Osteoartrita: De ce apare boala, complicatii ale bolii si tipuri de tratament
Osteoartrita este o boala comuna in care tesuturile articulatiei afectate se deterioreaza in timp. Acesta este cel mai frecvent tip de artrita si este cel mai frecvent la persoanele in varsta. Persoanele cu osteoartrita au, de obicei, dureri articulare si, dupa odihna, rigiditate (incapacitatea de a se deplasa cu usurinta) pentru o perioada scurta de timp. Articulatiile care sunt cel mai adesea afectate includ: mainile, genunchii, soldurile, gatul. Osteoartrita afecteaza fiecare persoana in mod diferit. Pentru unii oameni, boala nu interfereaza cu activitatile lor zilnice, in timp ce pentru altii provoaca dureri si dizabilitati considerabile. Patologia este mai frecventa la persoanele de peste 50 de ani, dar poate aparea la orice varsta. Se crede ca, la nivel global, aproximativ unul din 10 de barbati si una din cinci femei de peste 60 de ani au simptome de osteoartrita. Persoanele mai tinere pot avea, de asemenea, osteoartrita, de obicei din cauza unei leziuni articulare sau a unei probleme cu modul in care s-a format articulatia.
Cum se manifesta osteoartrita?
Cand apare osteoartrita pentru prima data, se manifesta prin rigiditate si dureri articulare, care se pot agrava atunci cand faceti exercitii fizice sau la sfarsitul zilei. Pe masura ce boala avanseaza, se vor resimti si alte simptome precum:
- O durere profunda a articulatiilor. In functie de articulatiile afectate, s-ar putea sa descoperiti ca durerea se raspandeste. De exemplu, daca aveti osteoartrita la nivelul soldului, este posibil sa aveti dureri in partea din fata sau in partea laterala a coapsei si in partea din fata a feselor. Aceasta se numeste durere iradiata;
- O reducere a intervalului de miscare a articulatiei. Acest lucru inseamna ca nu veti putea sa va miscati articulatiile asa cum ati facut-o inainte, chiar si la fel de repede;
- O senzatie zgomotoasa in articulatii atunci cand le mutati;
- O schimbare a formei articulatiilor, cu cresteri osoase dure si inflamatie cauzate de excesul de lichid;
Articulatia poate sa se indoaie atunci cand este supusa unei anumite greutati. Acest lucru se poate intampla deoarece muschii au slabit sau deoarece articulatia este mai putin stabila. Uneori, simptomele se pot agrava, cum ar fi atunci cand vremea devine umeda sau cand ati facut mai multa activitate decat in mod normal. Simptomele osteoartritei apar adesea incet si, de obicei, incep intr-una sau cateva articulatii. Simptomele comune ale osteoartritei includ:
- Durere atunci cand utilizati articulatia, care se poate imbunatati cu odihna. Pentru unii oameni, in stadiile ulterioare ale bolii, durerea se poate agrava noaptea.
- Rigiditate articulara, care dureaza de obicei mai putin de 30 minute dimineata sau dupa odihna pentru o perioada de timp.
- Umflarea in si in jurul articulatiei, mai ales dupa efort fizic.
- Senzatia ca articulatia este slabita sau instabila.
Pe masura ce simptomele se inrautatesc in timp, unele activitati pot fi mai greu de facut, cum ar fi: urcatul scarilor, ridicarea de pe vasul de toaleta sau scaun, apucarea unui obiect, plimbari pe jos. Durerea si alte simptome ale osteoartritei pot provoca oboseala si depresie, precum si probleme de somn.
De ce apare boala?
Modificarile tesutului articular pot provoca degenerarea unor parti ale articulatiei, care se intampla de obicei incet si in timp. Anumiti factori pot creste riscul de a avea boala, inclusiv:
- Inaintarea in varsta
- Excesul de greutate sau obezitatea
- Un istoric de leziuni articulare sau interventii chirurgicale
- Utilizarea excesiva, prin miscari repetate, a articulatiei
- Istoricul familial de osteoartrita
Osteoartrita face cartilajul de la capatul oaselor sa devina mai dur si mai subtire. Osul de sub cartilaj se ingroasa si creste spre exterior, creand umflaturi care pot face ca articulatia sa arate innodata. Capsula din jurul articulatiei este, de asemenea, ingrosata si inflamata. Uneori, lichidul se acumuleaza si in articulatii, care pot arata si se pot simti inflamate. Aceste modificari ale articulatiilor pot provoca durere si rigiditate si va ingreuneaza sa va miscati sau sa desfasurati sarcinile zilnice.
Modalitati de prevenire
Osteoartrita este o boala degenerativa, deoarece este rezultatul uzurii articulatiilor. Cu cat persoana este mai in varsta, cu atat este mai mare uzura. In timp ce afectiunea nu poate fi complet prevenita, exista modalitati de a reduce efortul zilnic al articulatiilor si de a reduce sansele de osteoartrita sau de agravare a acesteia.
Mentineti o greutate sanatoasa
Excesul de greutate pune o presiune suplimentara asupra articulatiilor, in special pe sold, genunchi, picioare (gleznele in special). In plus, grasimea suplimentara produce modificari in celulele cartilajului. Daca sunteti supraponderal, discutati cu medicul despre modalitati sigure de a pierde in greutate. Nivelurile ridicate de zahar din sange cresc riscul de a avea osteoartrita.
Ramaneti activ in fiecare zi
Exercitiul fizic este cel mai bun mod de a preveni problemele comune de sanatate, ajutand la prevenirea rigiditatii articulatiilor si la intarirea muschilor. Este, de asemenea, o parte importanta a tratamentului artritei. Cel putin 30 de minute de exercitii fizice sunt ideale in majoritatea zilelor. Intreaba-ti medicul ce exercitii sunt sigure de efectuat.
Evitati ranirea articulatiilor
Leziunile articulare cresc riscul de a avea osteoartrita. Cand faceti exercitii, incepeti incet si atinge biectivul treptat. De fiecare data cand faceti exercitii, 5-10 minute faceti exercitii de incalzire, cu miscari usoare si alungiri. Acest lucru ajuta la prevenirea ranirii muschilor, articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor. Evaluati schimbarile de exercitii si activitati in fiecare zi. In acest fel, veti folosi diferite parti ale corpului pentru a evita efortul zilnic al acelorasi articulatii. Unele activitati pun o multime de presiune pe articulatii.
Acordati atentie durerii
Daca aveti dureri articulare timp de 1 pana la 2 ore dupa o activitate sau exercitiu, este probabil sa fii exagerat cu intensitatea si durata antrenamentului, iar in astfel de cazuri se recomanda odihna si, daca este necesar, aplicarea de gheata pentru a calma durerea. Mentinerea unei greutati sanatoase si exercitarea zilnica ajuta la prevenirea problemelor articulare si la mentinerea sanatatii. Osteoartrita afecteaza diferite persoane in moduri diferite. S-ar putea determina ca patologia se agraveaza intr-un timp scurt si provoaca o serie de daune articulatiilor, care afecteaza foarte mult viata de zi cu zi a subiectilor afectati. De asemenea, boala se poate dezvolta si treptat, pe parcursul mai multor ani, provocand mici modificari ale articulatiilor, care nu se inrautatesc sau se imbunatatesc in timp.
Ce este mialgia si cand apare in osteoartrita?
Durerile musculare mai poarta si denumirea de mialgii si afecteaza deseori, o mare parte a populatiei. Oricine poate simti o senzatie de disconfort la nivelul muschilor. Avand in vedere ca organismul are tesut muscular in aproape toate zonele, aceasta durere poate sa apara oriunde in corp. Exista nenumarate care determina durerile musculare dintre care cele mai frecvente sunt suprasolicitarea si traumatismul. Este dovedit faptul ca majoritatea cazurilor de mialgie reprezinta o consecinta a stresului, a tensiunii sau a activitatii fizice. Maduva osoasa este un tesut care se afla in interiorul cavitatii unor oase, cum ar fi femurul. Acesta este motivul pentru care pacientii cu mielom multiplu au adesea dureri osoase si alte tulburari, cum ar fi fracturi sau osteoporoza. In plus, celulele plasmatice in exces pot inhiba producerea altor celule sanguine si pot produce anemie. Leucocitele si trombocitele pot fi, de asemenea, afectate, provocand leucopenie sau trombocitopenie.
Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca productia de anticorpi si fragmente ale acestora, care pot deteriora rinichii si chiar pot produce insuficienta renala, este crescuta. In mielomul multiplu, celulele canceroase se acumuleaza in maduva osoasa si disloca celulele sanguine sanatoase, producand proteine anormale. Nu este intotdeauna necesar sa se trateze mielomul multiplu imediat. Daca acesta se dezvolta lent si nu provoaca semne sau simptome, medicul dumneavoastra va poate recomanda o monitorizare atenta, mai degraba decat un tratament imediat. Pentru persoanele cu mielom multiplu care necesita tratament, exista mai multe optiuni pentru a le ajuta sa gestioneze boala.
BIBLIOGRAFIE
Chan LS, et al., eds. Complementary and alternative approaches II. In: Atopic Dermatitis: Inside Out or Outside In? Elsevier; 2023;
Eczema and bathing. National Eczema Association. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing. Accessed May 9, 2022;
Lebwohl MG, et al. Atopic dermatitis. In: Treatment of Skin Disease: Comprehensive Therapeutic Strategies. 6th ed. Elsevier; 2023;
Eczema in skin of color: What you need to know. https://nationaleczema.org/eczema-in-skin-of-color. Accessed May 9, 2019;
Kelly AP, et al. Atopic dermatitis and other eczemas. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2021;
Kelly AP, et al. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw-Hill Education; 2023;