Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce are nevoie organismul de L-Carnitina

Nutritie: De ce are nevoie organismul de L-Carnitina

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 iunie 2024 Ultima actualizare: 6 iunie 2024

L-Carnitina este un aminoacid neesential (se sintetizeaza in organism la nivel renal si hepatic din l-lizina si l-metionina) cu rol in metabolismul grasimilor. A fost izolat si identificat pentru prima data la inceputul secolului XX din carnea rosie, dar functia lui in organism a fost inteleasa in anul 1970, cand s-a si inceput comercializarea pe piata farmaceutica.

L-Carnitina faciliteaza transportul acizilor grasi cu lant lung in mitocondrie (uzina energetica a celulei), asigurand patrunderea acestora prin membrana celulara. Tot l-carnitina asigura eliminarea acizilor cu lant mediu si scurt din interiorul mitocondriei, ca urmare a metabolismului. In musculatura striata (cea scheletica, responsabila de miscarea organismului) si in muschiul cardiac, o contributie majora la productia de energie o are oxidarea acizilor grasi. Care sunt toate avantajele pe care le are L-Carnitina pentru organism si cum trebuie sa o consumam corect descopera in acest material.

L Carnitina sau Carnitina, unde o gasim?

L Carnitina sau Carnitina, sau mai gasesti si sintagma L-Carnitina prospect este un aminoacid extrem de important in diferite procese metabolice si folosit des in diferite diete sau se gaseste in diferite raportari nutritionale. L-carnitina – cea mai cunoscuta forma de carnitina, un aminoacid sintetizat in zona ficatului si a rinichilor din alti aminoacizi esentiali: lisina și metionina. L-carnitina este o substanta naturala care se gaseste in organismul uman si care joaca un rol important in metabolismul grasimilor.

Ea ajuta la transportarea acizilor grasi din celulele din care sunt stocate pana la mitocondriile celulelor, unde sunt arse pentru energie. L-carnitina este des utilizata ca supliment alimentar pentru a ajuta la pierderea in greutate si pentru a spori performanta fizica. L-carnitina poate fi obtinuta din alimente precum carnea rosie, produsele lactate, pestele si unele legume, dar majoritatea oamenilor obtin cantitati insuficiente din dieta lor pentru a beneficia de efectele sale benefice. De aceea, suplimentarea cu L-carnitina poate fi benefica pentru unele persoane. Suplimentele de L-carnitina sunt disponibile sub forma de capsule sau lichid si pot fi cumparate fara reteta medicala.

 

L Carnitina beneficii. L-Carnitina lichida

L-carnitina este foarte importanta pentru productia de energie si este bine tolerata de organism. Iata care sunt beneficiile acesteia privind:

Performanta sportiva - Unii sportivi de performanta folosesc acest supliment pentru imbunatatirea performantei sportive. Aceste suplimente imbunatatesc calitatea exercitiilor realizate si recuperarea; 

Afectiuni cardiovasculare si probleme ale circulatiei periferice - Persoanele care au insuficienta cardiaca au un nivel redus la carnitinei, de aceea suplimentarea acesteia reduce riscul aparitiei bolilor de inima. L-carnitina are si proprietati anti-ischemice. Aceasta reduce riscul de mortalitate cu 27%, a aritmiilor ventriculare cu 65% si a anginei cu 40% pe termen scurt. In plus, sunt studii care arata ca L-carnitina poate imbunatati functiile cognitive si reduce deteriorarea acestora in cazul celor care sufera de boala Alzheimer.

Cancer in diferite stadii sau metastaze - Uneori apare o stare de oboseala in urma chimioterapiei sau terapiei cu radiatii. Studiile arata ca pacientii care au primit un supliment pe baza de carnitina, au sesizat o ameliorare a oboselii iar nivelul carnitinei s-a stabilit in limite normale, fata de perioada precedenta cand exista un deficit de carnitina in corp.

Diabet de tip 2 - Rezistenta la insulina implicata în dezvoltarea diabetului zaharat este uneori asociata cu o problema in oxidarea acizilor grasi din muschi. Suplimentarea cu L-carnitina poate creste sensibilitatea la insulina la diabetici prin reducerea nivelului grasimilor din muschi.

Infertilitatea masculina - Continutul de carnitina al lichidului seminal are o influenta majora asupra numarului si motilitatii spermatozoizilor. Suplimentarea cu L-carnitina imbunatateste calitatea spermei si ajuta la mentinerea erectiei mai mult timp;

Pierderea in greutate - L-carnitina ajuta la arderea grasimilor pentru a obtine energie. Cei care folosesc acest supliment obtin rezultate evidente.

L-carnitina se poate administra sub forma de supliment dar se regaseste si in anumite alimente precum:

Carne de vita gatita – 110 g de carne de vita are 56-262 mg de L- carnitina
Carne de vita tocata – 110 g de carne tocata contine 87-99 mg de L-carnitina
Lapte integral – un pahar contine 8 mg de L-carnitina
Cod – 110 g de cod contine 4-7 mg de L-Carnitina
Piept de pui – 110 g de piept contine 3-5 mg de L-carnitina
Branza cheddar – 57 g de branza contine 2 mg de L-carnitina.

 

L-carnitina din alimente este absorbita mai usor decat cea din suplimente alimentare. Cea din alimente poate sa atinga chiar si un procent de 84% pe cand in cazul suplimentelor procentul ajunge la maxim 18%.  O alimentatie echilibrata si variata acopera nevoile nutritive iar acest lucru inseamna ca este nevoie de 500-2000 mg de carnitina pe zi. Corpul produce carnitina in mod natural de aceea suplimentarea este necesara cu preponderenta persoanelor bolnave. Nu se recomanda administrarea acestor suplimente decat la recomandarea medicului.

O persoana de 70 kg produce aproximativ 11-34 de mg de carnitina pe zi iar pe langa aportul luat din alimentatie este suficient pentru o buna functionare a organismului. Majoritatea carnitinei este absorbita la nivelul intestinului subtire si trece in sange. Asadar, oameni sanatosi se confrunta foarte rar cu un deficit de carnitina. Cei care sufera de boli metabolice se confrunta mai des cu aceasta afectiune.

De asemenea, copii nascuti prematur au un nivel redus al depozitelor de carnitina si trebuie hraniti cu lapte praf fortificat pe langa laptele matern. Exista si posibilitatea unui deficit primar de carnitina, o afectiune genetica care apare mai devreme de varsta de cinci ani si poate provoca aparitia unor simptome precum : hipoglicemie, slabiciune musculo-scheletală si cardiomiopatie.

Deficitul secundar de carnitina poate sa apara ca un efect secundar al insuficientei renale sau pe fondul unor probleme care reduc absorbția carnitinei cum ar fi folosirea de antibiotice sau malnutritia. L- carnitina poate interactiona cu antibiotice precum pivampicilina. Administrarea concomitenta a acestor medicamente cu un supliment de carnitina poate contribui la aparitia deficitului de carnitina. De asemenea, tratamentul cu anticonvulsive, acid valproic, fenobarbital, fenitoina sau carbamazepina reduce nivelul carnitinei din sange.

Uneori este posibil ca nivelul de L-Carnitina din organism sa scada intr-o anumita masura, mai ales ca valorile sunt influentate de cat de multa carne mananci si de cat de multa energie produce corpul tau. Specialistii spun ca persoanele varstnice ar avea de beneficiat de pe urma suplimentelor cu L-Carnitina. Cercetarile arata ca nivelurile de L-Carnitina tind sa scada vertiginos pe masura ce inaintam in varsta. In cadrul unui studiu, 2 grame de L-Carnitina au redus oboseala si au stimulat functia sistemului muscular in cazul persoanelor varstnice. Alte cercetari arata ca acetil-L-carnitina poate totodata contribui la sanatatea creierului si la functia cerebrala, pe masura inaintarii in varsta.

Riscul de deficienta de L-Carnitina este mai mare in cazul persoanelor care sufera de afectiuni precum ciroza si boli renale. Prin urmare, un supliment cu L-Carnitina ar putea fi benefic pentru pacientii cu ciroza nonalcoolica ori pentru cei cu afectiuni ale rinichilor. De asemenea, din motive medicale sau motive care tin de genetica, anumiti pacienti pot produce in organism prea putina L-Carnitina si de aici rezulta un deficit.

L-Carnitina contraindicatii. Care sunt riscurile daca depasim doza optima 

Acest supliment trebuie administrat doar la recomandarea medicului si in gramajele specificate de el. Este dovedit faptul ca, daca se face abuz, si anume se ia mai mult de 3g pe zi pot sa apara simptome precum: greata, varsaturi, crampe abdominale, diaree, slabiciuni musculare sau iritatii ale pielii. L-carnitina ofera reale beneficii pentru sanatate daca este consumata in limite normale.

L-carnitina daca este folosita in exces poate duce la aparitia a unor afectiuni. Un plan alimentar diversificat si un consum regulat al alimentelor ce contin L-cartinina reprezinta cea mai buna solutie pentru a mentine nivelul carnitinei in limite corespunzatoare. Medicii recomanda suplimentele de L-carnitina persoanelor care se confrunta cu probleme de sanatate si nu pot absorbi carnitina din alimente, deoarece este eliminata din corp mult prea repede. Asadar, solicita parerea medicului specialist inainte de a lua acest supliment.

Un consum excesiv, mai mare de 3 g pe zi, poate cauza greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, mirosuri corporale neobișnuite, slăbiciuni musculare, iritații ale pielii și convulsii în cazul persoanelor care au epilepsie.

 

Bibliografie:

Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep;

Jood S, Kapoor AC, Singh R. Amino acid composition and chemical evaluation of protein quality of cereals as affected by insect infestation 1995;

LaPelusa A, Kaushik R. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 21, 2021;

Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009 May;

Koning TJ. Amino acid synthesis deficiencies. Handb Clin Neurol. 2013;

Guedes RL, Prosdocimi F, Fernandes GR, Moura LK, Ribeiro HA, Ortega JM. Amino acids biosynthesis and nitrogen assimilation pathways: a great genomic deletion during eukaryotes evolution. BMC Genomics. 2011 Dec 22;

D'Souza G, Waschina S, Pande S, Bohl K, Kaleta C, Kost C. Less is more: selective advantages can explain the prevalent loss of biosynthetic genes in bacteria. Evolution. 2014 Sep;

Articole similare
Nutritie: Ce beneficii are patrunjelul pentru organism Nutritie: Ce beneficii are patrunjelul pentru organism

Patrunjelul este o planta verde aromatica, care este utilizata frecvent in bucatarie pentru a da un gust si o aroma distincta mancarurilor. In plus, este bogat in nutrienti importanti pentru sanatatea noastra. Contine multi compusi importanti, cum ar fi vitaminele A, C si K, fier si potasiu.

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta consumul de pepene rosu sa scapi de kilograme Nutritie: Cum te ajuta consumul de pepene rosu sa scapi de kilograme

Pepenele verde poate fi cel mai bun aliat al persoanelor care doresc sa piarda kilogramele in plus, deoarece este un fruct plin de apa, fibre si putine calorii, iar toate aceste aspecte pot accelera pierderea in greutate. Pepenele verde este un fruct ideal pentru a-l include in dietele de slabire, deoarece are multe proprietati care va ajuta sa pierdeti in greutate.

6 martie 2023
Edited 17 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben

Pepenele galben este un fruct dulce si suculent, perfect pentru a fi savurat in zilele calde de vara. Este o sursa excelenta de nutrienti si are numeroase beneficii pentru sanatate, putand fi consumat de toata familia.

6 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina