Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Stiuca: Un peste de apa dulce cu beneficii multiple pentru organism

Stiuca: Un peste de apa dulce cu beneficii multiple pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 august 2023 Ultima actualizare: 8 august 2023

Stiuca traieste in ape statatoare dulci, unde are multa vegetatie, in special in Asia, zona temperata, Europa, America de Nord. Este un peste rapitor cu o carne fina si gustoasa, ajunge la 30-40 cm si greutatea nu depaseste 1 kg. In cazuri foarte rare vom vedea o stiuca de 2 metri si 30 kg. Corpul stiucii este alungit, are solzi micuti, mai greu de curatat.

Capul este usor de recunoscut, are bot blat, turtit, seamana cu un cioc de rata, gura est emare, cu dinti ascutiti, limba are si ea dinti. Tot corpul poate avea culoarea cenusiu-verzui, galben-verzui pe spate, abdomen alb-galbui, in functie de apele in care se dezvolta stiuca. La noi in tara se gaseste peste tot, in rauri, balti, iazuri, lacuri, in ape care au cursuri lente si nu sunt foarte adanci, cu multe buruieni, in rezervoare, in ape reci, stancoase si limpezi.

Cu gust distinct, seamana cu o carne de pui putin mai fada, gustul este puternic de peste insa, gustul general este pamantiu, se poate frige, coace, se poate face la grill. Are multe proteine si multi nutrienti esentiali, vitamina B3, B12, seleniu, vitamina D, are grasimi sanatoase, Omega-3 din belsug, grasimile saturate sunt aproape inexistente fata de alte tipuri de carne.

Beneficiile consumului de carne de stiuca pentru corp sunt multiple. Cantitatea mare de proteine din stiuca contribuie la cresterea si construirea masei musculare, la reducerea pierderilor de masa musculara, la recuperare mai rapida dupa ranire si exercitii fizice intense. Senzatia de satietate va dura mai mult, nu mai esti tentat sa mananci iarasi la intervale scurte de timp dupa ce deja ai mancat, slabesti mai usor si isi mentii o greutate optima mereu.

 

Carnea de stiuca: Beneficii pentru musculatura, creier, sistemul imunitar si adjuvant pentru bolile sistemului nervos

Musculatura si oasele devin mai puternice cu ajutorul consumului de carne de stiuca, vitamina D va mentine in echilibru nivelul de fosfast si de calciu din sange. Riscul de a dezvolta osteomalacie și rahitism este foarte scazut daca ai grija sa ai in organism suficienta vitamina D. Bolile de inima nu se mai instaleaza asa de usor, grasimile Omega-3 din stiuca vor scadea tensiunea arteriala, ritmul cardiac va fi normal, colesterolul va fi scazut, mai ales cel rau, inflamatia din corp se va reduce simtitor. Per total sanatatea sistemului cardiovascular va fi una excelenta atat timp cat introduci in dieta si carnea gustoasa de stiuca.

Creierul este ajutat sa functioneze normal prin prezenta vitaminei B12 in stiuca gatita, celulele nervoase sunt protejate, dezvoltarea sa, mai ales in copilarie, nu va fi perturbata de niciun factor intern sau extern. Celulele sistemului nervos sunt protejate mai bine pentru ca invelisul de mielina este stimulat si el. Daca suferi de anemie poti manca o cantitate mai mare de carne de stiuca la fiecare masa, daca iti permiti, sangele va fi mentinut in limite normale din punctul de vedere al compozitiei sale. Sistemul imunitar este intarit automat cand ai deja in meniul zilnic si carne de stiuca. Fosforul este foarte bun pentru oase irasi, pentru densitatea osoasa, dintii sunt mai rezistenti, gingia este mai sanatoasa.

Sistemul digestiv nu va ridica probleme majore indiferent de varsta daca vei avea consum regulat de stiuca gatita corect, se stimuleaza si pofta de mancare, moderata, functia nervilor intestinali este asistata. Pana si pielea are de castigat daca mananci multa stiuca, va fi mai stralucitoare, va arata mult mai bine. Stresul si bolile care pot afecta sistemul nervos, depresia, anxietatea, vor cunoaste o imbunatatire prin includerea stiucii in dieta zilnica. Nivelul hormonal atipic, care ar determina astfel de manifestari, este reglat imediat, in timp, daca se continua cu un consum regulat de stiuca.

Orice dieta bazata si pe stiuca previne diabetul, se reduce nivelul glicemiei din sange, se readuce la normal secretia si sinteza insulinei. Manganul din stiuca controleaza glicemia, nu o lasa sa scada brusc. Vitamina B6 trateaza problemele tipice ale scalpului si ale pielii, matreata, eczeme, acnee, piele uscata, psoriazis, melanom, caderea parului. Magneziul din carnea de stiuca este bun pentru crampe, pentru stresul de la nivelul rinichilor, relaxeaza muschii spatelui si tensiunea musculara, ajuta corpul sa absoarba calciul si oasele se vindeca mult mai rapid.

Productia de hemoglobina este stimulata foarte bine odata ce mancam mai multa carne de stiuca, fierul din stiuca are un rol improtant in acest proces si in tipul de stimulare amintit. La femei este prevenita anemia aparuta de la pierderile normale de sange lunare, din cauza menstruatiei. Cheagurile de sange nu se mai formeaza atat de usor. Calciul te poate feri si de obezitate, de aceea este bine sa ai in vedere si stiuca cand iti gandesti meniul din fiecare zi. Se elibereaza un hormon special, se promoveaza si productia de grasime si obezitatea nu mai este o problema atat de mare, este prevenita.

Vitaminele B, complexul de vitamine B din stiuca contribuie adesea la activarea proceselor metabolice si la eliminarea unor probleme minore metabolice din corpul uman. Cobaltul si alte substante esentiale din carnea de stiuca normalizeaza functionarea pancreasului, tractului digestiv, ficatului, sistemului urinar. Iodul previne bolile glandei tiroide, activeaza creierul si creeaza conditii optime pentru munca mentala, pentru dezvoltarea sexuala si fizica, psihica a copilului.

 

 Cum sa gatim corect carnea de stiuca

Retinolul gasit in abundenta in stiuca va contribui la o sanatate o ochilor excelenta, acuitatea vizuala este imbunatatita, degenerescenta masculara nu mai reprezinta o sursa de stres pe viitor. Efecte antioxidante ale vitaminelor si mineralelor din carnea de stiuca vor ajuta enorm in protejarea organismului de efectele radicalilor liberi atat de nocivi penru corpul uman. Si caviarul din stiuca are beneficii foarte multe pentru organismul nostru. De exemplu, previne ateroscleroza, are efecte asupra potentei la barbati si creste dorinta sexuala si sansele de reproducere pe cale naturala.

Cum introduci stiuca in dieta si cat de simplu este de gatit? Stiuca poate fi fripta, coapta, prajita, dar nu foarte mult, se poate face si la aburi, se poate umpluta, se poate afuma. Ca sa ramana in ea toti nutrientii esentiali, vitamine si minerale este bine sa o fierbi, sa o coci, sa o pregatesti la abur. Poti sa pui si usturoi, rozmarin, busuioc, dafin in mancarea cu stiuca, ceapa verde, chiar si miere, condimentele preferate, multe legume. Parmezanul, sosul de ciuperci, chili, sare, piper proaspat macinat, rosiile bine coapte, mango, lamaie proaspat stoarsa peste peste, felii de ceapa proaspat taiete, toate vor merge de minune cu stiuca.

 

Somnul: Cum recunosti acest peste, cum trebuie consumat, beneficii pentru organism

De gasit in Europa Centrala si Europa de Est, in Asia de Vest, somnul este un peste rapitor mare cu o carne gustoasa si usor de gatit. Este adevarat ca este mai scump decat alte specii de peste, este mai gras, insa odata ce l-ai pregatit corect vei avea cea mai buna masa de peste pe care ai putut sa o mananci vreodata. Somnul traieste in balti si lacuri, doar pe cursurile inferioare ale fluviilor mai mari, dar il vedem si la gura de varsare in Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Caspica. Apele tulburi si apele adanci, cu mult mal sunt perfecte pentru el.

Recunosti usor somnul pentru ca are corpul lung, cap turtit, gura mare, si celebrele mustati foarte lungi, sub gura are si mustati scurte. Inotatoarea codala este mare, somnul are pana la 3 metri si 150 de kilograme la maturitate. Alt semn distinctiv al pestelui este culoarea corpului, albastruie negricioasa, verzuie maslinie pe spate, pe abdomen culoarea este deschisa.

Intr-o portie de somn ai doar 105 calorii, grasimi 2.9 g, proteine 18 g, deci este un peste foarte hranitor si bun in orice fel de diete sanatoase. Se adauga la acestea sodiu, vitamina B12, seleniu, fosfor, tiamina, potasiu, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, are putin sodiu insa, ceea ce este bine. Proteinele sunt usoare, ca in orice peste, somnul te ajuta, daca il consumi in mod regulat la mesele principale, sa iti revii mai usor dupa efort fizic, se repara tesuturile musculare mai rapid, regleaza nivelul hormonal din corp si asigura o imunitate de fier. 

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism

Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia

Maduva spinarii este o structura anatomica esentiala a sistemului nervos central care se gaseste in canalul vertebral al coloanei vertebrale. Este un cordon lung si subtire de tesut nervos care se extinde de la baza creierului pana la nivelul vertebrei L1 (prima vertebra lombara), fiind protejata de o serie de vertebre.

27 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.