Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Lyme - cauze, diagnostic si tratament

Boala Lyme - cauze, diagnostic si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 aprilie 2024 Ultima actualizare: 18 aprilie 2024

Boala Lyme mai este cunoscuta drept boala cu o mie de fete pentru ca in primele stadii are multe similitudini cu alte mii de boli. Boala poate afecta diferite zone ale corpului, chiar si unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinala sau cea poplitee (in spatele genunchiului). Locul propriu-zis al muscaturii de capusa este si cel prin care bacteria Borrelia Burgdoferi pătrunde in organism iar aceasta infectie daca apare intr-o zona greu accesibila ochiului va fi greu de depistat. Primul semn al infectiei este eritemul migrator si acesta apare in zonele cu piele moale, zona gatului, capului, axilei.

Eritemul migrator este o leziune cutanata care apare intr-un interval cuprins intre minim 3 zile si maxim 30 zile de la contactarea infectiei. Ea se arata ca o pata rosiatica, rotunda sau ovalara, care se extinde treptat, iar marginile isi pastreaza culoarea rosiatica. Asta in timp ce partea centrala se atenueaza ca nuante. De regula leziunea este unica, asimptomatica, ea putand fi asociata cu o senzaţie de arsura, intepatura, cefalee, artralgii, mialgii. In plus, eritemul migrator nu apare neaparat in zona unde s-a intamplat muscatura si nu inseamna ca ofera o zona unde poti depista agresiunea cauzata de capusa. Dar toate detaliile despre aceasta boala in materialul urmator.

Cum apare boala Lyme?

Ce factori de risc te predispun la boala Lyme?

Care sunt simptomele?

Cum se trateaza boala Lyme?

Cum se poate preveni boala Lyme?

Cum apare boala Lyme?

Boala Lyme este o afectiune de natura infectioasa care se transmite prin muscatura de capusa si care determina manifestari articulare, cardiace si neurologice. Bacteria responsabila pentru aceasta afectiune este Borrelia Burgdoferi. Nu orice muscatura de capusa echivaleaza cu boala Lyme. Capusa trebuie sa fie prezenta la locul de inoculare pentru o perioada de minimum 24 de ore si trebuie sa fie contaminata cu B. Burgdoferi. Afectarea cerebrala in cadrul bolii Lyme poate determina prezenta unor leziuni care din punct de vedere imagistic sunt asemanatoare cu cele din scleroza multipla.

Faza timpurie localizata se caracterizeaza prin aparitia unui eritem migrator sau rash, insotit de febra, mialgii, adenopatie localizata dureroasa, dureri de cap, artralgii, stare de oboseala. Ea apare la 1-30 de zile de la muscatura. Eritemul apare la doua treimi din pacienti, in general in apropiere de locul muscaturii, in axila, zona poplitee sau inghinal, in medie dupa 7 zile, nedureros sau cu senzatie de arsura sau mancarime. Se poate extinde si poate capata o paloare intre margine si centru (aspect caracteristic de semn de tras la tinta). La 20% din pacienti poate fi recurent, iar la altii poate fi multiplu, dar nu pentru ca au fost mai multe muscaturi, ci pentru ca bacteria a diseminat prin sistemul sangvin. La 30% din pacienti, eritemul lipseste, fie pentru ca nu a aparut, fie pentru ca a fost intr-o zona care e mai greu observata de pacient.

Aproximativ o treime din pacientii care fac eritem migrator si sunt tratati vor fi vindecati, iar boala nu va mai ajunge in fazele doi si trei. Majoritatea insa ajung in faza doi, stadiul timpuriu diseminat, duaa aproximativ 3-10 saptamani, iar 25% din pacienti se prezinta la medic direct in faza doi, cu manifestari musculo-scheletale si neurologice, mai rar cardiace, pulmonare si oculare. Manifestarile musculo-scheletale incep cu fenomene poliarticulare migratorii care implica si tendoanele si bursele musculare, apoi se cantoneaza la o singura articulatie, de obicei genunchiul, mai rar glezna sau pumnul. Manifestarile neurologice sau neuroborrelioza apar la 5-20% din pacienti, sub forma de neuropatie craniana (paralizie de facial Bell) sau meningita sau encefalopatie (stare de confuzie, pierderea atentiei, memoriei).

Faza persistenta sau tarzie apare dupa cateva luni pana la cativa ani de la debut, cu manifestari reumatologice si neurologice: artrita, in special la genunchi, este prezenta la 90% din pacientii in faza trei, iar manifestarile neurologice variaza (encefalopatie subacuta, encefalomielite, neuropatii axonale).

Ce factori de risc te predispun la boala Lyme?

Atunci cand iesi la picnic e important de eviti zonele cu iarba foarte inalta, apropierea de lacuri, locuri umede si niciodata nu merge la picnic fara sa folosesti spray-uri sau solutii anti-insecte. In plus capusele nu suporta focul si fumul si e bine sa faci un foc controlat care sa te tina departe de pericol. 

Care sunt simptomele?

Daca boala nu este depistata si tratata imediat dupa infectie sau daca nu exista simptome in primul stadiu al bolii, infectia afecteaza pielea, articulatiile, inima si sistemul nervos, in cateva saptamani sau luni de la infectie. Apare la cateva zile sau saptamani de la stadiul

Simptomele pot include:

  • Eruptie cutanata extinsa si circulara - poate aparea pe mai multe parti ale corpului;
  • Durere fizica;
  • Slabiciune;
  • Amorteala bratelor si/sau a picioarelor;
  • Paralizia muschilor fetei;
  • Dureri de cap;
  • Lesin;
  • Probleme de concentrare sau cu memoria;
  • Conjunctivita sau deteriorarea tesutului ochiului;
  • Inrosirea si tumefierea articulatiilor mari, in special a genunchilor;
  • Palpitatii si complicatii cardiovasculare.

Cum se trateaza boala Lyme?

Daca ai descoperit muscatura de capusa, trebuie sa stii ca nu toate capusele transmit boala. In plus, e vital sa nu intri in panica. In plus, e foarte important sa indepartati capusa cat mai repede posibil. Se considera ca agentii patogeni pe care ii poate transmite o capusa patrund in organismul nostru numai daca respectiva capusa a stat atasata de piele (prin muscatura) timp de cel putin 36-48 h.

Pentru indepartarea capuselor, este total contraindicata folosirea metodelor din popor precum aplicarea de caldura, ceara, acetona, ulei, vaselina, benzina pe capusa deoarece scopul e sa desprindem cat mai repede capusa. De asemenea, orice agresiune asupra capusei o poate determina sa-si deverseze continutul stomacal in organismul nostru, si odata cu el potentiale virusuri si bacterii prin urmare trebuie smulsa cu grija in niciun caz ucisa in timp ce aceasta inca se afla sub piele.

Tratamentul in formele incipiente ale bolii consta in administrarea de antibiotice, insa tipul antibioticului si durata administrarii sale (care poate varia de la cateva zile la cateva luni) va fi stabilita de medicul specialist in functie de varsta pacientului si de manifestarile prezentate(eritem migrator/afectare cardiaca/neurologica ). Totusi, indiferent de cat de bine a fost aleasa schema terapeutica, pot aparea recidive, in aceste cazuri fiind necesara o a doua cura.

Anticorpii pot persista uneori timp de mai multi ani chiar daca tratamentul a fost efectuat corect, de aceea serologia nu este intotdeauna un indicator fidel al eficacitatii tratamentului antibiotic.In majoritatea cazurilor, boala Lyme se vindeca cu antibioterapie, mai ales daca pacientul se prezinta intr-un stadiu precoce. Se considera ca prognosticul celor tratati in faza de eritem migrator este excelent. Din pacate, o predictie asupra evolutiei bolii daca aceasta este descoperita in stadii mai avansate este greu de facut. In general, tratamentul tardiv presupune si o perioada de convalescenta mai indelungata, iar anumite deficite neurologice sau cognitive, odata instalate, se pot dovedi mai greu de tratat – unele deficite nu se remit sub antibioterapie si se pot permanentiza.

Cum se poate preveni boala Lyme?

Preventia este cea mai buna masura de protectie impotriva capuselor. E vital sa tii cont de urmatoarele opinii:

  • Evita zonele cu ierburi inalte si multe frunze 
  • Atunci cand faci drumetii, mergi pe centrul potecilor
  • Foloseste un produs repelent care contine compusi chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 in proportie de minimum 20%, pentru o protectie de cateva ore
  • Utilizeaza produse care contin permetrin pentru a trata imbracamintea si echipamentul sportiv, cum ar fi bocanci, pantaloni, sosete si corturi
  • Protejeaza-ti animalele de companie. Cainii sunt foarte susceptibili la muscaturi si la unele boli transmise de capuse. Ei pot aduce, de asemenea, capuse in casa si trebuie protejati folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, sampoane sau anumite medicamente
  • Odata ce ai intrat in casa, mergi direct la dus, pentru a indeparta orice risc de muscatura de capuse 

Si daca tot am vorbit de boala Lyme si capuse, mai jos aveti o lista cu cele mai periculoase boli cauzate de insecte purtatoare de bacterii, virusuri, paraziti.

Malaria se manifesta prin febra aparuta la sapte zile de la prima posibila expunere sau la trei luni de la contactul cu infectia si este transmisa de tantari. Aceasta boala cauzeaza peste un milion de decese pe an si infecteaza peste 200 milioane de oameni la nivel global. Orice febra aparuta la mai putin de sapte zile de la o posibila expunere nu este cauzata de malarie.

Boala are ca raspandire tari din zona tropicelor, intre latitudinea nordica 25 de grade si latitudinea sudica tot 25 de grade. Vorbim aici de India, Vietnam, Malaezia, Indonezia, Brazilia, tari din Africa etc. Malaria este transmisa de tantarul Anofel care poarta in corp un parazit numit plasmodium si acesta declanseaza febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, varsaturile si crize de stomac. Netratata, malaria duce la colaps circulator, coma si in ultima instanta survine decesul.

Febra galbena este transmisa de tantarii care sunt infectati cu Flavivirus. Tarile cu risc de a contacta aceasta boala sunt Ciad, Coasta de Fildes, Congo, Etiopia, Niger, Nigeria si Sudan. In primele stadii boala poate fi confundata cu o raceala puternica pentru ca avem simptome precum dureri de cap, dureri musculare şi articulare, febra, pierderea poftei de mancare.

Netrata boala se ajunge la insuficienta cardiaca, hepatica şi renală, hemoragie, dureri abdominale, convulsii, iar 50% dintre bolnavii care ajung in acest stadiu mor. OMS spune ca la nivel mondial, anual, din circa 200.000 de persoane infectate cu aceasta boala, 30.000 mor si din cauza altor complicatii.

Zika este o boala transmisa tot de o specie de tantar. Tara care are cele mai multe probleme cu acest virus este Brazilia, dar incidenta lui a fost semnalata si in alte tari precum: Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic,Panama, Paraguay,  Insulele Solomon sau Thailanda. Ca si simptome, bolnavii cu virusul Zika au stari puternice de: febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare si articulare, o stare de slabiciune si cefalee. Netratata poate genera malformatii ireversibile, mai ales in cazul in care infectia ajunge la femei insarcinate.

Chagas este o boala transmisa de o specie de gandaci care traiesc in America de Sud si transmit boala cunoscuta si ca tripanozomiaza americana. Ei traiesc in peretii caselor umede si sunt activi doar noaptea.

Boala Somnului sau tripanozomiaza africana este transmisa de muste. Contaminarea are loc fie prin contacul cu pamant pe care mustele si-au depus ouale, fie prin haine pe care mustele si-au depus ouale. Preventia se poate face prin evitarea intinderii pe pamant si evitarea uscarii hainelor in aer liber. Este recomandat ca hainele sa fie calcate dupa uscare pentru a distruge, prin intermediul caldurii de la fierul de calcat, orice larva prezenta.

Leishmanioza este o boala parazitara cauzata de bacteria Leishmania transmisa prin muscatura de musca de nisip. Acestea traiesc in zonele impadurite si in casele de caramida unde are loc cea mai mare parte a infectiei umane. Rozatoarele, cainii si alte mamifere sunt rezervor al acestei boli. La nivelul muscaturii se poate observa un inel rosu, iar semnele infectiei sunt reprezentate de febra si anemie. Forma viscerala este observata in zona bazinului Mediteranean.

Este caracterizata prin degenerarea severa a conditiei generale a pacientului, cu o crestere in volum a nodulilor limfatici si a splinei si o scadere a numarului celulelor sangvine. Boala are tratament specific care trebuie urmat pe perioade lungi de timp in scopul vindecarii. Boala este des intalnita, fiind raportate 300.000 de cazuri de Leishmanioza viscerala si peste 20.000 de decese pe an.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.cdc.gov/lyme/signs_symptoms/index.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/symptoms-causes/syc-20374651

https://www.omicsonline.org/scientific-reports/0975-0851-SR-659.pdf

REFERINTE:

  1. Lyme disease. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/lyme/index.html. Accessed Sept. 2, 2018.
  2. Pitt BS, et al. Identification of a novel pathogenic Borrelia species causing Lyme borreliosis with unusually high spirochaetaemia: A descriptive study. The Lancet Infectious Diseases. 2016;
  3. Hu L. Clinical manifestations of Lyme disease in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2018;
  4. Hu L. Treatment of Lyme disease in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2018;
  5. Hu L. Diagnosis of Lyme disease. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 6, 2018;
  6. Lantos PM, et al. Unorthodox alternative therapies marketed to treat Lyme disease. Clinical Infectious Diseases. 2015;
  7. Post-treatment Lyme disease syndrome. Centers for Disease Control and Prevention.
  8. https://www.cdc.gov/lyme/postlds/index.html. Accessed Oct. 9, 2020.
Articole similare
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

4 iunie 2024
Edited 4 iunie 2024
citește articolul
Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Ube, o leguma filipineza cu un gust deosebit si o culoare unica ar putea sa ne ajute sa avem mereu un sistem imunitar puternic. Ube face parte din familia Dioscoreaceae, este originar din Africa si Asia, din Filipine, este cultivat mai mult in zone tropicale si subtropicale. Sunt peste 600 de specii de ube, doar 15-20 sunt comestibile.

5 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina