Vaccinul antirabic: Protectia impotriva rabiei la oameni si animale
Rabia este o boala virala care afecteaza sistemul nervos si creierul. Este aproape intotdeauna letal odata ce apar simptomele, dar poate fi prevenit. Ucide aproximativ 59.000 de oameni pe an, peste jumatate dintre ei fiind copii sub varsta de 15 ani. Este cauzata de o infectie cu virusul rabiei sau cu alti virusi din familia lisavirusului, cum ar fi lisavirusul australian al liliecilor. Vaccinul antirabic este un agent activ de imunizare utilizat pentru prevenirea infectiei cauzate de virusul rabiei. Vaccinul functioneaza determinand organismul dumneavoastra sa-si produca propria protectie (anticorpi) impotriva virusului rabiei.
Vaccinul antirabic este utilizat in doua moduri. Acesta este administrat persoanelor care au fost expuse la un animal despre care se stie sau se crede ca are rabie. Aceasta se numeste profilaxie post-expunere. Vaccinul antirabic poate fi, de asemenea, administrat din timp persoanelor care au un risc mare de a se infecta cu virusul rabiei.
Care sunt modurile cele mai riscante prin care te poti infecta cu rabie?
Rabia se contracta prin expunerea la saliva unui animal infectat. Orice mamifer se poate imbolnavi de rabie, dar cele mai frecvent infectate animale sunt ratonii, cainii, liliecii si vulpile. Rabia se poate transmite daca o muscatura de la un animal infectat patrunde in piele. Rabia se poate transmite si daca un animal infectat linge o rana deschisa, taie sau zgarie, sau daca animalul linge gura, nasul sau ochii.
Mangaierea unui animal turbat nu va transmite rabia. Daca dumneavoastra sau un membru al familiei sunteti muscat de un animal turbat, trebuie sa curatati bine rana. Ulterior, sa sunati la departamentul local de sanatate sau un expert local in boli infectioase (intr-un spital). Acesta va determina ce animale din regiune sunt susceptibile de a transmite rabia.
Cand nu este nevoie de vaccin antirabic?
Daca animalul (de exemplu, cainele sau pisica) locuieste sau a stat prin cartier. Poate fi observat timp de 10 zile pentru a vedea daca se comporta normal. Daca, dupa 10 zile, animalul nu prezinta semne de rabie, atunci nu este nevoie de tratament. De asemenea, este putin probabil ca animalele imunizate cu vaccinul antirabic sa transmita rabia. Cu atat mai mult motiv pentru a va asigura ca animalele dumneavoastra sunt imunizate cu vaccinul antirabic. In general, soarecii, sobolanii, veveritele, iepurii, pasarile nu sunt purtatori de rabie. Nu s-a inregistrat nicio inregistrare a reptilelor, amfibienilor sau pestilor care sa fi fost infectati sau sa transmita rabie.
Cum se creeaza vaccinul antirabic?
Vaccinul antirabic este cultivat in celule in laborator. Se folosesc trei tipuri diferite de celule: Celulele umane obtinute dintr-un singur avort electiv efectuat la inceputul anilor 1960, Celule embrionare de pui, Celulele pulmonare rhesus fetale.
Dupa ce virusul este crescut, este purificat departe de celule si tratat cu o substanta chimica (numita beta-propiolactona) care ucide complet virusul. Vaccinul antirabic este, ca si vaccinurile impotriva gripei si a hepatitei A, un vaccin viral „omorat”. Acesta este foarte diferit de injectarea normala. Diferenta majora dintre vaccinul antirabic si alte vaccinuri este ca vaccinul antirabic consta de obicei din 3 pana la 5 injectii in loc de o singura injectie.
Vaccinul antirabic este alcatuit din virusi antirabici care nu sunt vii, care mai tarziu produc anticorpi pentru a lupta impotriva rabiei din sistemul dumneavoastra. Prin urmare, injectiile multiple care se administreaza in vaccinul antirabic sunt pentru a se asigura ca numarul cantitatii de anticorpi creste. Astfel incat fie sa lupte impotriva virusului rabiei viu, fie chiar daca virusul este inca in sistemul dumneavoastra, aceste injectii multiple de rabie. Vaccinurile asigura ca virusii sunt neutralizati si nu va mai pot afecta sistemul.
Care sunt efectele adverse vaccinului antirabic?
Vaccinul antirabic functioneaza remarcabil de bine. Daca vaccinul este administrat in mod corespunzator unei persoane care a fost muscata de un animal turbat, acesta este 100% eficient. Desi vaccinul antirabic folosit astazi are o rata destul de mare de efecte secundare, acestea sunt in general usoare: Brat dureros, Dureri de cap, Greata si varsaturi.
Efectul secundar al anafilaxiei a fost raportat ca urmare a vaccinarii in aproximativ 1 din 10.000 de doze de vaccin administrate. Aceasta reactie alergica severa include simptome precum umflarea gurii, dificultati de respiratie, tensiune arteriala scazuta sau soc. Anafilaxia apare de obicei in 15 minute de la primirea vaccinului. Prin urmare, este o idee buna sa asteptati putin in cabinetul medicului dupa ce ati primit vaccinul. Nimeni nu a murit vreodata din cauza actualului vaccin antirabic. Pe de alta parte, odata ce simptomele au inceput, rabia este o boala mortala in mod uniform. Asadar, beneficiile vaccinului antirabic depasesc in mod clar riscurile vaccinului.
Care sunt simptomele infectiei cu rabie?
Rabia este, in general, de doua tipuri care pot fi observate la pacienti. In principal rabia critica a carei simptome includ in mare masura: constiinta fluctuanta, hidrofobie, secretie excesiva de saliva, fotofobie, cresterea cantitatii de transpiratie, aerofobie. Al doilea tip de rabie este atunci cand pacientul are paralizie, acest tip de rabie este cunoscut si sub denumirea de rabie muta. Hidrofobia nu este un simptom in acest tip de rabie. Daca simptomele incep sa se dezvolte unul dupa altul, atunci nimeni nu poate vindeca rabia si moartea este inevitabil.
Cand este recomandat sa faci vaccinul antirabic?
Vaccinul antirabic este recomandat sa fie administrat in decurs de 48 de ore dupa muscatura cainelui. Un caine care nu a fost vaccinat creeaza o sansa mai mare de a provoca rabie la fiinte umane si la mamifere. Daca un caine te musca si sangele tot nu se coaguleaza dupa cincisprezece minute, este recomandabil sa solicitati ajutorul unui medic. Riscul este minim daca vaccinul antirabic este administrat in primele 8 ore dupa muscatura. Reduce cel mai mult sansele de infectie. Rabia poate fi tratata cu usurinta la domiciliu cu tratamentul potrivit. Daca starea pacientului se inrautateste, atunci se recomanda ca pacientul sa fie dus imediat la spital, fara nicio intarziere.
Virusul Marburg: Mortalitate, moduri de transmitere, asemanari in simptome cu rabia
Virusul Marburg (Marburgvirus) este un virus asemanator cu virusul Ebola, care apartine familiei filoviride si provoaca febra hemoragica Marburg se transmite la om de la diferite specii de maimute si lilieci, fie prin consumul acestora, fie prin contact direct cu parti din corpul acelor animale. Maimutele poarta virusul pe blana iar liliecii il transmit prin muscaturi sau zgarieturi. Virionii virusului Marburg au un aspect caracteristic de bastonas sau filamente. Virusul Marburg a fost descoperit in august 1967 in Africa intr-o regiune din Guineea Franceza.
Virusul Marburg este unul dintre cei mai letali virusi pe care ii cunoastem, ucigand pana la 88% din persoanele pe care le infecteaza. Rata mortalitatii a variat si variaza in functie de tulpina si modul de transmitere. Din pacate nu exista vaccin pentru acest virus si nici terapii si cele mai simple moduri de a nu intra in contact cu acest virus este preventia si evitarea junglelor sau traseelor nemarcate din tari de pe continentul African, evitarea pesterilor care adapostesc lilieci sau a zonelor retrase de agitatia urbana. Iar daca calatoriti in tari exotice unde prin paduri traiesc specii de maimute, evitati contactul cu acesta si in niciun caz sa nu le consumati carnea.