Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa masori temperatura corect cu un termometru

Util: Cum sa masori temperatura corect cu un termometru

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 mai 2023 Ultima actualizare: 25 mai 2023

Termometrele au aparut pentru a masura temperatura, ce este o marime fizica utila in mai multe domenii, printre care se enumera si medicina, stiinta, ingineria si industria. Termometrele sunt dispozitive fabricate pentru a fi folosite in masurarea temperaturii corpului, a mediului inconjurator sau a altor obiecte. Acestea pot fi de mai multe tipuri, insa cele mai intalnite sunt cele digitale si cele cu mercur. Ele reprezinta un obiect foarte important in monitorizarea starii de sanatate si a controlului proceselor tehnologice dintr-o varietate de domenii.

Ce tipuri de termometre exista pe piata?

Astazi, termometrele sunt utilizate peste tot pe planeta si sunt existenta intr-o multitudine de forme si de tipuri. Evolutia si nevoia de varietate a dus la aparitia acestora, dar cele mai intalnite sunt:

Termometrele digitale – Acest tip de termometre este cel mai intalnit si cel mai usor de folosit. Acestea au in componenta un senzor electronic care masoara temperatura si o afiseaza pe un ecran LCD.
Termometrele cu mercur – Acest tip de termometru reprezinta termometrul traditional care foloseste elementul chimic, mercur, pentru a masura temperatura. Din cauza riscurilor pe care le prezinta pentru sanatate, acestea sunt mai rar intalnite acum fata de trecut.
Termometrele cu infrarosu – Aceste termometre sunt non-invazive si sunt ideale pentru a lua temperatura unui copil, deoarece acestea folosesc o tehnologie cu infrarosu, astfel masurand temperature fara a face contact direct cu pielea.
Termometrele de ureche – Acestea folosesc o sonda pentru a determina nivelul de caldura al canalului urechii. Sunt cele mai rapide si precise termometre, fiind folosite in cele mai multe cazuri in spitale.
Termometrele cu banda – Ele folosesc o banda special conceputa pentru a masura temperatura. Spre deosebire de alte tipuri, sunt mai putin precise, dar sunt bune pentru ca pot fi folosite atunci cand nu sunt altele disponibile.
Este esential in momentul in care folositi un termometru sa il utilizati in raport cu nevoile dumneavoastra. In egala masura, este foarte important sa il folositi corect pentru a obtine o masuratoare corecta si precisa.

Cum poti masura in mod corect temperatura cu un termometru

Pentru a obtine o determinare adecvata a temperaturii este necesar sa utilizati corect termometrul. Cativa pasi in determinarea adecvata a nivelului de caldura a corpului sunt:

In functie de pacient, trebuie ales si tipul de termometru, deoarece exista o varietate de termometre medicale, printre care se regasesc si cele orale, rectale, axilare, auriculare si non-contact.
Termometrul trebuie curatat inainte si dupa fiecare utilizare din motive de igiena. In cazul in care folositi un temometru digital acesta poate fi curatat cu servetele dezinfectante sau cu un prosop moale si curat.
Termometrul in functie de tip trebuie asezat corespunzator. In contextul in care doriti sa determinati temperatura corpului, puneti termometrul sub limba, sub brat sau in rect.
Dupa ce ati situate corect termometrul, asteptati in jur de 30 de secunde si un minut pentru ca temperatura sa fie stabilizata. Atentie, timpul de stabilizarea poate varia in functie de tipul de termometru folosit.
Dupa ce s-a stabilizat temperatura, si ati asteptat timpul necesar, cititi valoare de pe termometru. In functie de tipul de termometru utilizat, valoarea va fi mai mult sau putin usor de citit. Spre exemplu, in cazul termometrelor digitale, numarul va fi afisat pe ecran direct, iar in cazul termometrelor cu mercur, acestea trebuia intai agitate usor pentru ca mercurul sa se pozitioneze pe scala.
Tineti evidenta temperaturii dumneavoastra intr-un carnetel sau intr-o aplicatie create pentru a va monitoriza sanatatea.
Este necesar sa folositi termometrul conform instructiunilor de utilizare si sa il mentineti curat pentru a preveni contaminarea acestuia si pentru a va asigura ca acesta functioneaza cum trebuie.

De ce este important sa utilizati corect un termometru?

Utilizarea incorecta a unu termometru poate duce la masuratori gresite ale temparaturii care va pot influenta in ceea ce priveste santataea dumneavoastra sau chiar a unei persoane din jurul dumneavoastra. Spre instanta, o temperatura determinata in mod incorect va poate face sa supraestimati sau sa subestimati severitatea unei probleme de sanatate. Acest lucru poate duce la un tratament medicamentos inadecvat starii dumneavoastra.

In engala masura, folosirea neadecvata a unui termometru medical, de orice tip, poate duce la contaminarea bacteriana a acestuia. Daca acesta este contaminat, poate reprezenta un risc de transmitere a bolilor de tip infectios.

Ce alte informatii mai trebuie sa stiti despre termometre?
In afara de informatiile mentionate anterior mai exista cateva lucruri suplimentare ce trebuie luate in considerare in momentul in care folositi un termometru:

Precizia termometrului - Pentru a fi sigur ca termometrul dumneavoastra este unul precis, faceti comparatie cu unul care stiti cu siguranta ca este bun, prin mai multe masuratori.
Temperatura mediului ce ne inconjoara – Mediul in care termometrul este folosit trebuie sa fie la temperatura camerei. De asemenea, consumul de alimente calde sau reci inainte de a utiliza termometrul poate influenta masuratoarea.
Depozitarea si igiena termometrului – Termometrul trebuie pastrat intr-un loc uscat si curat. Inainte si dupa fiecare utilizare, termometrul trebuie curatat pentru a preveni infectarea acestuia cu difeite bacterii. In cazul in care termometrul prezinta fisuri sau este deteriorat, acesta trebuie sa fie inlocuit.
Utilizarea in situatii medicale speciale – Daca persoana ce urmeaza sa utilizeze termometrul prezinta leziuni la nivelul axilei sau al gurii, este recomandat sa fie folosit alt tip de termometru. De asemnea, este indicat sa se ia mai multe masuri de precautie in vederea contaminarii termometrului.
Conditii medicale care pot afecta temperatura corpului – In momentul in care pacientul este infectat cu gripa, raceala, sau alte afectiuni pot influenta temperatura corporala. In aceste cazuri, termometrele sunt folosite pentru a tine evidenta modificarilor de temperatura si evidenta starii de sanatate a pacientului.
In concluzie, termometrele sunt dispozitive special create pentru determinarea nivelului de caldura al unui corp. In functie de preferintele si de nevoile fiecarei persoane termometrul trebuie ales corespunzator. Este recomandat ca dupa achizitionarea unui astfel de dispozitiv sa citit instructiunile de utilizare cu scopul de a il folosi corect si pentru a fi siguri ca este precis.

Transpiratia nocturna: cauze, diagnostic si tratament

Transpiratia este necesara pentru om. Prin transpiratie eliminam toxine si ajutam corpul sa isi regleze temperatura. In plus, secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, atunci cand organismul este sanatos. In cazul unor infectii sau afectiuni ale sistemului imunitar transpiratia poate avea o anumita culoare din cauza bacteriilor si un miros neplacut. Fara sa transpiram omul ar muri. Ca idee, o picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante. Transpiratia la om provine de la doua tipuri diferite de glande sudoripare, care se afla in stratul de piele numit derma:

Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare;

Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat, ai frici (frica de a vorbi in public, frica de inaltime), trac de scena, spaime (te sperie un caine, un animal de prada, etc) Practic apare declansata de alti stimuli nu neaparat caldura mediului inconjurator.

Cum poti diagnostica transpiratia nocturna?

Articole similare
Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament

Cand particulele de praf se acumuleaza in plamani, sistemul imunitar - apararea corpului impotriva germenilor -- se deteriozeaza, vazand particulele de praf ca pe niste invadatori, incercand sa ii distruga. Tesutul pulmonar se inflameaza adesea in timpul acestui proces.

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament Porfiria: Ce este aceasta boala, cum apare, solutii de tratament

Porfobilinogenul (PBG) este un precursor al porfirinelor, a carui sinteza are loc in citosol, in prezenta ALA dehidrazei. In mod normal enzima converteste 2 molecule de ALA in compusul ciclic – porfobilinogen, precursor al hemului.

26 iulie 2024
Edited 16 septembrie 2024
citește articolul
Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament

Unele vitamine formeaza coenzime, iar altele functioneaza ca hormoni. Vitaminele sunt impartite in liposolubile (A, D, E si K) si solubile in apa (B si C). Deficienta vitaminelor produce conditii patologice specifice (avitaminoza).

5 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina