Util: Cum iti poti imbunatati acuitatea auditiva la varsta a treia
Oamenii incep sa-si piarda auzul de la varsta de 20 ani, printr-un proces natural, care are loc treptat si creste de la varsta de 50 de ani. Fiind progresiv, este dificil sa se realizeze pierderea auzului, de aici importanta de a vizita un specialist in mod regulat, in plus fata de a avea grija de sanatatea noastra auditiva. In cazul in care aveti o pierdere usoara a auzului sau doriti sa va imbunatatiti auzul, exista cateva exercitii si terapii naturale pe care le puteti incerca:
Exercitii de auz: exista exercitii simple pe care le puteti face pentru a va imbunatati auzul. Un exemplu este sa ascultati sunete diferite si sa incercati sa identificati frecventele joase si inalte.
Acupunctura: este o terapie naturala care implica plasarea de ace in anumite puncte ale corpului, inclusiv in apropierea urechii. Se crede ca acupunctura poate ajuta la imbunatatirea auzului si la reducerea zgomotelor din ureche.
Masajul urechii: este o terapie care poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si a afluxului de oxigen catre ureche. Incercati sa masati usor urechile cu varful degetelor timp de cateva minute.
Yoga si meditatia: exercitiile de respiratie si meditatia pot ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea circulatiei sanguine in intregul corp, inclusiv in urechi.
O dieta sanatoasa: o alimentatie echilibrata, bogata in nutrienti si vitamine esentiale poate ajuta la mentinerea unei bune sanatati auditive. Consumul de alimente bogate in omega-3, precum somonul, tonul sau nucile, poate fi deosebit de benefic.
Cum puteti proteja acuitatea auditiva la varsta a treia
Evitati zgomotele puternice.
Daca ascultati muzica, folositi casti.
Faceti sport in mod regulat sau mergeti cel putin 30 de minute pe zi.
Mentineti o dieta sanatoasa si echilibrata.
Utilizati dopuri pentru urechi sau protectii pentru auz pentru a participa la concerte, evenimente sportive sau orice alta activitate care implica un zgomot puternic.
Elementele nutritionale care ne ajuta sanatatea auditiva
Mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate ne va aduce intotdeauna beneficii pentru corpul nostru si calitatea vietii. Unele alimente ne pot ajuta sa ne imbunatatim performanta fizica, vederea, memoria sau chiar auzul:
Vitamina C poate ajuta la cresterea auzului.
Vitamina A imbunatateste functionarea urechii interne.
Vitamina B stimuleaza crearea de noi celule in urechea interna.
Vitamina B12 este benefica pentru sistemul imunitar.
Vitamina E previne pierderea auzului.
Potasiul intarzie simptomele pierderii auzului.
Omega 3 are proprietati antiinflamatorii, ajutand la circulatia sangelui in ureche.
Zincul ne ajuta urechile sa ramana sanatoase.
Luand in considerare elementele nutritionale care ne ajuta sanatatea auditiva, mai jos va prezentam o lista de alimente benefice pentru ureche:
Ciocolata
Migdale
Peste
Cereale
Leguminoase
Prune
Stafide
Capsuni
Drojdie
Portocale
Lamai
Lamai verzi -„lime”
Lactate
Branzeturi
Legume
Este important sa discutati intotdeauna cu medicul inainte de inceperea oricarei terapii naturale, deoarece unele probleme de auz pot fi cauzate de afectiuni medicale si pot necesita tratament medical.
Obiceiuri benefice pentru sanatatea auditiva
Exercitii zilnice
Orice miscare sau exercitiu zilnic pe care il facem este benefic pentru sanatatea noastra generala, dar facand-o este, de asemenea, benefic pentru urechi. Activitatile fizice imbunatatesc circulatia sangelui in urechea interna, mai ales in partea urechii responsabila pentru transformarea vibratiilor sonore in impulsuri nervoase.
Este necesar si recomandat sa efectuam miscari musculare mari, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul timp de cel putin 20 pana la 30 de minute, 5 zile pe saptamana. Pilates si yoga sunt doua tipuri de exercitii specifice care, in afara de multiplele sale beneficii pentru sanatate, ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in urechi. Unele dintre beneficiile acestor practici includ protejarea auzului si ameliorarea simptomelor pacientilor care sufera de tinitus. Exercitiile de respiratie profunda fac oxigenul sa ajunga mai repede la urechi.
Relaxati-va
Stand intr-o postura, nemiscat si lasand mintea goala, va relaxeaza, insa ajuta si la reglarea tensiunii arteriale. Veti reduce stresul in timp ce va relaxati, iar sanatatea cardiovasculara se va imbunatati si, prin urmare, se va creste nivelul de sensibilitate auditiva, deoarece exista o legatura intre sistemul cardiovascular si capacitatea functionala a organelor si tesuturilor urechii interne.
Antrenarea creierului
Creierul nostru joaca un rol foarte important in procesarea informatiilor sonore pe care le primim prin intermediul urechilor. Efectuarea unor exercitii pentru a ne mentine creierul in forma, cum ar fi puzzle-urile, ne ajuta sa evitam atrofia materiei cenusii in zonele auditive ale creierului. Jocurile strategice si cele cu cuvintele incrucisate ofera o pregatire mentala excelenta. Incercati sa utilizati jocuri de masa (board game-uri) sau jocuri de cuvinte si numere pentru a face aceasta practica de antrenare a creierului.
Identificati locatia sunetului
O modalitate foarte simpla de a ne testa capacitatea de a recunoaste originea sunetelor este sa ne oprim oriunde dorim si sa incercam sa surprindem diferitele sunete care ne inconjoara in acel moment.
Simulati conversatii in locuri zgomotoase
O alta activitate pe care o putem practica in momentul in care dorim sa ne antrenam auzul este sa pornim televizorul sau radioul si sa purtam conversatii cu membrii familiei. Ar trebui sa fim capabili sa filtram zgomotul de fundal in timp ce ne concentram pe acea conversatie. Cu cat practicam mai mult acest exercitiu, cu atat ne vom simti mai confortabil atunci cand suntem in situatii exterioare cu mult zgomot.
Acordati atentie alimentatiei
Urmarea unei diete corecte si incorporarea anumitor alimente cu proprietati benefice in dieta noastra ne ajuta, pe langa faptul de a avea o stare de sanatate buna, sa obtinem o functionare normala a urechii. Recomandarea specialistilor este o dieta saraca in grasimi animale saturate si cu putini carbohidrati rafinati, deoarece alimentele grase pot reduce alimentarea cu sange a urechilor, intrucat colesterolul se acumuleaza.
Daca sunteti de parere ca s-ar putea sa va confruntati cu pierderea auzului, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa programati o consultatie medicala. Medicul va face putea pune un diagnostic precis, care va va ajuta sa stiti care este nivelul de pierdere a auzului. Este falsa credinta conform careia pierderea auzului este usor de vindecat sau recuperat folosind medicamente. Nu exista niciun studiu care sa sustina aceasta afirmatie.
Auzul modificat asociat cu inaintarea in varsta este tratat cu proteze auditive sau implanturi auditive, dar in niciun caz cu tratament farmacologic. In aceeasi directie, un studiu recent a aratat ca, prin cresterea nivelului de sanatate cardiovasculara, nivelurile de sensibilitate auditiva cresc. Exista o legatura intre sistemul cardiovascular si capacitatea functionala a organelor si tesuturilor din urechea interna.
Tinitus: Ce este, de ce apare, cum se poate preveni
Tinitusul este o afectiune care se manifesta prin auzul unor sunete sau zgomote, fara ca acestea sa existe in realitate. Aceasta patologie poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv zgomote puternice, stres, probleme de circulatie sanguina, afectiuni ale urechii sau a nervului auditiv. Tinitusul sau tiuitul in urechi este un simptom frecvent in populatie, dar in cele mai multe cazuri, nu deranjeaza si nu este necesar un tratament specific.
Sunetele auzite sunt de obicei cele de inalta inaltime. In cazurile in care acestea deranjeaza, ele pot perturba somnul si ajung sa interfereze cu concentrarea si performanta activitatilor zilnice. In masura in care tinitusul afecteaza viata de zi cu zi si nu se poate obtine o odihna adecvata, pacientul este mai iritabil si calitatea vietii sale este din ce in ce mai afectata.
Lucruri mai putin cunoscute despre acufene
Bibliografie:
Abrams H, Chisolm TH, McArdle R. A cost-utility analysis of adult group audiologic rehabilitation: are the benefits worth the cost? (abstract) J Rehab Res Develop. 2002;
Adams PF, Hendershot GE, Marano MA. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat 10. 1999 Oct;
American National Standards Institute. Determination of occupational noise exposure and estimation of noise-induced hearing impairment. Acoustical Society of America, 1996;
Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006;