Util: Ce trebuie sa stii atunci cand cauti metode pentru a sterge tatuajele de pe piele

Tatuajele facute la impuls pot fi o marturie a momentelor guvernate de emotii intense, cand judecata clara este inlocuita de impuls. Alegerea de a tatua un nume sau un simbol semnificativ intr-un astfel de moment poate parea o idee buna initial, dar adesea vine cu regret in momentul in care sentimentele se calmeaza si reflectia isi face loc. Indepartarea unui tatuaj devine astfel o optiune luata in considerare de cei care simt ca decizia lor nu a fost pe deplin chibzuita. Exista multiple motive pentru care cineva ar decide sa-si inlature un tatuaj, fiecare persoana avand propriul set de circumstante si motivatii pentru a face acest pas.
Cele mai eficiente metode de indepartare a tatuajelor
Eliminarea tatuajelor cu laser
Indepartarea tatuajelor cu laser reprezinta, in prezent, cea mai eficienta modalitate de a elimina desenele permanente de pe piele. Tehnologia implicata, laserul Nd-YAG, este optimizata special pentru aceasta utilizare, emitand o lumina intens concentrata care penetreaza epiderma si se focalizeaza asupra pigmentilor din tatuaj. Acesti pigmenti sunt descompusi in fragmente microscopice care sunt apoi eliminate treptat de catre sistemul imunitar. Aceasta metoda este considerata a fi cea mai eficienta pentru pielea deschisa la culoare, deoarece lungimea de unda de 1064 nm a laserului este minim absorbita de epiderma. Pentru persoanele cu tonuri mai inchise de piele, procedura poate prezenta riscuri, cum ar fi arsurile sau depigmentarea.
Din punct de vedere financiar, eliminarea tatuajelor cu laser este costisitoare, cu preturi ce pot incepe de la 50 pana la 100 de euro per sesiune, iar in ceea ce priveste disconfortul, este clasata la un nivel 4 din 5 pe scara durerii. Este posibil ca un tatuaj sa necesite intre 6 si 10 sesiuni pentru a fi eliminat complet, in functie de mai multi factori, inclusiv varsta si starea de sanatate a clientului, dimensiunea, culoarea si pozitia tatuajului pe corp. Sedintele sunt programate la intervale de 6-8 saptamani, pentru a permite corpului sa elimine pigmentii fragmentati si sa permita regenerarea pielii. Desi este o procedura dureroasa, un avantaj major al acestei metode este durata scurta a unei sesiuni, care poate dura chiar si doar 2 minute, cum ar fi in cazul tatuajelor de la sprancene. Se recomanda utilizarea unei creme anestezice locale pentru a atenua disconfortul, dar majoritatea clientilor raporteaza totusi senzatii comparabile cu ciupitura unei benzi de cauciuc sau intepatura unor ace.
Tehnica abraziunii cu sare pentru indepartarea tatuajelor
Abraziunea cu sare este una dintre metodele traditionale folosite pentru indepartarea tatuajelor, recunoscuta pentru simplitatea sa, dar si pentru riscurile pe care le implica. Procesul consta in utilizarea sarii grunjoase care se freaca intens pe zona tatuata, pana cand se atinge dermul - al doilea strat de piele unde este depozitat pigmentul tatuajului. Prin frecarea repetata, se incearca dislocarea si eliminarea pigmentului.
Desi pare o metoda la indemana, este important de subliniat ca abraziunea cu sare este extrem de dureroasa si poate provoca leziuni serioase. Pe langa durerea implicata, frecarea intensa poate cauza rani deschise, expunand pielea la un risc inalt de infectie. Mai mult, aceasta tehnica poate duce la cicatrizare permanenta si chiar la rezultate nesatisfacatoare in ceea ce priveste indepartarea completa a tatuajului. Datorita acestor aspecte, specialistii in dermatalogie si indepartarea tatuajelor nu recomanda abraziunea cu sare ca metoda viabila. Exista alternative moderne, cum ar fi tratamentele laser, care sunt mult mai sigure si eficiente in eliminarea tatuajelor, reducand riscul de complicatii si oferind rezultate superioare.
Indepartarea chirurgicala a pielii
Excizia chirurgicala a pielii reprezinta o procedura specializata pentru eliminarea tatuajelor, efectuata sub indrumarea stricta a unui medic chirurg. Aceasta implica indepartarea chirurgicala a primelor doua straturi de piele, fiind o solutie eficienta mai ales pentru tatuajele de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, pentru tatuajele mai mari, aceasta tehnica nu este ideala, deoarece suturarea zonei excizate poate duce la formarea de cicatrici vizibile. Procedura necesita anestezie locala si un timp considerabil pentru vindecare, implicand un proces meticulos de ingrijire postoperatorie pentru a reduce riscul de complicatii si pentru a asigura o recuperare optima.
Metoda IPL
Metoda IPL, scurta pentru „lumina intens pulsata”, reprezinta o alternativa la tehnologiile traditionale de indepartare a tatuajelor, cum ar fi laserul NdYAG. Aceasta foloseste o lumina cu un spectru larg, care nu este concentrata si focalizata in aceeasi masura ca un laser, fapt ce limiteaza eficacitatea sa in descompunerea pigmentului de tatuaj. Desi lumina IPL penetreaza straturile superficiale ale pielii pana ajunge la stratul cu cerneala, exista riscuri asociate, precum arsurile sau problemele de pigmentatie, fie hipo-, fie hiper-pigmentare. Aceasta metoda este considerata potrivita mai ales pentru tatuaje mici, cu linii subtiri si plasate superficial pe piele, care sunt mai deschise la culoare.
Criochirurgia
Criochirurgia reprezinta o tehnica moderna utilizata adesea pentru eliminarea celulelor maligne, dar aplicabilitatea ei se extinde si in domeniul cosmetic, mai precis in indepartarea tatuajelor. Procesul implica expunerea pielii tatuate la temperaturi extrem de scazute, folosindu-se agenti criogenici precum azotul lichid. Dupa criogenare, zona afectata este tratata printr-o tehnica de exfoliere, cum ar fi dermabraziunea sau utilizarea unui scrub, ce faciliteaza indepartarea pigmentului tatuajului. Desi eficienta, criochirurgia pentru indepartarea tatuajelor nu este lipsita de riscuri, cel mai semnificativ fiind posibilitatea aparitiei unei cicatrici permanente. De asemenea, procedura este insotita de durere, motiv pentru care se recurge la anestezie. Din cauza acestor potentiale efecte secundare, metoda nu este recomandata persoanelor cu piele sensibila. Este esential ca pacientii sa cantareasca cu atentie avantajele si dezavantajele inainte de a opta pentru aceasta procedura de indepartare a tatuajelor.
Metoda non-laser pentru indepartarea tatuajelor
In ierarhia tehnicilor de eliminare a tatuajelor, metoda non laser ocupa un loc important, situandu-se chiar dupa tehnologia laser. Aceasta tehnica alternativa utilizeaza un aparat de micropigmentare sau de tatuaj pentru a introduce in piele, la nivelul unde pigmentul a fost aplicat initial, solutii special formulate. Compozitia acestor solutii variaza, incluzand ingrediente precum acidul lactic, acidul benzoic sau solutii saline, care ajuta la extragerea sau dizolvarea pigmentului de tatuaj.
Procesul este similar cu cel al realizarii unui tatuaj, insa se personalizeaza in functie de tipul de solutie utilizata, caracteristicile tatuajului si tipul de piele al clientului. Desi costurile si durata unei sedinte sunt comparabile cu cele ale metodei cu laser, experienta poate fi la fel de dureroasa ca si aplicarea unui tatuaj. Mai mult, vindecarea poate fi uneori mai lenta si complicata, necesitand o atentie sporita pentru a evita posibile complicatii. Aceasta metoda se prezinta ca o alternativa viabila pentru cei care cauta optiuni de indepartare a tatuajelor dincolo de solutiile laser.
Bibliografie:
Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;
Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;
Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;