Valvulopatii cardiace: Afectiuni ale valvelor inimii si optiuni de tratament
Valvulopatiile cardiace sunt acele boli care afecteaza una sau mai multe valve cardiace, deoarece fie nu se deschid, fie nu se inchid corect, ceea ce influenteaza buna functionare a inimii. Functia valvelor cardiace este de a se deschide si de a inchide in timpul ciclului cardiac. Valvulopatia apare atunci cand una sau mai multe valve cardiace nu deschid (stenoza) sau inchid (insuficienta) corect. Cea mai frecventa cauza a bolii valvei este degenerarea valvei.
Inima este compusa din patru camere, doua atrii (camerele superioare) si doua ventricule (camerele inferioare). Valvele separa atriile de ventriculele (valva mitrala si tricuspida); si ventriculele din artera aortica (valva aortica) si artera pulmonara (valva pulmonara). Valvele impiedica intoarcerea fluxului de sange, fiind situate la iesirea fiecareia dintre atrii si a celor doua ventricule si actioneaza ca porti de intrare si iesire. Cele patru valve cardiace sunt:
Tricuspida - Este situata intre atriul drept si ventriculul drept.
Pulmonara - Este situata intre ventriculul drept si artera pulmonara.
Mitrala – Este situata intre atriul stang si ventriculul stang.
Aortica - Este situata intre ventriculul stang si aorta.
Functionarea valvelor cardiace
Pe masura ce muschiul cardiac se contracta si se relaxeaza, valvele se deschid si se inchid, permitand alternativ fluxul de sange catre si dinspre ventricule si atrii. Dupa contractia ventriculului stang, valva aortica se inchide si valva mitrala se deschide, permitand sangelui sa treaca de la atriul stang la ventriculul stang. Cand atriul stang se contracta, mai mult sange trece in ventriculul stang. Cand ventriculul stang se contracta, valva mitrala se inchide si valva aortica se deschide, astfel incat sangele sa curga in aorta.
Tipuri de boli valvulare
Valvulopatiile sunt clasificate in doua tipuri: in functie de valva afectata si tipul problemei sau a disfunctiei valvei. Am vazut ca exista patru valve diferite: mitrale, aortice, pulmonare si tricuspide. Astfel, in functie de supapa afectata, putem vorbi despre boala valvei mitrale, boala valvei aortice, boala valvei tricuspide sau boala valvei pulmonare.
Boli valvulare in functie de tipul de disfunctie
Exista practic doua probleme pe care le poate prezenta o valva:
O ingustare (in limbaj tehnic, stenoza): ceea ce face dificila trecerea sangelui
Un defect in prevenirea circulatiei sangelui intr-un singur mod (valva nu se inchide corect). In aceste cazuri, sangele, in loc sa se deplaseze in directia corecta, se retrage. In aceste cazuri, se vorbeste despre defectarea supapei (sau regurgitare).
Astfel, combinand cele doua moduri de clasificare a bolilor valvulare, putem vorbi despre stenoza sau insuficienta mitrala, stenoza sau insuficienta aortica etc.
Orice problema poate modifica grav capacitatea inimii de a pompa sange. Valvele defecte creeaza de obicei murmuri si alte sunete cardiace anormale pe care un medic le poate asculta cu un stetoscop. Majoritatea valvelor defecte nu prezinta anomalii severe, iar persoana nu sufera nicio modificare.
Simptomele pot include umflarea picioarelor, respiratia scurta, palpitatii, oboseala, dureri toracice si lesin. De multe ori, medicii verifica in mod regulat, deoarece unele defecte ale valvei se agraveaza in timp, pana la punctul in care interventia (repararea sau inlocuirea) este necesara pentru a reduce simptomele sau a prelungi supravietuirea.
Cum se trateaza valvulopatiile cardiace
Tratamentul va depinde de tipul bolii valvei si de gradul de severitate. In cazuri severe de stenoza aortica, cea mai frecventa metoda este necesitatea unui tratament chirurgical pentru a inlocui valva. In caz de insuficienta severa, se efectueaza si o operatie pentru reconstruirea valvei sau inlocuirea acesteia.
Tratament non-farmacologic
Pacientul cu boala valvulara trebuie sa urmeze ceea ce este cunoscut sub numele de viata sanatoasa si sa fie mai mult sau mai putin strict in functie de starea evolutiva a bolii. Deci, acei pacienti aflati in stadii foarte timpurii ale afectinilor valvulare pot duce o viata absolut normala, in timp ce atunci cand simptomele incep sa apara, pacientii trebuie sa faca modificari ale stilului de viata.
In general, ar trebui sa controlati bine factorii de risc cardiovascular, sa solicitati ajutor pentru a renunta la fumat, sa controlati tensiunea arteriala si sa urmati o dieta mediteraneana, bogata in fructe si legume si, de preferinta, insotita de un consum redus de carne, iar daca se va consuma, se va alege carnea alba in defavoarea cele rosii, insa cu toate acestea, se va adauga ocazional in meniu si nu zilnic.
Tratamentul medicamentos
Nu exista un tratament medical care sa poata inversa si vindeca bolile valvulare, ceea ce se intentioneaza cu medicatia este sa se incetineasca evolutia acesteia la maximum si sa se minimizeze simptomele derivate, pastrand in acelasi timp functia inimii.
Daca tensiunea arteriala este crescuta, tratamentul va fi intotdeauna prescris. Tratamentul hipotensiv trebuie luat in conformitate cu indicatiile cardiologului in acelasi timp.
Daca exista retentie de lichid, este necesar sa se asocieze un tratament pentru a elimina excesul. Aportul de tratament diuretic poate fi adaptat in functie de activitatile planificate ale zilei, desi trebuie evitat sa il luati noaptea pentru a avea o odihna corecta.
Daca problema valvei este complicata de aritmie cardiaca, in principal fibrilatie atriala, un anticoagulant oral ar trebui asociat pentru a evita riscul unei embolii. Si, daca este necesar, se va administra un anumit tip de medicament pentru a controla ritmul cardiac, daca tendinta aritmiei este de a face inima sa bata prea repede.
Tratament chirurgical
Cand este indicat tratamentul chirurgical, valvele cardiace sunt reparate ori de cate ori este posibil, mai degraba decat inlocuite, deoarece se ajuta la pastrarea functiei cardiace si se evita complicatiile care apar din utilizarea protezelor artificiale. In aceste cazuri, segmentul deteriorat al valvei care nu se inchide corect este indepartat si apoi marginile taiate sunt unite. Acest lucru permite ca valva sa functioneze corect si sa se opreasca scurgerea. Apoi, inelul din jurul valvei este consolidat prin implantarea unui inel artificial.
La unele persoane, cum ar fi cele cu valva mitrala sau aortica restransa (stenoza) si valve extrem de calcifiate, valvele nu pot fi reparate. In aceste cazuri, optiunea chirurgicala este inlocuirea valvelor cardiace in care pot fi utilizate diferite tipuri de proteze:
Proteze biologice. Fabricate din tesuturi animale, protezele biologice au un profil de risc tromboembolic excelent (risc de cheaguri si embolii), astfel incat nu necesita tratament anticoagulant, dar au o durabilitate limitata, deoarece se deterioreaza de-a lungul anilor. Sunt cea mai buna optiune pentru pacientii mai in varsta sau cu contraindicatii pentru anticoagulare.
Proteze mecanice. Fabricate in principal din titan si carbon, protezele mecanice au o durabilitate excelenta, asa ca este foarte rar ca pacientii sa fie nevoiti sa fie reoperati, dar necesita administrarea continua de anticoagulante, deoarece fara acest tratament exista riscul de a aparea embolii.
Proteze prelevate de la donatori compatibili. Acestea sunt valve cardiace umane obtinute de la donatori si prezentate ca avand cea mai buna compatibilitate posibila. Ele ofera beneficiile protezelor biologice (risc mai mic de embolii fara a lua anticoagulante) si mecanice (durabilitate excelenta si performanta hemodinamica), desi implantarea lor este mai complexa.