Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fobiile: ce sunt, cum apar, preventie si tratament

Fobiile: ce sunt, cum apar, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 august 2022 Ultima actualizare: 22 iulie 2023

Fobiile inseamna o stare de frica foarte comuna pe care o au unii oameni. Acestea poate varia de la frica de inaltime, paianjeni, apa, etc. Desi nu exista o definitie clara, aceste fobii sunt mai specifice decat fricile generale, cum ar fi ”frica de intuneric” sau ”frica de cadere”. Fobiile pot fi vindecate prin terapia cognitiv-comportamentala in care oamenii invata despre frici si cum sa le faca fata intr-un mod sanatos si sa le gestioneze constient.

Oamenii folosesc, de asemenea, meditatia mindfulness, hipnoza si exercitiile de respiratie ca tratamente pentru fobii. Nu exista un remediu definitiv pentru toate fobiile, dar odata ce cineva scapa de una anume, in general, ei au tendinta de a se simti mai putin anxiosi sau nervosi. De ce apar si cum se pot preveni descopera in acest material.

Ce sunt fobiile?

Fobiile sunt stari de frica  greu de controlat, deoarece pot avea un impact major asupra vietii unei persoane. Dar acestea nu sunt intotdeauna permanente si pot fi vindecate sau depasite cu un tratament adecvat. Fobiile pot fi clasificate intr-o varietate de categorii diferite, cum ar fi animale, dezastre naturale si locuri. Unele dintre cele mai frecvente sunt arahnofobia, acrofobia, claustrofobia. Exista si fobii specifice pentru anumite lucruri precum dismorfia corporala sau agorafobia din cauza unei tulburari de anxietate care apare doar in anumite situatii.

Definite, de obicei, ca o colectie de temeri irationale care fac dificila functionarea unui individ intr-o anumita situatie, fobiile apar la extrem de multe persoane, indiferent de varsta. Se mai spune ca pot fi vindecate expunand persoana la lucrurile de care aceasta se teme. Fobiile exista de o buna perioada si nu exista o cauza specifica sau un remediu pentru ele, dar, unele fobii, cum ar fi frica de inaltime, pot fi reduse prin expunerea la inaltimi pe perioade scurte.

Care este cauza aparitiei unei fobii?

S-a demonstrat ca fobiile sunt foarte comune in lume. Acestea sunt adesea declansate de un eveniment care a avut loc in trecut, ceea ce le face dificil de vindecat. Cu toate acestea, unele fobii pot fi vindecate daca o persoana are suficienta motivatie si sprijin din partea celor dragi. Fobiile sunt in general cauzate de o experienta negativa care s-a intamplat in viata cuiva si de teama de a experimenta din nou ceva similar. Frica cu privire la rezultatele potentiale poate fi irationala, ceea ce le poate face dificil de vindecat.

Cum se pot trata fobiile?

Cea mai buna abordare pentru tratarea acestor tulburari este prin terapia cognitiv-comportamentala (CBT), terapia prin expunere, tratamentul farmacologic. Fobiile sunt un tip de tulburare de anxietate care implica frica fata de o anumita situatie sau lucru. Persoanele care sufera de fobii ar putea avea dificultati in functiile de zi cu zi si pot chiar sa evite complet lucrul/situatia de care se tem.

Terapia prin expunere

Unele fobii nu sunt, de fapt, frici, ci doar ganduri care ne fac anxiosi, ingrijorati si ingroziti. Exista multe tratamente pentru fobii si sunt relativ sigure, chiar daca unele dintre ele pot provoca efecte secundare. Una dintre cele mai frecvent utilizate metode de tratare a fobiilor este terapia de expunere. Aceasta terapie il invata pe individ cum sa-si infrunte fricile in pasi treptati, pana cand acestea pot fi depasite. Fobiile pot fi tratate, dar nu vindecate, ceea ce inseamna ca individul va purta intotdeauna acele frici cu el, daca nu invata cum sa le controleze sau sa devina desensibilizat la factorii declansatori.

Uneori este necesara si medicamentatia

Aceasta terapie include sa inveti despre ceea ce te temi si sa te imaginezi in situatie fara sa apara consecinte negative. Facand acest lucru, incepi incet sa-ti infrunti fricile, iar acestea se diminueaza in timp. Tratamentul psihologic este de obicei cea mai buna sursa de ajutor pentru fobii, dar exista cateva cazuri in care oamenii iau in considerare si un tratament medical. Tratamentul fobiei este considerat a da roade atunci cand oamenii isi depasesc temerile prin terapia de expunere, in care se expun treptat la orice a cauzat frica in primul rand, pana cand nu mai au nicio rezerva in legatura cu aceasta.

O persoana cu o fobie specifica ar putea trece prin diferite tratamente, in timp ce altii ar putea gasi confort in a sta departe de acel obiect sau situatie anume. Fobiile sunt temeri irationale care par a fi disproportionate cu amenintarea reala. Acest lucru poate provoca disconfort sever si anxietate, facand uneori dificila chiar parasirea propriilor locuinte.

Tratamentul depinde de nevoile fiecarui pacient

Unele fobii comune includ arahnofobia, claustrofobia si agorafobia. Nu exista un remediu pentru fobii, dar acestea pot deveni mai putin intense cu tratamentul, inclusiv o combinatie de psihoterapie si medicamente. Intrebarea este cu adevarat cum ar trebui sa tratam fobiile - fie prin medicamente, psihoterapie, fie prin modificari ale stilului de viata. Nu exista un remediu cunoscut pentru fobii in acest moment si cel mai probabil tratamentul depinde de nevoile pacientului.

Desi nu exista o singura definitie a fobiei, se poate afirma faptul ca fobiile sunt frica de ceva care are potentialul de a provoca anxietate sau stres sever. Fobiile afecteaza viata oamenilor si pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra relatiilor lor. Din fericire, exista modalitati de a depasi frica si una dintre ele este prin a invata cum sa te relaxezi.

Unele fobii pot fi vindecate prin terapia de expunere, in care oamenii s-ar expune treptat la problema de care se tem in timp si in cele din urma ar vedea ca nu sunt atat de fricosi precum considerau. Cu toate acestea, pot dura ani sau chiar zeci de ani pentru ca fobiile sa ajunga a fi tratate. Odata cu dezvoltarea tot mai mare a tehnologiei, oamenii petrec din ce in ce mai mult timp in fata ecranelor. Nu este surprinzator ca numarul de oameni care sufera de anxietate, depresie si dependenta a crescut, la fel si dificultatea de a trata aceste afectiuni.

Fobia poate duce la evitarea sociala, fizica si un sentiment crescut de frica. Aceste reactii se datoreaza fobiei care induce pacientului credinta ca acele obiecte/situatii sunt periculoase, chiar si fara o justificare a acestor frici. Se crede ca terapia prin expunere are adesea succes, prin punerea pacientului fata in fata cu situatia/lucrul care ii genereaza fobie. Este important sa se apeleze la un psihoterapeut, acesta va fi in masura de a intocmi un plan de tratament adecvat fiecarui individ in parte.

Sursa:

https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/

Bibliografie:

  1. Reinhold JA, et al. Pharmacological treatment for generalized anxiety disorder in adults: An update. Expert Opinion in Pharmacotherapy. 
  2. Bandelow B, et al. Efficacy of treatments for anxiety disorders: A meta-analysis. International Clinical Psychopharmacology. 2015;
  3. Find support. National Alliance on Mental Illness. https://www.nami.org/Find-Support. 
  4. Bazzan AJ, et al. Current evidence regarding the management of mood and anxiety disorders using complementary and alternative medicine. Expert Review of Neurotherapeutics. 2014;
  5. Natural medicines in the clinical management of anxiety. Natural Medicines. https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com. 
  6. Sarris J, et al. Plant-based medicines for anxiety disorders, Part 2: A review of clinical studies with supporting preclinical evidence. 
  7. Bystritsky A. Complementary and alternative treatments for anxiety symptoms and disorders: Herbs and medications. 
  8. Bystritsky A. Pharmacotherapy for generalized anxiety disorder in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. 

Articole similare
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza

Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un impact puternic asupra psihicului. Altfel spus, bolnavii care sunt diagnosticati cu diferite forme de psoriazis au in timp manifestari psihice si de comportament precum anxietate, depresie din cauza acestei afectiuni.

20 august 2024
Edited 2 decembrie 2024
citește articolul
Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam Sistemul digestiv : Cele mai cunoscute boli si cum sa ne protejam

Sistemul digestiv are practic rolul de a transforma mecanic si chimic prin masticatie si procesele digestive materia prima din diferite alimente in vitamine, minerale, nutrienti si alte substante necesare pentru supravietuire si eliminarea susbstantelor toxice din organism. Procesul cheie sau primul nivel al acestui sistem este digestia.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
Tipuri de matreata si solutii de preventie Tipuri de matreata si solutii de preventie

Dermatita seboreică este o inflamație cronică a pielii care se poate dezvolta în anumite părți ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gâtul, în spatele urechilor, fața și sprâncenele. Acest tip de mătreață seamănă cu cea pentru păr gras, doar că poate ataca si alte zone precum sprâncenele, și este mult mai agresivă.

6 aprilie 2020
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina