Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Polipii nazali: Ce sunt, cum se pot inflama, preventie si tratament

Polipii nazali: Ce sunt, cum se pot inflama, preventie si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 aprilie 2023 Ultima actualizare: 21 aprilie 2023

Polipii nazali sunt mici cresteri de tesut care se formeaza in interiorul nasului sau sinusurilor nazale. Acesti polipi pot fi cauza congestiei nazale, a secretiilor nazale abundente si a dificultatilor respiratorii. Polipii nazali sunt cresteri anormale, moi si nedureroase, iar formatiunile mai mici nu provoaca, de obicei, multe simptome. Cu toate acestea, cele mai mari pot bloca pasajele nazale si pot provoca dificultati de respiratie, precum si pierderea simtului mirosului si infectii recurente.

Aceste cresteri se formeaza prin inflamatii astmatice, infectii frecvente sau alergii, printre altele. Desi aceasta patologie este mai frecventa la adulti, polipii pot afecta pe oricine. Prin urmare, exista mai multe tipuri de tratamente care vizeaza eliminarea polipilor nazali. Daca polipii nu sunt indepartati, este necesara interventia chirurgicala endoscopica nazosinuzala.

Cauze care duc la inflamarea polipilor nazali

Cauza exacta a polipilor nu este cunoscuta, dar acestia par sa creasca din cauza inflamatiei prelungite si a iritatiei nasului si poate exista o predispozitie genetica pentru a mentine acea stare inflamatorie persistenta. Unele teorii indica, de asemenea, o implicare bacteriana in formarea polipilor sau a unor substante active ale vaselor care ar provoca o inflamatie a stratului de sub mucoasa nazala.

Putem afirma faptul ca unele boli sunt asociate cu o frecventa mai mare a polipilor nazali, cum ar fi astmul, hiperreactivitatea bronsica sau rinita alergica cauzata de ciuperci. Fibroza chistica este, de asemenea, asociata cu polipii nazali. Acestea sunt caracteristice maturitatii, deci daca apar la copii, trebuie suspectata existenta acestei boli respiratorii, care provoaca infectii respiratorii grave.

Polipii nazali se dezvolta in interiorul nasului, formandu-se in caile respiratorii si sinusuri. Odata cu aparitia acestor cresteri anormale, este afectata intreaga structura nazozinala. Structura nazosinuzala este formata din sinusurile nazale si paranazale, cavitati care sunt direct afectate de aparitia acestor cresteri anormale si care, prin urmare, sunt implicate in tratamentul chirurgical.

Narile sunt cavitati separate de septul sagital. Acestea se gasesc in partea de sus si au numeroase functii, cum ar fi:

Filtreaza aerul pe care il respiram.
Colecteaza impuritatile din particulele prezente in aer.
Percepe si diferentiaza mirosurile.
Incalzesc aerul pe care il respirati.

Pe de alta parte, sinusurile sunt patru cavitati situate intre oasele fetei si capului. Printre functiile lor, sunt incluse:

Distributia aerului pe care il primim prin caile respiratorii.
Umidificarea nasului si contributia la lubrifierea acestuia pentru a-l mentine fara particule si bacterii.

Aparitia polipilor nazali implica o afectiune in ambele structuri nazale si, prin urmare, limitarea diferitelor functii. Desi este adevarat ca nu se poate indica exact care sunt cauzele dezvoltarii polipilor nazali, exista cativa factori patologici care favorizeaza aparitia lor:

Modificari anatomice ale pasajelor nazale si / sau sinusurilor.
Inflamatii recurente ale mucoasei nazale.
Rinita sau sinuzita.
Fibroza chistica. Afecteaza glandele care produc mucus, lacrimi, transpiratie, saliva si sucuri gastrice.
Rinita alergica. O infectie cronica provoaca inflamatia membranei mucoasei nazale, producand un exces de lichid in celulele nazale.

Simptome pentru polipi nazali

Polipii se manifesta initial printr-o pierdere a mirosului si a gustului care progreseaza progresiv spre o obstructie nazala partiala sau completa. De obicei, acestia provoaca simptome precum incapacitatea de a respira pe nas, pierderea mirosului, dureri de cap. Aceste cresteri sunt benigne, dar cu cat dimensiunea lor este mai mare, cu atat simptomele vor fi mai inconfortabile:

Pierderea totala sau partiala a mirosului.
Alterarea gustului.
Excesul de mucus nazal.
Dificultati de respiratie. Acest lucru provoaca uscaciune in gura si nas, contribuind astfel la sforait.
Congestie nazala persistenta.
Secretii nazale abundente, apoase sau groase, care curg din nas sau se scurg in gat.
Durere faciala sau durere de cap.

Diagnosticul polipilor se bazeaza pe starea clinica a pacientului, astfel incat desi pacientul  prezenta obstructia nazala, pierderea mirosului, exces de mucus, medicul poate stabili diagnosticul prin adresarea mai multor intrebari sau prin examinarea fizica a nasului.

Optiuni de tratament pentru inflamarea polipilor

Tratament medicamentos: Medicamentele pentru alergii sau steroizii nazali pot fi prescrise pentru a reduce inflamatia si pentru a imbunatati simptomele de polipi nazali. Antibioticele pot fi utilizate pentru a trata infectiile sinusurilor nazale. Tratament chirurgical: Daca polipii nazali nu raspund la tratamentul medicamentos sau devin suficient de mari incat sa cauzeze probleme respiratorii grave, poate fi necesara indepartarea lor prin interventie chirurgicala. Imunoterapie: Pentru pacientii cu rinita alergica care au polipi nazali, imunoterapia poate fi o optiune de tratament care implica administrarea treptata de alergeni pentru a reduce reactiile alergice si inflamatia.

Evitarea factorilor declansatori: Daca polipii nazali sunt cauzati de alergii, evitarea factorilor declansatori poate fi o modalitate de a reduce simptomele si de a preveni aparitia polipilor noi. Corticosteroizii formeaza baza tratamentului pentru polipii nazali. Mai exact, potrivit specialistilor, corticosteroizi intranazali si-au demonstrat eficacitatea atat in scaderea dimensiunii polipilor, cat si in prevenirea reaparitiei lor. Acest tip de tratament poate fi capabil sa reduca simptomele.  

Tratamentele orale cu corticosteroizi pot ajuta, de asemenea, la reducerea polipilor nazali si la ameliorarea simptomelor, dar prezinta un risc mai mare de efecte secundare daca sunt luate pe termen lung sau sunt brusc lasate. Prin urmare, indicatia si durata acestei optiuni vor trebui cantarite individual. Alte optiuni de tratament medicamentos care pot fi adaugate la corticosteroizi si luate pe termen lung sunt antileucotrienele. Aceste medicamente pot fi recomandate in special pacientilor care sufera de astm si intoleranta la AINS.

Exista anumite medicamente pe care specialistul le va evalua pentru a le utiliza la pacientii care au alte afectiuni, precum astm coexistent si care nu raspund la alte tratamente, precum si alte medicamente care au aratat o anumita eficacitate pentru a preveni recidivele la pacientii operati. Tratamentul traditional nu este intotdeauna eficient. Uneori raspund doar la corticosteroizi si, atunci cand se efectueaza o interventie chirurgicala, polipii apar din nou in cateva luni daca nu sunt repozitionati corespunzator.

Chirurgia endoscopica endoscopica endonazala este o procedura foarte eficienta pentru corectarea patologiilor nazale, cum ar fi sinuzita, deviatia septala, polipii si tumorile nasului, tumorile bazei craniului. Este o optiune necesara atunci cand apar polipi sau inflamatia nazala este cronica. Atunci cand polipii provoaca obstructia nazala si nu se reduc in dimensiune este necesar sa se intervina chirurgical.  Daca dimensiunea polipilor nazali este semnificativa, poate provoca blocaje in pasajele nazale. In acelasi mod, provoaca obstructii in caile de drenaj ale sinusurilor si este mult mai probabil ca persoana afectata sa aiba mai usor o infectie a sinusurilor.

Incidenta si mortalitatea cancerului nazal. Legatura dintre cancer nazal si polipi

Cele mai multe tumori care apar in sinusuri sunt avansate, iar ratele de vindecare sunt, in general, slabe (50%). Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de tumoare maligna a nasului si a sinusurilor (70-80%). Papiloamele sunt entitati diferite care au uneori degenerare maligna. Cancerele cresc in interiorul granitelor osoase ale sinusurilor paranazale si sunt adesea asimptomatice pana cand erodeaza si invadeaza structurile adiacente.

Implicarea nodala este rara. Desi metastazele pot aparea din cavitatea nazala si sinusuri, metastazele indepartate se gasesc la 20% pana la 40% dintre pacientii care nu raspund la tratament. Cu toate acestea, cele mai multe decese apar din recurenta locoregionala, care se datoreaza raspandirii directe a cancerului in zonele vitale ale craniului sau din boala recurenta locala rapida.

Cancerele sinusurilor maxilare sunt cele mai frecvente dintre toate cancerele sinusurilor paranazale. Sinusul etmoidal, vestibulul nazal si tumorile cavitatii nazale sunt mai putin frecvente, iar tumorile sinusale sphenoidale si frontale sunt rare. In general, tratamentul pentru cancerul nazal este o combinatie de mai multe dintre aceste optiuni. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile de tratament si sa alegeti cea mai buna optiune pentru situatia individuala.

Tot ce vrei sa stii despre cancerul nazal

 

Articole similare
Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti

Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si fara indoiala, orice modificare, obstructie sau disconfort in nas este ceva care ne deranjeaza imediat si produce iritabilitate. Majoritatea afectiunilor implica igiena precara a canalelor nazale unde pot patrunde diferite microorganisme, bacterii sau virusi.

23 iulie 2024
Edited 23 iulie 2024
citește articolul
Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Congestia nazala este cauzata de umflarea tesuturilor din interiorul narilor. Apare in caz de raceala comuna, gripa sau alergie si, de obicei, este cauzata de virusi, bacterii sau alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii. Cu toate acestea, exista si alti factori externi capabili sa declanseze congestia nazala, cum ar fi poluarea sau expunerea la fumul de tutun.

6 martie 2024
Edited 6 martie 2024
citește articolul
Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism

Semintele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma semintelor de anason este extrem de puternica, datorita anetolului, ulei esential care se regaseste din belsug in anason.

22 martie 2023
Edited 28 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina