Util: Ce medicamente si suplimente sa luam cu noi in vacanta?
Este intotdeauna recomandat sa iei cu tine o trusa de prim ajutor si sa incluzi medicamentele de care ai nevoie in functie de nevoile tale individuale si de destinatia vacantei tale. Continutul unui kit de calatorie ar trebui sa acopere nevoile medicale principale, care pot aparea in orice tip de vacanta. Fii pregatit cu medicamentele necesare, deoarece in locatia unde vei ajunge, este posibil sa nu ai acces la o farmacie.
Lista medicamentelor si suplimentelor pe care sa le iei in vacanta
Pentru rani sau taieturi
Acestea sunt accidente mai mult sau mai putin minore si pot aparea in orice moment. Este necesar sa se actioneze rapid pentru spalarea ranii, uscarea, dezinfectarea si protejarea acesteia. Pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de apa oxigenata sau alcool, un antiseptic, bandaje sau tifon si, daca este posibil, manusi sterile.
Pentru raceli si dureri de cap, menstruale sau musculare
Pentru a preveni o raceala, o durere de cap sau dureri menstruale, nu uita de medicamente antiinflamatorii si analgezice. In cazul loviturilor, este de asemenea recomandat sa ai un gel sau o crema pentru diminuarea durerii musculare. De asemenea, un termometru, iti va fi de folos pentru a controla eventualele stari febrile.
Pentru tulburari gastro-intestinale
In timpul vacantelor, riscul de a ingera lichide sau alimente neprielnice este multiplicat, mai ales daca calatoresti in tarile in curs de dezvoltare. Pentru a lupta impotriva diareei, va trebui sa porti in trusa de prim ajutor medicamente antidiareice, precum si solutii de rehidratare orala, pentru a inlocui sarurile si mineralele pierdute in episoadele de varsaturi si pentru a evita deshidratarea. Daca schimbarea aerului duce la constipatie, laxativele pot fi foarte utile, desi ar trebui sa le iei numai daca este aboslut necesar.
Pentru alergii
Persoanele cu alergii ar trebui sa fie intotdeauna pregatite pentru a face fata simptomelor unei crize alergice - congestie nazala, mancarimi ale ochilor, rinita, stranut. Din acest motiv, antihistaminicele si corticosteroizii prescrisi de medic nu ar trebui sa lipseasca niciodata din bagajul de calatorie al unei persoane alergice.
Pentru insomnie
Dupa un zbor pe distante lungi, ceasul biologic tinde sa prevaleze asupra noului fus orar. Pentru a combate insomnia si somnolenta, poti opta pentru suplimente alimentare cu melatonina, un hormon care regleaza ritmurile corpului si care ajuta la reducerea timpului necesar pentru a adormi.
Medicatia regulata
Unul dintre cele mai mari ghinioane care ni se pot intampla intr-o calatorie este, in cazul in care suferim de o boala cronica, sa fim lasati fara medicamentele de care avem nevoie zilnic si fara posibilitatea de a accesa o farmacie sau un spital. De exemplu, daca ai diabet, astm sau hipotiroidism, este foarte important sa iei cu tine doze suficiente pentru a-ti acoperi nevoile in toate zilele in care vei fi departe de casa.
Analgezice si medicamente antiinflamatoare
Durerea generala sau disconfortul, cum ar fi o durere de cap sau dureri musculare, sunt aspecte care pot aparea in timpul calatoriei. Remediul de baza consta in medicamente analgezice si antipiretice, cum ar fi ibuprofen, paracetamol sau acid acetilsalicilic. Trebuie sa ai grija deosebita daca suferi de intoleranta gastrica, deoarece acestea pot genera alte tipuri de probleme.
Antiacide
Modificarile alimentare in timpul unei vacante pot provoca disconfort, cum ar fi arsuri la stomac, greata sau constipatie. Pentru a remedia aceste probleme, pot fi utilizate antiacide care contin o compozitie de bicarbonat de sodiu sau saruri de calciu, magneziu si aluminiu.
Produse de protectie solara
Desi destinatia aleasa pentru vacanta permite acces la plaja, in vacanta va exista o expunere mai mare a pielii la soare si acest lucru face necesara utilizarea fotoprotectorilor. Este important sa alegi o protectie solara care blocheaza atat razele UVA, cat si cele UVB si este recomandat sa alegi produse care au cel putin factor 30. De asemenea, este recomandat sa fie rezistente la apa.
Picaturi de ochi
Ochii de multe ori sufera in timpul verii mai mult decat de obicei, din cauza expunerii continue la soare sau apa din piscine. Trusa de prim ajutor ar trebui sa includa un anumit tip de picaturi pentru ochi pentru a evita roseata sau mancarimea, desi poti alege, de asemenea, sa utilizezi un ser fiziologic, desi actiunea sa de hidratare este mai limitata.
Pansamente
Este important ca trusa de prim ajutor a calatorului sa aiba utilitatea necesara pentru a vindeca posibilele rani si leziuni care pot aparea in timpul sederii, mai ales daca calatoria include plimbari lungi in oras sau trasee prin natura. Astfel, trusa de prim ajutor trebuie sa fie bine echipata cu bandaje, bandaje compresive, tifon, ser fiziologic, benzi, antiseptice iodate etc., asigurandu-se intotdeauna ca data de expirare nu a expirat.
Antihistaminice
Indiferent daca apare o reactie alergica neasteptata sau o muscatura de insecte, antihistaminicele trebuie sa fie la indemana. De asemenea, o crema cu cortizon poate fi de ajutor.
Saruri de rehidratare orala
Acestea sunt compusi de saruri care sunt administrate pentru a mentine niveluri optime de glucoza si sodiu in organism. Utilizarea sa este recomandata in special la pacientii cu diaree pentru a preveni deshidratarea.
Apa de gura
Este recomandat sa incluzi in trusa de prim ajutor o apa de gura cu actiune bactericida si fungicida pentru a preveni infectiile orale si pentru a mentine o buna igiena in timpul sarbatorilor. Pentru a-ti fi mai usor, fa o lista cu urmatoarele medicamente, pentru a te asigura ca nu le vei omite sa le adaugi in bagajul de vacanta:
Analgezice si antipiretice - paracetamol sau ibuprofen pentru a trata durerea si febra;
Antihistaminice - pentru a trata alergiile, daca esti predispus la astfel de reactii;
Medicamente pentru raceala si gripa - daca exista riscul sa te imbolnavesti sau daca ai deja o raceala;
Medicamente pentru probleme digestive - antacid sau medicamente pentru diaree sau constipatie;
Medicamente pentru rani si leziuni - pansamente, unguente si spray-uri pentru rani minore, precum si un tratament pentru arsuri solare sau alte probleme ale pielii.
De asemenea, daca ai nevoi medicale speciale, cum ar fi diabetul sau tensiunea arteriala ridicata, nu uita sa iei cu tine medicamentele si echipamentele necesare pentru a le trata sau controla. In cazul in care iei medicamente prescrise, asigura-te ca ai suficienta cantitate pentru perioada in care esti plecat.
Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale in vacanta
Suplimentele alimentare vin sub diferite forme, fie pulbere, capsule, comprimate sau efervescente, ajutand organismul sa-si refaca si sa echilibreze diversi nutrienti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona mai bine. Prin urmare, suplimentele alimentare au utilizari variate, cum ar fi imbunatatirea cartilajului, florei intestinale, cresterea parului, castigarea masei musculare, prevenirea malformatiilor la fatul femeii insarcinate, printre altele.
In general, suplimentele nu au nevoie de prescriptie medicala. In ciuda acestui fapt, nu este ideal sa le luati fara un obiectiv specific, mai ales daca medicul sau nutritionistul nu v-a recomandat administrarea acestora. In plus, fiecare organism are nevoie de o cantitate diferita de vitamine si alti nutrienti si prin urmare, suplimentele trebuie luate cu atentie.
Dupa cum spune si numele, suplimentele alimentare au aparut, mai exact, ca o incercare de a inlocui tot ceea ce nu putem furniza din alimentatie. Cu toate acestea, suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca o dieta bogata in nutrienti. Suplimentele alimentare contin vitamine si proteine care pot face foarte bine, de asemenea, pentru inima, ficat si muschi, precum si pentru imunitate.
Dar atentie! Este foarte important sa stiti rol au acele suplimente, care este dozajul corect si daca exista contraindicatii in administrarea acestora. Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, iar functia lor nu nu este de a trata sau preveni bolile. Cu toate acestea, acestea ajuta la mentinerea corpului mai sanatos, dar absorbtia variaza in functie de fiecare organism.
Lucruri mai putin cunoscute despre suplimentele de vitamine si minerale