Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cafeina: Care sunt efectele asupra organismului, efecte adverse ale supradozajului

Cafeina: Care sunt efectele asupra organismului, efecte adverse ale supradozajului

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 august 2024 Ultima actualizare: 8 august 2024

Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierului si a sistemului nervos central, ajutand organismul sa ramana alert si sa previna oboseala. In doze mici, cafeina poate face organismul sa se simta reimprospatat si concentrat. In doze mari, cofeina induce stari de anxietate si probleme cand e vorba de somnul odihnitor. La fel ca multe alte medicamente, este posibil sa se dezvolte o toleranta la cafeina.

Ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine acelasi efect. Functioneaza prin blocarea efectelor adenozinei, care este un neurotransmitator care relaxeaza creierul si face organismul sa se simta obosit. In mod normal, nivelurile de adenozina se acumuleaza pe parcursul zilei, facand organismul din ce in ce mai obosit si determinand mersul la culcare.

Ce efecte are cafeina in organism?

Cafeina este bine absorbita de organism, iar efectele pe termen scurt sunt de obicei resimtite intre 5 si 30 de minute dupa ce este consumata. Aceste efecte pot include cresterea respiratiei si a ritmului cardiac, precum si cresterea vigilentei mentale si a energiei fizice. In functie de individ, aceste efecte pot dura pana la 12 ore. Simptomele cele mai intalnite dupa consumul exagerat de cafea sunt:

  • O crestere anormala a temperaturii corpului
  • Urinare frecventa
  • Deshidratare
  • Ameteli si dureri de cap
  • Batai rapide ale inimii (palpitatii)
  • Neliniste si excitabilitate
  • Anxietate si iritabilitate

Pentru a compensa energia foarte mare primita intr-un timp scurt, corpul revine ulterior cu o stare de oboseala si mai mare. Deoarece afecteaza creierul, cofeina este adesea denumita un drog psihoactiv. In plus, cofeina tinde sa isi exercite efectele rapid. De exemplu, cantitatea gasita intr-o ceasca de cafea poate dura pana la 20 de minute pentru a ajunge in sange si aproximativ 1 ora pentru a ajunge la eficacitatea deplina. 

Datorita capacitatii sale de a stimula sistemul nervos central, cafeina poate creste metabolismul cu pana la 11% si arderea grasimilor cu pana la 13%. Practic, consumul a 300 mg de cafeina pe zi iti poate permite sa arzi 79 de calorii in plus zilnic. Cafeina poate stimula metabolismul si poate promova pierderea de grasime, dar este posibil ca aceste efecte sa ramana mici pe termen lung.

 

Cat de multa cafea este recomandat sa bem zilnic?

Modul in care reactioneaza fiecare organism la cafeina, este direct proportional cu masa corpului, sanatatea si metabolismul persoanei. Depinde, de asemenea, daca organismul este obisnuit sa primeasca doze regulate de cafeina. Cercetarile sugereaza ca 400 mg pe zi sau mai putin este o doza acceptabila de cafeina pentru populatia generala. Acest lucru inseamna 2-4 cani de cafea pe zi. 

Este remarcat faptul ca au fost raportate supradoze fatale cu doze unice de 500 mg de cofeina. Prin urmare, se recomanda limitarea cantitatii de cafeina la 200mg maxim pe doza. Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze cantitatea zilnic de cafeina la 200mg pe zi.

Care sunt alimentele si bauturile care contin cafeina?

Cafeina se gaseste in mod natural in semintele, nucile sau frunzele anumitor plante. Aceste surse naturale sunt apoi recoltate si procesate pentru a produce alimente si bauturi cu cafeina. Iata cantitatile de cofeine la care trebuie sa te astepti dupa ce consumi urmatoarele bauturi/alimente:

  • Espresso: 240–720 mg
  • Cafea: 102–200 mg
  • Yerba mate: 65-130 mg
  • Bauturi energizante: 50–160 mg
  • Ceai preparat: 40–120 mg
  • Bauturi racoritoare de tipul cola: 20-40 mg
  • Cafea decofeinizata: 3–12 mg
  • Bautura de cacao: 2-7 mg
  • Ciocolata cu lapte: 2–7 mg

Unele alimente contin si cafeina. De exemplu, aprox 28g de ciocolata cu lapte contine 1-15 mg, in timp ce 28g de ciocolata neagra are 5-35 mg. De asemenea, se poate gasi cafeina in unele medicamente eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala. Cum ar fi medicamentele pentru raceala, alergii si dureri. Este, de asemenea, un ingredient comun in suplimentele de slabit.

Cand vine vorba de exercitii fizice, cafeina poate creste utilizarea grasimilor ca si combustibil. Acest lucru este benefic deoarece poate ajuta glucoza stocata in muschi sa dureze mai mult, potential intarziind timpul necesar muschilor pentru a ajunge la epuizare. De asemenea, cafeina poate imbunatati contractiile musculare si poate creste toleranta la oboseala. 

Cercetatorii au observat ca dozele de 2,3 mg pe kilogram de greutate corporala au imbunatatit rezistenta cu pana la 5%. Atunci cand sunt consumate cu 1 ora inainte de exercitiu. Doze de pana la 1,4 mg pe kilogram de greutate corporala pot fi suficiente pentru a beneficia de beneficii. In plus, studiile raporteaza beneficii similare in sporturile de echipa, antrenamentele de mare intensitate si exercitiile de rezistenta. In cele din urma, poate reduce, de asemenea, efortul perceput in timpul exercitiului cu pana la 5,6%. Ceea ce poate face antrenamentele sa se simta mai usoare.

Efecte secundare ale abuzului de consum de cafeina

Consumul de cafeina este in general considerat sigur, desi se formeaza obiceiuri. Unele efecte secundare legate de consumul excesiv includ anxietate, neliniste, tremor, batai neregulate ale inimii si probleme cu somnul. Prea multa cafeina poate provoca, de asemenea, dureri de cap, migrena si hipertensiune arteriala la unele persoane. In plus, cafeina poate traversa cu usurinta placenta. Ceea ce poate creste riscul de avort spontan sau greutate mica la nastere. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze aportul. 

Cofeina poate interactiona si cu unele medicamente. Persoanele care iau relaxantul muscular Zanaflex sau antidepresivul Luvox ar trebui sa evite cofeina. Aceste medicamente isi pot creste efectele.  Concret, Cofeina reactioneaza violent cu substanta Tizanidina care este ingredientul activ din Zanaflex si cu Fluvoxamina, substanta activa din Luvox. In Romania gasim Fluvoxamina in medicamentul Fevarin

Cafeina poate imbunatati starea de spirit, poate reduce probabilitatea depresiei. Poate stimula functia creierului si poate proteja impotriva bolii Alzheimer si Parkinson. Consumul de cantitati mici de cafeina cu aproximativ o ora inainte de exercitiu poate imbunatati performanta la exercitiu. Consumul de cafea poate promova sanatatea ficatului, a pielii si a tractului digestiv. De asemenea, poate prelungi viata si poate ajuta la prevenirea mai multor boli. Cafeina poate avea efecte secundare negative la unii oameni, inclusiv anxietate, neliniste si probleme cu somnul.  Un aport de cafeina de 200 mg pe doza si pana la 400 mg pe zi este, in general, considerat sigur. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze doza zilnica la 200 mg sau mai putin.

Ce trebuie sa retii despre cafea

Cercetarile arata ca amaraciunea cafelei poate stimula productia de acid gastric. Ca atare, multi oameni cred ca aceasta irita stomacul, agraveaza simptomele tulburarilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.  Daca nu ati mancat nimic inainte, cafeaua ar putea deteriora mucoasa stomacului, provocand astfel arsuri la stomac sau indigestie, deoarece acest lucru accelereaza productia de acid. 

Desi consumul de cafea pe stomacul gol nu este direct legat de indigestie, exista studii care sustin ca bautura promoveaza refluxul gastroesofagian si poate creste secretia de cortizol. Pe scurt, cafeaua stimuleaza productia de acid in stomac, care poate fi iritant pentru unii, in special pentru cei cu aciditate si reflux. Pentru unii oameni, senzatia poate fi chiar neplacuta daca cafeaua este consumata pe stomacul gol. Intr-un astfel de caz, se recomanda combinarea cafelei cu alimente care calmeaza aciditatea. 

Acestea includ banane coapte, ovaz, oua, fructe (nu citrice) si paine prajita din grau integral. Si retineti ca zaharurile sau topingurile adaugate la cafea sunt, de obicei, declansatoare de reflux si arsuri la stomac pentru unii oameni, motiv pentru care este recomandat sa consumati cafeaua doar cu lapte.

Bibliografie:

Delaplane, K.S., 2006, Honey bees & beekeeping: A year in the life of an apiary 3rd edition, The University of Georgia, Georgia Center for Continuing Education, Athens, Georgia.

Shimanuki, H., Harman, A., & K. Flottum (eds.). 2005. ABC & XYZ of bee culture, 41st Edition, The A.I. Root Co. Medina, Ohio.

Dadant & Sons, Inc., 1992, The hive and the honey bee, Hamilton, Illinois.

Articole similare
Imunitatea la copii: solutii si metode de intarire a imunitatii Imunitatea la copii: solutii si metode de intarire a imunitatii

Imunitatea reprezinta sistemul propriu de aparare al organismului care are rolul de a neutraliza virusii, bacteriile si microbii cu care acesta intra in contact si, implicit, de a proteja sanatatea. Pentru a-i intelege mai usor complexitatea, punctam ca este compus din timus, splina, sistem limfatic, maduva osoasa, celule albe, anticorpi si hormoni.

4 septembrie 2024
Edited 4 septembrie 2024
citește articolul
Virusul Respirator Sincitial la copii: simptome, complicatii, diagnostic, tratament Virusul Respirator Sincitial la copii: simptome, complicatii, diagnostic, tratament

Daca in maxim 10-14 zile raceala nu trece trebuie mers de urgenta la medic pentru ca poate fi vorba de o gripa si instalarea tratamentului din timp va scurta durata de manifestare si posibilele complicatii ulterioare.

14 februarie 2023
Edited 10 ianuarie 2024
citește articolul
Uleiul din ficat de cod este benefic pentru copii? Uleiul din ficat de cod este benefic pentru copii?

Uleiul din ficat de cod este una dintre cele mai bune surse naturale de acizi grasi esentiali Omega-3 si, in plus, contine si vitaminele A, D si E. Beneficiile sale au fost descoperite de farmacistul norvegian Peter Joachim Möller care, in anul 1854, a observat ca locuitorii din partea de vest a Norvegiei care consumau cantitati foarte mari de peste, in special de cod, se imbolnaveau foarte rar. Uleiul din ficat de cod este un aliat de baza al sa

7 noiembrie 2017
Edited 20 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.