Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vulva: ce este si ce rol are in organismul femeilor

Vulva: ce este si ce rol are in organismul femeilor

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 1 noiembrie 2024

Organele sistemului reproductiv feminin constau din organe genitale interne si externe. Impreuna, ele cuprind sistemul reproducator, permitand activitati sexuale si reproductive. Organele genitale externe, sau vulva, sunt sustinute de perineul feminin. Acestea sunt muntele pubisului (muntele lui Venus), labiile majore si minore, clitorisul, vestibularul si bulbul glandelor vestibulare. Vaginul, uterul, ovarele si tuburile uterine formeaza organele genitale interne.

Organele reproductive feminine sufera modificari structurale si functionale semnificative in fiecare luna. Aceste schimbari nu numai ca fac viata femeilor mai complicata, generand simptome specifice, de exemplu sindromul premenstrual, dar au si un rol crucial in debutul sarcinii. Daca sarcina nu apare, mucoasa endometriala proliferata se rupe si se detaseaza, iesind din vagin ca sange menstrual. Aceste activitati apar sub influenta hormonilor secretati de organele sexuale feminine (ovare), asa cum sunt determinati de sistemul endocrin. Hormonii sexuali feminini joaca, de asemenea, un rol important in maturizarea sexuala. Pentru a vorbi in mod corespunzator despre tractul genital feminin, trebuie clarificat faptul ca vulva nu este acelasi lucru ca si vaginul. Vulva este partea exterioara a organelor genitale feminine.

Structura anatomica a vulvei

Structura genitala externa sau vulva are parti bine diferentiate, desi aspectul si anatomia sa sunt foarte diferite la fiecare femeie. Functia sa principala este de a proteja partea interna a organului sexual feminin de infectii sau bacterii, dar, in plus, vulva faciliteaza patrunderea spermei in vagin, avand astfel si rol in reproducere.Organele genitale externe sunt reprezentate de formatiunile vulvei: Organele erectile – clitorisul si bulbii vestibulari, Muntele lui Venus sau muntele pubian, formatiunile labiale – labiile, Vestibulul vaginal si labii vaginale.

In jurul deschiderii vaginale se afla labiile. Acestea sunt pliuri de piele carnoasa si sensibila a caror functie este de a proteja zona vaginala si uretrala. Ele variaza foarte mult in forma si culoare, de la o femeie la alta, dar, in plus, au tendinta de a-si schimba aspectul, de asemenea, de-a lungul anilor. Labiile sunt elastice si, de obicei, se extind in excitare sexuala pentru a facilita actul sexual. Exista doua tipuri de labii:

Labiile majore sau externe: Acestea pot fi acoperite cu par publian si inconjoara si protejeaza intrarea in vagin si uretra. In principiu, ele sunt mai mari decat labiile minore, dar exista, de asemenea, multe femei care au labiile majore mai mici decat cele minore.

Labiile minore sau interioare: Protejeaza mai bine deschiderea vaginala si deschiderea uretrala de murdarie, bacterii si infectii. Ele calatoresc in zona de la clitoris la zona aflata chiar sub orificiul vaginal si prezinta multe terminatii nervoase care cresc placerea sexuala.

Boli si afectiuni asociate cu vulva

Inainte de a vorbi de cele mai cunoscute afectiuni ale vulvei trebuie sa intelegem anatomia ei.

  • Clitoris - Varful clitorisului se afla in partea de sus a vulvei, unde se intalnesc labiile interioare, iar dimensiunea acestuia variaza de la o persoana la alta. Clitorisul este format dintr-un tesut spongios care se extinde in timpul excitarii sexuale si are mii de terminatii nervoase, mai mult decat orice alta parte a corpului uman.
  • Vestibul vaginal - Regiunea dintre labiile minore se numeste vestibul vaginal. Aceasta zona perineala contine deschiderea vaginala, deschiderea uretrei feminine si deschiderile pentru canalele excretoare ale glandelor vestibulare majore si minore.
  • Muntele lui Venus - La cativa centimetri sub buric se afla muntele lui Venus, un triunghi de tesut adipos, care este de obicei acoperit cu par la inceputul pubertatii si a carui misiune este de a proteja osul pubian de lovituri.

Printre patologiile vulvei, cele mai frecvente sunt infectiile. Tumorile sunt benigne sau maligne (cancer de vulva).

Vulvovaginita

Este caracterizata de umflarea sau infectia vulvei si vaginului. Candidoza este una dintre cele mai frecvente cauze ale vulvovaginitei la femei. Un tip mai putin frecvent de vaginita este raspandit prin contact sexual, iar simptomele includ mancarimea genitala, mirosul vaginal si descarcarea vaginala abundenta care poate fi galben-gri sau verde.

Vulvodinia

Este o durere cronica sau disconfort in jurul deschiderii vaginului (vulva), care nu are o cauza identificabila. Aceasta durere dureaza cel putin trei luni. Durerea, arsura sau iritarea legata de vulvodinie pot provoca atat de mult disconfort incat statul pe scaun pentru perioade lungi de timp devine greu de suportat, iar contactul sexual devine imposibil de neconceput. Conditia poate dura luni sau ani, iar principalul simptom al vulvodiniei este durerea in zona genitala, care poate avea urmatoarele caracteristici:

  • Durere
  • Inflamatie
  • Contact sexual dureros
  • Senzatie pulsatorie
  • Mancarime

Durerea poate fi constanta sau ocazionala si se poate manifesta numai atunci cand se atinge zona sensibila. De asemenea, se poate resimti o durere generalizata in intreaga zona vulvara sau durerea poate fi localizata intr-o anumita zona, cum ar fi deschiderea vaginului (vestibul). Sistemul reproducator feminin functioneaza pentru a produce si hormoni reproductivi, la fel ca si sistemul reproducator masculin. Cu toate acestea, are, de asemenea, sarcina suplimentara de a sprijini fatul in curs de dezvoltare si de a sustine nasterea. Spre deosebire de omologul sau masculin, sistemul reproducator feminin este situat in principal in cavitatea pelviana.

Secretii cu care este asociata vulva

Vulva este asociata cu multe secretii, cum ar fi urina, secretiile de transpiratie din glandele vestibulare, sebum. Contin un amestec de substante chimice, cum ar fi ureea, piridina, acidul lactic, acidul acetic, printre altele. La randul sau, vulva ofera, de asemenea, protectie prin deschiderea si inchiderea labiilor vulvei. Vaginul are un mecanism automat de curatare, atunci cand vaginul este curatat, fluidele care curg din interior spre exterior mentin astfel sanatatea vaginala. Igiena este foarte necesara in acest loc, dar intr-un mod adecvat, multe femei exagereaza cu utilizarea dusurilor si deodorantelor intime si nu iau in considerare faptul ca vaginul are capacitatea de auto-curatare, iar abuzul de igiena poate provoca alterarea bacteriilor utile gasite in zona intima. Nu toate vulvele sunt la fel, insa pentru toate femeile, acestea exercita aceleasi functii. In plus, trebuie sa tinem cont de faptul ca organele genitale externe isi schimba aspectul odata cu inaintarea in varsta, atat din punct de vedere al formei, cat si al culorii.  

Ce este candida si cum poate afecta vulva

Candida este o ciuperca prezenta in mod normal in organismul uman, la nivelul vaginului, gurii, esofagului si intestinelor. In momentul in care sistemul imunitar devine sensibil, aceasta gaseste mediul propice pentru a se dezvolta si astfel determina aparitia infectiilor candidozice. Cea mai frecventa specie, Candida albicans, este implicata in aparitia candidozei, avand o incidenta de 75% in randul femeilor. Cel mai adesea, candida este intalnita la nivelul vaginului, insa, fara tratament adecvat sau sustinuta de o imunitate deficitara, se poate raspandi si la nivelul gurii, ducand la candidoza orala.

Cel mai des intalnita cauza a dezvoltarii candidei este administrarea antibioticelor, deoarece acestea au rolul de a distruge nu doar bacteriile rele, ci si pe cele bune. Din acest motiv, administrarea oricarui antibiotic trebuie sustinuta de administrarea probioticelor si a dozei unice pe baza de fluconazol care reduce riscul de a dezvolta candida. De asemenea, persoanele care se confrunta cu un sistem imunitar deficient pot dezvolta usor si repetat candida. 

Sunt vizate in mod deosebit persoanele care se confrunta cu diabet, virusul HIV, cancer. De asemenea, femeile devin vulnerabile si atunci pot dezvolta candida vaginala imediat dupa incheierea menstruatiei din cauza faptului ca se pierd nutrienti importanti din organism, ca fierul si calciul, asemenea celor care iau timp indelungat anticonceptionale. Doi factori favorizanti extrem de importanti in acest context sunt stresul si alimentatia. Stresul, pentru ca afecteaza dramatic functia imunitara, si alimentatia, pentru ca se afla in stransa legatura cu flora microbiana a organismului, indiferent ca vorbim de flora intestinala sau cea vaginala.

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava, 2023;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth, 2022;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves, 2022;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil, 2021;

Articole similare
Sange in urina: Care sunt cauzele si ce boli ascunde aceasta problema medicala Sange in urina: Care sunt cauzele si ce boli ascunde aceasta problema medicala

Sangele in urina poate fi un semn al unei probleme de sanatate, cum ar fi o infectie a tractului urinar, o boala renala sau un cancer de tract urinar. Pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi analiza urinei sau imagistica, pentru a determina cauza exacta a sangerarii.

29 august 2024
Edited 4 decembrie 2024
citește articolul
Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate

Problemele sexuale ale barbatilor, chiar daca mult timp au fost un subiect tabu, sunt la fel de vechi precum specia umana. Nu intamplator exista o multime de tratate medicinale inca din antichitate care vorbesc de aceste probleme si care prezinta diferite tratamente si remedii bazate pe plante si alte tehnici medicale.

27 martie 2023
citește articolul
Educatie sexuala: Boli si afectiuni ginecologice. Ce trebuie sa stim Educatie sexuala: Boli si afectiuni ginecologice. Ce trebuie sa stim

Afectiunile ginecologice sunt boli care afecteaza sistemul reproductiv feminin, inclusiv organele reproductive, tesuturile si hormonii. Acestea pot include tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sindromul premenstrual (PMS) si menopauza. Alte afectiuni ginecologice includ incontinenta urinara, prolapsul uterin si probleme legate de sterilizare si fertilizare.

20 februarie 2023
Edited 16 ianuarie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.