Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un inhalator

Util: Lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un inhalator

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 mai 2023

Inhalatoarele sunt preferate in tratamentul astmului si bronsitei pentru ca acestea sunt dispozitive medicale care permit administrarea medicamentelor direct in plamani, fara a fi necesara o absorbtie sistemica a intregii doze, cum se intampla in cazul pastilelor sau a medicamntelor administrate pe cale injectabila.

Acest lucru face ca inhalatoarele sa fie mult mai eficiente si sa aiba efecte secundare minime in comparatie cu alte metode de administrare a medicamentelor. Inhalatoarele permit doze exacte si controlate ale medicamentelor, care sunt livrate intr-un format aerosol, ceea ce inseamna ca medicamentul este dispersat in particule fine si apoi inhalat in plamani.

Astfel se permite o actiune rapida a medicamentului, care poate ajunge la plamani in cateva secunde si poate incepe sa actioneze imediat. In plus, inhalatoarele sunt portabile si usor de utilizat, ceea ce inseamna ca pacientii pot purta inhalatoarele cu ei si isi pot lua medicamentele necesare oriunde calatoresc.  

Despre astm si BPOC

Astmul si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sunt afectiuni respiratorii pe termen lung care ingreuneaza respiratia. BPOC afecteaza plamanii (emfizem) , precum si bronhiile (bronsita cronica). Nu exista niciun remediu pentru oricare dintre aceste afectiuni, dar tratamentele sunt disponibile. Cea mai comuna optiune de tratament este de a utiliza un inhalator de mana sau nebulizator pentru a inhala medicamente direct in caile respiratorii. Aceste medicamente ajuta la reducerea inflamatiei, la deschiderea cailor respiratorii si la indepartarea oricarei acumulari de mucus in plamani.

Unele dintre cele mai frecvente tipuri de inhalatoare pentru astm si boli pulmonare obstructive cronice includ corticosteroizi, beta agonisti, anticolinergici si inhalatori combinati. Astmul este cea mai frecventa boala cronica in copilarie, iar utilizarea unui inhalator de astm este adesea un prim pas spre autonomia medicala pentru un copil cu astm. Dar valoarea tehnologiei depinde de modul in care este utilizata si atat copiii, cat si adultii trebuie sa utilizeze inhalatoarele in mod corect pentru a beneficia pe deplin de efectele lor pozitive.

Cum functioneaza un inhalator de astm
Astmul este o boala care face ca caile respiratorii sa se umfle sau sa se ingusteze. Cand apare un atac de astm, mucoasa muschilor din jurul cailor respiratorii devine inflamata, reducand cantitatea de aer care poate trece prin ele. La persoanele cu cai respiratorii sensibile, simptomele astmului pot fi declansate prin inhalarea de substante ce variaza de la praf la aer rece, de exemplu.

Inhalatoarele sunt folosite pentru a administra doua tipuri diferite de medicamente de astm de rutina, iar faptul important in legatura cu aceste dispozitive este ca medicamentele merg direct la caile respiratorii, unde actioneaza. De exemplu, corticosteroizii inhalatori scad inflamatia cronica a plamanilor.

Tipuri de inhalatoare si cum ajuta
Multe persoane care au astm trebuie sa isi ia medicamente de control pe termen lung in fiecare zi, chiar si atunci cand nu au simptome. Exista mai multe tipuri de medicamente de control pe termen lung, inclusiv urmatoarele.

Corticosteroizi inhalatori
Aceste medicamente antiinflamatorii sunt cele mai eficiente si cele mai frecvent utilizate medicamente de control pe termen lung pentru astm. Acestea reduc umflarea si ingustarea cailor respiratorii. Este posibil sa fie nevoie sa utilizati aceste medicamente timp de cateva luni pentru a obtine beneficii maxime.

Utilizarea regulata a corticosteroizilor inhalatori ajuta la mentinerea sub control a atacurilor de astm si a altor probleme legate de astmul slab controlat. La copii, utilizarea prelungita a corticosteroizilor inhalatori poate incetini usor cresterea, dar beneficiile utilizarii acestor medicamente pentru a mentine un control bun al astmului depasesc, in general, riscurile.

Corticosteroizii inhalatori, de obicei, nu provoaca efecte secundare grave. Daca exista efecte secundare, acestea pot include iritarea gurii si gatului si infectii in gura. Daca utilizati un inhalator cu doza masurata, clatiti gura cu apa dupa fiecare utilizare pentru a reduce cantitatea de medicament ramasa in gura.

Modificatori de leucotriene
Aceste medicamente blocheaza efectele leucotrienelor, substante chimice din sistemul imunitar care provoaca simptome de astm. Modificatorii de leucotriene pot ajuta la prevenirea simptomelor timp de pana la 24 de ore.

Beta agonisti cu actiune lunga
Aceste medicamente bronhodilatatoare deschid caile respiratorii si reduc inflamatia timp de cel putin 12 ore. Acestea sunt utilizate in mod regulat pentru a controla astmul moderat pana la sever si pentru a preveni simptomele nocturne. Desi eficiente, acestea au fost legate de atacuri severe de astm. Din acest motiv, beta agonistii cu actiune lunga sunt luati numai in combinatie cu un corticosteroid inhalat.

Antagonisti cu actiune indelungata
Aceste medicamente sunt, de asemenea, bronhodilatatoare. Daca un beta agonist cu actiune lunga nu poate fi utilizat, o optiune poate fi utilizarea unui antagonist cu actiune prelungita, in combinatie cu un corticosteroid inhalat. Un antagonist cu actiune lunga poate fi, de asemenea, adaugat la un beta agonist cu actiune lunga si la un corticosteroid inhalat, daca este necesar un control mai bun al astmului.

Inhalator cu dozator presurizat (MDI)
Acesta este cel mai comun tip de inhalator si foloseste un gaz propulsor pentru a livra medicamentul sub forma de spray in plamani. Este un dispozitiv portabil si usor de utilizat, dar necesita o coordonare buna intre inhalare si apasarea butonului de pulverizare.

Inhalator cu pulbere
Acesta livreaza medicamentul sub forma de pulbere, fara a utiliza un gaz propulsor. Utilizarea unui inhalator cu pulbere necesita o inspiratie puternica pentru a aspira pulberea in plamani. De asemenea, dispozitivul are un efect rapid.

Inhalator cu nebulizator
Acest tip de inhalator transforma medicamentul lichid intr-un nor fin de particule prin utilizarea unei pompe sau a unui compresor. Acesta poate fi mai greu de utilizat si necesita un timp mai lung pentru administrare, dar este util pentru pacientii care au probleme respiratorii severe.

Inhalator cu camera de inhalare
Sunt utilizate adesea cu inhalatoarele MDI si ajuta la imbunatatirea coordonarii intre inhalare si pulverizare. Camerele de inhalare pot ajuta la reducerea efectelor secundare si la cresterea eficacitatii tratamentului.

Inhalator cu bronhodilatator cu actiune prelungita
Acest tip de inhalator este utilizat pentru tratamentul astmului si bronsitei cronice si ajuta la relaxarea muschilor din caile respiratorii. Acesta este, de obicei, utilizat o data sau de doua ori pe zi si poate fi utilizat in combinatie cu alte medicamente inhalatorii.

In concluzie, inhalatoarele sunt preferate in tratamentul astmului si bronsitei deoarece permit administrarea exacta si controlata a medicamentelor direct in plamani, avand un efect terapeutic rapid si minimalizand efectele secundare.

 

Articole similare
Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata Presbiopia: Cum se manifesta boala, cum se poate trata

Presbiopia este o eroare de refractie care ingreuneaza adultii de varsta mijlocie si varstnici sa vada lucrurile de aproape. Se intampla deoarece cristalinul (o parte interioara a ochiului care ajuta la concentrarea ochiului) nu mai focalizeaza corect lumina asupra retinei (un strat de tesut sensibil la lumina din partea din spate a ochiului).

19 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul
Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta

Neil Harbisson s-a nascut in Marea Britanie cu acromatopsie, o afectiune rara care consta in incapacitatea de a distinge culorile. Boala lui Neil e cea mai rara forma de daltonism. Neil si-a petrecut copilaria si adolescenta in doar in alb si negru, pana cand un cibernetician i-a implantat o antena in craniu, cu ajutorul careia percepe culorile prin sinestezie. 

17 ianuarie 2023
Edited 19 mai 2023
citește articolul
Boala Alzheimer: cauze, efecte si prevenire Boala Alzheimer: cauze, efecte si prevenire

Boala Alzheimer este denumita dupa psihiatrul german Alois Alzheimer care, in 1906, in urma unor cercetari amanuntite, a vorbit pentru prima data oficial despre aceasta, intituland-o „boala uitarii” si catalogand-o ca „ o imbolnavire particulara a scoartei creierului”.

19 octombrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina