Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tratament pentru refacerea florei intestinale

Tratament pentru refacerea florei intestinale

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 iulie 2017 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Dezechilibrarea florei intestinale poate avea efecte severe, daca nu se iau masuri de redresare cat mai curand dupa aparitia primelor simptome care exprima o suferinta din aceasta cauza. Iata ce masuri de reechilibrare exista.

Ce este flora intestinala

Sistemul digestiv uman este populat de aproximativ o suta de mii de miliarde de bacterii din vreo 400 de specii, care alcatuiesc asa-numita flora bacteriana. Cand bacteriile „bune” si bacteriile „rele” care alcatuiesc flora bacteriana se afla într-un echilibru propice îndeplinirii functiilor de care raspund – sustin imunitatea organismului, favorizeaza digestia si regleaza nivelul colesterolului – ne bucuram de o buna stare de sanatate. Cand, dimpotriva, echilibrul dintre bacteriile „bune” si cele „rele” se strica, sanatatea noastra digestiva si imunitatea organismului, în ansamblu, au de suferit.

cum se administreaza corect probioticele

Simptome flora intestinala distrusa


Echilibrul florei intestinale poate fi influentat nociv de o serie de factori ce tin de stilul de viata de zi cu zi. Printre acestia se numara alimentatia dezechilibrata, consumul frecvent de alimente care contin aditivi si conservanti si care au fost tratate cu insectofungicide sau cu hormoni, administrarea frecventa de medicamente (antibiotice, dar si antiacide, reglatoare ale tranzitului intestinal, imunosupresive) pe cale orala sau rectala, stresul, precum si unele boli (cancer, constipatie cronica etc.).

Dezechilibrarea florei microbiene „se vede” cel mai prompt la nivel digestiv, prin aparitia diareei, care variaza în intensitate si ca durata în functie de distrugerile produse în randul bacteriilor „bune” care populeaza intestinul. Candidozele sunt o alta manifestare evidenta a faptului ca scutul de bacterii din interiorul tractului digestiv este afectat. Apoi, efectele scaderii imunitatii se extind la alte niveluri: contractam tot felul de infectii virale respiratorii, la nivelul pielii, urinare sau genitale, care se manifesta cu atat mai sever cu cat flora a fost mai afectata.

Antibioticele si flora intestinala

Paradoxul în ceea ce priveste administrarea de antibiotice este ca, desi au scopul de a distruge agentii patogeni (bacteriile „rele”), ele ajung sa distruga, fara discriminare, si o parte consistenta din bacteriilebenefice. Si, ca si cum raul produs nu era de-ajuns de mare, bacteriilor benefice distruse le iau locul bacterii rezistente la antibiotic – deci, care vor face ineficiente viitoarele tratamente – si alti microbi oportunisti.
Tocmai de aceea, tratamentele cu antibiotic trebuie prescrise cu „zgarcenie” si completate întotdeauna prin administrarea de suplimente cu probiotice si prin consumul de alimente care aduc în organism bacterii benefice (iaurturi, muraturi în sare si altele).

ce este diverticuloza?

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina