Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Totul despre torticolis (gat rasucit): cauze si tratament

Totul despre torticolis (gat rasucit): cauze si tratament

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 3 decembrie 2024

Torticolisul, cunoscut si sub denumirea de „gat rasucit” sau „gat intepenit”, poate fi o experienta dureroasa si incomoda atat pentru copii, cat si pentru adulti. Aceasta afecteaza libertatea de miscare si creeaza un disconfort puternic. Intelegerea cauzelor acestui disconfort si gasirea tratamentelor adecvate este esentiala pentru a aduce alinare si a facilita recuperarea. Citeste acest articol si afla tot ce ai nevoie sa stii pentru a ameliora disconfortul produs de torticolis sau alte probleme cu gatul.

Epidemiologie

Torticolisul este o afectiune destul de frecventa, care poate afecta persoane de toate varstele. Se estimeaza ca o mare parte din populatie se confrunta la un moment dat cu aceasta afectiune, majoritatea cazurilor fiind temporare si autolimitate. Totusi, cazurile cronice sau recurente de torticolis pot necesita tratament specific si evaluare medicala.

Distonia cervicala este cea mai severa forma de torticolis. Afecteaza mai frecvent femeile si se manifesta de obicei in jurul varstei de 30-50 de ani. In cazuri rare, aceasta afectiune poate aparea si la copii sau tineri.

Se estimeaza ca incidenta generala a torticolisului spasmodic este destul de rara, afectand aproximativ 1 din 10.000 de persoane​. Torticolisul care se mentine temporar este mai des intalnit. Acesta poate aparea ca urmare a miscarilor bruste ale gatului sau dupa accidentari minore, cum ar fi lovituri in cadrul activitatilor sportive sau accidentari auto.

Ce este torticolis la copii?

Daca observi inclinarea gatului intr-o parte si a barbiei in cealalta parte la copilul tau, acesta poate suferi de torticolis. La copii, aceasta afectiune poate fi data de aparitia unei contracturi la nivelul muschiului sternocleidomastoidian. Adesea, aceasta este data de:

  • o pozitie deficitara in uter;
  • nastere dificila;
  • adoptarea unei pozitii de somn incomode.

Vestea buna este ca torticolisul la copii este tratabil, iar sansele de recuperare sunt destul de mari, mai ales daca diagnosticul este stabilit din timp. Asadar, mergi la medic cat mai repede, daca observi modificari persistente ale pozitiei celui mic. 

Cat dureaza un torticolis?

Simptomele date de torticolis pot varia ca durata, de la cateva zile, pana la cateva saptamani. Cu tratamentul potrivit, intensitatea si durata simptomelor se diminueaza considerabil. La copii, torticolisul poate dura putin mai mult, mai ales torticolisul congenital. Insa, prin implementarea tuturor masurilor recomandate de medic, micutul tau poate scapa de torticolis. Unii copii prezinta torticolis cateva saptamani, altii cateva luni. Pentru vindecarea acestei afectiuni este important a fii consecvent in ceea ce priveste exercitiile de kinetoterapie sau alte forme de terapie.

Anatomia gatului

Zona cervicala prezinta mai multe straturi musculare, unele situate superficial, altele profund. Aceste grupe musculare au rol in asigurarea miscarilor complexe ale gatului si contribuie la stabilitatea capului si a gatului. Cel mai superficial muschi al zonei cervical este muchiul trapez. Acesta acopera partea superioara a spatelui si gatului. Este implicat in miscarile de ridicare si rotatie ale capului si gatului, precum si in stabilizarea scapulei.

In partea antero-laterala a gatului se afla muschiul sternocleidomastoidian si muschiul platisma. Muschiul sternocleidomastoidian este unul dintre cei mai proeminenti muschi ai gatului si se extinde de la stern si clavicula pana la osul mastoidian al craniului. Este responsabil pentru flexia si rotatia gatului. Mai in profunzime, se afla alti muschi cu rol in stabilizarea capului. Printre acestia se afla:

  • muschii scaleni anterior, mijlociu, posterior - contribuie la flexia laterala a gatului si la ridicarea coastelor in timpul respiratiei;
  • muschii lungi ai gatului si ai capului - implicati in flexie;
  • muschii suboccipitali - responsabili de extensia si rotatia capului;
  • muschii infrahioidieni si suprahioidieni - au rol in deglutitie;
  • muschii intervertebrali si paravertebrali - stabilizeaza coloana vertebrala, mentin postura si mobilitatea gatului.

Cauze de torticolis

Torticolisul poate avea mai multe cauze, variind de la probleme musculare, pana la factori neurologici sau traumatisme. Identificarea cauzei care conduce la aparitia torticolisului este foarte importanta pentru aplicarea tratamentului potrivit.

Torticolis congenital - torticolis la bebelusi, copii

Torticolisul congenital apare la sugari, adesea din cauza unei pozitii incorecte in uter sau a unei nasteri complicate. Este cauzat de scurtarea muschiului sternocleidomastoidian (care conecteaza craniul de clavicula), ceea ce duce la o inclinare sau rotatie a capului. Torticolisul congenital afecteaza de obicei un singur muschi si este observat in primele saptamani sau luni de viata​.

Torticolis dobandit

Acest tip de torticolis este mai frecvent la copii si adulti si poate avea o evolutie acuta sau cronica. Este preponderent cauzat de factori externi, precum:

  • traumatisme;
  • leziuni musculare;
  • inflamatii;
  • compresii nervoase. 

Torticolisul acut („obisnuit”)

Torticolisul acut, cunoscut si sub denumirea de torticolis obisnuit sau banal, este frecvent cauzat de o postura incorecta (de exemplu, dormitul intr-o pozitie incomoda) sau de o miscare brusca a gatului. Aceasta forma este temporara si poate dura cateva zile pana muschii gatului se relaxeaza​.

Torticolis indus de medicamente

Anumite medicamente, in special cele antipsihotice sau antiemetice, pot provoca torticolis ca efect secundar. Acest lucru se intampla din cauza unui dezechilibru in neurotransmitatori, in special in dopamina, care afecteaza controlul muschilor gatului si cauzeaza spasme involuntare.

Torticolis cauzat de infectii

Infectiile, in special cele din zona urechii, a dintilor sau a gatului sunt asociate cu reactii inflamatorii. Inflamatia se extinde si la muschi, care ca raspuns pot dezvolta contractii ce creeaza disconfort. 

Torticolis cauzat de tumori cerebrale

In cazuri rare, o tumoare cerebrala care comprima structuri ale creierului sau ale coloanei vertebrale poate provoca torticolis. Aceasta afectiune este asociata cu alte simptome neurologice, cum ar fi:

  • durerea de cap;
  • tulburari de echilibru;
  • tulburari de vedere.

Descopera care sunt principalele motive pentru care apar tulburarile de vedere din articolul Cauze pentru tulburari de vedere si ameteli.