Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Xantelasma: Ce sunt si cum se indeparteaza depozitele de grasime de pe pleoape

Xantelasma: Ce sunt si cum se indeparteaza depozitele de grasime de pe pleoape

Postat in: Info sanatate
Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 16 aprilie 2024 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Xantelasma este o conditie cutanata caracterizata prin aparitia unor depozite de grasime sub forma de placi sau papule de culoare galbena sau galbuie, localizate pe sau in jurul pleoapelor. Aceste leziuni pot varia in dimensiune si pot fi moi sau ferma la atingere. Xantelasma apare de obicei pe pleoapele superioare, dar poate aparea si pe cele inferioare.Cauza exacta a xantelasmelor nu este pe deplin inteleasa, dar se considera ca acestea sunt asociate cu niveluri crescute de colesterol si trigliceride in sange. Xantelasma poate fi legat de dislipidemie (nivele anormale de grasimi in sange) si, in unele cazuri, poate fi asociat cu boli cardiovasculare.

Aceasta poate fi o manifestare a unei afectiuni subiacente, cum ar fi hiperlipidemia familiala, un defect genetic care determina niveluri ridicate ale colesterolului si trigliceridelor in sange. In cazul in care xantelasma este prezent la o persoana tanara sau la o persoana fara istoric familial de hiperlipidemie, poate fi necesara investigarea suplimentara pentru a determina cauza exacta si a evalua sanatatea cardiovasculara. Xantelasma in sine nu este dureroasa si nu provoaca disconfort fizic. Cu toate acestea, din punct de vedere estetic, aceste leziuni pot fi considerate inestetice si pot afecta calitatea vietii persoanei afectate.

Tratamentul xantelasmelor poate varia si poate include strategii pentru controlul nivelului de lipide in sange (prin modificarea dietei sau administrarea de medicamente hipolipemiante) sau optiuni chirurgicale pentru indepartarea leziunilor. Este important ca orice persoana cu xantelasma sa fie evaluata de un medic pentru a stabili un plan de tratament adecvat in functie de cauza specifica si de starea generala de sanatate.

Xantelasma - de ce apare

Xantelasma apare de obicei ca rezultat al acumularii de colesterol si trigliceride sub piele, in jurul ochilor. Cauza exacta a aparitiei xantelasmelor nu este pe deplin inteleasa, dar se considera ca acestea sunt asociate cu niveluri crescute de lipide (grasimi) in sange. Principala cauza a xantelasmelor este hiperlipidemia, adica niveluri anormale de colesterol si trigliceride in sange. In unele cazuri, xantelasma poate fi un semn al hiperlipidemiei familiale, o afectiune genetica care duce la niveluri ridicate de colesterol si trigliceride in sange inca din copilarie. Alti factori de risc care pot contribui la dezvoltarea xantelasmelor includ:

  • Varsta: Xantelasma apare cel mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 40 de ani;
  • Genetica: Daca un membru al familiei are xantelasma sau hiperlipidemie familiala, exista un risc crescut ca si alte persoane din aceeasi familie sa dezvolte aceasta afectiune;
  • Nivelurile ridicate de colesterol si trigliceride din organism: Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol LDL (colesterolul "rau") si trigliceride in sange au un risc mai mare de a dezvolta xantelasma;
  • Stilul de viata si dieta: O dieta bogata in grasimi saturate si trans si un stil de viata sedentar pot creste riscul de hiperlipidemie si, implicit, de xantelasma.
    Afectiuni medicale subiacente: Unele boli, cum ar fi diabetul zaharat si boli hepatice, pot contribui la dezvoltarea xantelasmelor;

Este important sa evidentiem ca xantelasma in sine nu reprezinta o afectiune periculoasa sau dureroasa, dar poate fi un indicator al unor niveluri ridicate de lipide in sange si poate fi asociata cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Daca observi aparitia xantelasmelor sau ai suspiciuni ca ai niveluri anormale de lipide in sange, este recomandat sa consulti un medic pentru evaluare si investigatii suplimentare. Controlul nivelurilor de lipide si adoptarea unui stil de viata sanatos pot ajuta la gestionarea xantelasmelor si la prevenirea complicatiilor cardiovasculare.

Simptome asociate

Aceste leziuni cutanate caracterizate de depozite de grasime sub forma de placi sau papule de culoare galbena sau galbuie, localizate pe sau in jurul pleoapelor. Acestea sunt, de obicei, nedureroase si pot varia in dimensiune si aspect. De obicei, xantelasma nu provoaca durere sau disconfort fizic. Acestea pot fi mai mult o preocupare estetica decat o problema medicala. Simptome asociate cu xantelasma:

  • Aparitia leziunilor: Xantelasma apar de obicei pe pleoapele superioare, dar pot aparea si pe cele inferioare sau in alte zone ale fetei. Acestea pot fi observate ca pete sau papule galbene, galbui sau uneori de culoare alba, avand o textura usor moale sau, uneori, ferma;
  • Dimensiunea si aspectul: Dimensiunea xantelasmelor poate varia, iar leziunile pot creste in timp. Ele pot fi mici sau mai mari, uneori fiind vizibile si de la distanta. Aspectul acestora poate fi usor ridicat sau plat pe piele;
  • Asocierea cu niveluri crescute de lipide: Xantelasma sunt adesea asociate cu niveluri ridicate de colesterol si trigliceride in sange (hiperlipidemie). Din acest motiv, persoanele cu xantelasma pot prezenta un risc crescut de boli cardiovasculare;
  • Asocierea cu alte afectiuni medicale: In unele cazuri, xantelasma pot fi asociate cu alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, boli hepatice sau tulburari ale metabolismului lipidic;
  • Pot aparea pe ambele ochi: Xantelasma pot aparea pe un singur ochi sau pot fi prezente pe ambele pleoape.

Xantelasma pot fi considerate inestetice si pot afecta calitatea vietii pacientului, deoarece pot fi vizibile si pot provoca disconfort estetic. Cu toate acestea, este important sa stii ca xantelasma in sine nu sunt periculoase si nu provoaca durere sau disconfort fizic. In cazul in care observi aparitia xantelasmelor sau ai suspiciuni ca ai aceasta afectiune, este recomandat sa consulti un medic oftalmolog sau dermatolog pentru evaluare si, daca este necesar, pentru investigatii suplimentare privind nivelurile de lipide si starea generala de sanatate.

Cum se indeparteaza xantelasma

Indepartarea xantelasmelor poate fi realizata prin mai multe proceduri, in functie de marimea, locatia si preferintele pacientului. In general, indepartarea xantelasmelor este o procedura minora si in majoritatea cazurilor nu implica durere semnificativa. Excizia chirurgicala este o procedura in care xantelasma este taiata cu un bisturiu sau cu ajutorul unui dispozitiv special. Este posibil sa se aplice anestezie locala pentru a reduce disconfortul in timpul interventiei.

Electrocoagularea implica utilizarea unui dispozitiv cu electrocauter pentru a elimina xantelasma prin cauterizarea tesutului. Se utilizeaza de obicei anestezie locala pentru a reduce disconfortul. Crioterapia este un procedeu in care xantelasma este inghetata folosindu-se azot lichid, cauzand distrugerea tesutului afectat. Este o metoda non-invaziva si poate necesita mai multe sedinte pentru a obtine rezultate optime.

Utilizarea unui laser ablativ poate fi o optiune pentru indepartarea xantelasmelor. Laserul emite un fascicul de lumina care vaporizeaza tesutul afectat. Aceasta metoda poate necesita mai multe sedinte si de obicei este necesara anestezia locala. Uneori, medicul poate aplica anumite substante chimice, cum ar fi acizi, pentru a dizolva xantelasma. Aceasta poate fi o optiune pentru xantelasma mica si superficiala.

Este important de remarcat ca indepartarea xantelasmelor poate lasa uneori cicatrici sau pete de pigmentare. De asemenea, in cazul xantelasmelor recurente, poate fi necesara indepartarea lor repetata. Medicul va evalua cazul si va discuta cu pacientul despre cea mai potrivita optiune de indepartare, luand in considerare dimensiunea, locatia si starea generala de sanatate a pacientului. Dupa indepartarea xantelasmelor, este esential sa se urmeze sfaturile medicului si sa se acorde atentie igienei locale pentru a evita infectiile si pentru o vindecare cat mai rapida si eficienta.

Legatura dintre xantelasma si oboseala oculara

Oboseala oculara vine la pachet, in majoritatea cazurilor, cu unul sau chiar mai multe simptome. Astfel, poate fi insotita de durere la nivelul ochiului, usturime, senzatie de arsura, spasme ale muschilor oculari, lacrimare excesiva sau, din contra, uscaciune accentuata. De asemenea, fara un tratament adecvat, se pot manifesta dificultati de focalizare, vedere incetosata sau sensibilitate la lumina puternica. Se recomanda vizita la un medic oftalmolog in cazul in care aceste simptome sunt insotite si de dureri de cap, cu atat mai mult cu cat sunt localizate frontal.

Ochii sunt obositi atunci cand pleoapele devin grele si apare senzatia de uscaciune, insotita chiar si de prurit. Atunci tindem sa ne frecam ochii si simtim o usoara detensionare ca urmare a faptului ca fluxul sangvin creste in zona respectiva. De asemenea, alte simptome care pot insoti ochii obositi sunt vederea incetosata si senzatia de usturime, arsura, sensibilitatea crescuta la lumina, dar si roseata si iritatia oculara.

Pentru ameliorarea disconfortului produs de ochii obositi, exista o serie de remedii naturiste, dintre care se evidentiaza compresele reci cu ceai de musetel si feliile de castravete aplicate pe zona ochilor. Pentru un rezultat eficient se recomanda folosirea picaturilor si a vitaminelor oftalmice. Picaturile oftalmice lubrifiaza globul ocular, trateaza iritatia si calmeaza senzatia de arsura si usturime, iar vitaminele oftalmice sunt ideale pentru imbunatatirea vederii, protejand, totodata, impotriva degenerescentei maculare si a cataractei.

In plus, pentru prevenirea oboselii ochilor, este indicat ca dupa fiecare ora de citit sau privit in calculator sa se faca o pauza de minim 5 minute, timp in care ochii sa se odihneasca. De asemenea, se recomanda a se proteja ochii cu ochelari de soare, atat vara cat si iarna, clipitul des, dar si exercitiile pentru mobilizarea muschilor oculari fiind utile in acest caz.

BIBLIOGRAFIE:

Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";

Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;

Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;

Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Sarcina sanatoasa: Ce alimente nu ai voie sa consumi in timpul sarcinii? Sarcina sanatoasa: Ce alimente nu ai voie sa consumi in timpul sarcinii?

Mercurul este un element cu un nivel foarte ridicat de toxicitate. De obicei, acesta se gaseste in apa poluata si nu prezinta nici un nivel minim de siguranta pentru expunere. In cantitati ridicate, poate fi foarte toxic pentru sistemul nervos, sistemul imunitar si chiar pentru rinichi. Poate cauza si probleme serioase de dezvoltare a copilului, cu efecte adverse chiar si in cantitati minime

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele

Melanomul este o forma de cancer de piele, care este declansata in general de melanocite. Este cel mai grav tip de cancer de piele si se dezvolta in celule (melanocite), care produc melanina (pigmentul care da culoare pielii). Melanomul se poate forma si in ochi, si, rar, in interiorul corpului, cum ar fi nas sau gat.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul
Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita Anatomie: Cele mai comune boli ale urechii interne. Cum le poti evita

Puteti simti sunete mai puternice decat sunt in realitate, dificultati in urmarirea firului conversatiei atunci cand exista mai multi interlocutori, mai multe dificultati in intelegerea vocilor feminine decat vocile masculine, distinctia dificila a sunetelor inalte, de exemplu.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.