Util: Cum poti sa-ti tratezi ranile minore daca ai pielea sensibila
Cand esti acasa si esti implicat in tot felul de activitati sansele sa te ranesti si sa ai rani minore sunt foarte mari. Si ele cresc pe masura ce ai tot mai multe de facut si nu prea esti atent la ce faci si mai esti si obosit. In bucatarie, in baie sau chiar in sufragerie, oriunde poti sa te ranesti fara sa iti dai seama. Ranile superficiale nu sunt mai adanci de 5 cm, sunt afectate doar tesuturile exterioare si cele de sub epiderma.
Daca discutam de ranile minore la domiciliu ne referim la zgarieturi, julituri, taieturi, care duc la sangerare daca sunt produse in zone intens vascularizate. La nivelul ranilor minore pot sa apara si elemente externe, praf, pamant, bucati si aschii de lemn, diverse alte materiale. De aici si infectarea si durerea sau senzatia de arsura, inflamatia. Vindecarea ranilor minore este destul de rapida, in 24 de ore nu ar mai trebui sa avem probleme. Ranile se inchid imediat daca sunt curatate, dezinfectate, daca se aplica si un bandaj, un leucoplast cu rivanol.
Ca sa ai grija si sa tratezi ranile minore acasa va trebui sa respecti cativa pasi simpli. Vei incepe cu oprirea sangerarii cu un tifon curat, bandaj, se aplica presiune pe rana pentru a ajuta coagularea sangelui. Se curata apoi rana cu apa si sapun, solutie salina, se indeparteaza resturi, praf, mizerie de pe rana. Se dezinfecteaza cu spirt. Rana superficiala se usuca cu un tifon curat prin tamponare.
Ce rani apar cel mai des in cazul pielii sensibile si cum le putem trata
La nevoie se aplica si pudra de sulfadiazina de argint, si caolin, pansamente cu rivanol si cam atat. Rana ramane acoperita cu bandaj, pansament special pana la cicatrizare. Pansamentele se schimba in mod frecvent la fiecare 24 de ore, se dezinfecteaza iar rana si se usuca inainte de a aplica alt bandaj, pansament.
Fii foarte atent la semne clare de infectie, inflamatie, inrosire, senzatie de durere permanenta, si mergi la medic daca rana superficiala pare ca nu se vindeca, daca sangereaza mereu si daca apare si puroiul. Se poate aplica si o crema cu antibiotic peste rana daca se considera ca este risc de infectare imediat dupa ce a fost curatata si dezinfectata zona unde a aparut rana superficiala. Este foarte important ca rana sa respire si pansamentul sa permita aerisirea zonei, sa aiba gauri micute, insertii.
Tratarea ranilor minore la domiciliu este foarte simpla, cum ai vazut deja. Tot ce ai de facut este sa te opresti imediat din tot ce faceai si sa acorzi atentie ranii minore. Dupa ce ai bandajat bine rana evita sa o umezesti, sa lucrezi sau sa implica zona afectata in timpul activitatilor de zi cu zi. Daca vrei sa te speli si ai deja pansament incearca sa il imbraci intr-un strat protector, o manusa daca ai o rana la mana, sa ai ceva peste pansament ca sa nu ajunga apa si sampon, gel de dus pana la rana care se vindeca.
Incearca sa ai mereu in casa pansamente cu rivanol, spirt, creme cu antibiotic, fasa sterila, iod ca sa dezinfectezi bine cand rana este mai serioasa. De asemenea, nu ar strica sa ai si solutii pentru dezinfectare speciale, instrumente pentru curatarea ranilor in asa fel incat sa poti actiona imediat si sa eviti orice fel de infectare.
Nu te rezuma doar la aplicarea unor tratamente rapide pentru ranile minore, observa ce se intampla cu ele zi de zi si la orice fel de schimbare mergi la medic pentru diagnosticare si interventie de specialitate. S-ar putea sa nu te pricepi prea bine sa cureti rana sau sa permiti infectiile locale, asa ca personalul medical ar fi salvarea ta daca nu ai facut totul ca la carte chiar daca este vorba despre rani minore la domiciliu.
Cat despre prevenirea ranilor minore la domiciliu, aceasta este aproape imposibila. Zi de zi facem atat de multe lucruri prin casa si in jurul ei incat sansele sa ne ranim si sa avem nevoie de ingrijire sunt destul de mari. Ce poti face totusi ca sa eviti ranile minore acasa? Ai grija sa fii odihnit cand esti implicat in activitati riscante, periculoase, nu folosi obiecte ascutite fara sa te asiguri ca stii ce faci cu ele, ai grija si la cutitele prea ascutite, la tocat, dar si la manevrarea uneltelor mai grele.
Nu te grabi, nu alerga, protejeaza cat poti corpul de orice fel de impact, ai grija la tot ce se afla in jurul tau si ia masuri de precautie mai ales daca ai si copii mici. Cele mai multe accidente si rani minore se intampla in bucatarie sau in balcon, in baie, asa ca fii vigilent cand esti in aceste camere si fii constient mereu de tot ce faci. Nu te gandi la nimic altceva cand esti implicat in activitati cu risc, fii concentrat la ce faci si incearca sa iti termini treaba cat mai bine, dupa care te poti gandi la ce vrei tu.
Este important de retinut ca prevenirea ranilor minore la domiciliu va fi mult mai simpla daca vei avea activitati pe timpul zilei si vei evita seara, noaptea sau perioadele cand esti extrem de stresat si de obosit, cand esti epuizat si nu mai esti in stare sa te coordonezi foarte bine.
Ranile minore apar din orice fel de accident casnic, asa ca este bine sa fii constient de acest lucru si sa previi orice fel de actiuni ce te pot duce chiar si la medic. Nu te baza doar pe faptul ca ai in casa tot ce iti trebuie pentru a trata ranile minore. Mai bine previi decat sa tratezi, asa ar trebui sa te gandesti mereu daca vrei sa nu ajungi sa pierzi timp cu tratamentele si sa nu mai poti face ce doresti prin casa doar pentru ca ai rani minore.