Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Urticaria acvagena: Ce este alergia la apa, cum ne afecteaza viata si ce trebuie sa stim despre ea

Urticaria acvagena: Ce este alergia la apa, cum ne afecteaza viata si ce trebuie sa stim despre ea

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 februarie 2024 Ultima actualizare: 19 februarie 2024

Alergia la apa, cunoscuta si sub numele de urticarie acvagena, este o afectiune rara in care persoana dezvolta reactii alergice la contactul cu apa. Aceasta afectiune face parte din categoria alergiilor fizice, care includ reactii alergice la factori fizici precum caldura, frigul sau presiunea. Alergia la apa este considerata o forma de urticarie fizica, deoarece provoaca aparitia eruptiilor cutanate si a senzatiei de mancarime pe piele.Simptomele alergiei la apa pot aparea dupa contactul cu apa la orice temperatura, fie ca este vorba de apa calda, rece sau chiar de apa la temperatura camerei. semne si simptome comune ale alergiei la apa:

Urticarie si eruptii cutanate: Contactul cu apa, fie ca este rece sau calda, poate provoca aparitia urticariei sau a unor eruptii cutanate rosii si umflate. Acestea pot aparea pe zonele de piele care au intrat in contact cu apa si pot fi insotite de senzatie de mancarime intensa.

Mancarime si senzatie de arsura: Persoanele cu alergie la apa pot experimenta mancarime si senzatie de arsura pe piele dupa contactul cu apa, fie ca este calda, rece sau chiar la temperatura camerei.

Edeme purulente: Uneori, contactul cu apa poate provoca umflarea sau edemele in zonele de piele expuse.

Reactii cutanate dupa expunere la apa: Simptomele alergiei la apa apar de obicei la scurt timp dupa expunerea la apa si se pot ameliora sau disparea dupa ce pielea se usuca sau dupa ce evitati contactul cu apa.

Reactii cutanate locale: Simptomele se limiteaza de obicei la zonele de piele expuse la apa si nu afecteaza intregul corp.

Este important sa mentionati medicului toate simptomele si orice circumstante legate de aparitia acestora pentru a ajuta la diagnosticarea corecta. Medicul va poate face un examen fizic, poate lua o anamneza detaliata si poate efectua teste suplimentare pentru a exclude alte posibile cauze ale simptomelor. In general, alergia la apa este o afectiune rara, iar diagnosticul si tratamentul trebuie sa fie realizate de catre profesionisti de sanatate specializati in alergii si imunologie. Nu incercati sa va auto-diagnosticati sau sa va tratati pentru aceasta afectiune, deoarece acest lucru poate duce la complicatii sau la intarzierea tratamentului adecvat.

De ce apare alergia la apa

Cauza exacta a alergiei la apa nu este pe deplin inteleasa. Se crede ca sistemul imunitar reactioneaza anormal la anumite proteine din apa, declansand astfel reactia alergica. Acest tip de alergie poate fi ereditar, dar si dobandit pe parcursul vietii. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul impotriva substantelor straine si a potentialelor infectii. In cazul alergiilor, sistemul imunitar interpreteaza gresit anumite substante inofensive drept periculoase, declansand o reactie alergica. In cazul alergiei la apa, se crede ca sistemul imunitar reactioneaza la anumite proteine din apa sau la alte componente continute in apa, considerandu-le ca fiind periculoase.

Unele studii sugereaza ca alergia la apa ar putea fi legata de modificarile la nivelul pielii care permit apei sa patrunda mai usor in straturile profunde ale pielii, ceea ce declanseaza o reactie alergica. De asemenea, alergia la apa poate fi legata de o sensibilitate exagerata a nervilor cutanate, ceea ce duce la senzatia de mancarime si aparitia urticariei in urma contactului cu apa.

 

Diagnostic si tratament

Diagnosticul alergiei la apa se poate face pe baza istoricului medical al pacientului si a simptomelor observate. In unele cazuri, pot fi realizate teste de piele sau teste de provocare pentru a confirma diagnosticul. Tratamentul pentru alergia la apa, cunoscuta si sub numele de urticarie acvagena sau alergie la apa rece, poate fi dificil, deoarece aceasta afectiune este rara si putin inteleasa. Desi nu exista un tratament complet care sa vindece definitiv alergia la apa, exista unele optiuni care pot ajuta la gestionarea simptomelor si la ameliorarea disconfortului. Este important sa consultati un medic sau un specialist in alergii pentru un plan de tratament adecvat si personalizat. Iata cateva optiuni de tratament pentru alergia la apa:

Antihistaminice: Medicamentele antihistaminice pot ajuta la reducerea reactiilor alergice, inclusiv a urticariei si a senzatiei de mancarime. Aceste medicamente blocheaza efectele histaminei, un mediator alergic eliberat in organism in timpul reactiilor alergice.

Corticosteroizi: In cazul simptomelor severe, cum ar fi urticaria acuta sau mancarimea intensa, medicul poate prescrie o scurta perioada de tratament cu corticosteroizi pentru a ameliora inflamatia si simptomele.

Imunoterapie: Uneori, imunoterapia sau desensibilizarea poate fi utilizata in cazul alergiilor severe si persistente. Aceasta procedura implica expunerea controlata la alergen (in cazul de fata, apa) in cantitati progresiv crescande, cu scopul de a reduce sensibilitatea organismului la substanta respectiva.

Evitarea expunerii la apa rece sau calda: In cazurile severe, evitarea expunerii excesive sau prelungite la apa rece sau calda poate ajuta la reducerea simptomelor alergiei la apa.

Managementul stilului de viata: Evitati factorii care agraveaza simptomele, cum ar fi pielea uscata sau temperaturile extreme, si adoptati un stil de viata sanatos pentru a sprijini sistemul imunitar si sanatatea pielii.

Cum afecteaza viata alergia la apa

Alergia la apa poate afecta semnificativ calitatea vietii persoanelor afectate. Aceasta afectiune poate fi foarte limitativa si poate provoca disconfort fizic si emotional. Iata cateva moduri in care alergia la apa poate afecta viata unei persoane:

Disconfort cutanat: Contactul cu apa, fie ca este rece sau calda, poate provoca aparitia urticariei, care este caracterizata prin eruptii cutanate rosii, umflaturi si mancarime intensa. Acest disconfort cutanat poate fi deranjant si dureros si poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi dusul, baia sau inotul.

Limitari in activitatile zilnice: Persoanele cu alergie la apa pot fi limitate in activitatile care implica contactul cu apa, precum inotul in piscina sau la mare, activitatile acvatice sau pur si simplu spalarea fetei si mainilor. Acest lucru poate afecta rutina zilnica si calitatea vietii.

Dificultati in activitatile de igiena personala: Pentru cei cu alergie la apa, efectuarea unor activitati simple de igiena personala, cum ar fi spalarea fetei sau a mainilor, poate fi un proces dificil si neplacut din cauza simptomelor alergiei.

Afectarea vietii sociale: Alergia la apa poate determina ca persoana sa evite activitatile sociale care implica contactul cu apa, ceea ce poate duce la izolare si la dificultati in relatiile sociale.

Stres si anxietate: A avea o afectiune rara si neobisnuita precum alergia la apa poate provoca stres si anxietate. Persoanele afectate pot fi ingrijorate de posibilitatea de a dezvolta simptome neplacute sau de a se confrunta cu situatii dificile din cauza alergiei.

Impact emotional: Alergia la apa poate avea un impact emotional semnificativ asupra persoanelor afectate. Disconfortul fizic si limitarile asociate cu aceasta afectiune pot duce la scaderea stimei de sine si la sentimente de frustrare sau tristete.

Desi alergia la apa poate fi o afectiune dificila de gestionat, exista optiuni de tratament si modalitati de a face fata simptomelor. Este important ca persoanele afectate sa caute sprijin medical si sa lucreze impreuna cu profesionisti din domeniul medical pentru a gasi modalitati de a gestiona alergia si pentru a imbunatati calitatea vietii. Suportul emotional din partea familiei, prietenilor si a grupurilor de sustinere poate fi, de asemenea, de mare ajutor pentru cei cu alergie la apa.

 

Ce este o alergie solara si ce simptome are in comun cu alergia la apa


Raspunsul la intrebarea ce este o alergie solara si cand poate deveni periculoasa este strans legata de cauzalitatea din spatele manifestarii bolii. In linii mari, alergia solara este o forma de urticarie care apare in urma expunerii la radiatiile solare (razele UVA si razele UVB) si este intalnita mai frecvent la persoanele de sex feminin, aproximativ 66% dintre persoanele bolnave de aceasta afectiuni sunt femei.

Diferenta dintre alergia la soare si arsura solara din cauza supraexpunerii la radiatia UV in intervale de timp nepotrivite sau fara folosirea de produse cu factor de protectie solara consta in faptul ca in cazul persoanelor care sufera de alergie solara eruptiile cutanate se declanseaza aproape instant si daca pacientul/bolnavul nu este retras de la sursa de expunere forma de alergie poate deveni periculoasa si carnea se poate infecta, arsura sa fie adanca si poate genera si alte simptome precum greturi, varsaturi, dureri de cap.

Altfel spus, alergia solara poate deveni periculoasa atunci cand persoana care sufera de aceasta afectiune nu este indepartata de factorul care a declansat alergia, in cazul de fata lumina Soarelui. Totodata, in alergia la soare, sunt implicati si alti factorii de risc precum: Predispozitia genetica, aplicarea parfumurilor si a substantelor iritante la nivelul tegumentului expus la soare, aplicarea de creme autobronzante sau uleiuri agresive, administrarea de substante medicamentoase precum tetracicline, sulfamide sau ketoprofen.

Bibliografie:

Anorexia nervosa. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. Accessed Nov. 13, 2017;

Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr; Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. 2002;

Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;

Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;

Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Dec;

Articole similare
Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor Circulatia periferica: Boli asociate cu schimbarea culorii picioarelor

Picioarele rosii sunt o urmare fireasca a unei afectiuni inflamatorii cronice confundata de multe ori cu banala celulita. Cauzele principale sunt bolile venoase cronice, edemele cronice sau boli dermatologice manifestate mai degraba la picioare. Dintre toti pacientii care au o astfel de problema pana la 33% ajung sa fie diagnosticati gresit si sa sufere in realitate de un anumit tip de celulita.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament Sistemul digestiv: Ce boli poate ascunde emeza, preventie si tratament

Este poate cea mai neplacuta senzatie pe care o avem. Apare cand te astepti mai putin, fie dupa ce mancam ceva, cand suntem in masina sau cand avem o afectiune care are, printre altele, si un simptom asociat cu aceasta senzatie. Senzatia de voma este de regula un simptom al bolilor si nu o afectiune in sine, ea este doar un mecanism de aparare si de conservare al organismului uman, exact cum este si febra.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina