Util: Cum sa va eliberati de simptomele alergice, recomandari medicale
Claritine este un medicament antihistaminic, avand ca substanta activa loratadina. Se utilizeaza pentru ameliorarea temporara a simptomelor febrei de fan (alergie la polen, praf sau alte substante din aer) si alte alergii. Aceste simptome includ stranutul, secretii nazale, mancarimea ochilor, nasului sau gatului. Loratadina este, de asemenea, utilizata pentru a trata pruritul (mancarimea) si roseata, manifestari ce apar in episoadele de alergie.
Claritine actioneaza prin blocarea actiunii histaminei, o substanta din organism care provoaca simptome alergice. Este utilizat, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni alergice ale pielii, inclusiv urticarie cronica si alte tulburari ale pielii. Loratadina incepe de obicei sa functioneze in 2 ore si dureaza 24 de ore.
Cum actioneaza un medicament impotriva alergiilor
Claritine este un medicament antihistaminic utilizat pentru tratamentul simptomelor alergice, cum ar fi rinita alergica (nas infundat, stranut, mancarime la nivelul nasului si ochilor) si urticarie (eruptii cutanate pruriginoase). Mecanismul sau de actiune consta in blocarea receptorilor histaminici H1. Histamina este o substanta chimica eliberata in timpul reactiilor alergice si provoaca simptomele caracteristice ale alergiilor. Aceasta se leaga de receptorii histaminici H1 de pe celulele tesuturilor, declansand o serie de reactii, inclusiv inflamatie si dilatarea vaselor de sange.
Claritine contine substanta activa loratadina, care este un antagonist selectiv al receptorilor histaminici H1. Acesta blocheaza receptorii histaminici H1, impiedicand astfel actiunea histaminei asupra acestora. Prin blocarea receptorilor histaminici H1, Claritin reduce simptomele alergice si amelioreaza inflamatia si mancarimea asociate cu rinita alergica si urticaria. Claritine poate ajuta la ameliorarea urmatoarelor simptome:
Stranut: Claritine poate reduce frecventa si intensitatea stranutului asociat cu alergiile.
Rinoree - Acest medicament poate ajuta la reducerea congestiei nazale si la scaderea secretiilor nazale.
Mancarime: Claritine are proprietati antipruriginoase si poate ameliora mancarimea pielii si a ochilor cauzata de alergii.
Ochi rosii si lacrimarea acestora: Claritine poate ajuta la reducerea rosetii si a senzatiei de ochi in lacrimi asociate cu alergiile oculare.
Mod de administrare
Claritine nu se recomanda copiilor mai mici de 2 ani. Copiilor care au varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani ai care au o greutate mai mare de 30 kg, le este recomandata o singura doza pe zi, echivalentul unui comprimat de 10 mg. Pentru copiii de peste 12 ani si adulti se recomanda 10 mg de Claritine (10 mg de loratadina) o data pe zi, administrat cu o cantitate suficienta de lichide.
In cat timp isi face efectul
Claritine (loratadina) este un antihistaminic cu actiune rapida, care incepe sa actioneze relativ repede. In general, efectele sale se pot observa in decurs de aproximativ 1-3 ore de la administrare.
Este important sa retineti ca timpul exact in care incepe sa actioneze Claritine poate varia de la o persoana la alta si poate fi influentat de mai multi factori, cum ar fi metabolismul individual si severitatea simptomelor alergice. De asemenea, Claritine este un medicament cu actiune prelungita, ceea ce inseamna ca efectele sale pot dura pana la 24 de ore, ceea ce permite administrarea unei doze pe zi.
Daca simptomele alergice persista sau se inrautatesc dupa administrarea de Claritine, este recomandat sa consultati medicul pentru evaluare suplimentara si pentru a determina cea mai potrivita optiune de tratament in functie de situatia dumneavoastra individuala.
Ce efecte secundare sunt posibile cu acest medicament?
Urmatoarele reactii adverse pot aparea in tratamentul cu Claritine, desi nu toate persoanele le manfiesta.
Tuse
Ameteala
Somnolenta
Gura uscata
Oboseala
Durere de cap
Arsura la stomac
Apetit crescut
Greata
Nervozitate sau neliniste (in special la copii)
Desi majoritatea efectelor secundare enumerate mai jos nu se intampla foarte des, acestea ar putea duce la probleme grave daca nu solicitati asistenta medicala. Nu mai luati medicatia si solicitati asistenta medicala imediata daca apar oricare dintre urmatoarele:
Caderea parului
Batai rapide sau neregulate ale inimii
Convulsii
Semne de probleme hepatice (de exemplu, urina inchisa, diaree, pierderea poftei de mancare, greata, scaune palide, mancarime a pielii, varsaturi, scadere in greutate, icter)
Dureri de stomac
Simptome ale unei reactii alergice severe, cum ar fi dificultati de respiratie, urticarie sau umflarea fetei si gatului
Unele persoane pot prezenta reactii adverse, altele decat cele enumerate. Consultati medicul dumneavoastra daca observati vreun simptom care va ingrijoreaza in timp ce luati acest medicament.
Exista alte precautii sau avertismente pentru acest medicament?
Inainte de a incepe sa luati Claritine, asigurati-va ca informati medicul cu privire la orice afectiuni medicale sau alergii pe care le puteti avea, orice medicamente pe care le luati, indiferent daca sunteti gravida sau alaptati, si orice alte fapte semnificative despre sanatatea individuala. Acesti factori pot afecta modul in care ar trebui sa luati acest medicament.
Somnolenta: Loratadina provoaca, de obicei, somnolenta minima atunci cand este utilizata conform indicatiilor medicului sau farmacistului. Daca luati doze mai mari decat cele recomandate de loratadina, puteti prezenta somnolenta. Nu conduceti si nu folositi utilaje daca deveniti somnolent in timp ce luati acest medicament.
Probleme hepatice: Daca aveti o functie hepatica redusa, discutati cu medicul despre cum acest medicament va poate afecta starea medicala, cum starea dumneavoastra medicala poate afecta dozarea si eficacitatea acestui medicament, si daca este necesara o monitorizare speciala. Persoanele cu functie hepatica grav redusa ar trebui sa ia o doza mai mica din acest medicament.
Precautii cu alte medicamente
Unele medicamente afecteaza modul in care functioneaza loratadina sau pot creste sansele de a avea reactii adverse. Spuneti medicului dumneavoastra daca luati orice tip de medicament. Unele medicamente pot interactiona cu Claritine, printre care se numara si urmatoarele tipuri/substante:
Inhibitori de acetilcolinesteraza
Aclidinium
Amantadine
Antiaritmice
Alte antihistaminice
Antipsihotice (de exemplu, cariprazina, clorpromazina, clozapina, haloperidol, olanzapina, quetiapina, risperidona)
Barbiturice
Benzodiazepine
Inhibitori de monoaminoxidaza
Relaxante musculare
Analgezice opioide
Medicamente anti-convulsive
Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei
Lista de mai sus nu include toate substantele/medicamentele care interactioneaza cu Claritine. Prin urmare, adresati-va medicului si informati-l asupra oricaror tipuri de medicamente pe care le luati, indiferent daca sunt pe baza de prescpriptie medicala sau fara. Consultati un medic sau farmacist pentru a primi recomandari specifice cu privire la dozajul si utilizarea medicamentului Claritine. Respectati intotdeauna indicatiile si nu depasiti doza recomandata. Daca nu observati o ameliorare a simptomelor ori acestea se inrautatesc, cereti sfatul medicului.