Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Stimularea fertilitatii la femei: Cand sa apelezi la ea, cum sa o faci corect

Stimularea fertilitatii la femei: Cand sa apelezi la ea, cum sa o faci corect

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 februarie 2023

Problemele de fertilitate afecteaza mai mult de 15% dintre cupluri. Din fericire, exista modalitati naturale de a creste fertilitatea si de a ramane gravida mai repede. Schimbarile in dieta si stilul de viata pot contribui la cresterea fertilitatii cu pana la 69%. 

Cum putem stimula fertilitatea prin metode naturale si ce alimente trebuie sa consumam?

Mancati mai multe fibre
Fibrele ajuta organismul sa elimine excesul de hormoni si mentin echilibrul zaharului din sange. Unele exemple de alimente bogate in fibre sunt cerealele integrale, fructele, legumele si fasolea. Anumite tipuri de fibre pot ajuta la eliminarea excesului de estrogen (excesul de estrogen este eliminat din organism ca produs rezidual). Potrivit unui studiu, consumul a 10 grame de fibre de cereale pe zi a fost asociat cu un risc cu 44% mai mic de infertilitate ovulatorie la femeile cu varsta peste 32 de ani.

Inlocuirea proteinelor animale
Inlocuirea unor proteine animale (cum ar fi carnea, pestele si ouale) cu surse de proteine vegetale (cum ar fi fasolea, nucile, ciupercile si semintele) este asociata cu un risc mai mic de infertilitate.Un studiu a constatat ca aportul crescut de proteine din carne a fost asociat cu o probabilitate de 32% mai mare de a dezvolta infertilitate ovulatorie. Pe de alta parte, consumul mai multor proteine vegetale poate proteja impotriva infertilitatii. Un alt studiu a aratat ca atunci cand 5% din totalul caloriilor provin din proteine vegetale in loc de proteine animale, riscul de infertilitate ovulatorie a scazut cu mai mult de 50%.

Mancati alimente bogate in antioxidanti
Antioxidantii, cum ar fi zincul, pot imbunatati fertilitatea atat pentru barbati, cat si pentru femei. Antioxidantii dezactiveaza radicalii liberi din organism, care pot deteriora atat sperma, cat si ovulele. Alimente cum ar fi fructele, legumele, nucile si cerealele sunt pline de antioxidanti benefici, cum ar fi vitaminele C si E, acidul folic, beta-carotenul si luteina.

Servirea unui mic dejun bogat in nutrienti
Un mic dejun copios poate ajuta femeile cu probleme de fertilitate. Un studiu a constatat ca servirea unui mic dejun consistent poate imbunatati efectele hormonale ale sindromului ovarului polichistic, una dintre principalele cauze ale infertilitatii. Cu toate acestea, este important sa retineti ca ajustarea dimensiunii micului dejun fara reducerea dimensiunii cinei poate duce la cresterea in greutate.

Evitati grasimile trans si alimentele hiper procesate de tip junk food
Consumul de grasimi sanatoase in fiecare zi este important pentru cresterea fertilitatii. Cu toate acestea, grasimile trans sunt asociate cu un risc crescut de infertilitate ovulatorie, din cauza efectelor negative asupra sensibilitatii la insulina. Grasimile trans se gasesc in mod obisnuit in uleiurile vegetale hidrogenate si sunt de obicei prezente in unele tipuri de margarine, alimente prajite, produse procesate si coapte. Un studiu observational major a constatat ca o dieta bogata in grasimi trans si saraca in grasimi nesaturate a fost legata de infertilitate. Alegerea grasimilor trans in loc de grasimi mononesaturate poate creste riscul de infertilitate ovulatorie cu 31%. Consumul de grasimi trans in loc de carbohidrati poate creste acest risc cu 73%.

Reducerea consumului de carbohidrati
Dietele cu continut scazut de carbohidrati sunt de obicei recomandate femeilor cu sindrom de ovar polichistic. O cantitate redusa de carbohidrati va poate ajuta, de asemenea, sa mentineti o greutate sanatoasa, sa reduceti nivelul de insulina si sa promovati pierderea de grasime, toate acestea ajutand in acelasi timp la regularitatea menstruala.

Reduceti cantitatea de cofeina si alcool
Un studiu sugereaza ca femeile care consuma mai mult de 500 mg de cofeina pe zi au nevoie de pana la 9,5 luni pentru a ramane insarcinate. Consumul ridicat de cofeina inainte de sarcina este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de avort spontan. Cu toate acestea, alte studii nu au gasit o legatura puternica intre consumul de cofeina si un risc crescut de infertilitate.

Consumul de alcool poate afecta fertilitatea. Insa nu este clar cat de mult alcool este necesar pentru a provoca acest efect. Un studiu a constatat ca mai mult de 8 bauturi pe saptamana a fost asociat cu o intarziere a aparitiei sarcinii. Cantitatea optima de alcool starneste insa numeroase semne de intrebare, de exemplu, un alt studiu nu a gasit nicio legatura intre consumul moderat si infertilitate, in timp ce alte studii au raportat ca aportul moderat poate afecta fertilitatea. De exemplu, un studiu efectuat pe 430 de cupluri a raportat ca cinci sau mai putine bauturi alcoolice pe saptamana a fost asociat cu o fertilitate redusa.

Combateti sedentarismul
Exercitiile fizice au multe beneficii pentru sanatate, inclusiv cresterea fertilitatii. De fapt, un stil de viata sedentar a fost asociat cu un risc crescut de infertilitate. Pentru femeile obeze, atat activitatea fizica moderata, cat si cea intensa, impreuna cu pierderea in greutate, au avut un efect pozitiv asupra fertilitatii.

Relaxati-va mai des pentru stimularea fertilitatii la femei
Pe masura ce nivelul de stres creste, sansele de a ramane gravida scad. Acest lucru se datoreaza probabil schimbarilor hormonale care apar atunci cand va simtiti stresata. Avand un loc de munca stresant, care necesita multe ore de lucru, poate creste, de asemenea, timpul necesar pentru a ramane gravida. De fapt, stresul, anxietatea si depresia afecteaza aproximativ 30% dintre femeile care frecventeaza clinici de fertilitate. Obtinerea de sprijin si consiliere poate reduce nivelurile de anxietate si depresie, ceea ce creste sansele de a ramane gravida.

Profitati de darurile naturii
Alimente extrem de benefice pentru sanatate si care se regasesc in natura, precum polenul, laptisorul de matca sporesc fertilitatea. Hrana albinei-mama este laptisorul de matca, iar acesta poate fi util si in reechilibrarea hormonala dupa nastere, sporind productia laptelui matern.

Efectuarea regulata a analizelor
Pentru a spori fertilitatea si a va asigura ca sunteti capabila din punct de vedere al sanatatii sa concepeti un copil, se recomanda sa mergeti regulat la medicul ginecolog, astfel incat acesta sa va dea unda verde pentru a ramane insarcinata.

O alimentatie buna este vitala pentru un organism sanatos si pentru un sistem reproductiv. De fapt, studiile au aratat ca o dieta bogata in nutrienti insotita de efectuarea unor schimbari pozitive ale stilului de viata pot ajuta la cresterea fertilitatii si la pregatirea corpului pentru sarcina.Nu in ultimul rand, varsta tanara a femeii creste semnificativ sansa aparitiei sarcinii. Prin urmare, specialistii recomanda femeilor sa ramana insarcinate pana in varsta de 35 ani. Nu doar infertilitatea poate aparea dupa aceasta varsta, ci se maresc sansele ca fatul sa dezvolte diferite afectiuni si anomalii, printre altele.

Monitorizarea ovulatiei si cum te ajuta pentru cresterea fertilitatii

Pentru cresterea fertilitatii feminine se recomanda, in primul rand, monitorizarea ovulatiei. Cuplurile care fac sex in aceasta perioada au o sansa mult mai mare sa conceapa un copil. Monitorizarea temperaturii de baza a corpului ajuta in depistarea perioadei fertile, aceasta fiind mai mare in perioada ovulatiei. Sexul facut inainte de eliberarea ovulului creste sansele de a ramane insarcinata. Pe de alta parte, alimentatia joaca un rol deosebit de important in cresterea fertilitatii.

Mesele echilibrate, bogate in vitamine si minerale, si mentinerea unei greutati corporale in limite normale stimuleaza sistemul reproducator, regleaza hormonii si favorizeaza functia fertila. Remediile naturiste ce se bazeaza pe consumul anumitor plante, de exemplu extract de Maca, de V1tex Agnus Castus si Dong Quai, stimuleaza producerea hormonilor sexuali si imbunatatesc capacitatea implantarii. Cercetatorii germani au demonstrat ca acidul folic in combinatie cu zincul creste numarul spermatozoizilor si imbunatateste calitatea spermei.

Suplimentele alimentare pentru cresterea fertilitatii, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, s-au dovedit in timp a fi extrem de eficiente, oferind rezultate exceptionale in cazul cuplurilor care nu reuseau sa conceapa un copil. ProFecund este ideal pentru stimularea fertilitatii, fiind pus la dispozitie atat in formula pentru femei cat si pentru barbati. Pe langa extractul de Maca, acesta contine acid folic, zinc, seleniu si coenzima Q10, ingrediente, de asemenea, cu eficienta dovedita in imbunatatirea functiei fertile. ProFecund echilibreaza sistemul hormonal si stimuleaza ovulatia in cazul femeilor si, imbunatateste fertilitatea masculina, contribuind eficient la cresterea cantitatii de lichid seminal, in cazul barbatilor.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.