Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum poti determina daca esti otravit cu metale grele

Util: Cum poti determina daca esti otravit cu metale grele

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 28 noiembrie 2024

Inainte de a merge mai departe cu aceste randuri, Trebuie sa subliniem faptul ca nu toate metalele grele sunt toxice si ca multe sunt esentiale pentru sanatatea noastra, in concentratii scazute. In zilele noastre, marea dezvoltare tehnologica, consumul masiv, marea productie de deseuri, alimente, poluare, obiceiuri nesanatoase sunt aspecte care ”ajuta” organismul nostru sa acumuleze metale grele si alte toxine. Metalele pe care corpul nostru le dobandeste, de obicei, se acumuleaza in ficat, rinichi, piele si intestine. ”Metale grele" este un termen utilizat pentru a descrie un grup de elemente chimice care sunt toxice pentru organismul uman, cum ar fi plumbul, mercurul, cadmiul si arsenicul. Aceste metale grele pot fi intalnite in medii de lucru, in produsele alimentare si in apa potabila. 

Care sunt cele mai comune locuri unde ne putem contamina organismul cu metale grele?

Apa contine in mod normal urme de metale grele sau toxine din cauza decontaminarii insuficiente a apei sau pentru ca circula sau a circulat la un moment dat prin conductele de plumb. Aerul este poluat de industrii, de arderea masinilor, iar metalele sunt in aer, asa ca le respiram. De asemenea, le mancam direct in alimente. Agricultura si cresterea animalelor folosesc adesea produse daunatoare care se gasesc apoi in plante, legume, carne, peste etc. Poluarea marii ne face sa ingeram metale grele prin intermediul consumului de peste.

Plumbul

O concentratie ridicata de plumb in organism se acumuleaza in creier si in sistemul nervos, plumbul blocheaza absorbtia fierului, iar acest lucru poate provoca anemie, scleroza, oboseala, probleme renale, tulburari de somn. Plumbul este un metal greu utilizat pentru aplicatii industriale, de exemplu in bateriile de depozitare a autovehiculelor, reciclarea deseurilor electronice, extractia si topirea acestui metal. Acest metal greu este neurotoxic, deoarece intra cu usurinta in creier si declanseaza o serie de reactii care ucid neuronii, provocand treptat deteriorarea memoriei.

Mercurul

Cand exista mercur in corpul nostru, se sporesc sanele de a avea insomnie, depresie si probleme respiratorii. Mercurul se acumuleaza in rinichi, creier, sistemul nervos, blocand absorbtia zincului, seleniului, fierului. Mercurul distruge vitamina B12 si adesea provoaca oboseala cronica. Sursele de mercur includ pestii mari, pesticide agricole, amalgam dentar. Mercurul este un element gasit in natura in moduri diferite. Pestii mari, cum ar fi tonul si somonul, dar si speciile varstnice acumuleaza o cantitate insemnata de mercur. Oamenii pot absorbi pana la 95% din acest metal toxic prezent in peste atunci cand consuma speciile contaminate. Expunerea la mercur, chiar si in cantitati mici, poate provoca probleme grave de sanatate si este periculoasa pentru dezvoltarea intrauterina si viata timpurie.

Cadmiu

Cadmiul cauzeaza, de obicei, probleme de prostata, bronsita, infertilitate si boli vasculare. Cum se detecteaza intoxicatia cu metale grele? Sangele, urina si parul sunt cele mai frecvent utilizate probe biologice, primele doua fiind masurate pentru a determina o expunere recenta si ultimul pentru a determina o expunere anterioara si evolutia acesteia in timp.

Otravire cu mercur

Intoxicatia cu mercur rezulta de obicei din indepartarea plombelor dentare din amalgam, care sunt formate din aproape 50% din acest metal. Alte cauze comune sunt consumul de pesti „mari pradatori”, cum ar fi rechinii sau tonul, poluarea mediului cu baterii, precum si administrarea vaccinurilor care contin tiomersal ca si conservant. Derivatii mercuriali sunt neurotoxine puternice ale sistemului nervos central. Mercurul traverseaza bariera hemato-encefalica si placentara. Pestii mai mari se hranesc cu alti pesti, astfel incat pestii mari contin mai mult mercur, care se acumuleaza in tesutul gras al pestelui. Intoxicatia cu mercur altereaza sistemul nervos, scade imunitatea prin reducerea rezistentei la virusi si bacterii, favorizeaza dureri de cap si muschi, constipatie, dificultati de concentrare, anemie.

Otravire cu plumb

Plumbul se gaseste in unele tipuri de vopsea, substante chimice, unele ambalaje, insecticide, tevi vechi. Expunerea la cantitati mici de plumb pe o perioada lunga de timp este cunoscuta sub numele de otravire cronica. Anemia este primul simptom al otravirii cronice, iar alte simptome ale intoxicatiei cu plumb includ greata, varsaturi si dureri abdominale. Plumbul afecteaza sistemul nervos si creierul, inhiba sistemul imunitar, provoaca dureri de cap, constipatie, dificultati de concentrare, modificari ale dezvoltarii psihomotorii si dureri musculare.

Intoxicatie cu aluminiu

Sursele de aluminiu includ produse cosmetice, paste de dinti, deodorante antiperspirante si ustensile de gatit. Mai multe medicamente contin aluminiu, cum ar fi antiacide, suplimente de calciu, antidiareice, vaccinuri cu compusi de aluminiu (hidroxid, fosfat sau fosfohidroxid). Intoxicatia cu aluminiu provoaca implicare neurologica, encefalita, pierderi de memorie, Alzheimer, degenerare neuronala, tulburari digestive, reduce absorbtia seleniului si a fosforului. Este foarte dificil de indepartat, deoarece este depozitat in tesutul gras.

Metode de prevenire a intoxicatiilor cu metale grele

Este important sa se incerce reducerea expunerii la aceste metale prin evitarea poluarii, consumul de alimente organice sau organice.Va exista intotdeauna o expunere mai mica la persoanele care traiesc in sate izolate decat la persoanele care traiesc in orase. Pentru a elimina metalele grele care se acumuleaza in corpul nostru, medicii apeleaza la terapia prin prin chelare. Aceasta consta in administrarea unor substante care sunt capabile sa capteze metale grele. In acest fel, aceasta substanta "prinde" metalul, il face "detasabil" si ulterior, se elimina din organism.

  • Alimente si tehnici care ajuta la eliminarea metalelor grele
  • Broccoli: Purifica organismul si elimina toate tipurile de toxine.
  • Telina: Dilata vasele renale si ajuta la expulzarea substantelor toxice.
  • Ceapa: Stimuleaza detoxifierea ficatului.

Filtrati apa potabila

Utilizati un filtru de apa pentru a elimina metalele grele din apa potabila. Verificati ca filtrul este conceput pentru a elimina metalele grele si ca este adecvat pentru utilizarea in zona in care locuiti. Consumati alimente organice si evitati pe cat posibil alimentele procesate, care pot contine aditivi alimentari care contin metale grele. Evitati consumul excesiv de peste, deoarece acesta este cunoscut pentru a contine niveluri ridicate de metale grele.

Evitati expunerea la metale grele la locul de munca

Daca lucrati intr-un mediu care implica expunerea la metale grele, utilizati echipament de protectie adecvat, cum ar fi masti de respiratie si manusi.

Imbunatatiti calitatea aerului

Reduceti expunerea la metale grele in aer prin utilizarea unui filtru de aer in casa sau la locul de munca.

Utilizati ustensile de gatit sigure

Evitati utilizarea ustensilelor de gatit care sunt facute din metale care pot elibera metale grele in alimente. Utilizati vase de gatit din otel inoxidabil, ceramica sau sticla.

Faceti o detoxifiere regulata

O detoxifiere regulata poate ajuta la eliminarea metalelor grele din corpul dumneavoastra. Consultati un specialist in sanatate pentru a afla cea mai buna metoda de detoxifiere pentru dumneavoastra. Lasati apa de la robinet sa curga inainte de a bea, mai ales daca nu a fost folosita in ultimele cateva ore. Acest lucru se datoreaza faptului ca stagnarea apelor favorizeaza cresterea concentratiei de metale grele. Nu beti apa fierbinte de la robinet, deoarece metalele grele apar de obicei in concentratie mai mare in apa calda. Izvoarele sau puturile trebuie sa fie departe de depozitele de deseuri sau de canalizare. Este important sa retineti ca evitarea completa a expunerii la metale grele este dificila, deoarece acestea sunt omniprezente in mediul inconjurator. Cu toate acestea, urmand aceste metode pentru a minimiza expunerea si a imbunatati sanatatea generala, puteti reduce riscul de contaminare cu metale grele.

De ce plumbul e atat de toxic pentru organism, chiar si la nivel molecular

Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica. Plumbul este un metal greu care se gaseste in natura sub forma de minerale si se poate regasi in multe locuri din mediul inconjurator. Iata cateva exemple:

  • Apa potabila: plumbul poate fi prezent in sistemul de apa potabila din cauza conductelor din plumb folosite in trecut sau din alte surse de poluare.
  • Vopsele: plumbul a fost utilizat in vopsele in trecut si poate fi inca prezent in vopselele mai vechi.
  • Baterii: bateriile auto si alte tipuri de baterii contin adesea plumb.
  • Munitie: proiectilele si gloantele contin plumb.
  • Produse cosmetice: unele produse cosmetice, cum ar fi fardurile de ochi, pot contine plumb.
  • Praful din casa: praful din casa poate contine particule de plumb din vopselele vechi, conductele de apa sau alte surse de poluare.
  • Unele profesii – de exemplu, reparatii auto, minerit, fabricarea vopselei, a bateriilor
  • Este important sa fim constienti de potentialele surse de expunere la plumb si sa luam masuri de precautie pentru a reduce riscul de intoxicare.

Bibliografie:

Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;

Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;

Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 1998;

Articole similare
Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie Intoxicatia cu aluminiu: Cat este de periculoasa pentru organism, preventie

Intoxicatia cu aluminiu poate fi cauzata de expunerea indelungata la cantitati ridicate de aluminiu, cum ar fi inhalarea pulberilor de aluminiu sau consumul de alimente sau lichide care contin cantitati mari de aluminiu. Aluminiul poate fi, de asemenea, absorbit prin piele. Simptomele intoxicatiei pot include dureri de cap, oboseala, dureri musculare, pierderea memoriei, confuzie, iritabilitate si insomnie. In cazurile severe, pot aparea si convulsii sau coma.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament Intoxicatia cu mercur: Simptome, complicatii ale bolii, preventie si tratament

Intoxicatia cu mercur este o afectiune cauzata de expunerea excesiva la mercur, un metal lichid toxic pentru organismul uman. Intoxicatia cu mercur poate fi cauzata de inhalarea vaporilor sau a particulelor de mercur, de ingestia acestuia prin alimente contaminate sau prin piele.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism Intoxicatia cu plumb: Cum se manifesta, pericole pentru organism

Plumbul poate afecta aproape fiecare organ si sistem din corp, iar otravirea cu plumb nu poate fi inversata sau anulata. Nu exista un nivel sigur de plumb in sange. Un copil cu intoxicatie cu plumb nu poate dezvolta noi abilitati in acelasi ritm ca alti copii. Chiar si nivelurile scazute de plumb din sange s-au dovedit a afecta IQ-ul unui copil, atentia si performanta academica.

17 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate