Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sindromul Reye: Cum il recunosti, simptome, metode de tratament

Sindromul Reye: Cum il recunosti, simptome, metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 mai 2023

Sindromul Reye este o afectiune rara, dar foarte serioasa, care afecteaza copiii si adolescentii, in special pe cei care au varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani. Aceasta afectiune poate fi fatala si este caracterizata prin inflamarea creierului si a ficatului. Cauza exacta a sindromului Reye nu este cunoscuta, dar se crede ca poate fi declansata de o infectie virala, cum ar fi gripa sau varicela, si de utilizarea aspirinei sau a altor medicamente care contin acid acetilsalicilic.

Simptomele sindromului Reye includ greata, varsaturi, schimbari ale comportamentului si confuzie, somnolenta sau pierderea constientei. Copiii cu sindromul Reye pot avea, de asemenea, convulsii sau probleme de respiratie. Diagnosticul se face prin teste de sange si imagistica medicala, iar tratamentul poate include administrarea de lichide intravenoase, medicamente pentru a reduce inflamatia si alte tratamente de sustinere.

Ce cauzeaza sindromul Reye?

Expertii nu stiu ce cauzeaza sindromul Reye. Ceea ce se cunoaste este ca apare adesea la copiii care au avut recent varicela sau gripa si au luat medicamente care contin aspirina. Sindromul Reye nu poate fi transmis de la un copil la altul. Unele studii arata ca exista o relatie intre produsele care contin aspirina, o boala virala si sindromul Reye. Din acest motiv, s-au emis avertismente cu privire la relatia dintre aspirina si sindromul Reye. Parintii nu ar trebui sa le dea copiilor aspirina decat daca medicul le spune acest lucru. Incidenta (numarul de cazuri) sindromului Reye a scazut de cand aceste recomandari au fost adoptate in anii 1980, dar nu este clar daca sunt implicati si alti factori in afara de aspirina, cum ar fi tulpini specifice de gripa care declanseaza acest sindrom.

Care sunt simptomele?
Simptomele sindromului Reye sunt complexe si variate, rezultand din dubla sa implicare hepatica si neurologica. Initial, este comun pentru copiii mai mici de doi ani sa experimenteze diaree si respiratie agitata, iar la cei care sunt putin mai mari sau sunt adolescenti, semnele timpurii pot include varsaturi persistente si somnolenta neobisnuita.

Pe masura ce imaginea progreseaza, pacientul poate prezenta alte simptome, mai ales de natura neurologica: comportament irational sau agresiv, confuzie, dezorientare, halucinatii, slabiciune sau paralizie la nivelul extremitatilor, convulsii, letargie si chiar scaderea constiintei. Daca un copil incepe sa arate aceste semne, este foarte important sa se solicite asistenta medicala urgenta.

De asemenea, este recomandat sa se mearga la medic daca, dupa gripa sau varicela, observam la un copil sau adolescent un episod de varsaturi repetate, o letargie neobisnuita sau schimbari ciudate si bruste de comportament.

Sindromul Reye incepe adesea atunci cand un copil se recupereaza de la o boala virala, cum ar fi gripa sau varicela. Simptomele apar de obicei la 3 pana la 7 zile dupa debutul bolii virale. Ele se pot dezvolta in mai multe ore sau intr-o zi sau doua.

Simptomele precoce pot include:

Debut brusc varsaturi.
Lipsa de energie si pierderea interesului.
Comportament ciudat, cum ar fi iritabilitatea, schimbarile de personalitate si vorbirea neclara.
Somnolenta.
Pe masura ce leziunile hepatice si ale creierului se inrautatesc, se pot dezvolta alte simptome, inclusiv:

Confuzie - Este posibil ca pacientul sa nu stie unde se afla, sa nu-si recunoasca familia sau prietenii sau sa nu poata raspunde la intrebari simple.
Respiratie rapida si profunda (hiperventilatie).
Comportament agresiv, cum ar fi lovirea altor persoane fara niciun motiv.
Convulsii si coma.
Daca sindromul Reye nu este tratat rapid, poate provoca moartea. Daca copilul are simptome de sindrom Reye, solicitati imediat tratament medical, chiar daca copilul nu a avut o boala virala sau nu a luat recent aspirina. Tratamentul precoce creste sansele unei recuperari complete.

Cum este diagnosticat sindromul Reye?
Medicul va face un examen fizic si va pune intrebari despre simptomele copilului, despre utilizarea recenta a aspirinei si problemele de sanatate anterioare. Testele de diagnostic care pot fi efectuate pentru a confirma sindromul Reye pot include urmatoarele:

Teste ale functiei sanguine si hepatice.
Test de urina si scaun.
Biopsie hepatic - O cantitate mica de tesut este indepartata din ficat si studiata pentru a diagnostica diferite boli.
Electroencefalograma (EEG). O procedura care inregistreaza activitatea electrica continua a creierului folosind electrozi conectati la scalp.
Punctie lombara (punctie spinala).
Monitorizarea presiunii intracraniene.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). O procedura de diagnosticare care utilizeaza o combinatie de magneti mari, frecvente radio si un computer pentru a produce imagini detaliate ale organelor si structurilor interne ale corpului.
Cum este tratat sindromul Reye?
Sindromul Reye este intotdeauna tratat intr-un spital, adesea in unitatea de terapie intensiva. Scopul tratamentului este de a opri deteriorarea creierului si a ficatului si de a preveni alte probleme. In timpul sederii in spital, copilul va primi medicamente pentru a reduce umflarea creierului.

Sindromul Reye necesita spitalizare si monitorizarea semnelor vitale. Pe langa medicamentele anterior amintite, se pot administra medicamente care pot ajuta la reducerea presiunii intracraniene, iar anumite medicamente pot fi necesare pentru a preveni sangerarea din cauza problemelor hepatice. In cele din urma, este posibil sa fie necesar sa luati masuri pentru a mentine temperatura corpului la valori sigure, cum ar fi utilizarea unei paturi de racire.

Desi nu exista niciun remediu pentru sindromul Reye, exista unele optiuni de tratament. Cheia pentru managementul medical al sindromului Reye este detectarea timpurie a acestuia. Un copil cu sindrom Reye trebuie spitalizat imediat in unitatea de terapie intensiva si monitorizat indeaproape de echipa de asistenta medicala. Este o boala grava care se poate agrava rapid.

Scopul tratamentului este de a monitoriza si de a reduce presiunea capului si de a oferi copilului ingrijire de sustinere (tratamentul simptomelor). Medicamentele sunt utilizate pentru a controla inflamatia in creier, convulsii, febra sau alte tulburari care pot aparea.

Magnitudinea problemei depinde de severitatea tulburarii si de prezenta altor probleme in sistemele de organe care ar putea afecta copilul. In cazuri severe, poate fi necesar un aparat respirator artificial pentru a ajuta copilul sa respire mai usor

Poate fi prevenit sindromul Reye?
Cel mai important pas pe care il puteti face pentru a preveni sindromul Reye este sa nu dati aspirina sau orice produs care contine aspirina unei persoane sub 20 ani, cu exceptia cazului in care medicul v-a prescris acest lucru. Cititi intotdeauna compozitia medicamentelor inainte de a i da copilului. 

 

Articole similare
Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii

Boala celiaca este o afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar. Ultimele statistici vorbesc despre faptul ca pana in prezent, aproximativ 30% din populatie are una dintre genele care pot determina aparitia bolii.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament Conioza: Cum apare boala, complicatii si tratament

Cand particulele de praf se acumuleaza in plamani, sistemul imunitar - apararea corpului impotriva germenilor -- se deteriozeaza, vazand particulele de praf ca pe niste invadatori, incercand sa ii distruga. Tesutul pulmonar se inflameaza adesea in timpul acestui proces.

28 septembrie 2023
Edited 29 septembrie 2023
citește articolul
Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament

Unele vitamine formeaza coenzime, iar altele functioneaza ca hormoni. Vitaminele sunt impartite in liposolubile (A, D, E si K) si solubile in apa (B si C). Deficienta vitaminelor produce conditii patologice specifice (avitaminoza).

5 septembrie 2022
Edited 15 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina