Tintaura: Planta medicinala pentru detoxifiere si stimularea functiei hepatice
Tintaura este numele unei plante medicinale cunoscute si sub denumirea sa stiintifica, Gentiana lutea. Aceasta este o planta perena, care este inrudita cu specia gentiana si face parte din familia Gentianaceae. Tintaura isi are originea in Europa si in prezent este raspandita doar in regiunile montane.
Aceasta planta este folosita cu scopuri medicinale, iar partea folosita pentru aceasta menire este radacina. Tintaura este apreciata pentru proprietatile sale amare si este folosita mai ales ca tonic amar si stimulent digestiv. Substantele amare gasite in componenta tintaurei au ca rol simularea secretiei de enzime digestive pentru a ajuta la cresterea poftei de mancare. In aceeasi masura, se spune despre aceasta planta ca ar putea avea si alte beneficii pentru sanatate, spre exemplu simularea functiei hepatice si a sistemului imunitar.
Tintaura este disponibila sub forma de suplimente alimentare sau extracte lichide, de cele mai multe ori fiind folosita in medicina alternativa. Insa, inainte de a o folosi pe post de tratament sau cu scopul sau medicinal, este esential sa discutati cu un medic sau cu un profesionist in domeniul sanatatii.
Care sunt rolurile medicinale ale acestei plante?
Tintaura, alaturi de alte plante, este considerata a fi medicinala multumita proprietatilor sale terapeutice. Cateva dintre cele mai importante proprietati pe care aceasta planta le prezinta sunt urmatoarele:
Stimulent digestiv - Tintaura se face remarcata pentru proprietatile sale amare, lucru ce ajuta la stimularea secretiei de enzime digestive, contribuind in acest mod la imbunatatirea digestiei. Consumul de tintaura poate creste secretia de acid gastric, productia de bila si motilitatea intestinala, facilitand astfel procesul de digestie si absorbtie a nutrientilor.
Stimulent hepatic - Datorita substantelor active care se gasesc in planta, consumul acesteia poate contribui la stimularea secretiei de bila ce poate sustine sanatatea ficatului. Astfel, tintaura poate avea un efect stimulant asupra functiei hepatice. Ameliorarea dispepsie - Dispepsia este caracterizata de simptome digestive cum ar fi balonarea, senzatie de plenitudine si disconfort abdominal. Tintaura poate fi folosita cu scopul de a ameliora aceste simptome si pentru a imbunatati functia digestiva generala.
Imbunatatirea poftei de mancare - Multumita gustului amar pe care aceasta planta il ofera, tintaura poate stimula apetitul si poate fi folositoare in cazurile de lipsa de pofta de mancare.
Proprietati antiinflamatorii si antioxidante - Exista cercetari care sugereaza despre tintaura ca ar putea prezenta efecte antiinflamatorii si antioxidante multumita substantelor fitochimice care se regasesc in componenta acesteia. Proprietatile acestea pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative si la diminuarea inflamatiei din organism.
Este esential sa tineti minte faptul ca folosirea plantelor medicinale, inclusiv la tintaurii, ar trebui efectuata cu prudenta si sub supravegherea unui profesionist in domeniul sanatatii. Pentru a fi sigur ca dozati corect cantitatea de tintaura pe care doriti sa o utilizati in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un medic sau un specialist in fitoterapie.
Cum ajuta tintaura la detoxifiere?
Aceasta planta s-a facut cunoscuta multumita faptului ca prezinta efecte pentru detoxifiere. Insa, este de mentionat faptul ca inca nu s-au efectuat suficiente studii cu vedere la acest aspect, si ca este nevoie de o continua cercetare a acestui beneficiu. Cu toate acestea, se sustine faptul ca tintaura poate efectua procesele de detoxifiere ale organismului in urmatoarele moduri:
Stimularea functiei hepatice - Ficatul este considerat a fi un organ cheie in procesul de detoxifiere al organismului. Aceasta planta poate avea un efect stimulant asupra functiei hepatice prin sprijinire secretiei de bila si a eliminarii toxinelor din organism. Astfel, prin aceasta actiune, planta ar putea ajuta indirect la eliminarea substantelor nocive si la curatarea organismului.
Activitatea antioxidanta - In alcatuirea acestei plante se regasesc compusi cu proprietati antioxidante, spre exemplu xantonele si flavonoidele. Cu ajutorul acestor antioxidanti se poate ajunge la combaterea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Prin reducerea stresului oxidativ, tintaura are rolul de a sprijini functionarea optima a organelor implicate in procesul de detoxifiere.
Stimulare functiei digestive - Un alt aspect cunoscut despre aceasta planta este faptul ca prezinta proprietati amare, iar prin acest lucru se poate stimula secretia de enzime digestive si motilitatea intestinala. Pentru a avea parte de o eliminare eficienta a toxinelor si o detoxifiere a organismului corespunzatoare, este nevoie de o digestie a sanatoasa si o eliminare regulata a reziduurilor.
Este necesar de mentionat faptul ca detoxifierea reprezinta un proces complex si implica multiple organe si sisteme din organism. In adaos, fiecare individ poate avea nevoi specifice si conditii de sanatate diferite, lucru ce poate duce la efecte diferite asupra fiecarei persoane. In cazul in care va doriti sa utilizati tintaura sau orice alta planta medicinala pentru detoxifiere, este indicat sa discutati cu un specialist in domeniul sanatatii care sa va asigure ca aceasta abordare este potrivita pentru dumneavoastra.
Cum stimuleaza aceasta planta functia hepatica?
La nivel global, aceasta planta este recunoscuta pentru capacitatea sa de a stimula functia hepatica, iar datorita acestui lucru este folosita in medicina traditionala. Exista multiple mecanisme prin care aceasta planta poate influenta functia hepatica, iar cateva dintre acestea sunt urmatoarele:
Stimularea secretiei de bila - Aceasta planta poate stimula secretia de bila din vezica biliara. Bila este produsa de ficat si are rolul de a ajuta la digestia grasimilor. Prin stimularea secretiei de bila, tintaura faciliteaza procesul de digestie si ajuta la absorbtia optima a nutrientilor. Protectie hepatocitara - In alcatuirea acestei plante s-au depistat numerosi compusi antioxidanti, printre care se enumera si xantonele si flavonoidele, care pot contribui la protejarea celulelor hepatice impotriva stresului oxidativ si a daunelor care pot fi cauzate de catre radicalii liberi. Protectie celulara hepatica este absolut necesara daca doriti sa mentineti o functie hepatica sanatoasa.
Stimularea enzimelor hepatice - Tintaura poate stimula activitatea enzimelor hepatice care sunt implicate in procesele metabolice si de detoxifiere. Astfel, poate contribui la metabolizarea eficienta a substantelor toxice si la eliminarea acestora din organism. Efect antiinflamator - Exista cercetari care spun despre tintaura ca ar putea prezenta proprietati antiinflamatorii. Inflamatia cronica a ficatului poate afecta in mod negativ functia hepatica. Prin reducerea inflamatiei ficatului, tintaura poate sustine sanatate generala a ficatului.
Schisandra chinensis: Cum recunosti planta, beneficii pentru organism. Asemanari cu Tintaura
Schisandra este o planta cataratoare, nativa din padurile Chinei de Nord si Nord-Est, din Coreea si Estul indepartat al Rusiei. Varietati salbatice ale acestei plate se intalnesc si in Japonia. Fructele de Schisandra chinensis cresc sub forma de ciorchini cu boabe mici si rosii. Este interesant faptul ca numele plantei a fost inspirat tocmai de fructele acesteia, al caror gust complex reprezinta o combinatie de arome: dulce, acrisor, amar, sarat si astrigent. Aceasta combinatie neobisnuita de arome se reflecta in numele chinezesc al schisandrei, si anume „wu-wei-zi”, adica „fructe cu cinci arome”.
Dincolo de gustul sau, componentele aromatice din Schisandra chinensis sunt considerate importante pentru intelegerea modului in care actioneaza aceste fructe. Se spune ca secretul puterii acestora consta in proprietatile asociate celor cinci elemente din medicina traditionala chineza, ceea ce inseamna ca Schisandra chinensis actioneaza asupra mai multor „meridiane” din organism, pentru a restabili echilibrul intern si sanatatea. Compozitia chimica a schisandrei a fost studiata temeinic. Fructele contin zaharuri reductoare si pana la 10% acizi organici (carboxilic, malic, citric, tartric). Semintele contin zaharuri reductoare, alcaloizi si esteri grasi; cu toate acestea, nu se gasesc flavone, glicozide sau taninuri in seminte sau fructe.
Cum sa folosesti corect Schisandra?
Bibliografie:
https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022;