Vinul rosu: Beneficii ale consumului moderat, contraindicatii de consum
Componenta principala a vinului este apa, care reprezinta 80-90% din total. Restul substantelor sunt prezente in must si apar in timpul fermentarii si in fazele de conservare. Consumul regulat si moderat de vin (unul sau doua pahare pe zi) este asociat cu scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, hipertensiunii, diabetului si anumitor tipuri de cancer, cum ar fi colon, san, plaman sau prostata. Dovezile stiintifice cu privire la efectele protectoare ale resveratrolului sunt insuficiente, iar beneficiul este perceput pe baza unui consum scazut sau moderat de vin.
Vinul este una dintre primele creatii ale umanitatii si a ocupat un loc privilegiat in numeroase civilizatii, fiind consumat de om de mai bine de 6.000 de ani. Aceasta bautura dezvolta atat functii dietetice, cat si socio-religioase. La randul sau, reprezinta o serie intreaga de descoperiri legate de primele reactii chimice efectuate de om: fermentarea si oxidarea.
Beneficii ale consumului moderat de vin rosu
Vinul rosu este sanatos atunci cand este baut in cantitati adecvate, despre care expertii spun ca este un pahar pe zi. De asemenea, nu ar trebui sa fie consumat in orice moment al zilei, investigatiile considera ca ora potrivita este in timpul cinei sau pranzului. Toate acestea au fost finalizate dupa revizuirea mai multor studii care sustin ca un pahar de vin rosu pe zi ajuta la prevenirea multor boli cardiovasculare, atat la barbati, cat si la femei, datorita continutului ridicat de ponifenoli. De asemenea, serveste la tratarea bolilor si tulburarilor, cum ar fi: diabetul, dementa sau osteoporoza, datorita efectului sau antioxidant.
Proprietatile vinului se afla in ingredientul principal, strugurii, care contin o multime de antioxidanti naturali. Antioxidantii pot fi obtinuti in mod natural din diferite fructe, legume si plante aromatice, iar functia sa principala este de a reduce stresul oxidativ, o reactie care se formeaza atunci cand glucoza reactioneaza cu oxigenul si elibereaza toxine in organism.
Aceste toxine incetinesc procesele de regenerare celulara si, desi organismul are capacitatea de a elibera de la sine toxinele generate de stresul oxidativ, odata cu inaintarea in varsta, aceasta capacitate este diminuata. Stresul oxidativ este legat de aparitia celulelor canceroase si a bolilor de inima.
Din acest motiv, este foarte important sa aveti o dieta bogata in alimente cu antioxidanti. Fructele rosii si strugurii negri contin o cantitate buna de un antioxidant numit resveratrol si, desi, desigur, consumul de fructe intregi va fi cel mai bun mod de a obtine substantele nutritive, iar un pahar ocazional de vin va fi o modalitate buna de a va stimula aportul.
Efecte pozitive ale consumului de vin rosu
Pe scurt, desi vinul este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice nu cu mult timp in urma, avantajele sale pentru sanatatea umana au fost descoperite. Printre principalele beneficii constatate, consumul unui pahar de vin pe zi aduce urmatoarele efecte pozitive:
Contine antioxidanti - Vinul rosu contine antioxidanti, cum ar fi resveratrolul, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Antioxidantii contribuile la diminuarea riscului de aparitie a cancerului si a afectiunilor cardiovasculare. Beneficii pentru sistemul cardiovascular - Consumul moderat de vin rosu poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariana, accidentul vascular cerebral si hipertensiunea arteriala. Vinul rosu poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau si la cresterea nivelului de colesterol bun. Beneficii pentru digestie - Consumul moderat de vin rosu poate ajuta la imbunatatirea digestiei, prin cresterea secretiei de acid gastric si de enzime digestive.
Risc redus de artrita reumatica
Previne gripa si racelile
Reduce riscul de cancer la gat
Promoveaza digestia
Previne imbatranirea prematura a celulelor responsabile de memorie
Imbunatateste aspectul varicelor
Previne cancerul de prostata
Promoveaza asimilarea proteinelor
Imbunatateste aspectul pielii
Ajuta la vedere
Previne boli cum ar fi retinopatia diabetica
Reduce durerea si disconfortul cauzat de hemoroizi
Reduce alergiile prin proprietatile sale antihistaminice
Previne formarea cheagurilor de sange
Riscurile consumului excesiv de vin rosu
Printre efectele nocive asupra sanatatii se numara continutul de alcool si faptul ca dioxidul existent in vin poate genera atacuri de astm la persoanele sensibile. Cu toate acestea, majoritatea vinurilor au cantitati mult sub nivelurile periculoase pentru o persoana normala. Consumul frecvent de vin in doze mari provoaca, de asemenea, leziuni tisulare (in special in sistemul nervos central si in ficat), care este, ca si in cazul altor bauturi alcoolice, un factor predispozant pentru ciroza si carcinoame.
Ca orice alta bautura alcoolica, daca este consumat excesiv, vinul poate duce la alcoolism, una dintre cele mai grave dependente cu care se confrunta societatea. De asemenea, duce la boli cardiovasculare si moarte subita. Consumul a mai mult de trei pahare de vin pe zi este periculos pentru corpul uman, deoarece creste nivelul trigliceridelor si, in consecinta, provoaca hipertensiune arteriala. Prin urmare, se recomanda masurarea aportului zilnic. Iata cateva riscuri asociate cu consumul de vin rosu:
Dependenta si abuzul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate duce la dependenta si abuz de alcool, care pot avea efecte negative semnificative asupra sanatatii mentale si fizice.
Hipertensiunea arteriala: Consumul excesiv de vin rosu poate duce la hipertensiune arteriala, ceea ce poate creste riscul de boli cardiovasculare.
Probleme hepatice: Abuzul de alcool, inclusiv de vin rosu, poate duce la boli hepatice, cum ar fi ciroza si hepatita.
Tulburari digestive: Consumul excesiv de alcool poate duce la tulburari digestive, cum ar fi ulcerul gastric si refluxul gastroesofagian.
Printre efectele negative ale vinului rosu asupra cavitatii orale a fost descrisa aparitia petelor pe dinti si colorarea acestora.
Vinul rosu contine alcool, care poate fi daunator sanatatii daca este consumat in cantitati mari. Consumul excesiv de alcool poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi dependenta de alcool, ciroza hepatica si accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, pot aparea boli cardiovasculare si moarte subita. Nu in ultimul rand, anumitor persoane care sufera de diferite afectiuni le este contraindicat consumul de alcool, in special daca urmeaza un tratament.
Ce beneficii ofera consumul moderat de bere. Contraindicatii la consumul de alcool
Berea cu hamei este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea extractului de hamei si malt de orz. Hameiul este adaugat pentru a da berii aroma si amaraciunea caracteristica. Berea cu hamei are o istorie lunga si este considerata a fi una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. Hameiul este cultivat in toata lumea, iar diferitele tipuri de hamei confera berii arome si gusturi unice.
Hameiul este mugurul sau floarea de sex feminin a unei plante cataratoare de origine canabatica numita Humulus lupulus. Are un efect antibiotic usor impotriva bacteriilor si scopul sau principal, in procesul de fabricare a berii, este de a oferi stabilitate si un gust amar slab (care contracareaza gustul dulce al maltului) acestui elixir auriu.
Hameiul este, impreuna cu maltul, drojdia si apa, unul dintre principalele elemente ale productiei sale, iar proportia sa va modifica, intr-o masura mai mare sau mai mica, proprietatile sale organoleptice. Desi hameiul este o componenta esentiala a berilor, exista, de asemenea, ceaiuri de hamei si bauturi racoritoare.
5 motive pentru care trebuie sa eviti consumul de alcool in exces
Bibliografie:
Lardier DT, et al. Exercise as a useful intervention to reduce alcohol consumption and improve physical fitness in individuals with alcohol use disorder: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Psychology. 2021;
Sliedrecht W, et al. Alcohol use disorder relapse factors: A systematic review. Psychiatry Research. 2019;
Thiamin deficiency. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency,-dependency,-and-toxicity/thiamin-deficiency. Accessed April 2, 2022;