Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Ce este balsamul de Peru si cum poate fi folosit ca remediu pentru diferite afectiuni

Util: Ce este balsamul de Peru si cum poate fi folosit ca remediu pentru diferite afectiuni

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 martie 2024

Balsamul de Peru este de fapt o pasta vascoasa care seamana cu cleiul coniferelor de la noi si este extras dintr-un copac cunoscut sub numele de Myroxylon balsamum. Acest copac se gaseste endemic pe tot teritoriul statului Peru dar exista paduri din acest arbore si in El Salvador. Balsamul de Peru este utilizat atat in alimentatie, in diferite sucuri si bauturi parfumate, dar si in produse dermatocosmetice. Asa cum am spus, uleiul esential de balsam peruan provine din arborele Myroxylon balsamum, cu radacini in America Centrala si de Sud. 

In fitoterapie se foloseste rasina extrasa din arborele Myroxylon balsamum, produs ce este cunoscut drept ,,balsam de Peru”. Parfmul balsamului este unul dulceag, asemanator cu vanilia. Un aspect interesant referitor la aceasta rasina este ca se utilizeaza in industria cosmetica datorita mirosului sau placut.Balsamul in sine are o nuanta profunda de maro si emana un parfum similar cu o combinatie de scortisoara, cuisoare si vanilie. Procesul de extractie al rasinii implica trei tipuri diferite de balsam brut, iar acest proces dureaza in jur de 15-20 de zile.

Civilizatiile Maya, Azteca si Inca au folosit rasina acestui copac pentru a trata ranile si pentru a ameliora simptomele reumatismului, astmului si racelilor. In Peru, balsamul a fost utilizat pentru a reduce tusea, a trata bronsita si a scadea febra. In India, a fost folosit pentru a opri sangerarile, pentru eliminarea viermilor si ca diuretic. In prezent, uleiul esential de balsam peruan este mai des folosit in parfumurile pentru sampoane si sapunuri, pentru aromatizarea dulciurilor si ca remediu in combaterea infectiilor, tratamentul afectiunilor pielii si reducerea tusei.

 

Ce este Balsamul de Peru. Cum il recunosti. Ce contine

Uleiul esential de balsam peruan este bogat in compusi benefici cu diverse proprietati terapeutice, printre care se numara actiuni antioxidante, antiperspirante, antiinflamatoare, stimulante, expectorante, antiseptice, antibacteriene si diuretice puternice. Aceste proprietati puternice sunt atribuite compozitiei bogate in terpene din ulei, care include si alte substante importante precum:

  • Acidul benzoic are o actiune antibacteriana, ajuta la reducerea inflamatiei pielii si a simptomelor eczemelor;
  • Acidul cinamic functioneaza ca antioxidant puternic si compus antimicrobian, eliminand bacteriile si ciupercile;
  • Benzoatul de benzil este util in tratarea paduchilor capului si a scabiei, insa poate cauza reactii alergice;
  • Nerolidolul este prezent in multe plante medicinale, contribuind la sustinerea starii generale de sanatate;

Uleiul esential de balsam de Peru contine si urme de izoeugenol, limonen, alcool benzilic, vanilina, cumarina, acid homovanilic si eugenol. In special, vanilina, principalul compus din boabele de vanilie, este un antioxidant cu capacitatea de a proteja impotriva radicalilor liberi si a daunelor cauzate de radiatiile UV.

 

Beneficii pentru organism oferite de Balsamul de Peru

Aceasta rasina aduce beneficii semnificative functiei respiratorii. Deoarece are proprietati expectorante, ajuta la eliminarea excesului de mucus si la reducerea tusei, ameliorand astfel simptomele racelii, gripei si bronsitei. Difuzarea catorva picaturi in camera sau inhalarea vaporilor obtinuti prin adaugarea de picaturi din extract de balsam de Peru in apa fierbinte poate curata plamanii si facilita respiratia.

De asemenea, uleiul esential de balsam peruan are capacitatea de a reduce riscul de infectii. La fel ca si copacul care elibereaza seva pentru a se proteja impotriva infectiilor, acest ulei ii ofera omului avantaje similare. Aplicat topic, ofera o bariera de protectie impotriva microbilor pe rani, taieturi si arsuri minore. 

In trecut, acest ulei a fost utilizat pentru tratarea scabiei datorita eficacitatii sale in combaterea acarienilor. In prezent, este frecvent utilizat in tratamente topice pentru scabie, iritatii ale scutecelor la bebelusi, eczeme si eruptii cutanate. Pentru a accelera vindecarea si a reduce riscul de infectie, se pot amesteca cateva picaturi din uleiul esential cu un ulei purtator si se aplica pe zona afectata.

Prevenirea bolilor cronice

Desi poate nu reprezinta cel mai mare atuu al balsamului din Peru in ceea ce priveste efectele medicinale, cercetarile au aratat ca acest uleiul de balsam de Peru poate stimula sistemul imunitar si poate contribui la eliminarea radicalilor liberi din organism. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cronice, inclusiv a cancerului.

Beneficii pentru pielea iritata

Uleiul esential de balsam peruan este eficient in calmarea pielii iritate si afectate. Acesta contribuie la hidratarea pielii uscate sau deteriorate, reducand in acelasi timp eruptiile cutanate si eczemele. Prin aplicarea unui amestec de ulei esential de balsam de Peru cu un alt tip de ulei compatibil si masarea zonei afectate, pielea devine mai moale si mai supla. Acest proces poate fi repetat de doua ori pe zi pana cand aspectul pielii se imbunatateste.

Calmeaza iritatiile scalpului

Uleiul de balsam de Peru se dovedeste a fi deosebit de eficient in calmarea scalpului uscat si iritat, precum si in tratarea matretii. Pentru a scapa de matreata, se pot adauga cateva picaturi din acest ulei in samponul obisnuit si se aplica pe scalp in timpul spalarii. De asemenea, se pot adauga cateva picaturi intr-un pahar cu apa pentru clatirea dupa samponare.

Lupta impotriva infectiilor bacteriene

Substantele active din extractul de balsam de Peru au fost asociate cu distrugerea germenilor si bacteriilor, avand efecte curative in zonele sensibile la invazii sau infectii. Prin aplicarea pe piele, acesta poate crea un strat protector pentru cel mai mare organ al corpului uman – pielea. Acesta este motivul pentru care acest preparat este utilizat frecvent pentru prevenirea si tratarea scabiei, o afectiune cauzata adesea de acarieni. Balsamul de Peru este considerat in general un antiacarian, fiind un remediu popular in tarile sale de origine.

 

Decongestionarea cailor respiratorii

Pentru cei care sufera de afectiuni respiratorii, proprietatile expectorante ale uleiului esential de balsam de Peru pot fi de mare ajutor. Difuzat in aromaterapie, acest ulei poate stimula plamanii sa elimine mucusul acumulat, contribuind la eliminarea congestiei din caile respiratorii. Mucusul poate fi un mediu de dezvoltare pentru microbi si bacterii, ceea ce agraveaza problemele respiratorii. Uleiul poate astfel contribui la imbunatatirea rapida a sanatatii respiratorii.

Reduce anxietatea si stresul

Balsamul de Peru a fost utilizat inca din vremurile demult apuse pentru a calma afectiunile psihice, mai ales anxietatea si stresul. Prin inhalarea prin aromaterapie, uleiul esential de balsam de Peru poate determina schimbari hormonale si poate reduce nivelul de hormoni stres in organism, ajutand astfel la relaxarea si reducerea stresului obositor.

Combaterea inflamatiei

Proprietatile sale antiinflamatorii sunt variate, de la aplicarea topica pe rani sau articulatii dureroase la beneficiile interne, inclusiv reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii cardiace. Proprietatile antiinflamatorii ale balsamului de Peru pot fi considerate cele mai versatile si cunoscute. Acest aspect este deosebit de important pentru persoanele care sufera de hemoroizi, deoarece aceasta rasina reprezinta o abordare populara de vindecare pentru aceasta afectiune neplacuta.

Proprietati diuretice

O substanta care ajuta organismul sa elimine toxinele este intotdeauna benefica, de aceea natura diuretica a uleiului esential de balsam de Peru este apreciata de cei care doresc sa elimine toxinele, deseurile si excesul de apa si grasime din corp. Prin promovarea urinarii, uleiul asigura buna functionare a rinichilor si mentine sanatatea acestora.

Ce este arborele de Gomenol. Similitudini intre proprietatile terapeutice ale uleiului de gomenol si balsamul de Peru

Arborele de Gomenol cunoscut oficial sub denumirea de Melaleuca viridiflora,  face parte din familia Myrtaceae si se prezinta sub forma unui arbore sempervirescent (adica este vesnic verde), de dimensiuni ce nu depasesc 7 metri inaltime. Ca orice arbore din aceasta familie, Gomenolul este un arbore care iubeste zonele mlastinoase si creste nativ in zona Africii de Nord in tari precum Maroc, Libia dar il gasim si in anumite insule din cadrul Peninsulei Iberice, prin anumite zone ale Corsicii, Sardiniei dar mai ales in diferite insule din arhipelagul grecesc. Frunzele sale emana un miros aromatic si proaspat, care de duce cu gandul la camfor, sau eucalipt. Arbustul produce o esenta uleioasa cu un miros specific, care se extrage atat din flori cat si din frunze si trunchiul copacului. Ce beneficii are acest arbore pentru sanatate descopera in articolul urmator.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;
Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;
Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;
Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;
Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;
Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;
El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Cafeina: Care sunt efectele asupra organismului, efecte adverse ale supradozajului Cafeina: Care sunt efectele asupra organismului, efecte adverse ale supradozajului

Cafeina este bine absorbita de organism, iar efectele pe termen scurt sunt de obicei resimtite intre 5 si 30 de minute dupa ce este consumata. Aceste efecte pot include cresterea respiratiei si a ritmului cardiac, precum si cresterea vigilentei mentale si a energiei fizice. In functie de individ, aceste efecte pot dura pana la 12 ore.

22 martie 2024
Edited 22 martie 2024
citește articolul
Polenul de albine: Beneficii, reguli de consum, contraindicatii Polenul de albine: Beneficii, reguli de consum, contraindicatii

Polenul de albine poate functiona similar cu medicamentele antiinflamatoare, potrivit cercetatorilor. Intr-un studiu pe sobolani, oamenii de stiinta au descoperit ca extractul de polen de albine a redus inflamatia la sobolanii cu labele umflate. ResearchTrusted Source pe soareci a aratat ca polenul de albine a avut efecte antiinflamatorii atunci cand este utilizat pentru a-si trata boala hepatica.

22 martie 2024
Edited 22 martie 2024
citește articolul
Escherichia coli: Ce este, ce simptome sunt asociate cu aceasta, preventie Escherichia coli: Ce este, ce simptome sunt asociate cu aceasta, preventie

Echerichia coli (E. coli) este o bacterie prezenta de obicei in intestinul oamenilor si animalelor sanatoase, facand parte din flora bacteriana. Cele mai multe tulpini sunt inofensive, dar unele pot provoca intoxicatii alimentare grave prin consumul de alimente. Intr-o minoritate, poate fi transmisa si prin contact direct cu purtatorii sau persoanele infectate.

22 martie 2024
Edited 22 martie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina