Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tensiune oscilanta: cauze, simptome si tratamente eficiente

Tensiune oscilanta: cauze, simptome si tratamente eficiente

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 februarie 2024 Ultima actualizare: 24 aprilie 2025

Toata lumea stie ca atunci cand vorbim de tensiune arteriala stim ca aceasta este un parametru in schimbare, care urmeaza prezenta ritmurilor organice, a factorilor de mediu care actioneaza asupra individului, atat fizic cat si emotional, precum si a diferitelor perioade de activitate. Daca valorile tensiunii arteriale se schimba intr-un mod regulat, de exemplu initial tensiunea poate avea o valoare mica, iar la scurt timp, valorile sa creasca mult, aceasta este denumita in termeni medicali ”tensiune oscilanta”.

De asemenea, tensiunea arteriala poate avea fluctuatii ca urmare a mai multor factori, printre care si unele patologii sau situatii (de exemplu cele stresante). Aceste oscilatii pot ascunde unele afectiuni, despre care pacientul sa nu stie. Prin urmare, este important ca fiecare individ care sesizeaza valori ale tensiunii arteriale ce difera extrem de mult, pe parcursul zilei/noptii, este indicat un consult medical cardiologic, insa specialistul poate recomanda si efectuarea unor analize suplimentare.

Tensiunea arteriala incepe, de obicei, sa creasca cu cateva ore inainte ca o persoana sa se trezeasca. Continua sa creasca in timpul zilei si la amiaza. Tensiunea arteriala scade, de obicei, tarziu dupa-amiaza si noaptea. Tensiunea arteriala este, de obicei, mai mica noaptea in timp ce dormiti. Cresterea tensiunii arteriale peste noapte, pana dimineata devreme a fost legata de un risc crescut de boli de inima.

Ce este tensiunea oscilantă și cum se manifestă

Ce înseamnă tensiune oscilantă?

Atunci cand vorbim de tensiune oscilanta trebuie sa intelegem cauzele care duc la fluctuatiile de valori ale tensiunii arteriale. Potrivit specialistilor si medicilor cardiologi, se stie deja faptul ca frica creste tensiunea si modifica fluxul sanguin, mai ales in cazul persoanelor care au fobii (frica de inaltime, de apa, de intuneric, de locuri stramte, insecte, etc )sau exista persoane care au tensiune oscilanta pe sistem nervos atunci cand sufera un soc emotional puternic - decesul unei rude, persoane iubite, accident de munca, de masina, despartire brutala, divort, etc. 

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale? 

„Boala tacuta”, cum i se mai spune hipertensiunii arteriale (HTA) ca urmare a discretiei sale in manifestari, poate fi depistata si diagnosticata prin intermediul unor masuratori repetate, efectuate de un medic. O valoare intre 120-139/80-89 mmHg plaseaza persoana in cauza in anticamera hipertensiunii arteriale, confruntandu-se cu asa-numita prehipertensiune arteriala, conform datelor oferite de Asociatia Americana a Inimii.

Daca, in mod constant, dispozitivul de masurare a tensiunii arteriale indica valori cuprinse intre 140-159/90-99 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 1. Din aceasta faza, medicul poate recomanda, in afara masurilor de ajustare a stilului de viata, un tratament medicamentos. Iar cand tensiunea arteriala are, constant, valori peste 160/100 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 2, nevoia unui tratament medicamentos fiind o certitudine.

Cum se manifestă fluctuațiile tensiunii arteriale?

In cazul persoanelor care au probleme cu tensiunea sistolica exista medicamente pentru tensiune oscilanta. Una dintre cele mai frecvente intrebari atunci cand vorbim de fluctuatii ale tensiunii si care au legatura directa cu ritmul circadian este - De ce creste tensiunea arteriala seara? Raspunsul este simplu.

Cresterea tensiunii arteriale seara poate sa apara chiar si la persoanele care nu sufera de hipertensiune arteriala, adica ale caror valori ale tensiunii sunt mai mici sau egale ca 120/80 mm Hg. Faptul ca masurarea tensiunii se efectueaza aproape intotdeauna in timpul zilei va face ca aceasta problema sa fie greu de detectat, iar cercetatorii au descoperit ca, in cazul in care va confruntati cu valori ridicate ale tensiunii arteriale seara, veti avea riscul mai mare de insuficienta cardiaca si alte boli cardiovasculare.

Cauzele principale ale tensiunii oscilante

Care sunt factorii ce pot duce la tensiune oscilantă?

Pot fi mai multe aspecte care determina variatii ale valorilor tensiunii arteriale, printre care si activitatea fizica, dar si unele alimente (sarea) si bauturi (alcoolul, cafeaua, energizantele). Cauzele pot fi intr-un numar mare, insa nu exista criterii specifice pentru a se stabili care fluctuatii sunt normale si care sunt anormale. Un model neregulat al tensiunii arteriale poate indica, de asemenea, ca aveti urmatoarele:

  • Apnee obstructiva de somn
  • Boala renala
  • Diabet
  • Boala tiroidiana
  • O tulburare a sistemului nervos

Dieta saraca, lipsa de exercitii fizice si anumiti factori de stil de viata pot afecta valorile tensiunii arteriale, inclusiv:

  • Munciti toata noaptea
  • Fumati
  • Sunteti supraponderal sau obez
  • Suferiti de stres si anxietate

Ce rol au medicamentele în apariția tensiunii oscilante?

Nu luati medicamente pentru tensiunea arteriala sau apneea de somn conform instructiunilor sau urmati un tratament ineficient. Medicul va poate spune daca valorile neregulate ale tensiunii arteriale necesita tratament. O posibila cauza ce determina oscilatii ale tensiunii poate fi si administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), prescrise de catre medic sau procurate fara o prescriptie medicala.

Aceste tipuri de medicamente din categoria celor anterior amintite (AINS) pot provoca modificari ale fluxului sanguin de la nivelul rinichiului, fapt ce determina organismul sa retina mai mult apa si sodiul. De aici si pana la cresterea tensiunii arteriale mai este un pas extrem de mic, motiv pentru care antiinflamatoarele nesteroidiene reprezinta un factor ce poate declansa variatiile valorilor tensiunii. Alte medicamente si substante care pot modifica valorile tensiunii arteriale, in special sa le creasca, includ si urmatoareleꓽ

  • Corticosteroizii
  • Unele antidepresive
  • Contraceptivele orale
  • Betablocantele
  • Diureticele
  • Anticonvulsivantele
  • Administrare deficitara a tratamentului prescris de cardiolog

Cum influențează stresul tensiunea arterială?

Stresul emoțional poate duce la creșteri ale ritmului cardiac (viteza cu care inima pompează sângele), ale tensiunii arteriale și ale ritmului respirator, deoarece sistemul nervos devine suprasolicitat. Tensiunea poate suferi oscilatii si in cazul in care persoanele care au primit tratament pentru hipertensiune nu isi administreaza corect medicamentele, fie omit sa le iau, fie comit alte greseli ce nu corespund cu indicatiile medicului. In plus, tratamentul pentru cei care prezinta valori mari alte tensiunii arteriale trebuie sa se faca zilnic ori conform recomandarilor specialistului, iar nerespectarea acestor doua aspecte conduce la oscilatii ale tensiunii.

Alte conditii si situatii care pot genera variatii ale valorilor tensiunii

  • Consumul excesiv de cofeina - O cantitate prea mare de cofeina contracta vasele de sange, fapt ce determina cresterea tensiunii. Specialistii ne indeamna sa nu renuntam definitiv la cofeina, ci sa o consumam moderat, limitandu-ne la 2 cafele zilnic.
  • Hipotensiunea mascata - Este opusul hipertensiunii de halat alb si implica valori normale ale tensiunii arteriale in cabinetul medicului, valori care, atunci cand pacientul ajunge acasa, cresc. Hipotensiunea mascata poate aparea si in cazul persoanelor fumatoare, tinerilor, indivizilor activi, precum si in randul celor care sufera de boli cronice de rinichi, diabet zaharat si obezitate.
  • Diferentele de tensiune arteriala intre zi si noapte - Tensiunea arteriala urmeaza un ritm de 24 de ore pentru a se adapta la activitate si odihna, deci este mai mare in timpul zilei si redusa in timpul somnului. Este normal ca in timpul somnului tensiunea arteriala sa scada putin mai mult de 10% fata de valorile medii din timpul activitatii.
  • Diferente legate de cromozomi - Inainte de menopauza, hipertensiunea arteriala este mai putin frecventa decat la barbati, in timp ce prevalenta creste la femei si o depaseste pe cea a barbatilor.
  • Variatii de sezon si inaltime - Datorita efectului vasodilatator al caldurii, in lunile de vara tensiunea arteriala poate fi mai mica decat in lunile reci. De aceea, persoanele cu tensiune arteriala ridicata ar trebui sa evite expunerea prea mult la soare in timpul verii si sa se hidrateze in mod corespunzator, consumand suficiente lichide. In sederile pe plaja, altitudinea de la nivelul marii contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale,
  • Influenta efortului fizic si a stresului - Desi exercitiile fizice cresc temporar tensiunea arteriala, nu uitati ca exercitiile moderate efectuate in mod regulat sunt foarte recomandate si fac parte din tratamentul hipertensiunii arteriale pentru efectele sale benefice pe termen lung. Durerea, emotiile intense si frica pot provoca cresteri tranzitorii ale tensiunii arteriale.
  • Zilele lucratoare - In zilele lucratoare, tensiunea arteriala creste, de obicei, in special in momentele in care lucram sub presiune si contratimp.

 

Simptome și riscuri asociate tensiunii oscilante

Care sunt semnele și simptomele tensiunii oscilante?

In primul rand, medicul va determina cauza care sta la baza acestor oscilatii. Specialistul va cunoaste istoricul medical al pacientului, precum si obiceiurile legate de stil de viata, inclusiv cele ale odihnei. De asemenea, medicul va fi informat si asupra eventualelor medicamente pe care pacientul si le administreaza, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala.

Totodata, cardiologul poate recomanda si efectuarea unor alte investigatii, nu doar pe cele ce apartin specialitatii sale. Este deosebit de important ca niciun pacient sa nu se autotrateze, intrucat medicamentele folosite in scaderea tensiunii pot face mai mult rau! Indiferent daca pacientul prezinta sau nu si alte simptome, acesta trebuie sa mearga la cardiolog, in vederea evaluarii si stabilirii unui tratament avizat. De asemenea, un aparat de masurare a tensiunii (tensiometru), pe care sa il aveti atat la domiciliu, cat si in calatorii, va poate fi util, insa acesta nu exclude nicidecum necesitatea unui control medical.

Ce riscuri pentru sănătate prezintă tensiunea oscilantă netratată?

Bolnavul hipertensiv este expus unui risc crescut de a suferi infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. În timp, poate apărea insuficiența cardiacă. Frecvent, bolnavii hipertensivi au afectare cronică a rinichilor și a vederii.

Diagnosticarea și monitorizarea tensiunii oscilante

Cum se diagnostichează tensiunea oscilantă?

Pacientul se prezinta la medicul cardiolog iar acesta va depista si va urmari o serie de elemente precum:

  • Dispneea (dificultatea in respiratie): Pacientii pot experimenta respiratie greoaie sau dificultati in respiratie, mai ales in timpul efortului fizic sau in pozitie culcata. Aceasta se datoreaza slabirii functiei de pompare a inimii, care poate duce la acumularea de lichid in plamani.
  • Oboseala si slabiciunea: Pacientii pot resimti oboseala excesiva si o lipsa generala de energie. Slabirea functiei inimii poate duce la un flux sanguin inadecvat catre tesuturile si organele corpului, ceea ce poate provoca oboseala si slabiciune.
  • Edemele: Umflarea in jurul gleznelor, picioarelor si a abdomenului poate fi un simptom comun al cardiomiopatiei dilatative. Acest lucru se datoreaza acumularii de lichid in tesuturile corpului ca rezultat al slabirii capacitatii inimii de a pompa sangele eficient.
  • Palpitatii si ritm cardiac neregulat: Unele persoane cu cardiomiopatie dilatativa pot experimenta palpitatii, adica senzatia inimii care bate rapid sau neregulat. Aritmiile cardiace pot fi prezente si pot necesita tratament suplimentar.

Ce metode de monitorizare sunt recomandate pentru a depista acele cauze tensiune oscilanta?

Pentru a avea grija de valorile tensiunii, trebuie sa respectam urmatorii parametrii:

  • Mentineti greutatea corporala optima, prevenind supraponderabilitatea, deoarece aceasta mareste riscul de a dezvolta o boala cardiaca. Controlati-va tensiunea arterial, deoarece atunci cand depaseste nivelul optim de 115/76, forteaza arterele si provoaca fisuri. Monitorizarea tensiunii reprezinta o masura de preventie foarte importanta.
  • Faceti-va analize de sange anual pentru a beneficia de o perspectiva completa a starii de sanatate a organismului si a inimii. Monitorizati-va colesterolul (grasimea din sange) si glicemia (nivelul zaharului din sange). Evitati consumul alimentelor care contin cantitati mari de carbohidrati pentru a va mentine glicemia sub 100 mg/dl.
  • Evitati stresul deoarece emotiile negative cresc tensiunea arteriala si ingreuneaza circulatia sangelui si respectati orele de odihna.
  • Sanatatea arterelor este esentiala pentru functionarea corecta a organismului. Arterele sunt vase de sange care transporta sangele oxigenat si nutrientii de la inima la tesuturile si organele din intregul corp. Pentru a mentine sanatatea arterelor, este important sa avem un stil de viata sanatos si sa evitam factorii de risc care pot duce la afectiuni arteriale.

Tratamente medicamentoase pentru tensiunea oscilantă

Care sunt medicamentele prescrise pentru tensiunea oscilantă?

Olmesartanul este un medicament utilizat frecvent pentru gestionarea hipertensiunii arteriale, o afectiune comuna care afecteaza milioane de oameni in intreaga lume. Controlul tensiunii arteriale este esential pentru prevenirea complicatiilor grave, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si insuficienta renala. Olmesartanul actioneaza eficient prin mecanisme specifice care ajuta la reducerea presiunii sangelui, avand un rol important in regimul terapeutic al persoanelor care sufera de hipertensiune. 

Perindoprilul este considerat eficient in tratamentul hipertensiunii datorita mecanismului sau de actiune direct asupra sistemului renina-angiotensina-aldosteron, responsabil pentru reglarea tensiunii arteriale. Prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei, perindoprilul reduce nivelul angiotensinei II in organism, ceea ce are ca efect scaderea tensiunii arteriale. Acesta creste nivelul bradikininei, o substanta cu efect vasodilatator, care contribuie la dilatarea vaselor de sange. Acest efect combinat face din perindopril un tratament eficient si bine tolerat de majoritatea pacientilor. Studiile arata ca perindoprilul ajuta la reducerea riscului de complicatii cardiovasculare pe termen lung si imbunatateste prognoza pentru pacientii cu hipertensiune. 

Cum acționează aceste medicamente?

Olmesartanul face parte din clasa de medicamente cunoscuta sub denumirea de antagonisti ai receptorilor de angiotensina II (ARB). Angiotensina II este un hormon puternic care contracta vasele de sange si creste tensiunea arteriala prin stimularea receptorilor specifici, situatie ce duce la o presiune mai mare asupra peretilor arterelor. In mod normal, angiotensina II este produsa in organism si are un rol de reglare a tensiunii arteriale, dar in cazurile de hipertensiune, acest mecanism devine exagerat.

Olmesartanul actioneaza prin blocarea receptorilor de angiotensina II (AT1), ceea ce previne efectele vasoconstrictoare ale acestui hormon. Ca urmare, vasele de sange se relaxeaza si se dilata, ceea ce permite sangelui sa circule mai usor prin arterele si venele corpului. Aceasta dilatare reduce rezistenta vasculara si, implicit, tensiunea arteriala, fara a afecta frecventa cardiaca. Olmesartanul reprezinta o metoda eficienta de reducere a tensiunii arteriale, cu un impact benefic asupra sanatatii cardiovasculare pe termen lung.

Pe langa efectul sau benefic asupra tensiunii arteriale, Perindoprilul este utilizat si pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, in special la pacientii cu risc ridicat. Acesta reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, doua dintre cele mai frecvente complicatii ale hipertensiunii.

In cazul insuficientei cardiace, perindoprilul ajuta la imbunatatirea functiei inimii, reducand presiunea asupra acesteia si imbunatatind astfel capacitatea de pompare a sangelui. Beneficiile perindoprilului se extind si asupra persoanelor cu diabet, prin protejarea rinichilor si prevenirea deteriorarii functiei renale, o problema comuna in randul diabeticilor cu hipertensiune. Perindoprilul este bine tolerat de catre pacienti, iar efectele sale secundare sunt de obicei usoare si rare.

Abordări naturiste în stabilizarea tensiunii oscilante

Ce remedii naturale pot ajuta la stabilizarea tensiunii oscilante?

Persoanele care sufera de hipertensiune li se recomanda urmatoarele produse naturiste:

  • propolisul si derivate de propolis;
  • ghimbirul si derivate de ghimbir;
  • cicoare in loc de cafea;
  • uleiul de lavanda;

Care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru tensiunea oscilantă?

Consumul de ceai de hibiscus a fost asociat cu reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala. Planta are in alcatuire compusi numiti flavonoide, care au efecte vasodilatatoare si pot contribui la scaderea tensiunii arteriale.

Un alt ceai recomandat pentru persoanele care au fluctuatii ale tensiunii arteriale este ceaiul de roinita.

Strategii de stabilizare a tensiunii oscilante

Ce măsuri de stil de viață pot ajuta la stabilizarea tensiunii oscilante?

Poate preveni hipertensiunea arteriala la persoanele cu tensiune arteriala normala, poate reduce valorile in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala, poate reduce necesarul de medicatie antihipertensiva si controleaza numarul de factori de risc cardiovasculari.

Cel mai important aspect este renuntarea la fumat. Fumatul duce la cresteri de scurta durata a tensiunii arteriale si a frecventei cardiace prin descarcarea de catecolamine. Cu toate acestea, beneficiul cel mai mare al stoparii fumatului il reprezinta reducerea semnificativa a riscului de evenimente adverse cardiovasculare: infarct miocadic acut si accident vascular cerebral.

Cum poate fi gestionat stresul pentru a reduce fluctuațiile de tensiune?

Stresul si anxietatea pot creste valorile tensiunii arteriale intr-un timp scurt. Astfel, conditiile si situatiile care genereaza neliniste si anxietate pot conduce la aparitia fluctuatiilor de tensiune. Un alt exemplu este teama de medic, care determina o tensiune oscilanta cunoscuta si sub denumirea de ”hipertensiunea de halat alb”. Pentru e evita situatiile stresante e important sa respiram corect, sa consumam ceai in loc de cafea si sa renuntam la alcool si tutun.

Prevenirea tensiunii oscilante

Cum poate fi prevenită apariția tensiunii oscilante?

Consumul de alcool in exces se asociaza cu o eficienta mai mica a medicatiei si cu risc mai mare de accident vascular cerebral, permis fiind 10-20 g etanol la femei si 20-30 g la barbati. Totodata, Reducerea cantitatii de sare, sub 5 g, determina o reducere medie a valorilor tensiunii arteriale cu 4-5 mmHg.

Sa nu uitam Obezitatea de tip abdominal sau statusul supraponderal sunt corelate cu existenta altor factori risc cardiovasculari: diabet, dislipidemie aterogena, hipertensiune, procese proinflamatorii si protrombotice, sindrom de apnee. Efecte sunt si la nivelul articulatiilor si au loc modificari degenerative articulare, hernia de disc care limiteaza miscarea, fiind favorizat sedentarismul si ca urmare cresterea in greutate. Se creeaza un cerc vicios care poate fi stopat prin atentia acordata mentinerii greutatii in parametri optimi.

Ce obiceiuri zilnice pot contribui la menținerea unei tensiuni arteriale stabile?

Tensiunea arteriala este un indicator important in ceea ce priveste starea generala de sanatate, iar specialistii din domeniu au identificat cel putin 12 metode prin care putem gestiona valoarea tensiunii arteriale. Mai jos o scurta prezentare a acestora:

  1. plimbarile lejere prin aer liber;
  2. sesiuni de respiratie adanca;
  3. includerea in dieta de alimente bogate in potasiu;
  4. evitarea consumului de alimente sarate;
  5. includerea in alimentatie de ciocolata neagra care sa detina minim 85% continut cacao, fara zahar;
  6. folosirea de suplimente care contin Coenzima Q10;
  7. evitarea fumatului;
  8. evitarea consumului de alcool;
  9. schimbarea cafelei normale cu o cafea decofeinizata;
  10. consumul de ceai fara teina;
  11. pauze mai dese la munca, sau program de munca mai scurt;
  12. mai multa odihna si somn de calitate.

Bibliografie:

  1. Mensink RP, Katan MB. Effect of dietary fatty acids on serum lipids and lipoproteins. A meta-analysis. Arterioslcer Thromb. 2022;
  2. Chait A, Brunzell JD, Denke MA, Rationale of the diet-heart statement of the American Heart Association. Report of Nutrition 2023;
  3. Hu FB, Manson JE, Willett WC. Types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a critical review. J Am Coll Nutr. 2021;
  4. Kushi LH, Lew RA, Stare FJ, et al. Diet and 20-year mortality from coronary heart disease. The Ireland-Diet-Heart Study. Med. 2022;
  5. Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med. 2023;
Articole similare
Util: Cum poti determina daca esti otravit cu metale grele Util: Cum poti determina daca esti otravit cu metale grele

Apa contine in mod normal urme de metale grele sau toxine din cauza decontaminarii insuficiente a apei sau pentru ca circula sau a circulat la un moment dat prin conductele de plumb. Aerul este poluat de industrii, de arderea masinilor, iar metalele sunt in aer, asa ca le respiram. De asemenea, le mancam direct in alimente. Poluarea marii ne face sa ingeram metale grele prin intermediul consumului de peste. O concentratie ridicata de plumb in organism se acumuleaza in creier si in sistemul nervos, plumbul blocheaza absorbtia fierului, iar acest lucru poate provoca anemie, scleroza, oboseala, probleme renale, tulburari de somn.

28 noiembrie 2024
Edited 20 februarie 2025
citește articolul
Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi  Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi

Medicii diabetologi si nutritionistii indica faptul ca inlocuirea zaharului cu stevie sau cu alti indulcitori alternativi poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate si la reducerea nivelului de zahar din sange. Cei mai cunoscuti polioli folositi in industria alimentara sunt: eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.

27 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament Norovirus: Simptome, complicatii ale infectiei, preventie si tratament

Norovirusul este un virus extrem de contagios care poate cauza gastroenterita acuta, o boala caracterizata prin inflamatia tractului digestiv, dureri abdominale, greata, varsaturi si diaree. Norovirusul poate fi periculos, deoarece poate duce la deshidratare severa, in special la copii mici, persoanele in varsta si persoanele cu sistemul imunitar slabit.

27 aprilie 2023
Edited 27 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.