Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uleiul de peste: ce beneficii are pentru sanatate

Uleiul de peste: ce beneficii are pentru sanatate

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 iulie 2024 Ultima actualizare: 16 iulie 2024

Despre uleiul de peste s-au scris multe lucrari. Se stie ca uleiul de peste este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului, pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului. Istoria uleiului de peste si a beneficiilor acestuia are o vechime de mii de ani. Este considerat din timpuri stravech un adevarat dar al naturii de catre locuitorii zonelor arctice si sub-arctice. Era folosit la aproape orice: de la iluminat lampile, prelucrarea pieilor de animale, tratarea barcilor si a corabiilor pentru a preveni acoperirea lor cu gheata pana la folosirea lui ca medicament, atat pentru oameni cat si pentru animale.

Istoria uleiului de peste in diferite tratamente

Care sunt beneficiile OMEGA 3 pentru organism?

Care este rolul uleiului de peste in timpul sarcinii?

Diferente intre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod?

Istoria uleiului de peste in diferite tratamente

Primele dovezi despre beneficiile uleiului de peste dateaza de pe vremea vikingilor, iar in nordul Norvegiei s-au gasit dovezi ale folosirii uleiului de peste in scopuri medicinale din perioada 230-895 (d.Hr.). Explicatia e simpla. Pentru a supravietui in conditiile aspre din nord, cu lipsa soarelui pe perioada iernii (deci si a vitaminei D) localnicii au invatat repede ca, luat zilnic, uleiul de peste este un remediu excelent pentru sanatate in general dar si pentru a preveni rahitismul sau afectiunile reumatismale. Primele atestari medicale stiintifice dateaza din 1789, si ele au fost descoperite in Manchester, cand Dr. Darbey a folosit ulei de peste pentru a trata reumatismul.

Legat de beneficiile uleiului de peste sau a uleiului extras din ficat de cod, Peter Möller a observat ca locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se imbolnaveau foarte rar, datorita consumului frecvent de ulei de ficat de cod. Pornind de la aceasta baza, s-a dedicat cercetarii si identificarii metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare. Astfel, a dezvoltat si patentat metoda utilizarii aburului de a extrage uleiul din ficatul de cod proaspat, pastrandu-se astfel substantele nutritive. Se stie deja ca uleiul de peste este atat de sanatos datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega 3. 

Care sunt beneficiile OMEGA 3 pentru organism?

Se stie deja ca lipidele (grasimile) reprezinta cea mai concentrata forma de energie pentru organism. In functie de structura lor, grasimile pot fi saturate (risc asociat afectiunilor cardiovasculare), nesaturate (mono sau poli, cu beneficii multiple pentru sanatate) si trans (hidrogenate, responsabile de cresterea colesterolului).

Grasimile polinesaturate sunt o categorie de grasimi sanatoase care contin acizi grasi esentiali, ce pot fi preluati doar prin alimentatie. Ele au un rol important in reducerea proceselor inflamatorii, mentinerea functiilor cognitive si reprezinta un suport in functionarea optima a sistemului osteo-articular. Dintre acestea cele mai sanatoase sunt structurile moleculare EPA si DHA, care sunt tipuri de acizi Omega 3

Cand vorbim de Omega 3 din uleiul de peste vorbim practic de EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), ce provin din pesti oceanici si crustacee. EPA (acid eicosapentaenoic) este precursor al anumitor eicosanoizi, clasa de substante ce regleaza procese fiziologice fundamentale, cum ar fi diviziunea si cresterea celulara, secretiile hormonale si activitatea de transport celular transmembranar.

DHA (acidul docosahexaenoic) este un acid gras Omega-3 cu lant lung, ce se regaseste in cantitati mari la nivelul creierului, mai exact in compozitia acelor structuri care sunt implicate in realizarea sinapselor. Creierul este compus in procent de 60% din grasimi, 30% dintre acestea fiind DHA. Asadar, un aport de DHA este important pentru mentinerea structurii normale a membranelor neuronale si functionarea optima a sinapselor.

Studii numeroase au demonstrat calitatile pe care omega 3 le are in mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular. In primul rand, omega 3 actioneaza prin reducerea nivelului de trigliceride din sange si cresterea colesterolului bun, implicit avand o actiune pozitiva asupra hipertensiunii arteriale.

Totodata, previne aparitia aterosclerozei prin incetinirea procesului de depunere a placilor de aterom pe vasele de sange. De asemenea, omega 3 are actiune pozitiva asupra sistemului nervos, ajuta in dezvoltarea creierului bebelusilor, contribuie la tratarea depresiei si a schizofreniei, restabileste echilibrul emotional, inlatura eficient stresul si oboseala si creste performantele intelectuale.

Pe de alta parte, acizii grasi omega 3 previn aparitia bolilor inflamatorii intestinale si amelioreaza simptomele diabetului zaharat, ale artritei reumatoide si ale osteoporozei, dar si ale lupusului eritematos sistemic si ale psoriazisului. Conform studiilor, acizii grasi Omega 3, gratie atributelor antioxidante si antiiflamatorii, incetinesc procesul de imbatranire si favorizeaza vindecarea rapida a ranilor si eczemelor, imbunatatind vizibil aspectul pielii.

Un rol mai putin cunoscut al acizilor grasi omega 3 este contributia importanta pe care o au in metabolizarea rapida a lipidelor si, implicit, in pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, s-a demonstrat clinic ca persoanele care au o dieta bogata in omega 3 au un risc scazut de a dezvolta cancer, in special cancer de colon, cancer de san si cancer de prostata.

Care este rolul uleiului de peste in timpul sarcinii?

Acizii grasi Omega 3 din ulei de peste sunt vitali atat pentru copil cat si pentru mama. Studiile arata ca, pentru dezvoltarea unui copil inteligent si sanatos, o nutritie buna in timpul sarcinii impune consumul, in special, de acizi grasi EPA si DHA care se gasesc in uleiul de peste. Cu toate acestea, 85% dintre femei sunt deficitare in acesti acizi grasi omega 3. Cercetarile arata ca doar 2% din femeile gravide au diete care raspund nevoilor lor de grasimi Omega 3 DHA si EPA iar restul de 98% raspund la mai putin de 18% din recomandarea de zi cu zi.

Eficacitatea acizilor grasi Omega-3 este demonstrata de peste 15,000 de articole stiintifice. In ultimul timp, majoritatea specialistilor sustin ca uleiul de peste se poate folosi in siguranta in timpul sarcinii, alaptarii si este important inclusiv pentru sugari. In perioada intrauterina, DHA este incorporat in cantitate apreciabila in sistemul nervos al fatului, cu o acumulare fetala accelerata in ultimul trimestru de sarcina (30-45 mg/zi), fapt care impune un aportul dietetic matern minim de 200 mg DHA/zi.

Pe scurt, iata care sunt cele mai importante avantaje pentru mama si copil in primele luni de sarcina atunci cand se foloseste uleiul de peste in dieta si alimentatie:

  • 1. Nivelul DHA influenteaza maturizarea si dezvoltarea cerebrala a fatului de la primele saptamani de sarcina pana la perioada de lauzie;

  • 2. Se reduce riscul nasterii premature inainte de saptamana 34 cu 31% pentru sarcinile normale si cu 61% pentru sarcinile cu risc. Afirmatia a fost demonstrata de nenumarate studii care au aratat ca gravidele care au luat ulei de peste pe timpul sarcinii erau mai puti predispuse sa nasca inainte de termen;

  • 3. Creste continutul de acizi grasi esentiali ai laptelui matern, lapte care se transmite de la mama la fat;

  • 4. Se obtin efecte benefice in dezvoltarea acuitatii vizuale, a calitatii somnului, a activitatii motorii spontane. Este deja cunoscut faptul ca acizii grasi omega 3 sunt vitali pentru dezvoltarea acuitatii vizuale;

  • 5. Memorie mai buna, scor mai mare de rezolvarea a problemelor la copil;

  • 6. IQ mai mare al copilului;

  • 7. Risc semnificativ scazut de aparitie a diabetului de tip I la copil;

  • 8. Exista o legatura cauzala intre concentratia DHA in perioada perinatala si performanta cognitiva si comportamentala ulterioara;

  • 9. Creste viteza procesarii informatiilo;

  • 10. Creste imunitatea atat pentru mama cat si pentru fat;

Diferente intre uleiul de peste si uleiul din ficat de cod?

Consumul de ulei din ficat de cod ca si aliment dateaza inca de pe vremea vikingilor dupa cum am afirmat anterior. Apreciat pentru capacitatea sa de a vindeca, energiza si de a intari organismul mai ales in lunile lungi si friguroase de iarna scandinava, uleiul a fost supranumit “aurul oceanului”.

Tot vikingii sunt cei care au inventat prima metoda de extragere a uleiului, perfectionata mult mai tarziu. Ei foloseau ramuri de mesteacan care erau aranjate intr-o tigaie mare cu apa pusa pe foc, iar peste acestea era asezat ficatul de cod (ficatul speciei de cod Gadus Morhua in special). Pe masura ce apa fierbea, aburii gateau ficatul, scurgand astfel uleiul care ulterior era adunat de la suprafata apei.

Pe langa consumul intern, vechii pescari norvegieni foloseau ulei din ficat de cod direct pe muschi si articulatii pentru a inlatura durerile. Astazi, uleiul din ficat de cod este folosit in continuare ca tratament natural pentru artrita si alte afectiuni articulare.

Ce trebuie stiut este faptul ca Vitamina D se gaseste in mod natural in uleiul din ficat de cod, iar consumul acestuia previne aparitia problemelor cauzate de expunerea limitata la soare. In plus, acesta are un continut bogat si de vitamina A, nutrient cu rol antioxidant ce mentine sanatatea ochilor, a creierului, reduce stresul oxidativ si contribuie la dezvoltarea normala a corpului.

Anumite etape de procesare a ficatului de cod (cum ar fi distilarea moleculara) duc insa la pierderea unor cantitati importante de vitamina A si D, tocmai de aceea producatorii sunt nevoiti sa suplimenteze aceste pierderi prin adaugarea vitaminelor mentionate in suplimentele alimentare fabricate. 

Desi acest adaos de vitamine reprezinta o etapa esentiala pentru obtinerea unor suplimente care indeplinesc standardele existente, la fel de importanta este si cantitatea in care acesta se realizeaza. Administrarea suplimentelor pe baza de ulei din ficat de cod care contin o cantitate mai mare de vitamina A in comparatie cu adaosul de vitamina D poate duce la aparitia deficitului de vitamina D si a unor afectiuni precum osteoporoza.

Asadar, atunci cand doresti sa cumperi un astfel de supliment, asigura-te ca produsul respectiv contine cel putin o unitate de vitamina D la zece unitati de vitamina A, iar cantitatea de vitamina A (impreuna cu valorile pe care le obtii din dieta alimentara) nu depaseste doza zilnica recomandata. Iar daca apar simptome precum greata, balonare, crampe e bine sa consulti un medic specialist.

REFERINTE:

Jones PJH, Rideout T. Lipids, sterols, and their metabolites. In: Ross AC, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, MD: Lippincott Williams & Wilkins; 2014.

Jones PJH, Papamandjaris AA. Lipids: cellular metabolism. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:132-48.

Harris WS. Omega-3 fatty acids. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:577-86.

Lichtenstein AH, Jones PJH. Lipids: absorption and transport. In: Erdman JW, Macdonald IA, Zeisel SH, eds. Present Knowledge in Nutrition. 10th ed. Washington, DC: Wiley-Blackwell; 2012:118-31.

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press; 2005.

SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res 2005;24:87-138.

Gabbs M, Leng S, Devassy JG, Monirujjaman M, Aukema HM. Advances in our understanding of oxylipins derived from dietary PUFAs. Adv Nutr 2015;6:513-40.

Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med 2008;233:674-88. 

Articole similare
Sensibilitatea dentara: de ce apare, cum o recunosti, preventie si tratament Sensibilitatea dentara: de ce apare, cum o recunosti, preventie si tratament

Sensibilitatea dentara poate fi tratata prin diverse metode, iar solutiile difera in functie de cauza principala a sensibilitatii dentare. Este recomandat sa vizitati un specialist pentru a analiza starea exacta a fiecarui dinte afectat. Daca sensibilitatea este usoara, este posibil sa vi se recomande sa utilizati o periuta de dinti electrica sau moale si o anumita pasta. Specialistul va va oferi instructiunile necesare pentru a va ingriji corect dintii.

30 decembrie 2024
Edited 16 ianuarie 2025
citește articolul
Polenul de albine: Beneficii, reguli de consum, contraindicatii Polenul de albine: Beneficii, reguli de consum, contraindicatii

Polenul de albine poate functiona similar cu medicamentele antiinflamatoare, potrivit cercetatorilor. Intr-un studiu pe sobolani, oamenii de stiinta au descoperit ca extractul de polen de albine a redus inflamatia la sobolanii cu labele umflate. ResearchTrusted Source pe soareci a aratat ca polenul de albine a avut efecte antiinflamatorii atunci cand este utilizat pentru a-si trata boala hepatica.

22 martie 2024
Edited 13 ianuarie 2025
citește articolul
Polipii nazali: Ce sunt, cum se pot inflama, preventie si tratament Polipii nazali: Ce sunt, cum se pot inflama, preventie si tratament

Daca dimensiunea polipilor nazali este semnificativa, poate provoca blocaje in pasajele nazale. In acelasi mod, provoaca obstructii in caile de drenaj ale sinusurilor si este mult mai probabil ca persoana afectata sa aiba mai usor o infectie a sinusurilor.

21 aprilie 2023
Edited 21 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.