Virusul papiloma uman: Ce este, simptome, complicatii, tratament si preventie
Virusurile papiloma uman (HPV) includ un grup cu peste 100 de virusuri, iar o buna parte dintre acestea pot infecta zona genitala (vulva, vaginul, colul uterin, rectul, anusul, penis si scrot), precum si gura si gatul. Virusul HPV se transmite in timpul contactului sexual. Alte tipuri de HPV provoaca negi (veruci) comuni, cum ar fi pe mainile si talpile picioarelor, dar verucile pot aparea si in zona genitala. Infectiile genitale cu HPV sunt foarte frecvente, iar desi unele nu dauneaza si dispar pe cont propriu, cu toate acestea, unele tipuri de virus pot provoca veruci genitale sau anumite tipuri de cancer. Desi negii (verucile) nu sunt placuti, ei au risc scazut de aparitie a cancerului sau a altor probleme grave de sanatate.
Exista 15 tulpini care pot cauza aparitia cancerului de col uterin, iar dintre acestea HPV 16 si HPV 18 sunt cele responsabile intr-o proportie destul de mare. Cancerul de col uterin este, de obicei, legat de HPV (99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV) dar virusul poate provoca, de asemenea, cancer in vulva, vagin, penis, anus, gura, si, de asemenea, poate provoca cancer la nivelul pielii si gatului.
Complicatii ale HPV
Exista doua categorii de HPV cu transmitere sexualaꓽ HPV cu risc scazut, care poate provoca negi in sau in jurul organelor genitale, anusului, gurii sau gatului si HPV cu risc ridicat, ce poate provoca mai multe tipuri de cancer:
- Cancerul de col uterin
- Cancerul anal
- Unele tipuri de cancer al gatului si al gurii
- Cancerul vulvar
- Cancerul vaginal
- Cancerul de penis
Cele mai multe infectii cu HPV dispar de la sine si nu provoaca cancer. Uneori, infectiile dureaza mai mult. Atunci cand o infectie cu HPV cu risc ridicat dureaza mai multi ani, aceasta poate provoca modificari celulare. Daca aceste modificari nu sunt tratate, ele se pot inrautati in timp si pot deveni cancer. Atunci cand HPV cu risc ridicat infecteaza celulele, interfereaza cu modul in care aceste celule comunica intre ele, determinand celulele infectate sa se inmulteasca necontrolat. De obicei, sistemul imunitar recunoaste si controleaza aceste celule infectate.
Cu toate acestea, uneori exista celule infectate care continua sa se inmulteasca si, in cele din urma, creeaza o zona de celule precanceroase care s-ar putea transforma in cancer daca sunt lasate netratate. Cercetarile au constatat ca poate dura 10 pana la 20 ani sau mai mult pentru ca celulele cervicale infectate cu HPV sa devina o tumoare canceroasa. La femeile cu celule cervicale infectate cu HPV cu risc ridicat, urmatorii factori cresc probabilitatea de infectie in timp si celulele precanceroase din cervix. De exemplu:
- Prezenta tulpinilor HPV 16 si HPV 18
- Fumatul - Renuntarea la fumat va ajuta organismul sa lupte impotriva HPV.
- Un sistem imunitar slabit - Daca aveti infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sau luati medicamente care afecteaza sistemul imunitar, adresati-va medicului despre screening si urmarirea infectiei cu HPV.
Unii oameni dezvolta negi din anumite infectii cu HPV cu risc scazut, dar celelalte tipuri (inclusiv cele cu risc ridicat) nu au simptome. Daca o infectie cu HPV cu risc ridicat dureaza mai multi ani si provoaca modificari celulare, este posibil sa aveti simptome. De asemenea, este posibil sa aveti simptome daca aceste modificari ale celulelor se transforma in cancer. Simptomele posibile depind de partea corpului care este afectata. In alte parti ale corpului, leziunile precanceroase provoaca uneori simptome, cum ar fi mancarimea sau sangerarea. Este important sa faceti periodic screening-uri pentru cancerul de col uterin.
Cum se transmite virusul HPV?
HPV se transmite cu usurinta de la un partener sexual. Se transmite prin contact intim piele pe piele, inclusiv contact sexual vaginal cu penisul (vagin-penis), contact sexual anal cu penisul (anus-penis), contact sexual oral cu penisul (gura-penis), contact sexual oral cu vaginul (gura-vagin) si utilizarea de jucarii sexuale sau alte obiecte in timpul activitatii sexuale. Utilizarea prezervativelor scade probabilitatea transmiterii HPV, dar nu o impiedica in totalitate. In general, profesionistii din domeniul sanatatii pot diagnostica negii (verucile) uitandu-se la ei. Pentru femei, testele de screening pentru cancerul de col uterin pot gasi modificari cervicale care se pot transforma in cancer. Ca parte a evaluarii, femeilor li se recomanda si teste Papanicolau, teste HPV sau ambele, pe langa alte investigatii, precum colposcopia.
Cele mai intalnite tipuri de tulpini HPV
- Tulpina HPV 6 are un risc oncogen scazut; aceasta impreuna cu tulpina HPV 11 sunt legate de aproximativ 90% din cazurile de negi genitali. Acestia sunt cunoscuti si sub denumirea de condiloame (tumori benigne ale tegumentelor si mucoaselor de la nivelul anusului sau organelor genitale), veruci si/sau papiloame.
- Tulpina HPV 11 - la fel ca in cazul HPV 6, aceasta tulpina are un risc oncogen scazut. HPV 11 poate cauza aparitia negilor genitali. Totodata, virusul poate cauza modificari la nivelul colului uterin.
- Tulpina HPV 16 - este cel mai intalnit tip de HPV cu un grad ridicat de risc si, de regula, nu cauzeaza niciun fel de simptome. Tulpina HPV 16 este cea care provoaca 50% dintre cancerele de col uterin de la nivelul intregii lumi.
- Tulpina HPV 18 - este tot o tulpina cu grad ridicat de risc, adica are un risc oncogen mare. La fel ca HPV 16, tulpina aceasta nu provoaca simptome de obicei si poate duce la cancer de col uterin. Impreuna, tulpinile 16 si 18 ale papilomavirusului uman sunt responsabile de aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.
In cazul in care te intrebi ce duce la infectia cu papilomavirusul uman, trebuie sa stii ca majoritatea oamenilor iau HPV prin contactul sexual direct, cum ar fi prin intermediul sexului oral. Deoarece HPV este o infectie care se ia in urma contactului piele pe piele, actul sexual nu este necesar pentru a lua infectia. In cazurile rare, o mama care are HPV poate infecta bebelusul in timpul nasterii, doar prin contactul cu acesta.
Atat femeile, cat si barbatii pot sa ia papilomavirusul uman daca au facut sex oral, sex anal sau sex pe cale vaginala cu un partener infectat. Majoritatea persoanelor infectate cu human papillomavirus il transmit, fara sa stie, partenerului lor sexual, deoarece nu cunosc faptul ca au deja acest virus.
Care sunt tratamentele pentru infectiile cu HPV?
Nu exista o metoda specifica de tratament, insa pentru tratarea verucilor se utilizeaza fie medicamente cu aplicare locala, iar daca acestea nu functioneaza, medicul poate ingheta negii (crioterapie), ori poate face o electrocauterizare sau poate folosi laserul pentru indepartarea verucilor. In multe cazuri, infectia cu HPV dispare de la sine, intrucat sistemul imunitar o elimina in mod natural. Pentru eliminarea virusului nu exista un tratament anume, ca atare, negii (verucile) pot aparea in aceleasi locuri ori in altele. Daca medicul ginecolog considera ca este nevoie de un tratament, scopul va fi acela de reducere a simptomelor, precum cele ce includ durere, prurit, jena, dar si de imbunatatirea aspectului estetic (indepartarea verucilor), dar, totodata, specialistul poate prescrie un tratament pentru indepartarea celulelor precanceroase. Desi nu toate situatiile in care apare HPV necesita tratament, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru evaluari frecvente.
Pot fi prevenite infectiile cu HPV?
Utilizarea corecta a prezervativelor din latex reduce foarte mult, dar nu elimina complet, riscul de a obtine sau de a raspandi HPV. Vaccinurile pot proteja impotriva mai multor tipuri de HPV, inclusiv unele care pot provoca cancer. Vaccinurile ofera cea mai mare protectie atunci cand sunt administrate inainte de expunerea la virus. Acest lucru inseamna ca este mai bine sa le aplicati inainte de a deveni activi sexual, motiv pentru care fetitelor li se recomanda vaccinarea inca de la varste fragede. Testele de screening (teste de genotipare HPV) sunt folosite pentru a gasi boli atunci cand nu exista simptome. Screening-ul pentru cancerul de col uterin urmareste sa gaseasca modificari precanceroase in celule intr-un stadiu incipient, inainte ca acestea sa devina canceroase si atunci cand tratamentul previne aparitia cancerului.
Bibliografie:
Gillison ML (December 2006). "Human papillomavirus and prognosis of oropharyngeal squamous cell carcinoma: implications for clinical research in head and neck cancers", 2023;
Saraiya M, Unger ER, Thompson TD, Lynch CF, Hernandez BY, Lyu CW, "US assessment of HPV types in cancers: implications for current and 9-valent HPV vaccines", 2022;
Anantharaman D, Abedi-Ardekani B, Beachler DC, Olshan AF, Wisniewski K, "Geographic heterogeneity in the prevalence of human papillomavirus in head and neck cancer", 2022;
Chaturvedi AK, Engels EA, Pfeiffer RM, Hernandez BY, Xiao W, Kim E, "Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States", 2021;