Util: Cum sa acorzi primul ajutor in caz de soc anafilactic. La ce trebuie sa ai grija
Socul anafilactic sau anafilaxia este o reactie alergica grava, multisistemica, care progreseaza rapid si poate pune in pericol viata unei persoane. Acest tip de soc este luat in considerare atunci cand exista o scadere a tensiunii, aritmiei, pulsului slab si a lesinului. Cele mai frecvente cauze ale alergiei sunt alimentele (lapte, nuci, ou, peste, de exemplu), medicamentele si intepaturile de albine sau viespi. In copilarie, mancarea este cea mai importanta cauza, iar medicamentele sunt mai frecvente la adulti.
Masuri de interventie in caz de soc anafilactic
Daca te afli in prezenta cuiva care sufera un soc anafilactic si nu exista personal medical disponibil imediat, iata cateva masuri de prim ajutor pe care le poti lua:
Suna imediat la numarul de urgenta local 112 pentru a solicita ajutor medical de urgenta.
Ajuta persoana sa se aseze intr-o pozitie confortabila. Daca are dificultati de respiratie, poti incuraja o pozitie in care sa-si sprijine partea superioara a corpului, de exemplu, sa stea in sezut si sa se sprijine cu mainile pe genunchi.
Daca persoana are un autoinjector cu epinefrina (adrenalina) la indemana si stie cum sa-l utilizeze, incurajeaza-o sa-l foloseasca conform instructiunilor medicului. Autoinjectorul este de obicei injectat in coapsa sau partea laterala a coapsei si elibereaza medicamentul in organism pentru a contracara reactia alergica.
Verifica daca persoana are alergii cunoscute si medicamentele pe care le ia in mod obisnuit. Aceste informatii vor fi utile pentru personalul medical sositor.
Incepe masajul cardiac, daca persoana nu respira, pana cand ajunge ambulanta.
Intinde persoana pe spate si ridica-i picioarele deasupra inaltimii inimii pentru a facilita circulatia sangelui;
Desfa imbracamintea si acopera persoana cu o haina sau o patura, cu exceptia cazului in care suspectezi o vatamare a capului, gatului, spatelui sau picioarelor.
Medicamentele orale si lichidele nu trebuie administrate daca persoana are dificultati in respiratie;
Verificati daca persoana respira;
Incepe masajul cardiac;
Apeleaza contactele de familie sau de urgenta pe care persoana le are pe telefon.
Daca s-a produs soc anafilactic dupa o muscatura de insecta sau sarpe, spala regiunea cu apa si sapun (daca poti) si aplica gheata sau ceva rece pentru a reduce raspandirea otravii.
Este important sa retii ca primul ajutor este crucial intr-un soc anafilactic, dar nu poate inlocui asistenta medicala profesionala. Asigura-te ca solicitarii imediat ajutorul de urgenta si ca te bazezi pe indicatiile personalului medical in timpul interventiei.
Cum sa asezi persoana in cauza
Daca cineva este suspectat de soc anafilactic, actioneaza imediat:
Pune persoana intr-o pozitie confortabila, culcata, cu picioarele ridicate pentru a creste fluxul de sange. Aceasta postura nu este recomandabila in caz de varsaturi sau inec.
Pacientii care sunt inconstienti, dar care respira, trebuie sa stea pe o parte. Femeile insarcinate trebuie sa stea pe partea stanga pentru a evita compresia venei cave (care se afla in dreapta abdomenului).
Evita modificarile posturale, in special ridicarea sau statul in picioare, deoarece acest lucru poate agrava simptomele.
Cum recunosti socul anafilactic
Sistemul imunitar al persoanei alergice recunoaste alergenul ca o substanta straina si declanseaza o reactie exagerata. Celulele imunitare, numite celule mastocite si bazofile, elibereaza substante chimice, inclusiv histamina, in sange.
Substantele chimice, cum ar fi histamina, au un impact extins asupra corpului. Aceste substante dilata vasele de sange, cresterea permeabilitatii capilarelor si provoaca spasme musculare. De asemenea, pot determina scaderea tensiunii arteriale si cresterea permeabilitatii vaselor de sange.
Aceste reactii chimice pot determina aparitia simptomelor severe in tot corpul. Printre simptomele comune se numara: umflarea fetei, buzelor, limbii si gatului, dificultati respiratorii, respiratie suieratoare, senzatie de constrictie in piept, urticarie (eruptii cutanate rosii sau umflaturi), greata, varsaturi, diaree, slabiciune generala, ameteli, pierderea constientei.
Un soc anafilactic este o situatie de urgenta si necesita asistenta medicala imediata. Adesea, administrarea de epinefrina (adrenalina) este prima linie de tratament pentru a contracara reactia alergica si a preveni consecintele grave. Alte interventii medicale pot include administrarea de antihistaminice si corticosteroizi, precum si administrarea de oxigen si perfuzii intravenoase pentru a mentine functiile vitale.
Semnalele de alarma apar rapid (in minute sau cateva ore) si afecteaza progresiv diferite parti:
Simptomele pielii: piele rosiatica si umflarea acesteia, a fetei si a limbii, dificultati de inghitire, caldura la maini si picioare.
Simptome respiratorii: respiratie scurta, senzatie de umflare in gat.
Simptome circulatorii: palpitatii, scaderea tensiunii arteriale, ameteli, dureri de cap.
Simptome digestive: varsaturi, greata, diaree.
Simptomele anafilaxiei pot fi foarte diverse. Acestea sunt posibilele manifestari carora trebuie acordata atentie:
De exemplu, la o persoana care are simptome de inec sau isi pierde cunostinta, mancarimea palmoplantara (pe palme si talpi) este foarte sugestiva ca poate fi o reactie alergica grava. Daca banuiti soc anafilactic, ar trebui sa sunati intotdeauna 112 imediat. Ori de cate ori este disponibil, adrenalina intramusculara trebuie administrata cat mai curand posibil. Cu toate acestea, daca este primul episod de anafilaxie, persoana cel mai probabil nu are un kit de urgenta care contine acest medicament.
Adrenalina este de obicei autoinjectabila, astfel incat pacientul nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la dozaj. Uneori, pe langa adrenalina, kiturile de urgenta constau dintr-un antihistaminic sau un comprimat cu cortizon, care poate ajuta la controlul simptomelor. Cu toate acestea, medicii subliniaza ca antihistaminicele nu sunt suficiente, deoarece desi vor calma mancarimea, acestea nu vor salva viata. Medicamentul crucial este adrenalina, care are avantajul de a actiona atat asupra sistemului respirator, cat si a celor cardiovasculare, care sunt cele care conditioneaza severitatea reactiei.
Specialistii sfatuiesc pe oricine care a suferit anafilaxie sa mearga, odata ce urgenta medicala a fost stabilizata si nu dupa mult timp, la alergolog, pentru a se cerceta cauza si a se intiinta pacientul cum sa actioneze ulterior. A fi constient de substantele care pot cauza reactii alergice este o masura utila in prevenirea eventualelor manifestari alergice.
De asemenea, medicii pun accent pe importanta evaluarii corespunzatoare a alergiilor alimentare, pentru a clarifica gravitatea si daca exista riscul de anafilaxie. Exista pacienti cu alergie alimentara care au simptome doar la nivelul gurii, deoarece sunt sensibili la alergeni care sunt distrusi foarte usor prin actiunea enzimelor sucurilor gastrice si nu au si alte simptome.