri care ajuta in stabilirea grupelor de sange este antigenul A si antigenul B. Un alt antigen important de suprafata se numeste factorul Rh. Exista 4 grupe de sange - O1, A2, B3 si AB4.

Tabel grupe de sange 

Atunci cand vorbim de tabel sange sau schema grupelor de sange , atunci cand vorbim de un calculator grupa sanguina copii sau grupa A pozitiv, atunci cand vorbim de analiza Rh, schema sangelui sau schema transfuziei, atunci cand vorbim de Rh pozitiv femei si rh negativ la femei, atunci cand vorbim de Rh pozitiv in sarcina sau grupa de sange B negativ, grupa de sange B pozitiv sau grupa sanguina Rh pozitiv, atunci cand ne intereseaza determinare grupa sanguina sau factor Rh pozitiv, atunci cand vrem sa aflam care grupa de sange este donator universal sau de ce apare Rh negativ barbati, cum afecteaza aglutinarea sangelui analizele de sange sau ce inseamna Rh negativ la femei sunt doar chestiuni legate de modul in care se formeaza grupele de sange la OM, proces care are in vedere o serie de antigene si anticorpi aferenti. Datorita sau din cauza acestor factori, depinde de grupa ta de sange si Rh aferent poti avea cea mai raspandita grupa de sange sau cea mai rara.

grupele de sangegrupele de sange

Ce caracteristici gasim in fiecare grupa de sange. Ce trebuie sa stim

Se stie deja faptul ca sangele e format din peste 91% apa dar tot in sange gasim o serie de markeri importanti pentru a depista diferite carente cronice de minerale si vitamine, daca avem risc de diabet sau colesterol marit, practic sangele este un mesager pentru sanatatea noastra pentru ca trece prin tot corpul si trece prin toate organele. Datorita sangelui ne oxigenam creierul, putem respira si inspira, avem puls si avem o inima care pompeaza sange in tot corpul. Si mai mult decat atat, tot in sange gasim diferiti markeri care ne ajuta sa depistam corect grupele de sange. 

Dar de ce apar 8 grupe de sange? 4 grupe de sange cu RH pozitiv si 4 grupe de sange cu RH negativ? Exista grupe de sange cu RH neutru? Sunt intrebari la care vom afla raspuns in aceste randuri. Ca idee, persoanele care au pe suprafata celulelor rosii antigenul A au grupa sanguina A2, cei care au antigenul B au grupa sanguina BIII, cei cu antigene A si B au grupa sanguina ABIV, iar cei care nu au niciunul dintre aceste antigene au grupa sanguina OI. 

Ce inseamna grupa sanguina OI?

Pe scurt, o persoana care are aceasta grupa de sange nu are niciun antigen si are ambii anticorpi atat tipul A cat si tipul B.

Ce inseamna grupa sanguina AII?

O persoana cu aceasta grupa de sange are antigenul de tip A si prezinta anticorpi doar de tip B.

Ce inseamna grupa sanguina BIII?

O persoana cu aceasta grupa de sange are doar antigenul de tip B si prezinta anticorpi de tip A.

Ce inseamna grupa sanguina ABIV?

Persoanele care au acesta grupa de sange sunt opuse celor cu grupa OI. Mai exact au ambii antigeni de tip A si tip B si niciun anticorp.

 

Care este cea mai buna grupa de sange. Grupe de sange compatibile. Mituri despre ele

Desi sunt 8 grupe de sange, 4 principale fiecare cu cate un tip de RH, nu exista din punct de vedere medical cea mai buna grupa de sange sau mai putin buna, dar, atunci cand vorbim de transfuzii de sange si de compatibilitatea organismului de a primi o anumita grupa de sange, apare recurent acest subiect pentru ca vom vedea in randurile care urmeaza ca sunt tipuri de sange care pot dona DOAR anumitor categorii si sunt tipuri de sange care pot primi sange DOAR de la anumite categorii.

Grupe de sange compatibile. Ce trebuie sa stim inainte de orice donare de sange sau transfuzie

  1. De exemplu, persoanele care au grupa de sange 01 cu factor Rh+  (apare la 39% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR de la grupa de sange 01 indiferent de Rh, pozitiv sau negativ. In schimb pot dona sange la TOATE grupele de sange cu RH pozitiv - 01 Rh+, A2 Rh+, B3 Rh+, AB4 Rh+
  2. De exemplu, persoanele care au grupa de sange 01 cu Rh-  (apare la 6,6% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR de la grupa de sange 01 cu RH negativ. In schimb pot dona sange la TOATE grupele de sange indiferent  de RH - 01 Rh+, 01 Rh-, A2 Rh+, A2 Rh-, B3 Rh+, B3 Rh-, AB4 Rh+, AB4 Rh-

  3. De exemplu, persoanele care au grupa de sange AB4 Rh+ (apare la 3,5% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange de la TOATE grupele de sange indiferent de RH - 01 Rh+, 01 Rh-, A2 Rh+, A2 Rh-, B3 Rh+, B3 Rh-, AB4 Rh+, AB4 Rh- . In schimb, pot dona DOAR la grupa de sange AB Rh+.
  4. De exemplu, persoanele care au grupa de sange AB4 Rh- (apare la 1% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR  de la grupele de sange cu RH - 01 Rh-, A2 Rh-, B3 Rh-,  AB4 Rh- . In schimb, pot dona sange DOAR la grupa AB4, indiferent de tipul de RH.
  5.  De exemplu, persoanele care au grupa de sange A2 Rh+ (apare la 34% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange  DOAR de la grupele de sange A2 si 01 indiferent de Rh. In schimb, pot dona DOAR la grupa de sange A2 Rh pozitiv si AB4 Rh+.
  6. De exemplu, persoanele care au grupa de sange A2 Rh- (apare la 6,3% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR de la grupele de sange A2 si 01 cu Rh-. In schimb, pot dona DOAR la grupa de sange A2 si AB4 indiferent de Rh.
  7. De exemplu, persoanele care au grupa de sange B3 Rh+ (apare la 8,5% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR de la grupele de sange B3 si 01 indiferent de Rh. In schimb, pot dona DOAR la grupa de sange B3 Rh pozitiv si AB4 Rh+.
  8. De exemplu, persoanele care au grupa de sange B3 Rh- (apare la 1,5% din populatia planetei), pot primi transfuzii de sange DOAR de la grupele de sange B3 si 01 cu RH-. In schimb, pot dona DOAR la grupa de sange B3 Rh pozitiv si Rh negativ si la AB4 Rh+ si AB4 Rh-.

Din aceste date putem observa urmatoarele. Grupa de sange 01 cu Rh- este considerata o grupa de sange de tip DONATOR UNIVERSAL pentru ca este compatibila cu toate grupele de sange. Din pacate, la nivel world wide, sub 7% din totalul populatiei au aceasta grupa de sange. Mai exact, la ora actuala doar 6,6% din populatia planetei au aceasta grupa de sange cu acest RH. Tototadata am observat faptul ca grupele de sange cu Rh negativ sunt mult mai rare decat grupele de sange cu Rh pozitiv.

Una dintre grupele de sange care exista la circa 3,5% din populatia globului este grupa de sange AB4 cu Rh pozitiv. Aceasta grupa de sange dupa cum s-a putut observa este o grupa de sange de tip Receptor Universal care poate primi sange de la toate celelalte grupe de sange indiferent de Rh-ul acestora. Totodata am putut observa ca grupa de sange AB4 cu Rh- negativ apare doar la 1% din populatia planetei. Dar exista o grupa mult mai rara despre care vom vorbi in capitolul urmator.

Mituri grupe de sange vs. informatii verificate stiintific

Unul dintre cele mai populare mituri despre grupele de sange este ca persoanele care au Rh negativ au puteri nebanuite. Total fals. Nu exista studii clinice care sa ateste ca persoanele cu Rh negativ ar putea controla de la distanta mintile altor oameni, ar avea puteri telekinetice sau ar fi capabili sa mearga pe apa. Circula un mit potrivit caruia Giulgiul din Torino care ar fi apartinut lui Iisus are avea grupa de sange AB Rh-, una dintre cele mai rare grupe de sange. Dar informatia NU este confirmata stiintific. La fel, un alt mit care circula este caa grupa 01 Rh negativ apartine primilor ingeri care au venit pe Pamant si ca ar fi grupa de sange pe care a avut-o Adam si Eva. Evident ca aceste elucubratii NU au nicio baza si argument stiintific.

Alte curiozitati despre grupele de sange? Se spune ca persoanele care au grupa B3 pozitiv sunt mai predispuse sa devina alcoolice doar pentru ca avem cuvantul Bautura care incepe cu aceeasi litera B ca si grupa lor de sange. Dar nu exista studii care sa coreleze grupa de sange cu predispozitia de a consuma alcool in exces sau de a deveni alcoolic. In schimb exista numite studii legate de grupa de sange si sensibilitatea legata de a contracta anumite infectii si boli.

De exemplu s-a stabilit ca persoanele cu grupa de sange A2 cu Rh pozitiv si negativ au o sensibilitate crescuta la anumite infectii virale fata de celelalte grupe sanguine. In plus, nivelul mai mic al ph-ului sucului gastric la persoanele cu grupa de sange A2 duc la anumite complicatii si boli digestive daca nu se pastreaza o dieta adecvata. 

Persoanele care au grupa de sange B3 cu Rh pozitiv si negativ, desi au genetic un sistem imunitar mult mai puternic ca alte grupe de sange in fata multor infectii respiratorii, au totusi o sensibilitate crescuta atunci cand vorbim de boli autoimune care pot avea consecinte grave. Printre bolile cu predispozitie la persoanele cu grupa de sange B se numara Scleroza multipla in placi si Lupus Eritematos. Totodata, daca nu au grija la alimentatie si fac excese dezvolta mult mai usor diferite forme de diabet.

Persoanele care au grupa de sange O1 indiferent de Rh au o rezistenta crescuta la stres, la infectii virale si alte probleme inflamatorii, dar prezinta un risc crescut de a dezvolta afectiuni cardio vasculare daca nu sunt descoperite la timp. 

Persoanele care au grupa de sange AB4 dezvolta nativ un sistem imunitar puternic rezistent la diferite infectii virale, rezista la stres si alte boli cardiovasculare sau ale sistemului digestiv dar pot somatiza mai usor anumite tulburari psihice si ajung mult mai usor sa dezvolte tulburari de anxietate si depresie. Daca vrei sa afli raspuns la intrebarea cum aflu ce grupa de sange am vei afla raspuns la aceasta intrebare in randurile care urmeaza. Totodata vei intelege mai usor ce inseamna conceptul de donator universal si ce grupa de sange este donator universal.

Care este cea mai rara grupa de sange. Cum a fost stabilita

Asa cum am spus la inceput, sangele uman este format in peste 91% din apa iar restul procentelor este acoperit de diferite tipuri de celule. In sange gasim hematiile sau celulele rosii si care transporta substantele nutritive la organe si au grija de schimbul de oxigen intre diferitele parti ale corpului. Daca suferim un accident, o leziune deschisa avem nevoie urgent de transfuzie de sange. Asa cum s-a vazut in capitolul anterior, exista 4 tipuri de grupe de sange principale fiecare cu cate un tip de Rh negativ si pozitiv care le fac compatibile cu anumite tipuri de transfuzii. 

Grupele de sange sunt stabilite la microscop si in structura hematiilor gasim peste 340 de antigeni care dau diferite proprietatii de coagulare si de imunitate sangelui. In functie de prezenta acestor antigeni sau lipsa lor se stabileste tipul grupei de sange si cat este ea de rara. Daca anterior am descoperit ca exista grupa de sange AB cu RH- care se gaseste la 1% din populatia planetei, adica undeva la sub 80 de milioane de oameni, exista o grupa de sange extrem de rara care se gaseste la doar 41 de oameni de pe toata planeta. Vorbim de persoane care au RH NUL sau RH 0.

Prima persoana la care s-a descoperit aceasta anomalie s-a intamplat in 1963 in Sydney, in urma unei transfuzii de sange la un aborigen din Noua Zeelanda de 28 de ani. La acea vreme, medicii considerau ca un embrion cu acest tip de sange nu ar fi avut nicio sansa de supravietuire, cu atat mai putin sansa de a atinge varsta adulta. Si totusi, pana in 2022, au fost descoperite  41 de persoane pe tot globul cu Rh nul. Pana in prezent persoanele identificate cu acest tip de Rh traiesc in tari precum Australia, Brazilia, Japonia, China si India. 

Factorul RH al sangelui. De ce e vital sa il cunoastem

Una dintre multele intrebari care ne apasa atunci cand aflam grupa noastra de sange este Ce inseamna RH si de ce e relevant sa il cunoastem. Asa cum am mentionat anterior, prezenta sau absenta unor antigeni determina grupa de sange si tipurl de Rh, daca este negativ sau pozitiv. Antigenul care determina tipul de Rh prezent intr-o grupa de sange este proteina D sau antigentul D. Daca eritrocitele au aceasta proteina, esti Rh pozitiv - Rh(D)+. Daca celulele rosii nu au aceasta proteina, esti Rh negativ - Rh(D). Dupa cum s-a vazut anterior, persoanele cu rh negativ au anumite particularitati la transfuziile sanguine, la donare de sange si primire de sange, iar la nivel world wide aceste persoane cu RH negativ sunt mai greu de indentificat. 

Ce inseamna Rh pozitiv

Pe scurt Rh+ inseamna ca in sangele tau exista aceasta proteina. Asa cum s-a putut observa anumite grupe de sange cu Rh pozitiv au anumite particularitati. De exemplu grupa de sange AB4 cu Rh+ este un Receptor Universal, poate primi sange de la toate grupele sanguine.

Ce inseamna Rh negativ

RH negativ ce inseamna? Pe scurt Rh- inseamna ca din sangele tau lipseste un anumit tip de proteina. Asa cum am observat anterior, grupele de sange cu Rh negativ sunt mult mai rare decat grupele de sange cu Rh pozitiv, cea mai rara dintre ele fiind grupa AB4 Rh negativ. Un alt element la acest Rh este ca daca apare la grupa de sange 01 asa cum precizat anterior, aceasta grupa de sange este definita ca si DONATOR Universal.

Cum afli ce grupa sanguina ai. De ce ai nevoie de aceasta informatie

Dupa cum am precizat anterior, grupele de sange sunt determinate prin citirea unor anticorpi si antigeni prezenti sau absenti pe hematii, pe celulele rosii. Ca sa se stabileasca grupa sanguina a unei persoane, sangele acelei persoane este amestecat cu mai multi anticorpi si in functie de reactia lor se stabileste grupa sanguina, De exemplu, daca o persoana are grupa B3 cu Rh pozitiv, in urma testarii  se va observa ca acele celule de tip anticorpi anti-B se vor lipi de eritrocitele care au antigenul B. Daca sangele nu reactioneaza la acesti anticorpi atunci grupa ta de sange este 01 cu Rh pozitiv. 

Este importanta stabilirea corecta a grupei de sange pentru ca asa cum am vazut anterior, nu toate grupele de sange sunt compatibile intre ele, nu putem dona sange oricui si nu putem primi de la oricine. De aceea e foarte important procesul de aglutinare si ca acesta sa se desfoare in parametrii normali pentru ca altfel pot aparea complicatii. Daca o persoana cu grupa de sange A primeste sange de la o persoana cu grupa de sange B, aglutininele din sangele donatorului (B) vor reactiona cu antigenele de pe globulele rosii ale beneficiarului (A), ducand la aglutinare si distrugerea globulelor rosii. Iar acest lucru va duce la anemii severe, sangerari nazale si rectale si chiar decesul bolnavului daca nu i se face transfuzie cu grupa de sange compatibila.

Daca vrei sa afli grupa sanguina exista un test grupa sanguina care poate stabili tipul de sange sau daca apareo  informatie de genul Rh negativ la barbati, sau daca ai Rh pozitiv sau negativ. Daca ai donat sange sau vrei sa afli pur si simplu grupa sanguina, atunci trebuie sa stii ca la intrebarea Unde scrie grupa sanguina pe buletin aceasta este trecuta cu sticker pe spatele buletinului. Asta ajuta in caz de accident sa identifice personalul medical grupa de sange de care ai nevoie pentru a facilita transfuzia.

Determinarea grupei de sange este un proces in urma caruia poti afla ca ai grupa A pozitiv sau ai o grupa Rh negativ, sau poti descoperi ca ai cea mai comuna grupa de sange care este 01 Rh pozitiv sau poti descoperi ca ai AB pozitiv , AB negativ sau grupa de sange A pozitiv. Exista combinatii grupe de sange care pot efectua transfuzii sanguine catre mai multe grupe de sange dar sunt si grupe de sange cu anumite limitari la donari sau transfuzii.

Ce grupa de sange poti mosteni de la parintii tai. Care sunt probabilitatile

In urmatorul grafic o sa observati cum poate mosteni copilul grupa de sange de la unul dintre parinti sau cum se pot combina grupele de sange ale parintilor pentru a rezulta grupa copilului. Ce se poate remarca este ca ca exista similitudini intre compatibilitatea la transfuzii a anumitor grupe de sange si modul in care un copil poate avea o grupa de sange. Spre exemplu, asa cum o persoana cu grupa A2 Rh pozitiv NU poate primi sange de la B3 sau AB4, tot asa, daca ambii parinti au aceasta grupa de sange NU poate ca acel copil sa aiba grupa de sange B3 sau AB4. Si este doar un exemplu.

Totodata, atunci cand mostenim o grupa de sange de la parinti ne intereseaza sa stim despre ea daca avem cea mai rezistenta grupa de sange. Asa cum am precizat anterior, anumite grupe de sange pot primi transfuzii mai usor pentru ca accepta sange de la mai multi donatori sau sunt limitati doar la o anumita grupa de sange. Rezistenta sangelul nu este data de RH sau tipul de sange ci de ADN, ARN, sistemul imun. Totodata, o persoana cu o grupa rara de sange poate primi mai greu sange in urma unor transfuzii si atunci putem vorbi de faptul ca o persoana cu o grupa de sange mai rara se poate afla in imposibilitatea de a accesa un tratament sau un transplant daca nu exista grupa sa de sange disponibila in acel moment. Doar din acest punct de vedere putem vorbi ca acele grupe de sange care pot primi transfuzii de la cei mai multi donatori indiferent de RH sau tipul grupei de sange au grupa ,,rezistenta,, nu pentru ca au un sange mai puternic ci pentru ca pot avea acces mult mai facil la transfuzii. O astfel de grupa de sange este AB4 Rh+ care poate primi transfuzii sanguine de la toate celelalte 8 grupe de sange.

grupa-sange-copiigrupa-sange-copii

Calculator grupa sanguina si depistarea factorului RH al fatului. De ce este important sa il cunoastem

Asa cum am detaliat anterior despre compatibilitatea la transfuzii, despre importanta Rh si cum poate mosteni sau cum se poate forma grupa de sange a copilului, este important sa stim ca asa cum exista incompatibilitate la transfuzii sanguine, in anumite cazuri pot aparea probleme si in timpul unei sarcini din cauza factorului Rh al mamei care este diferit de cel al tatalui. Pe scurt, sarcina cu incompatibilitate de Rh este considerata cu risc si necesita ingrijire specializata.

De ce apare ea? Cand sangele unui bebelus abia in formare are Rh pozitiv intra in fluxul de sange al mamei care are Rh negativ, sistemul ei imunitar va recunoaste acele eritrocite Rh pozitiv ca fiind straine si va incerca sa le distruga producand anticorpi anti-Rh. In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la aceasta sarcina. Daca insa mama nu primeste tratament care sa previna formarea de anticorpi anti-Rh, in cazul unei sarcini viitoare, daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, se pot forma rapid la mama anticorpi anti-Rh care vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina. Mai jos un grafic care arata care este probabilitatea aparitiei unei astfel de probleme.

Altfel spus, la intrebarea ce inseamna Rh pozitiv la femei raspunsul este simplu. Indiferent de tipul de RH al tatalui NU vor fi probleme in sarcina. In schimb, daca vorbim de de cati copii poti face cu Rh Negativ atunci cand mama are Rh negativ si tata Rh pozitiv, raspunsul este UNUL. Ulterior, daca mama mai ramane insarcinata trebuie sa aiba si ea Rh pozitiv pentru a nu aparea complicatii in sarcina. 

Daca vorbim de compatibilitate grupe de sange parinti aici nu sunt probleme. Daca vorbim de grupe de sange care sunt imcompatibile din punct de vedere al transfuziilor sanguine, dar care au RH compatibil, sarcina se va desfasura normal. Pe scurt, indiferent ca vorbim de parteneri care fac parte din grupa pozitiv de sange sau grupa de sange negativ, mai important este factorul Rh decat tipul de sange. 

Pe scurt, atunci cand vorbim de compatibilitate grupe de sange acest aspect este relevant doar in transfuziile sanguine si in donarile de sange. Daca avem in schimb Rh pozitiv mama atunci sarcina va fi fara probleme. Asa cum am precizat anterior, situatiile se pot complica doar atunci cand avem mama Rh pozitiv sotul Rh negativ.

Daca vorbim de compatibilitatea grupelor de sange pentru conceperea copilului trebuie stiut faptul ca Rh negativ se mosteneste doar daca ambii parinti au Rh negativ sau daca tatal are Rh negativ. In aceste conditii sarcina va fi normala si fara complicatii.

compatibilitate RHcompatibilitate RH

Cat de des trebuie sa facem analize de sange. Cum pot fi afectate analizele de sange?

Prin analize de sange intelegem in general niste teste de masurare sau de examinare celulara, a substantelor chimice din corp, a proteinelor, a altor substante esentiale din organism. Ce obtii in urma analizelor de sange? O mai buna diagnosticare a bolilor, o monitorizare constanta a bolilor cronice, de exemplu a diabetului, o verificare amanuntita a functionarii organelor vitale, o monitorizare a succesului unor tratamente, o diagnosticare a coagularii, a sangerarilor, dar si o verificarea a functionarii sistemului imunitar uman.

Cele mai comune analize de sange recomandate sunt hemoleucograma, analize ce tin de metabolism, pentru a se vedea functionare rinichilor, nivelul de electroliti, zaharul din sange, plamanii, colesterolul si trigliceridele, masurarea enzimelor, proteinelor, altor substante din sange pentru monitorizarea sanatatiii ficatului. Analizele de sange vor fi diferite in functie de sex si varsta, vom avea analize specifice pentru barbati, pentru femei, dar si pentru batrani sau copii, adulti, tineri.

Cat de des trebuie sa efectuam controale medicale la sange?

Vizitele la medic sunt insotite de multe ori si de recomandari de analize. Dar cat de des mergem la medic? Daca avem intre 18 si 39 de ani putem sa mergem macar o data la 3-5 ani, daca avem varsta intre 40-49 ani analize si vizite la medic vor trebui sa fie bifate o data la 2-3 ani neaparat, iar cand trecem de 50 de ani o data pe an, cel mult la doi ani trebui sa mergem la medicul de familie. Toate analizele ce urmaresc depistare problemelor cu lipidele din sange se vor face incepand cu 20 de ani, si se vor repeta macar o data la cinci ani daca nu sunt riscuri majore de boli de inima. Daca tensiunea arteriale e mereu peste 135/80 sunt obligatorii analizele, la fel si daca vrei sa iti imbunatatesti starea de sanatate, desi nu suferi de nicio boala.

Important este aici nu cat de des faci analize de sange, ci ce fel de analize de sange vei face. Da, poti sa mergi si tu la laborator sa soliciti ce analize vrei, nu te opreste nimeni, insa analizele serioase ti le va da medicul doar atunci cand e cazul si tot el va stabili la ce intervale le vei repeta. Exceptie este situatia in care ajungi la UPU de urgenta si ti se fac pe loc analize pentru a se vedea ce se intampla, pentru internare etc. Analizele de la UPU se vor efectua in sistem de urgenta si vor reflecta la modul general starea de sanatate din momentul respectiv. De aceea ti se va da sa repeti analizele si daca esti spitalizat si daca esti trimis acasa cu un tratament.

Cum alegi markerii relevanti pentru a efectua analize de sange? La ce trebuie sa fim atenti

Alt detaliu relevant legat de analizele de sange tine de calitatea reactivilor folositi si de modul in care sunt prelevate probele de sange, de calitatea aparaturii folosite. Prefera de fiecare data laboratoare private cu dotari moderne, cu bugete mari pentru reactivi extrem de buni ca sa te bazezi si pe rezultate.

De asemenea, alege laboratoarele care iti pot oferi acces rapid la rezultate, daca analiza o permite si procedura din spatele ei e simpla. Vei vedea ca unele analize au rezultate care se ofera la cateva ore, altele la cateva zile. Nu te ingrijora, e perfect normal, complexitatea analizelor e diferita si rezultatele sunt mai simplu sau mai greu de obtinut.

Revenind la cat de des trebuie sa faci analize de sange regula este foarte simpla daca iti doresti sa ai o sanatate de fier: le faci ori de cate ori suspectezi ca e ceva in neregula cu tine, cand te pregatesti de momente importante din viata ta, cand esti gravida, ca femeie, vrei sa ramai gravida, cand vrei sa ai un copil, indiferent ca esti barbat sau femeie, cand vrei sa faci o operatie, cand vrei sa incepi un anumit regim alimentar sau sa vezi ce urmari a avut cel pe care l-ai tinut.

Cu analizele de sange facute la momentul potrivit esti mereu la adapot de orice agravare a bolilor de care suferi si previi foarte usor aparitia unor simptome periculoase pentru organismul tau. Mergi la medic si solicita analize, accepta analizele date, fa mereu si analize de rutina chiar si din proprie initiativa si vei vedea cum sanatatea ta va fi mult mai buna indiferent de sex si de varsta pe care o ai la un moment dat.

De exemplu, valoarea optima a colesterolului trebuie sa se situeze sub 150 mg/dL. Valorile cuprinse intre 150 mg/dL - 200 mg/dL indica colesterol usor marit. Peste 200 mg/dL inseamna ca valorile colesterolului sunt crescute, iar nivelul colesterolului in sange de peste 500 mg/dL reprezinta o valoare ingrijoratoare ce comporta riscuri. Pentru masurarea nivelului de colesterol este necesara efectuarea unor analize de sange. Profilul lipid cuprinde: trigliceridele, colesterolul LDL, colesterolul HDL si colesterolul seric total. Valorile obtinute in urma efectuarii profilului lipidic constituie un punct de reper pentru medicul specialist.

Un alt marker important pentru stabilirea unor boli este Hemoglobina glicozilata, care este o analiza de rutina recomandata persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Potrivit recomandarilor Asociatiei Americane de Diabet, testul HbA1C este indicat la fiecare 6 luni pacientilor care au un control glicemic optim si la 3 luni celor care incearca sa isi stabilizeze glicemia. Analiza HbA1C este indicata si cu rol predictiv in ceea ce priveste evaluarea riscului de complicatii ale diabetului (retinopatie diabetica, nefropatie etc.)

Nivelul HbA1C cuprins intre 5,7% si 6,4% corespunde prediabetului, conditie medicala premergatoare diabetului si care este reversibila daca se iau masuri de dieta si miscare. Valorile HbA1C de 6,5% si peste determinate in doua momente separate arata existenta diabetului zaharat. Un rezultat HbA1C mai mare de 8% arata un diabet necontrolat, care implica riscuri mai mari de aparitie a complicatiilor bolii. Pentru pacientii cu diabet, tinta terapeutica a HbA1C este sub 7%.

Cum pot fi afectate analizele de sange?

In contextul analizelor de laborator, aglutinarea se refera la fenomenul de lipire si formare de graunte in suspensii de celule sau particule sub influenta aglutininelor. In ceea ce priveste sistemul imunitar, aglutinarea are un rol important in raspunsul imun impotriva microorganismelor invadatoare. Cand oamenii sunt expusi la un agent infectios (cum ar fi bacterii sau virusi), sistemul lor imunitar produce anticorpi specifici pentru a neutraliza si elimina aceste microorganisme. Aglutinarea este unul dintre mecanismele prin care anticorpii recunosc si lipesc particulele straine, astfel incat sa fie mai usor de eliminat de catre celulele imunitare.

Aglutinarea in analizele de grupa sanguina poate duce la interpretari gresite, ceea ce poate avea consecinte grave in cazul transfuziilor sau al gravidelor cu risc. De exemplu, daca un pacient cu grupa sanguina A este gresit identificat ca avand grupa B din cauza aglutinarii, acest lucru ar putea duce la o transfuzie incompatibila si la o reactie imuna adversa.

Importanta fierului pentru sange. Ce riscuri implica carenta de fier pentru organism

Fierul este unul dintre mineralele importante pentru organismul uman si este bine cand in sange gasim fier si alte minerale. Se stie ca deficienta de fier poate duce organismul spre diferite forme ale anemiei feriprive, o boala cu multiple fatete.Totodata, organismul uman nu este sanatos nici in cazul unui exces de fier pentru ca acesta se depune in organe si in alte parti ale organismului. Trebuie retinut faptul ca fierul a fost si este important pentru sanatatea noastra. Fierul ca si mineral nu e altceva decat o substanta anorganica cu structura simpla care, la nivel molecular ajuta la realizarea unor functii esentiale pentru corpul omenesc.

Corpul uman poate metaboliza fierul in trei moduri: asimilare, distribuire si eliminare. In plus, se stie deja ca maxim doar 10% din cantitatea de fier care ajunge in organism prin diferite fructe si legume poate fi resorbit, iar necesarul zilnic este de peste 2 mg pentru un om adult. Fierul ajuta la fixarea oxigenului si il intalnim cu preponderenta in hemoglobina (pigmentul celulelor rosii) si mioglobina. Hemoglobina are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plamani prin tot sistemul sanguin, iar Mioglobina este cea care transporta oxigenul la toti muschii.

Prin oxigenarea in parametrii normali a tesuturilor este mentinuta dezvoltarea armonioasa a sistemului imunitar, sanatatea cardiovasculara si dezvoltarea cognitiva. La nivelul sistemului nervos fierul are functii multiple precum cele din procesul de formare a stratului de mielina si a retelelor neuronale, de formare si functionare a sistemului dopaminergic, in aportul de oxigen la creier.

Nivelul hemoglobinei este definit ca fiind cantitatea de hemoglobina exprimata in grame, continuta in 100 de mililitri de sange. Valorile normale ale acestei constante biologice, esentiale pentru evaluarea starii de sanatate, depind de varsta si sexul persoanei, existand diferente nete intre valorile hemoglobinei la copii, adolescenti si adulti, respectiv intre persoanele de sex feminin si cele de sex masculin. Valorile normale ale hemoglobinei:

la barbati adulti: 14,0 – 17,5 g/dl;
la femei adulte: 12 – 16 g/dl;
nou-nascut: 17 – 22 g/dL;
nou-nascut la o saptamana: 15 – 20 g/dL;
nou-nascut la o luna: 11 – 15 g/dL;
copii de la 2 la 9 ani: 11 – 14 g/dL;
copii 10-17 ani, in functie de sex: baieti 12,5 – 16,1; fete 12 – 15 g/dL;
barbati dupa 60 de ani: 12,4 – 14,9 g/dL;
femei dupa 60 de ani: 11,7 – 13,8 g/dL.

 

Bibliografie:

Usuki K. [Anemia: From Basic Knowledge to Up-to-Date Treatment. Topic: IV. Hemolytic anemia: Diagnosis and treatment]. Nihon Naika Gakkai Zasshi. 2015 Jul 10;

Bottomley SS, Fleming MD. Sideroblastic anemia: diagnosis and management. Hematol Oncol Clin North Am. 2014 Aug;

Engebretsen KV, Blom-Høgestøl IK, Hewitt S, Risstad H, Moum B, Kristinsson JA, Mala T. Anemia following Roux-en-Y gastric bypass for morbid obesity; a 5-year follow-up study;

Patel KV. Epidemiology of anemia in older adults. Semin Hematol. 2008 Oct; 

Amin SK, Antunes C. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;

Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;

8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;

Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Sangerari gingivale la periaj: cauze si tratament Sangerari gingivale la periaj: cauze si tratament

Sangerarile gingivale sunt o manifestare atat de comuna, incat majoritatea persoanelor cred ca este normala si nu-i aorda importanta necesara. Sangerarile gingivale sunt un simptom, de cele mai multe ori, primul simptom, care atesta existenta unei afectiuni gingivale sau parodontale. Persoanele care se confrunta cu sangerari gingivale constante pot manifesta si halena (respiratie urat mirositoare), gingii sensibile, gingii rosii si umflate si chi

20 noiembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Boli frecvente ale sistemului nervos central Boli frecvente ale sistemului nervos central

Sistemul nervos central, denumit si nevrax, are la baza miliarde de neuroni si este format din encefal, zona in care se afla creierul, din craniu si din maduva spinarii, care se regaseste de-a lungul coloanei vertebrale. Afectarea, intr-un grad mai mic sau mai mare, oricareia dintre aceste componente, conduce la aparitia bolilor sistemului nervos central, mare parte dintre ele ireversibile.

7 noiembrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Gingivita: ce este, cauze, simptome si preventie Gingivita: ce este, cauze, simptome si preventie

Gingivita este o inflamatie a gingiilor si primul semn care indica posibilitatea aparitiei unei boli parodontale. Netratata, gingivita poate duce catre parodontoza, boala care se manifesta prin pierderea dintilor. Aproximativ 80% din populatie se confrunta cu acest simptom la un moment dat, insa nu este obligatoriu sa se transforme in afectiune cronica. Pentru ca nu este o boala care sa depinda de varsta si, in unele cazuri, poate aparea fara sim

7 noiembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina