Talasoterapie: Cand se recomanda, ce este si ce beneficii are
Talasoterapia, derivata din cuvintele grecesti ”thalassa” (mare) si ”therapia” (vindecare), este o forma de tratament care utilizeaza resursele marine pentru a imbunatati sanatatea. Practicata inca din timpul romanilor, aceasta terapie utilizeaza elemente precum apa de mare, algele si aerul marin pentru a trata diverse afectiuni.Talasoterapia este considerata benefica si in prezent, fiind recomandata pentru diferite probleme de sanatate. Aceste tratamente sunt oferite in centre specializate de talasoterapie, unde pacientii pot beneficia de diverse proceduri si terapii care au la baza ingredientele marine.
Utilizari ale talasoterapiei
Algele marine sunt bogate in minerale, vitamine si substante bioactive, iar utilizarea lor in tratamentele de talasoterapie poate ajuta la detoxifierea pielii, imbunatatirea circulatiei sanguine si reducerea inflamatiilor. Nisipul si namolul sunt utilizate in proceduri de exfoliere si detoxifiere, precum si in bai cu efect relaxant. Apa de mare are proprietati curative datorita continutului sau de minerale esentiale, cum ar fi sarurile minerale si oligoelementele.
Baile cu apa de mare pot ajuta la relaxarea muschilor, stimularea circulatiei, ameliorarea stresului si a oboselii. De asemenea, briza marina este considerata benefica pentru starea de bine si sanatatea generala. Aerul marin este bogat in ioni negativi, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra sistemului respirator si asupra nivelului de energie. Expertii recomanda talasoterapia ca forma de tratament pentru diverse afectiuni, precum:
- Durerile corporale
- Boli ale pielii (cum ar fi psoriazisul)
- Afectiuni reumatice
- Osteoporoza
- Tendinita
- Lumbago
Talasoterapia este utila si in tratarea problemelor de circulatie, cum ar fi:
- Hematoamele
- Venele varicoase
- Sangerarile nazale recurente
De asemenea, aceasta terapie poate aduce beneficii persoanelor cu afectiuni emotionale, de exemplu depresia.
Tipuri de talasoterapie
Talasoterapia utilizeaza proprietatile benefice ale resurselor marine pentru a imbunatati sanatatea si aspectul fizic. Aceasta implica utilizarea diverselor tehnici terapeutice. Exista multiple modalitati de aplicare a acestei terapii:
Hidroterapia
idroterapia cu apa de mare consta in diferite tehnici precum baile in cazi cu apa de mare, fie ca sunt reci sau calde (37 °C), hidromasajele, pulverizarile si dusurile subacvatice. Aceste proceduri au ca scop principal relaxarea corpului, stimularea circulatiei sanguine, ameliorarea problemelor respiratorii si imbunatatirea tonusului muscular.
Algroterapia
Algoterapia reprezinta utilizarea algelor proaspete sau uscate in scopuri terapeutice. Aceasta tehnica presupune folosirea algelor in bai calde cu apa de mare sau aplicarea directa pe piele. Algele marine sunt bogate in minerale si proteine, avand actiuni revitalizante, antioxidante si dezinfectante. Acestea contribuie la tonifierea muschilor, drenarea fluidelor si tratarea problemelor pielii.
Climatoterapia
Climatoterapia marina utilizeaza beneficiile mediului marin, caracterizat prin prezenta bogata de iod, ozon si minerale. Aceasta terapie are potentialul de a sustine sistemul respirator si sanatatea pielii. De asemenea, aerul marin are efecte relaxante, putand contribui la ameliorarea tulburarilor de dispozitie si la tratamentul acestora.
Hidrociznoterapia
Hidrociznoterapia implica realizarea de exercitii terapeutice in apa de mare, in cadrul unei piscine special concepute in acest sens. Aceasta terapie se concentreaza in principal pe tratarea afectiunilor fizice, oferind un mediu sigur si eficient pentru efectuarea exercitiilor.
Psamoterapia
Psamoterapia implica acoperirea corpului cu nisip fierbinte ca parte a tratamentului. Scopul acestei terapii este de a ameliora afectiunile articulare si musculare prin furnizarea de caldura in zonele afectate. Beneficiile deriva si din oligoelementele si sarurile marine continute in nisip, care contribuie la imbunatatirea sanatatii structurii musculare si scheletice.
Peloidoterapia
Peloidoterapia reprezinta folosirea peloidelor, cum ar fi namolul marin, algele, argila si calcarul, in scopuri terapeutice. Aceste substante sunt bogate in minerale, vitamine si proteine. Aceasta terapie este aplicata pentru tratarea problemelor sistemului locomotor, precum artrita si artroza, dar si pentru afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, psoriazis si dermatita.
Beneficii ale talasoterapiei
Amelioreaza oboseala musculara, rigiditatea si durerea
Talasoterapia are capacitatea de a ameliora oboseala musculara, rigiditatea si durerea. Cercetarile indica faptul ca aceasta forma de terapie are efecte pozitive asupra reducerii oboselii si recuperarii in urma leziunilor musculare. Aceste beneficii contribuie semnificativ la imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii persoanelor afectate. Exercitiile aerobice efectuate in apa de mare ofera numeroase avantaje pentru organism. Aceste exercitii conduc la imbunatatirea starii emotionale a pacientilor, contribuind astfel la bunastarea lor generala.
Favorizeaza circulatia
Terapia cu apa de mare are un efect favorabil asupra circulatiei sangelui, contribuind la ameliorarea spasmelor musculare si la furnizarea de oxigen si substante nutritive in organism. Un studiu a evidentiat ca utilizarea algelor in cadrul talasoterapiei poate imbunatati circulatia cand acestea sunt aplicate sub forma de produse cosmetice.
Amelioreaza durerile articulare
Talasoterapia aduce beneficii semnificative prin ameliorarea durerilor articulare si prin stimularea miscarilor articulatiilor. Dovezi sustin ca terapiile acvatice, inclusiv talasoterapia, imbunatatesc functiile articulatiilor. Pe langa aceasta, aceasta forma de terapie incurajeaza relaxarea si contribuie la o stare de spirit pozitiva.
Amelioreaza anumite afectiuni ale pielii
Talasoterapia reprezinta o metoda eficienta in ameliorarea unor afectiuni ale pielii. Mineralele si oligoelementele prezente in mediu marin furnizeaza elementele necesare pentru a calma iritatiile pielii, cum ar fi in cazurile de psoriazis si dermatita, si pentru a accelera procesul de vindecare al ranilor.
Stimuleaza procesele emotionale
Talasoterapia are un impact semnificativ asupra proceselor emotionale. Studiile indica ca, impreuna cu tehnicile de gestionare a somnului, aceasta reduce somnolenta in timpul zilei, imbunatateste starea de spirit si functia cognitiva, diminuand nivelurile de furie, stres si depresie. Pe timpul noptii, talasoterapia contribuie la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea anxietatii.
Contraindicatii ale interventiei
Talasoterapia are unele contraindicatii, printre care se numara:
- Bolile infectioase in stadiu acut
- Tulburarile cardiovasculare
- Hipertiroidia sau alergia la iod
- Hipertensiunea arteriala
- Afectiunile otorinolaringologice (otita, sinuzita, laringita. etc.)
- Cancerele si anumite afectiuni ale pielii
Cat dureaza talasoterapia
Pentru a asigura eficacitatea si siguranta tratamentului, este recomandata o durata ideala a unei cure de talasoterapie de 7 pana la 12 zile. Inainte de inceperea terapiei, o vizita medicala este esentiala pentru a identifica eventuale contraindicatii si pentru a determina natura, ritmul si intensitatea procedurilor adecvate pentru fiecare pacient. Vacanta la mare nu se rezuma doar la bronzat si inot in valuri. Aceste zile petrecute la malul marii au un efect terapeutic real asupra corpului si sufletului. Beneficiile pe care mediul marin le aduce, inclusiv valurile, briza, nisipul, soarele si ultravioletele, sunt cuprinse sub termenul de talasoterapie. Talasoterapia nu se mai limiteaza doar la climatul marin, ci implica diverse modalitati precum:
- Administrarea apei de mare oral sau prin injectie
- Utilizarea spray-ului de apa
- Exploatarea undelor valurilor
- Baile cu apa de mare incalzita
- Tehnici noi cum ar fi combinatia dintre electro-acupunctura si terapia cu apa de mare.
Bibliografie:
Sadeghi K, Berger A, Langgartner M, Prusa AR, Hayde M, Herkner K, Pollak A, Spittler A, Forster-Waldl, Immaturity of infection control in preterm and term newborns is associated with impaired toll-like receptor signaling, 2020;
Al-Hertani W, Yan SR, Byers DM, Bortolussi.Human newborn polymorphonuclear neutrophils exhibit decreased levels of MyD88 and attenuated p38 phosphorylation in response to lipopolysaccharide, 2022;
#Blahnik MJ, Ramanathan R, Riley CR, Minoo P. Lipopolysaccharide-induced tumor necrosis factor-alpha and IL-10 production by lung macrophages from preterm and term neonates, 2023;