Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sulfina: Cum recunosti planta, cum se poate folosi

Sulfina: Cum recunosti planta, cum se poate folosi

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 aprilie 2023 Ultima actualizare: 12 aprilie 2023

Sulfina este o planta medicinala foarte cunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive. Denumita molotru galben, floare de piatra sau floare de iarba, aceasta este o planta ierboasa care creste in locuri luminoase, cu mult soare. Sulfina sau molotru galben se intalneste pe campii, in zone deluroase inalte, in locuri virane, la marginea terenurilor si a drumurilor, dar si pe langa paduri in poienitele insorite. Aceasta planta medicinala traieste si la inaltimi de 1200 m.

Inca din trecut, sulfina era intrebuintata ca un tamaduitor al bolilor mintii, un calmant psihic si un protector impotriva depresiilor sau diverselor tulburari psihice. In vechime, era folosita si ca remediu pentru bolile de ochi si insomnii, proprietati care sunt confirmate si astazi de studiile moderne.

Cum recunosti sulfina si florile de sulfina

Planta traieste doi ani pentru ca in primul an isi dezvolta radacina iar in al doilea creste pana la un metru si infloreste din mai pana in august. Frunzele sunt in forma de trifoi iar florile sunt galbene si delicate si au un miros dulceag asemanator vaniliei. Este o cunoscuta planta melifera, putin pretentioasa la sol. In scop terapeutic se folosesc doar varfurile atunci cand sunt inflorite, impreuna cu florile. Florile sulfinei sunt folosite deseori si pentru a parfuma camera sau dulapul cu haine.

Proprietati terapeutice
In compozitia sulfinei se afla: uleiul volatil, substantele amare, derivatii flavonici si acidul cumarinic. Aceasta planta este cunoscuta pentru efectul sau emolient, anticoagulant, astringent, cicatrizant si diuretic.

Asadar, favorizeaza fluidizarea sangelui, are efect favorabil asupra circulatiei sanguine, reduce inflamatiile, mentine functia urinara normala si asigura o buna diureza. De asemenea, protejeaza ficatul si sistemul imunitar, apara organismul de efectele radicalilor liberi si sustine sanatatea mucoasei celulelor.

Sulfina, cunoscuta si sub denumirea de iarba de piatra sau molotru galben, infloreste incepand din luna curenta si poate fi culeasa pana in septembrie. Aceasta planta cu multiple proprietati curative este utilizata cu incredere in tratamentul varicelor si al altor afectiuni. 

Molotru galben creste pretutindeni in tara, de-a lungul drumurilor si in zone pietroase, chiar si la altitudini de 1.200 de metri. Datorita culorilor sale frumoase, planta iti atrage atentia si iti trezeste interesul de a o culege. Pentru a evita toxicitatea, trebuie sa fie recoltata taind partea de jos a plantei, la aproximativ 30 de centimetri de la floare, si apoi uscata intr-un loc racoros si umbros intr-un strat subtire.

Beneficii pentru sanatate ale molotrului galben
Preparatele obtinute din sulfina sunt foarte eficiente pentru tratarea afectiunilor gastrice, oprirea sangerarilor usoare, varice, tromboflebite, hemoroizi, tratarea afectiunilor hepato-biliare si a icterului. Aceasta joaca un rol important asupra mai multor afectiuni, precum:

Dureri de cap si insomnii
Sulfina indeparteaza starile tensionate si durerile de cap si trateaza afectiunile neuro-psihice, oferind un somn odihnitor.

Afectiuni ale inimii
Sulfina trateaza afectiunile aparatului cardio-vascular fiind un bun vasodilatator periferic prin marirea permeabilitatii vasculare.

Consumul ceaiului de sulfina ajuta la prevenirea infarctului miocardic si distrugerii valvelor inimii. Aceasta planta are si proprietati anticoagulante, astfel ca previne aparitia trombozei si scade tensiunea in cazul hipertensiunii arteriale.

Boli de ficat, dureri de spate
Ceaiul de sulfina mai este foarte util in tratarea bolilor de ficat, tromboflebitei, durerilor de spate, artritelor, arsurilor si atacurilor de panica

Varice si vedere neclara la diabetici
Ceaiul de sulfina se recomandat in tratamentul varicelor dar si pentru diabetici pentru a le proteja vederea si a preveni neuropatia diabetica.

Aceasta planta are actiune antiseptica si antiinflamatoare si joaca un rol regenerator la nivelul celulelor hepatice. Preparatele obtinute din flori de sulfina pot avea actiune diuretica, anticoagulanta, emolienta, calmanta, astringenta si cicatrizanta.

Sub ce forma se poate utiliza sulfina?
Sulfina se foloseste in tratamentele interne si externe, sub forma de infuzie, pulbere si comprese locale.

Ceaiul de sulfina
Infuzia de sulfina se prepara adaugand o lingura de sulfina maruntita uscata in 200 ml de apa clocotita. Ceaiul se lasa la infuzat pentru 15 minute, apoi se strecoara si se consuma zilnic. Infuzia se administreaza dimineata si seara, inainte de masa.

Un tratament complet trebuie urmat o perioada de 20 de zile intr-o luna, pe parcursul a doua-trei luni.

Aceste tratamente sunt extrem de eficiente in hepatita cronica si vasodilatatie, pentru functionarea normala a aparatului locomotor si reducerea atacurilor de panica dar si pentru combaterea insomniilor.

Tonic
De asemenea, sulfina poate fi folosita si ca tonic general in combinatie cu alte plante terapeutice. Aceasta planta este foarte utila in cazul varsaturilor sau astmului iar pentru leucoree sulfina se fierbe in vin sau bors.

Pulberea de sulfina
Pulberea se obtine prin macinarea fina a florilor si frunzelor uscate. Aceasta se pastreaza in borcane sterile la loc racoros si umbros. Daca sunt tinute la soare atunci principiile active ale sulfinei se degradeaza.

Pulberea se administreaza cate o lingurita rasa, de trei sau patru ori pe zi, in cure ce pot dura chiar si 3 luni. Pentru tratamentul unor afectiuni ce necesita un efect sedativ intens, cum ar fi starile de anxietate se consuma pana la sase lingurite in fiecare zi, pentru o perioada maxima de 7 zile.

Comprese cu infuzie de sulfina
Prepararea unei infuzii dintr-o lingurita de planta adaugata la o cana cu apa se aplica sub forma compreselor locale. Acestea sunt eficiente in tratarea gingivitelor, abceselor dentare si aftelor bucale. Infuzia se prepara din doua lingurite de planta adaugata la o cana cu apa, cu care se clateste gura.

Contraindicatii si precautii. Cum sa folosesti corect frunzele de sulfina

Procesul de uscare al plantei dupa recoltare este foarte important deoarece o uscare necorespunzatoare poate duce la aparitia efectelor secundare. Dat fiind faptul ca in compozitia plantei se regasesc substante cu efecte anticoagulante, aceasta reprezinta un potential pericol in cazul unor sangerari.

In tratamentul intern, se recomanda consumul de ceai sau tinctura cu precautie de catre persoanele alergice. Tratamentul cu roinita se face doar la indemnul medicului specialist. Administrata in supradoza de pana la 10 ori fata de dozele indicate conform tratamentului, aceasta poate provoca simptome precum dureri de cap, hemoragii nazale, stari de ameteala, voma sau somnolenta. In situatii foarte rare, au fost cazuri in care supradozarea sulfinei a dus la aparitia hepatitei cu forme icterice la persoanele care sufera de o intoleranta particulara.

Ce boli trateaza planta de sunatoare? Ce asemanari exista intre sunatoare si sulfina

Se spune in popor ca atunci cand alegi ceai de sunatoare seara inseamna ca ai nevoie de ceva care sa te relaxeze, sa te calmeze, sa te scape de stres pentru ca se stie ca sunatoarea si depresia nu sunt compatibile. Altfel spus, starile depresive pot fi usor ameliorate cu ajutorul unui ceai de galbene si sunatoare

Totodata se stie ca daca se consuma ceai de sunatoare cu musetel(romanita) in fiecare seara dupa o masa copioasa organismul poate digera mai usor si se evita acumularea de bacterii nocive in colon inclusiv riscul de a contacta helicobacter pilori scade datorita proprietatilor antiseptice ale amestecului de plante consumate ca si ceai.

Ceaiul de sunatoare este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar. Acesta sustine functiile ficatului si asigura functionarea normala a acestuia. Asa cum povesteam si anterior, sunatoarea are proprietati calmante si este eficienta pentru reducerea starilor psihice negative.

Specialistii recomanda consumul ceaiului de sunatoare seara, pentru a ameliora depresiile nervoase, ulcerul gastric si duodenal, diareea, afectiunile urinare, tulburarile menstruale, hemoroizii, varicele, reumatismul muscular, arsurile si alte afectiuni dermatologice. Ceaiul stimuleaza secretia biliara si ajuta la eliminarea de serotonina, asa-numitul hormon al fericirii.

Lucruri mai putin cunoscute despre sunatoare

 

Articole similare
Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice

Galbenele sunt o specie de plante de cultura anuala, rar bianuala, inalta de 40–80 cm, bogat ramificata, pubescenta, cu miros balsamic puternic. Galbenelele pot fi cultivate pretutindeni in Romania, fara sa apara probleme de clima sau de sol.

22 aprilie 2024
Edited 22 aprilie 2024
citește articolul
Ce beneficii are ceaiul de papadie pentru organism Ce beneficii are ceaiul de papadie pentru organism

Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala. O vezi peste tot, apare oriunde, dar nu ii acorzi atentia necesara. Papadia este de fapt printre cele mai importante plante pentru sanatatea organismului uman.

6 martie 2023
citește articolul
Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten

Sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

3 ianuarie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina