Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Testele de tip screening: Cand trebuie sa le efectuam, cat de des le putem folosi, importanta lor

Testele de tip screening: Cand trebuie sa le efectuam, cat de des le putem folosi, importanta lor

Data publicării: 16 iunie 2023

Organismul feminin este mult mai complex si mai complicat decat organismul barbatului. De aceea ingrijirea sa si monitorizarea starii de sanatate este extrem de importanta. Preventia si testele de screening sunt cele mai bune metode pentru a avea un corp sanatos si o viata normala, fara nicio problema majora de sanatate.

Screeningul este reprezentat de efectuarea unor teste pentru a diagnostica in mod corect boli in stadii care permit tratamente si vindecarea. Riscul avansarii bolilor este mai mic daca se vor detecta din timp afectiunile si vor exista tratamente si un stil de viata adaptat nevoilor reale ale organismului cu probleme. Screeningul va fi mereu individualizat, personalizat, asta insemnand ca fiecare femeie in parte va avea nevoie de teste de screening diferite. Testele de screening vor depinde de varsta, de sex, de antecendente si de istoric medical, de istoricul familial, de stilul de viata.

Ce este screeningul si de ce avem nevoie de astfel de teste?

La un screening obisnuit vom avea o hemoleucograma, ca sa vedem daca este prezenta anemia sau apar infectii, boli hematologice, transaminaze, TGP, TGP, daca sunt probleme la ficat, creatinina serica, ca sa vezi cum merg rinichii, examenul sumar urina, sediment, ca sa vezi cum merge sistemul urinar. Profilul lipidic se adauga analizelor obligatorii pentru un screening general, colesterol total, HDL, LDL, trigliceride, repetat la 4-6 ani, dupa 20 de ani sau mai des in functie de problemele de care sufera femeile. Glicemia se va face la fiecare trei luni, dupa 45 de ani sau mai des daca istoricul medical o cere. Sa nu uitam de masurarea tensiunii arteriale, de calcularea indicelui de masa corporala, ca sa evitam obezitatea in toate formele ei.

Femeile vor avea un tip de screening diferit de cel al barbatilor. Pe langa screeningul general despre care am discuta anterior se vor adauga si: screening al sanilor, dupa 40 de ani, daca ai cancer mamar deja in trecut se va face mai des si mai devreme, testul Babes-Papanicolau, pentru preventia cancerului de col uterin, la fiecare trei lui, dupa 21 de ani si la trei ani dupa ce se incepe viata sexuala. Dupa 65 de ani orice femei are nevoie de osteodensitometria DEXA, pentru a se vedea daca nu exista osteoporoza sau risc crescut de osteoporoza. Tot femeile, dar si barbati, vor face screening pentru depistarea cancerului colorectal, colonoscopiile sunt indicate, la fiecare 10 ani sau cinci ani daca este risc crescut.

Preventia, cheia unei sanatati de fier in cazul femeilor trecute de adolescenta
Prin preventie se intelege orice tip de activitati care ne ajuta sa ne mentinem starea de sanatate si sa reducem morbiditatea, mortalitatea in relatie cu o anumita afectiune. Sunt trei tipuri de preventie cunoscute: primara, masuri de promovare a sanatatii si combaterea factorilor de risc, secundara, detectarea precoce a oricaror boli si reducerea progresiei bolilor, aici intra si screeningul si tertiara, reducerea impactului negativ al afectiunii asupra organismului uman si prevenirea complicatiilor.

Factorii de risc sunt cei care vor conduce la instalarea unor boli si la manifestarea simptomatologiei asociate. Ei se vor identifica doar in urma discutiei cu medicul si a unei analize aplicate a istoricului familial, al tipului de activitate desfasurata si al conditiilor de munca, obiceiurilor alimentare, comportamentuluin sexual, gradului de activitate fizica.

La ora actuala avem screening ce poate tine de hipertensiuhnea arteriala, de diagnosticarea anevrismului de aorta, de diagnosticarea cancerului de san, de diagnosticarea cancerului de col uterin, de diagnosticarea cancerului colorectal, de bolile cu transmitere sexuala, de diagnosticarea precoce a depresiei, adauga pe langa toate celelalte tipuri de screening deja precizate.

Importanta preventiei si testarilor, screeningului la femei
Care este importanta preventiei si testelor de screening pentru sanatatea feminina? Prin screening poti sa afli de boli despre care nici nu stiai ca le ai sau poti sa prinzi bolile in stadii ce iti permit sa ai tratamente cu eficienta maxima, cand boala nu este evoluata si agravata. Se observa usor anomalii, se monitorizeaza mai bine starea de sanatate.

Stii si cum sa previi o multime de afectiuni tipice femeilor, eviti si instalarea cancerelor la nivelul tesuturilor, se imbunatateste calitatea vietii, iei tratamentele de care ai nevoie cu adevarat. Plus ca femeile sunt educate, invata despre ce se intampla in corpul lor si ce au de facut ca sa evite orice probleme pe viitor, sa opreasca agravarea simptomatologiei.

Femeile care sunt preocupa de screening si au grija sa il aiba anual sau la cateva luni, la cativa ani vor avea parte de ingrijire personalizata si de tratamente adaptate nevoilor lor fiziologice. Se detecteaza mai usor cancerele, bolile cronice, nu mai apar complicatii atat de multe, diagnosticarea este mult mai rapida si mai usoara cand medicul are toate rezultatele de la screening.

Screeningul cu titlul de preventie este cel mai bun. Chiar daca nu ai simptome care sa te duca in laboratoarele de analize medicale poti sa incepi sa te testezi inca de la varste fragede ca sa nu ajungi sa ai o viata de adult de cosmar. Screeningul evolueaza odata cu tine si cu organismul tau, deci pe masura ce inaintezi in viata vei avea nevoie de tot mai multe teste si proceduri ca sa vezi cat de sanatoasa esti.

In adolescenta te va preocupa functionarea organelor genitale, sistemului reproducator pe masura ca incepi sa ai menstruatie si sa apara problemele tipice tinerelor. Cand iti vei incepe viata sexuala alaturi de un partener vei avea nevoie de un screening special ca sa previi bolile cu transmitere sexuala si efectele lor asupra reproducerii, ca sa fii in siguranta si sa poti avea si un copil sanatos, cand te decizi sa concepi unul alaturi de sot, prieten. Si mai intervine si sarcina, care aduce un alt tip de screening, si premenopauza, menopauza, care iarasi vor impune un screening diferit.

Ce este important sa retii din acest articol este ca screeningul este obligatoriu pentru orice femeie si trebuie sa respecti toate tipurile de teste specifice perioadelor din viata daca vrei sa previi usor bolile si sa nu ajungi in spital cu afectiuni grave si simptome foarte greu de tratat si de diagnosticat.

 

Articole similare
Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata Boala Kawasaki: De ce apare, simptome, cum se poate trata

Procesul inflamator de la nivelul peretilor vaselor de sange poate duce la anevrisme oriunde in corp, insa deseori sunt afectate arterele care iriga inima. Toate straturile inimii pot fi afectate de inflamatie, ceea ce duce la functionarea defectuoasa a valvelor inimii.

12 aprilie 2023
Edited 12 aprilie 2023
citește articolul
Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata

Presbiopia este o eroare de refractie care ingreuneaza adultii de varsta mijlocie si varstnici sa vada lucrurile de aproape. Se intampla deoarece cristalinul (o parte interioara a ochiului care ajuta la concentrarea ochiului) nu mai focalizeaza corect lumina asupra retinei (un strat de tesut sensibil la lumina din partea din spate a ochiului).

19 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul
Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta

Neil Harbisson s-a nascut in Marea Britanie cu acromatopsie, o afectiune rara care consta in incapacitatea de a distinge culorile. Boala lui Neil e cea mai rara forma de daltonism. Neil si-a petrecut copilaria si adolescenta in doar in alb si negru, pana cand un cibernetician i-a implantat o antena in craniu, cu ajutorul careia percepe culorile prin sinestezie. 

17 ianuarie 2023
Edited 19 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...