Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tensiunea oscilanta: Ce este, care sunt cauzele si cum se trateaza

Tensiunea oscilanta: Ce este, care sunt cauzele si cum se trateaza

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 februarie 2024 Ultima actualizare: 26 februarie 2024

Tensiunea arteriala este un parametru in schimbare, care urmeaza prezenta ritmurilor organice, a factorilor de mediu care actioneaza asupra individului, atat fizic cat si emotional, precum si a diferitelor perioade de activitate. Daca valorile tensiunii arteriale se schimba intr-un mod regulat, de exemplu initial tensiunea poate avea o valoare mica, iar la scurt timp, valorile sa creasca mult, aceasta este denumita in termeni medicali ”tensiune oscilanta”.

De asemenea, tensiunea arteriala poate avea fluctuatii ca urmare a mai multor factori, printre care si unele patologii sau situatii (de exemplu cele stresante). Aceste oscilatii pot ascunde unele afectiuni, despre care pacientul sa nu stie. Prin urmare, este important ca fiecare individ care sesizeaza valori ale tensiunii arteriale ce difera extrem de mult, pe parcursul zilei/noptii, este indicat un consult medical cardiologic, insa specialistul poate recomanda si efectuarea unor analize suplimentare.

Tensiunea arteriala incepe, de obicei, sa creasca cu cateva ore inainte ca o persoana sa se trezeasca. Continua sa creasca in timpul zilei si la amiaza. Tensiunea arteriala scade, de obicei, tarziu dupa-amiaza si noaptea. Tensiunea arteriala este, de obicei, mai mica noaptea in timp ce dormiti. Cresterea tensiunii arteriale peste noapte, pana dimineata devreme a fost legata de un risc crescut de boli de inima.

 

Care sunt valorile normale pentru tensiunea arteriala

„Boala tacuta”, cum i se mai spune hipertensiunii arteriale (HTA) ca urmare a discretiei sale in manifestari, poate fi depistata si diagnosticata prin intermediul unor masuratori repetate, efectuate de un medic. O valoare intre 120-139/80-89 mmHg plaseaza persoana in cauza in anticamera hipertensiunii arteriale, confruntandu-se cu asa-numita prehipertensiune arteriala, conform datelor oferite de Asociatia Americana a Inimii.

Daca, in mod constant, dispozitivul de masurare a tensiunii arteriale indica valori cuprinse intre 140-159/90-99 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 1. Din aceasta faza, medicul poate recomanda, in afara masurilor de ajustare a stilului de viata, un tratament medicamentos. Iar cand tensiunea arteriala are, constant, valori peste 160/100 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 2, nevoia unui tratament medicamentos fiind o certitudine.

Ce declanseaza fluctuatiile de tensiune arteriala la nivelul circulatiei sangelui in organism?

Pot fi mai multe aspecte care determina variatii ale valorilor tensiunii arteriale, printre care si activitatea fizica, dar si unele alimente (sarea) si bauturi (alcoolul, cafeaua, energizantele). Cauzele pot fi intr-un numar mare, insa nu exista criterii specifice pentru a se stabili care fluctuatii sunt normale si care sunt anormale. Un model neregulat al tensiunii arteriale poate indica, de asemenea, ca aveti urmatoarele:

Apnee obstructiva de somn
Boala renala
Diabet
Boala tiroidiana
O tulburare a sistemului nervos

Dieta saraca, lipsa de exercitii fizice si anumiti factori de stil de viata pot afecta valorile tensiunii arteriale, inclusiv:

Munciti toata noaptea
Fumati
Sunteti supraponderal sau obez
Suferiti de stres si anxietate

Nu luati medicamente pentru tensiunea arteriala sau apneea de somn conform instructiunilor sau urmati un tratament ineficient.  Medicul va poate spune daca valorile neregulate ale tensiunii arteriale necesita tratament. O posibila cauza ce determina oscilatii ale tensiunii poate fi si administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), prescrise de catre medic sau procurate fara o prescriptie medicala.

Aceste tipuri de medicamente din categoria celor anterior amintite (AINS) pot provoca modificari ale fluxului sanguin de la nivelul rinichiului, fapt ce determina organismul sa retina mai mult apa si sodiul. De aici si pana la cresterea tensiunii arteriale mai este un pas extrem de mic, motiv pentru care antiinflamatoarele nesteroidiene reprezinta un factor ce poate declansa variatiile valorilor tensiunii. Alte medicamente si substante care pot modifica valorile tensiunii arteriale, in special sa le creasca, includ si urmatoareleꓽ

Corticosteroizii
Unele antidepresive
Contraceptivele orale

Medicamentele care pot cauza scaderi ale tensiunii includ si urmatoareleꓽ

Betablocantele
Diureticele
Unele antidepresive
Anticonvulsivantele
Administrare deficitara a tratamentului prescris de cardiolog

Tensiunea poate suferi oscilatii si in cazul in care persoanele care au primit tratament pentru hipertensiune nu isi administreaza corect medicamentele, fie omit sa le iau, fie comit alte greseli ce nu corespund cu indicatiile medicului. In plus, tratamentul pentru cei care prezinta valori mari alte tensiunii arteriale trebuie sa se faca zilnic ori conform recomandarilor specialistului, iar nerespectarea acestor doua aspecte conduce la oscilatii ale tensiunii.

Consumul excesiv de cofeina

O cantitate prea mare de cofeina contracta vasele de sange, fapt ce determina cresterea tensiunii. Specialistii ne indeamna sa nu renuntam definitiv la cofeina, ci sa o consumam moderat, limitandu-ne la 2 cafele zilnic.

Situatiile stresante, precum si anxietatea

Stresul si anxietatea pot creste valorile tensiunii arteriale intr-un timp scurt. Astfel, conditiile si situatiile care genereaza neliniste si anxietate pot conduce la aparitia fluctuatiilor de tensiune. Un alt exemplu este teama de medic, care determina o tensiune oscilanta cunoscuta si sub denumirea de ”hipertensiunea de halat alb”.

Hipotensiunea mascata

Este opusul hipertensiunii de halat alb si implica valori normale ale tensiunii arteriale in cabinetul medicului, valori care, atunci cand pacientul ajunge acasa, cresc. Hipotensiunea mascata poate aparea si in cazul persoanelor fumatoare, tinerilor, indivizilor activi, precum si in randul celor care sufera de boli cronice de rinichi, diabet zaharat si obezitate.

Alte conditii si situatii care pot genera variatii ale valorilor tensiunii

Diferentele de tensiune arteriala intre zi si noapte

Tensiunea arteriala urmeaza un ritm de 24 de ore pentru a se adapta la activitate si odihna, deci este mai mare in timpul zilei si redusa in timpul somnului. Este normal ca in timpul somnului tensiunea arteriala sa scada putin mai mult de 10% fata de valorile medii din timpul activitatii.

Diferente legate de cromozomi

Inainte de menopauza, hipertensiunea arteriala este mai putin frecventa decat la barbati, in timp ce prevalenta creste la femei si o depaseste pe cea a barbatilor.

Variatii de sezon si inaltime

Datorita efectului vasodilatator al caldurii, in lunile de vara tensiunea arteriala poate fi mai mica decat in lunile reci. De aceea, persoanele cu tensiune arteriala ridicata ar trebui sa evite expunerea prea mult la soare in timpul verii si sa se hidrateze in mod corespunzator, consumand suficiente lichide. In sederile pe plaja, altitudinea de la nivelul marii contribuie, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale,

Influenta efortului fizic si a stresului

Desi exercitiile fizice cresc temporar tensiunea arteriala, nu uitati ca exercitiile moderate efectuate in mod regulat sunt foarte recomandate si fac parte din tratamentul hipertensiunii arteriale pentru efectele sale benefice pe termen lung. Durerea, emotiile intense si frica pot provoca cresteri tranzitorii ale tensiunii arteriale.

Zilele lucratoare

In zilele lucratoare, tensiunea arteriala creste, de obicei, in special in momentele in care lucram sub presiune si contratimp.

 

Cum este tratata tensiunea arteriala fluctuanta?

In primul rand, medicul va determina cauza care sta la baza acestor oscilatii. Specialistul va cunoaste istoricul medical al pacientului, precum si obiceiurile legate de stil de viata, inclusiv cele ale odihnei. De asemenea, medicul va fi informat si asupra eventualelor medicamente pe care pacientul si le administreaza, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala. Totodata, cardiologul poate recomanda si efectuarea unor alte investigatii, nu doar pe cele ce apartin specialitatii sale.

Este deosebit de important ca niciun pacient sa nu se autotrateze, intrucat medicamentele folosite in scaderea tensiunii pot face mai mult rau! Indiferent daca pacientul prezinta sau nu si alte simptome, acesta trebuie sa mearga la cardiolog, in vederea evaluarii si stabilirii unui tratament avizat. De asemenea, un aparat de masurare a tensiunii (tensiometru), pe care sa il aveti atat la domiciliu, cat si in calatorii, va poate fi util, insa acesta nu exclude nicidecum necesitatea unui control medical.